Η πορεία της Volkswagen προς την εταιρική κλιματική ουδετερότητα


  Η καταπολεμηση της υπερθερμανσης του πλανητη ειναι μια απο τις σημαντικοτερες παγκοσμιες προκλησεις. Η Volkswagen εχει δεσμευτει στη Συμφωνια του Παρισιου για την Κλιματικη Αλλαγη και προωθει ταχιστα τοσο τις φιλικες προς το περιβαλλον τεχνολογιες αυτοκινησης οσο και τις «πρασινες» μεθοδους παραγωγης. Ολοκληρο το Volkswagen Group, εχει δεσμευτει για ουδετερο περιβαλλοντικο αποτυπωμα οσον αφορα στο CO₂, εως το 2050.


  Η εστιαση στην ηλεκτροκινηση συμβαλλει θετικα στις παραπανω δεσμεϋσεις, καθως το ηλεκτρικο αυτοκινητο με μπαταρια εχει την καλυτερη περιβαλλοντικη συμπεριφορα αναμεσα σε ολους τους τυπους αυτοκινησης. Αυτο ειναι αποτελεσμα μεγαλου αριθμου επιστημονικων μελετων στη Γερμανια, μεταξυ αλλων του Ινστιτουτου Fraunhofer, του Ομοσπονδιακου Υπουργειου Περιβαλλοντος και της «δεξαμενης σκεψης» Agora Verkehrswende.



  Το Volkswagen Group εχει σκοπο να γινει ο παγκοσμιος ηγετης στην ηλεκτροκινηση τα επομενα χρονια και επενδυει συνολικα 33 δισεκατομμυρια ευρω για την επιτευξη αυτου του στοχου, εως το τελος του 2024, με τη Volkswagen στην πρωτοκαθεδρια. Μεχρι το 2029, το Group θα κυκλοφορησει εως 75 καθαρα ηλεκτρικα μοντελα και θα εχει διαθεσει στην αγορα συνολικα 26 εκατομμυρια ηλεκτρικα αυτοκινητα.


  Η τεχνικη και οικονομικη ραχοκοκαλια της ηλεκτρικης επιθεσης του Volkswagen Group ειναι η αρθρωτη πλατφορμα για την ηλεκτροκινηση (MEB – Modularer E-Antriebs Baukasten). Περιπου 20 εκατομμυρια ηλεκτρικα οχηματα του Group που εχουν προγραμματιστει εως το 2029, θα βασιστουν σε αυτη. Η συγκεκριμενη αρχιτεκτονικη, ειδικα σχεδιασμενη για ηλεκτρικα κινητηρια συστηματα, προσφερει μεγαλη αυτονομια εως 550 χιλιομετρα, αφθονους εσωτερικους χωρους και εξαιρετικο βαθμο ενεργειακης αποδοσης.



  Το ID.3 ειναι το πρωτο ηλεκτρικο αυτοκινητο που βασιζεται στην MEB, με το ID.4, το πρωτο καθαρα ηλεκτρικο SUV της Volkswagen, να ακολουθει τους επομενους μηνες. Και τα δυο οχηματα θα παραδιδονται με ουδετερο κλιματικα ισοζυγιο ως προς το CO₂. Σε παγκοσμιο επιπεδο, εως το 2022, η Volkswagen θα μετατρεψει οκτω εργοστασια της για την παραγωγη οχηματων βασισμενων στην MEB.


  Για την οικογενεια μοντελων ID., η Volkswagen επικεντρωνεται σε ολοκληρο τον κυκλο ζωης του ηλεκτρικου αυτοκινητου – απο την εξορυξη πρωτων υλων εως την παραγωγη και την ανακυκλωση. Η εταιρεια ακολουθει μια σαφη αρχη: οπου ειναι δυνατον, αποφευγονται οι εκπομπες CO₂. Εαν αυτο δεν ειναι πληρως εφικτο, οι εκπομπες μειωνονται οσο το δυνατον περισσοτερο. Οι εκπομπες που δεν μπορουν να αποφευχθουν επι του παροντος, αντισταθμιζονται απο επενδυσεις σε εργα προστασιας του κλιματος.



  Οσον αφορα δε στη διαρκεια ζωης ενος μοντελου ID., η Volkswagen προσφερει πολλες ευκαιριες για φορτιση του ηλεκτρικου αυτοκινητου με φιλικη προς το κλιμα ηλεκτρικη ενεργεια. Για παραδειγμα, στη Γερμανια, για φορτιση στο σπιτι υπαρχει το δικτυο Volkswagen Naturstrom. Για καθε κιλοβατωρα που καταναλωνει ο πελατης, η ιδια ποσοτητα ηλεκτρικης ενεργειας απο ανανεωσιμες πηγες οπως η αιολικη, η ηλιακη η η υδροηλεκτρικη ενεργεια, τροφοδοτειται πισω στο δικτυο. Επι του παροντος, το μεγαλυτερο μερος της ηλεκτρικης ενεργειας προερχεται απο υδροηλεκτρικους σταθμους στη Γερμανια, την Αυστρια και την Ελβετια.


  Αλλα και σε επιπεδο παραγωγης, η Volkswagen μειωνει διαρκως το οικολογικο της αποτυπωμα. Το εργοστασιο ηλεκτρικων οχηματων του Zwickau, οπου κατασκευαζονται τα ID.3 και ID.4, ειναι ενας απο τους πρωτοπορους στον τομεα αυτο: χρησιμοποιει αποκλειστικα εξωτερικα πιστοποιημενη ηλεκτρικη ενεργεια απο ανανεωσιμες πηγες. Διαθετει επισης μια πολυ αποδοτικη μοναδα παραγωγης θερμικης ενεργειας, που ειναι σε θεση να λειτουργει με αεριο ουδετερο ως προς το CO₂. Τα κτιρια και τα συστηματα βελτιστοποιουνται συνεχως για ενεργειακη αποδοση, για παραδειγμα με τη χρηση ανεμιστηρων και αντλιων ελεγχομενων μεσω συχνοτητων. Με αυτον τον τροπο, οι απαιτησεις ηλεκτρικης ενεργειας, νερου και θερμοτητας, μειωνονται συνεχως.



  Πρασινη ηλεκτρικη ενεργεια χρησιμοποιειται επισης στην παραγωγη μπαταριων απο τους προμηθευτες, οπου οι απαιτησεις σε ενεργεια ειναι μεγαλες. Απο την 1η Ιουλιου 2019, η Volkswagen ελεγχει τους προμηθευτες της συμφωνα με μια παγκοσμια βαθμολογια αειφοριας. Το 2019, η ερευνα συμπεριελαβε περιπου 12.000 προμηθευτες και πραγματοποιηθηκαν σχεδον 1.300 ελεγχοι αειφοριας.


  Η μεταβαση σε μια CO₂-ουδετερη οικονομια, κρυβει και μια μεγαλη οικονομικη ευκαιρια. «Με τον στρατηγικο στοχο η Volkswagen να γινει ο κορυφαιος παροχος ηλεκτροκινητικοτητας στον κοσμο, η εστιαση στη συνεπη απανθρακοποιηση μπορει να αποτελεσει ενα ισχυρο ανταγωνιστικο πλεονεκτημα», δηλωσε ο Georg Kell, εκπροσωπος του ανεξαρτητου συμβουλιου της Volkswagen για την αειφορια. «Σε καθε περιπτωση, προσφερει τον καλυτερο τροπο για μια πορεια προς ενα ασφαλες και οικονομικα επιτυχημενο μελλον, σε εναν πλανητη που αξιζει να ζουμε», συμπληρωσε.

Αφήστε μια απάντηση

Κορυφή
Vehicle added!
The vehicle is already in the wishlist!