Αυτό είναι το νέο, ηλεκτρικό βαν της Volkswagen

Στην ιστορια της αυτοκινησης λιγα ειναι τα μοντελα που χαρακτηριστηκαν ως «icons» και, οσο και αν φαινεται παραξενο, ενα απο αυτα ειναι ενα βαν, το Bulli της Volkswagen. Πλεον, η νεα εποχη για το Bulli εφτασε, με τη Volkswagen Commercial Vehicles να παρουσιαζει το πρωτοτυπο I.D. BUZZ CARGO σε παγκοσμια πρεμιερα στην Εκθεση Επαγγελματικων Οχηματων – IAA Commercial Vehicles στο Αννοβερο (20-27 Σεπτεμβριου).


Το ολοκαινουργιο I.D. BUZZ CARGO αναμενεται να παρουσιαστει στις αγορες το 2021. Μεχρι τοτε, ως αδερφο μοντελο του επιτυχημενου “Τ6” και με δυνατοτητα αυτονομης οδηγησης επιπεδου 4, δειχνει πως ενα ηλεκτρικο και πληρως ανασχεδιασμενο και εξελιγμενο Bulli μπορει να γραψει ενα νεο κεφαλαιο στην ιστορια της αυτοκινησης, περνωντας τη γκαμα των βαν σε μια νεα εποχη. 



Το πρωτοτυπο βαν που θα αποκαλυφθηκε στο Αννοβερο ειναι μια εξελιγμενη εκδοση του I.D. BUZZ, του πρωτοτυπου που ενθουσιασε το 2017 οταν πρωτοπαρουσιαστηκε και που θα βγει στους δρομους το 2022. Το νεο I.D. BUZZ CARGO εχει σχεδιαστει ετσι ωστε να ειναι πολυ κοντα στο μοντελο που θα μπει στην παραγωγη. Εχει εξελιχθει απο κοινου απο τις Volkswagen Commercial Vehicles (Επαγγελματικα Οχηματα) και Volkswagen Passenger Cars (Επιβατικα Οχηματα). Η Volkswagen Passenger Cars εδωσε μεγαλυτερη εμφαση στην εκδοση λεωφορειου και η Volkswagen Commercial Vehicles στην εκδοση βαν. Και τα δυο ειναι μελη της οικογενειας I.D. Family – μιας νεας γενιας πληρως διασυνδεδεμενων ηλεκτρικων αυτοκινητων, με αυτονομια αντιστοιχη των σημερινων βενζινοκινητων μοντελων, ενα εξελιγμενο σχεδιαστικο DNA και εντυπωσιακους χωρους. 


Ενα ακομα μοναδικο χαρακτηριστικο της οικογενειας I.D. ειναι η κλιμακωση της χωρητικοτητας των μπαταριων τους. Τα μοντελα θα μπορουν να παραδοθουν με μπαταριες διαφορετικου ενεργειακου περιεχομενου, αναλογα με τη χρηση των οχηματων και τον οικονομικο προϋπολογισμο. Το τελευταιο, αφορα και το μελλοντικο I.D. BUZZ CARGO, που οπως και ολα τα αλλα μοντελα της οικογενειας I.D. βασιζεται στην ΜΕΒ (Modular Electric Drive Matrix), τη νεα πλατφορμα της VW εξελιγμενη ειδικα για τα ηλεκτρικα οχηματα. Με τη MEB ειναι δυνατο – αναλογα με το μεγεθος της μπαταριας – να επιτευχθει αυτονομια απο 330 εως και περισσοτερα απο 550 χιλιομετρα.  Το I.D. BUZZ CARGO που παρουσιαστηκε στο Αννοβερο διαθετει εναν ηλεκτροκινητηρα ισχυος 150 kW. H τελικη του ταχυτητα περιοριζεται στα 160 χλμ./ωρα. Αναμενομενη ειναι και η υπαρξη ενος συστηματος τετρακινησης οπως και στο επιβατικο I.D. BUZZ.  

Στη φωτογραφια, αριστερα ο Dr. Thomas Sedran, Chairman of the Board of Management Volkswagen Commercial Vehicles και δεξια ο Heinz-Jürgen Löw, Member of the Board for Sales and Marketing Volkswagen Commercial Vehicles 

Το ηλεκτρικο συστημα προωσης του Ι.D. BUZZ CARGO αποτελειται κατα κυριο λογο απο εναν ηλεκτροκινητηρα με ηλεκτρονικα διαχειρισης ισχυος, απο ενα κιβωτιο μιας μονης σχεσης ενσωματωμενο στον πισω αξονα, τη μπαταρια ιοντων λιθιου και τις βοηθητικες μοναδες οι οποιες ειναι ενσωματωμενες στο εμπρος μερος. Η ροη της ενεργειας υψηλης τασης απο τη μπαταρια στον ηλεκτροκινητηρα ελεγχεται απο τα ηλεκτρονικα ισχυος, τα οποια μετατρεπουν το συνεχες ρευμα (DC) που παρεχεται απο τη μπαταρια σε εναλλασσομενο (AC). Παραλληλα, ενας μετατροπεας DC/DC τροφοδοτει τα ηλεκτρονικα του αυτοκινητου με ρευμα 12 Volt. To Ι.D. BUZZ CARGO μπορει να εξοπλιστει με μπαταριες διαφορετικης χωρητικοτητας, αναλογα με το προφιλ χρησης του αυτοκινητου. Εαν το βαν αναμενεται να καλυπτει αποστασεις μεσα στην πολη σε ημερησια βαση, τοτε προτεινεται μια μπαταρια ιοντων λιθιου με ενεργειακη χωρητικοτητα 48 kWh. Εαν απαιτειται μεγαλυτερη αυτονομια η χωρητικοτητα αυτη μπορει να αυξηθει μεχρι και τις 111 kWh.

Σχεδιαστικα, το I.D. BUZZ CARGO συνεχιζει επιτυχημενα την παραδοση του πρωτοτυπου Bulli. Σημερα, δεν υπαρχει αλλο βαν στον κοσμο με σχεδιαση που να ειναι τοσο οικεια, επιτυχημενη και μοναδικη. Σε πανω απο 7 δεκαετιες και σε 6 γενιες η Volkswagen Commercial Vehicles εχει εξελιξει το σχεδιασμο του, ανακαλυπτοντας συνεχως μια νεα οπτικη ταυτοτητα αλλα χωρις να χαθει το DNA του μοντελου. Αυτο που χαρακτηριζει τη σχεδιαση του I.D. BUZZ CARGO ειναι η εναλλαγη οικειων και κανουργιων στοιχειων του DNA του Bulli. Συγκεκριμενα το εμπρος μερος με το χαρακτηριστικο “V” και το παραδοσιακο “φιλικο προσωπο” απεικονιζει σαφως ενα Bulli – παροτι προκειται για μιας εντελως καινουργια προσεγγιση. 

Αντι για τους στρογγυλους προβολεις του αρχετυπου το I.D. BUZZ CARGO εχει ενεργα συστηματα LED φωτων τα οποια οχι μονο μετατρεπουν τη νυχτα σε μερα αλλα και επικοινωνουν διαδραστικα με τους πεζους – δηλαδη σα να ηταν ματια. Ενα αλλο καθοριστικο στοιχειο του ολου στυλ ειναι ο μικρος εμπρος προβολος, κατι που ισχυει και για την οροφη με την ευφυη επεκταση της πανω απο το παρμπριζ. Γενικα καθε λεπτομερεια εχει επανεξεταστει και εξελιχθει.  

Οταν σκοτεινιασει δημιουργειται μια μοναδικη νυχτερινη εικονα, με τον backlit φωτισμο του σηματος της VW στη μασκα του αυτοκινητου και σε συνδυασμο με τα LED φωτα ημερας και θεσης στους προβολεις και τον εμπρος προφυλακτηρα. Η εικονα του I.D. BUZZ CARGO ειναι το ιδιο μοναδικη και στο πισω μερος του, οπου τα λεπτα φωτα LED και οι μεγαλες βαμμενες επιφανειες προσδιοριζουν τον iconic σχεδιασμο.   

Με την παρουσιαση των  I.D. BUZZ and I.D. BUZZ CARGO, η επομενη δεκαετια θα δει την εμφανιση μιας ακομα σειρας πολυλειτουργικων οχηματων η οποια συμπληρωνει τη γκαμα των “Τ6” – δηλαδη τα Transporter, Caravelle, Multivan και California. Η σειρα αυτη θα προβαλλει τη σχεδιαση του αρχετυπου βαν στο μελλον, δημιουργωντας μια νεα, ισχυρη παραλλαγη ενος icon της αυτοκινησης.

Αφήστε μια απάντηση

Κορυφή
Vehicle added!
The vehicle is already in the wishlist!