Από το 2019, όλα τα Volvo θα έχουν ηλεκτροκινητήρα

Ξερουμε πως η Volvo συνηθιζει να \”τρεχει\” μπροστα απο την εποχη της, προσπαθωντας να υιοθετησει πρωτοποριακες λυσεις, η να εφαρμοσει αμεσα την τεχνολογια που θα επικρατησει στο μελλον. Στο \”ραλλυ\” αυτο της τεχνολογιας, η σουηδικη φιρμα ταραζει τα νερα, ανακοινωνοντας οτι οτι καθε μοντελο της που θα λανσαρεται απο το 2019 θα διαθετει και εναν ηλεκτροκινητηρα. Η ανακοινωση σηματοδοτει το ιστορικο τελος για τα Volvo που διαθετουν ως αποκλειστικη μοναδα κινησης τον κινητηρα εσωτερικης καυσης και βαζει την ηλεκτροκινηση στον πυρηνα των μελλοντικων σχεδιων της εταιρειας.
Το πατωμα του ολοκαινουριου XC60 T8 με τον βενζινοκινητηρα εμπρος και τον ηλεκτροκινητηρα πισω

Παραλληλα, η ανακοινωση αντιπροσωπευει μια απο τις πιο σημαντικες κινησεις που εγιναν ποτε απο οποιονδηποτε κατασκευαστη αυτοκινητων για την υιοθετηση της ηλεκτροκινησης και αποτυπωνει το πως, πανω απο εναν αιωνα μετα την εφευρεση του κινητηρα εσωτερικης καυσης, η ηλεκτροκινηση ανοιγει το δρομο για ενα νεο κεφαλαιο στην ιστορια της αυτοκινησης.

«Ο,τι κανουμε ειναι για τον ανθρωπο», λεει ο  Προεδρος και CEO της Volvo Cars, Χακαν Σαμουελσον και εξηγει: «Ολο και πιο πολυ, ο κοσμος ζητα ηλεκτροκινητα αυτοκινητα κι εμεις θελουμε να ανταποκριθουμε στις τρεχουσες αλλα και τις μελλοντικες αναγκες των πελατων μας. Πλεον, συντομα θα μπορεις να διαλεξεις οποιο ηλεκτροκινητο Volvo επιθυμεις».
Η Volvo σχεδιαζει το λανσαρισμα ενος portfolio απο ηλεκτροκινητα αυτοκινητα σε ολο το ευρος της γκαμας των μοντελων της. Αυτο το ευρυ portfolio θα περιλαμβανει πληρως ηλεκτροκινητες εκδοσεις, plug-in υβριδικες και ηπιες υβριδικες εκδοσεις (mild hybrids).

Η εταιρεια θα λανσαρει πεντε πληρως ηλεκτρικα αυτοκινητα αναμεσα στο 2019 και το 2021, τρια εκ των οποιων θα φερουν το σημα της Volvo και τα αλλα δυο, οπως ειχε αποκαλυψει το TopSpeed.gr, θα ειναι ηλεκτροκινητα μοντελα υψηλων επιδοσεων απο την Polestar, τον κλαδο της Volvo Cars που αναπτυσσει μοντελα υψηλων επιδοσεων. Αναλυτικες λεπτομερειες για αυτα τα λανσαρισματα θα δοθουν στη δημοσιοτητα σε δευτερο χρονο.
\”Ακτινογραφια\” του μελλοντικου σου αυτοκινητου. Ενα αμιγως ηλεκτροκινητο Volvo, οπως και -φαινεται- οτι θα ειναι ολα τα αυτοκινητα στο εγγυς μελλον

Τα εν λογω πεντε μοντελα θα συμπληρωνονται απο μια σειρα plug-in υβριδικων βενζινης και πετρελαιου και ηπιων υβριδικων (mild hybrids) 48 Volt, ως επιλογες σε ολα τα μοντελα, κατι που υλοποιει μια απο τις ευρυτερες ηλεκτρικες γκαμες που προσφερονται απο οποιονδηποτε κατασκευαστη αυτοκινητων.

Αυτο σημαινει οτι στο μελλον δεν θα υπαρχουν μοντελα της Volvo χωρις εναν ηλεκτρικο κινητηρα, καθως τα αυτοκινητα που κινουνται αποκλειστικα με κινητηρα εσωτερικης καυσης σταδιακα θα τιθενται εκτος παραγωγης και θα αντικαθιστανται με μοντελα στα οποια ο κινητηρας εσωτερικης καυσης θα ενισχυεται με ηλεκτροκινητες επιλογες.

«Η ανακοινωση αυτη σηματοδοτει το τελος του αυτοκινητου που χρησιμοποιει αποκλειστικα κινητηρες εσωτερικης καυσης», λεει ο κ. Σαμουελσον. «Η Volvo Cars εχει δηλωσει οτι σχεδιαζει να πετυχει συνολικες πωλησεις 1.000.000 ηλεκτρικων αυτοκινητων εως το 2025. Οταν το λεμε, το εννοουμε. Και αυτος ειναι ο τροπος με τον οποιο θα το πραγματοποιησουμε.»
Η ανακοινωση υπογραμμιζει επισης τη δεσμευση της Volvo να ελαχιστοποιησει το περιβαλλοντικο της αποτυπωμα, καθιστωντας τις πολεις του μελλοντος πιο καθαρες. Η Volvo εστιαζει στη μειωση των εκπομπων ανθρακα τοσο σε ο,τι αφορα τα προϊοντα της, οσο και σε ο,τι εχει να κανει με τη συνολικη παραγωγικη της λειτουργια. Στοχος της ειναι η επιτευξη κλιματικως ουδετερης παραγωγικης λειτουργιας εως το 2025.

Η αποφαση επεται μιας αλλης ανακοινωσης που εγινε πριν λιγες μερες, συμφωνα με την οποια -οπως επισης ειχε αποκαλυψει πριν απο εναν περιπου χρονο το Topspeed.gr, η Volvo θα μετατρεψει την Polestar σε μια νεα ξεχωριστη εταιρεια/brand που θα επικεντρωθει στα ηλεκτροκινητα μοντελα υψηλων επιδοσεων σε διεθνες επιπεδο. Ο Τομας Ινγκενλατ (Thomas Ingenlath), Ανωτερος Αντιπροεδρος Σχεδιασμου της Volvo Cars, θα ηγηθει της Polestar ως Προεδρος.

Αφήστε μια απάντηση

Κορυφή
Vehicle added!
The vehicle is already in the wishlist!