O αντιπρόεδρος της Volvo Cars, εξηγεί τα χαρακτηριστικά του σύγχρονου ηγέτη

Ο κ. Αντερς Γκουσταφσσον (Anders Gustafsson), ανωτερος αντιπροεδρος ΕΜΕΑ της Volvo Cars, ηταν απο τους κεντρικους ομιλητες στο ετησιο συνεδριο ηγεσιας της ΕΑΣΕ (Ενωση Ανωτατων Στελεχων Επιχειρησεων), που διεξηχθη την προηγουμενη εβδομαδα, με μεγαλο χορηγο τη Volvo. Το εφετινο, 28ο συνεδριο της ΕΑΣΕ σημειωσε μεγαλη επιτυχια, με περισσοτερους απο 500 προεδρους, εκτελεστικους διευθυντες η διευθυνοντες συμβουλους και ανωτατα στελεχη εταιρειων να παρακολουθουν τις εργασιες του. Το συνεδριο ειχε τιτλο «Αμφιδεξιος Ηγετης σε ενα Παραδοξο Κοσμο» και ηταν αφιερωμενο στην Αμφιδεξιοτητα που πρεπει να διακρινει το συγχρονο ηγετη για να ειναι αποτελεσματικος και να αντιμετωπιζει με επιτυχια τα παραδοξα στην καθημερινοτητα του οργανισμου που διευθυνει. 

Στην παρουσιαση του, ο αντιπροεδρος της Volvo Cars αναφερθηκε στο πως μπορει ο ηγετης να δημιουργησει κουλτουρα αμφιδεξιοτητας σε εναν οργανισμο, παρουσιαζοντας παραδειγματα μεσα απο τον κοσμο της Volvo. Ανεδειξε με την ομιλια του την αξια του ανθρωπινου δυναμικου για μια εταιρεια. Οπως χαρακτηριστικα τονισε «η δυναμη των εταιρειων ειναι οι ανθρωποι τους και οταν αυτοι λειτουργουν ως ομαδα η δυναμη αυτη δεν αθροιζεται αλλα πολλαπλασιαζεται. Στη διαδικασια αυτη ο ρολος του ηγετη, ο οποιος καλειται να εμπνευσει, να κατευθυνει και να οργανωσει την ομαδα του, ειναι καταλυτικος».



Σε αλλο σημειο της παρουσιασης του ο κ. Γκουσταφσσον τονισε οτι «στοχος του ηγετη ειναι να δημιουργησει το καταλληλο περιβαλλον ωστε τα μελη της ομαδας να παρουν τη σωστη αποφαση, τη σωστη στιγμη. Ολα ειναι θεμα κουλτουρας η οποια ενθαρρυνει τη διαφανεια και δινει στα μελη της εταιρειας την ανεση να ειναι δημιουργικα και να νιωθουν ανετα ακομα και να αμφισβητησουν καταστασεις οταν θεωρουν οτι δεν ειναι σωστες. Τελικα, το παθος για ποιοτητα, για ικανοποιηση του πελατη, η ευθυνη απεναντι στη μαρκα και το κοινωνικο συνολο, δεν ειναι κατι που επιβαλλεται αλλα καλλιεργειται στα μελη της ομαδας ως μια συνολικη φιλοσοφια. Και σε αυτο, ο αμφιδεξιος ηγετης καλειται να παιξει πρωταρχικο ρολο».


Σε επιρρωση των παραπανω, ο κ. Γκουσταφσσον εκανε αναφορα στο Vision 2020 (Οραμα 2020), τη δημοσια δεσμευση της Volvo οτι μεχρι το 2020 θα εχει αναπτυξει ολη την απαιτουμενη τεχνολογια ωστε να μην υπαρχει απωλεια ζωης η σοβαρος τραυματισμος σε οποιοδηποτε ατυχημα εμπλεκεται ενα μοντελο Volvo. «Το Vision 2020 ειναι μια δημοσια δεσμευση η οποια εγινε απο τον προεδρο της εταιρειας αλλα πλεον αποτελει μερος της ολης φιλοσοφιας του συνολου των εργαζομενων, ειναι ενα κοινο οραμα που υπηρετουν ολοι στην εταιρεια ωστε να υλοποιηθει», τονισε εμφατικα.

Στο περιθωριο του συνεδριου ο κ. Γκουσταφσσον σχολιασε την πορεια της Volvo Cars στην ευρωπαϊκη αγορα, το πρωτο τριμηνο του 2017: «Και την εφετινη χρονια το πλανο αναπτυξης της Volvo Cars συνεχιζεται με αμειωτο ρυθμο. Καταγραψαμε ενα ισχυρο πρωτο τριμηνο πωλησεων στην ΕΜΕΑ (Ευρωπη, Μεση Ανατολη και Αφρικη) με ανοδο 9% σε σχεση με το αντιστοιχο περσινο διαστημα, με την ανοδο μονο για το Μαρτιο να ειναι 14%, με ταξινομησεις 37.200 αυτοκινητων. Αντιστοιχα υψηλη ειναι και η αυξηση στο βιβλιο παραγγελιων, με 20.000 επιπλεον παραγγελιες σε σχεση με το αντιστοιχο διαστημα του 2016, κατι που αντανακλαται στην αυξηση του μεριδιου αγορας της Volvo, που πλεον στην Ευρωπη ειναι σχεδον 2%. Η επιτυχια αυτη ειναι συνισταμενη των επιμερους ρεκορ πωλησεων που κατεγραψε η Volvo αυτο το διαστημα σε πολλες και σημαντικες εθνικες αγορες.»


Το συνεδριο, του οποιου μεγαλος χορηγος ηταν η Volvo, πραγματοποιηθηκε το διημερο 5-6 Μαϊου 2017 στο Grand Resort Lagonissi με τη συμμετοχη καταξιωμενων ομιλητων απο την Ελλαδα και το εξωτερικο που μοιραστηκαν γνωσεις και εμπειριες τους με τους συνεδρους. Αναμεσα τους η κ. Γουεντυ Σμιθ (Wendy Smith), καθηγητρια στο Πανεπιστημιο του Ντελαγουερ των ΗΠΑ, η οποια συγκαταλεγεται στην παγκοσμια ελιτ των επιστημονων με εξειδικευση στα στρατηγικα παραδοξα και ο Ιταϊ Ταλκγκαμ (Itay Talgam), πρωην μαεστρος και νυν επιτυχημενος συμβουλος εταιρειων-κολοσσων παγκοσμιως, ο οποιος εδωσε μια διαφορετικη νοτα στο συνεδριο, προσομοιαζοντας τον ηγετη με τον καλο μαεστρο μιας συμφωνικης ορχηστρας ο οποιος αντιμετωπιζει την απολυτη προκληση της ηγεσιας, να δημιουργησει τελεια αρμονια χωρις να πει ουτε λεξη.


Ο Αντερς Γκουσταφσσον γεννηθηκε το 1968 στη Σουηδια. Με σπουδες στη Σουηδια, την Ευρωπη, τις ΗΠΑ και την Κινα, ανελαβε πρωτη φορα καθηκοντα CEO σε ηλικια 32 ετων. 
Σημερα, ως ανωτερος αντιπροεδρος της Volvo Cars, ηγειται των δραστηριοτητων της εταιρειας στην περιοχη ΕΜΕΑ (Ευρωπη, Μεση Ανατολη, Αφρικη), εχοντας στην ευθυνη του πανω απο 60 χωρες.


Αφήστε μια απάντηση

Κορυφή
Vehicle added!
The vehicle is already in the wishlist!