Πως να αποφύγεις την ναυτία στο ταξίδι


Το Πασχα ειναι εδω και οσοι σχεδιαζουν να ταξιδεψουν αρχιζουν σιγα σιγα τις προετοιμασιες. Βαλιτσες, ποδηλατα, παιδια μαζι με τα αγαπημενα τους gadgets – ακομα και χρυσοψαρα – θα στριμωχτουν για μια ακομη χρονια μεσα στο αυτοκινητο για το ταξιδι.

Και εκει που πιστευεις πως τιποτα δεν θα χαλασει την Πασχαλινη εκδρομη, η φραση “μαμα ζαλιζομαι” που ακουγεται απο το πισω καθισμα σε κανει να αναζητας επειγοντως παρκινγκ, η ακομα χειροτερα… πλυντηριο αυτοκινητων!

Ερευνα της Ford αποκαλυπτει τους λογους που προκαλειται η ναυτια σε ενα ταξιδι και χρησιμοποιει τα ευρηματα για τον καλυτερο σχεδιασμο των μοντελων της. Χαρη στη Ford, καθε Πασχα θα ειναι μια ευκαιρια για να Αγαπησετε Ξανα τους Δρομους!

Η μεγαλη εξοδος για τις Πασχαλινες διακοπες μπορει να ταλαιπωρησει εκατομμυρια ταξιδιωτες σε ολη την Ευρωπη

Kατα μεσο ορο οι επιβατες που κοιταζουν στις οθονες νιωθουν αδιαθεσια μετα απο 10 λεπτα 

Παιδια και εφηβοι υποφερουν περισσοτερο απο το συνδρομο της ναυτιας που μπορει να επηρεασει ακομα και τα χρυσοψαρα 

2 στους 3 εχουν παθει καποια στιγμη ναυτια – 1 στους 3 εχουν νιωσει αδιαθεσια

Η Ford και οι ειδικοι συνεργαζονται σε μια προσπαθεια να περιορισουν το συνδρομο της ναυτιας των επιβατων στα μελλοντικα αυτοκινητα

Η φραση ‘ζαλιζομαι’ αναμφισβητητα προκαλει τρομο στους γονεις, ενω το σιγουρο ειναι οτι θα ακουστει στους Ευρωπαϊκους αυτοκινητοδρομους την ερχομενη εβδομαδα, αφου μονο στη Βρετανια 16 εκατομμυρια ατομα αναμενεται να ταξιδεψουν εν οψει των διακοπων του Πασχα. 

Η κυκλοφορια με συχνα σταματα-ξεκινα και οι στροφες θα χειροτερεψουν μια κατασταση που ταλαιπωρει τα δυο τριτα που πληθυσμου καποια στιγμη, ειναι πιο συχνη σε επιβατες, κυριως παιδια και εφηβους και γινεται χειροτερη οταν καθεσαι πισω, παιζεις σκυμμενος video games η παρακολουθεις ταινιες.

Σε νεα ερευνα που πραγματοποιηθηκε απο τη Ford, με τη βοηθεια ειδικων στη ναυτια, επιβατες που κοιταζαν οθονες κατα τη διαρκεια ενος συντομου ταξιδιου ενοιωθαν αδιαθεσια μετα απο 10 λεπτα. Και ολοι ηταν ενηλικες.


«Η ναυτια μπορει να μετατρεψει το πολυαναμενομενο οικογενειακο ταξιδι σε εφιαλτη, με τη μαμα και το μπαμπα να ριχνουν νευρικες ματιες πισω και να φοβουνται το χειροτερο,» δηλωσε ο Eike Schmidt, research engineer στο Ford Research & Innovation Center, στο Ααχεν της Γερμανιας. «Η ανεση ειναι πρωταρχικος παραγοντας οταν σχεδιαζουμε τα αυτοκινητα του μελλοντος – και κανουμε τα παντα για να μειωσουμε το ενδεχομενο ναυτιας στο ταξιδι.» 

Το χασμουρητο και η εφιδρωση ειναι προειδοποιητικες ενδειξεις για μια κατασταση που προκαλειται απο ασυμφωνια μεταξυ σηματων που λαμβανει ο εγκεφαλος απο τα ματια και απο τα οργανα ισορροπιας, στο αφτι. Τα μωρα δεν παθαινουν ναυτια. Αυτο συμβαινει μονο οταν αρχιζουμε να περπαταμε. Ωστοσο τα κατοικιδια επηρεαζονται, και το απιστευτο ειναι οτι ακομα και τα χρυσοψαρα υποφερουν απο ναυτια, ενα φαινομενο που παρατηρησαν οι ναυτικοι.

«Η ναυτια στο αυτοκινητο ειναι περιπλοκο προβλημα. Ειναι μια φυσικη αντιδραση σε ενα αφυσικο ερεθισμα που δεν μπορει να θεραπευτει αν αντιμετωπιστει ως τετοιο. Αλλα μπορουμε να απαλυνουμε τα συμπτωματα,» δηλωσε ο Καθηγητης Dr. Jelte Bos, του TNO, Perceptual & Cognitive Systems, Soesterberg, στην Ολλανδια.

Στην πρωτη δοκιμη διαπιστωθηκε οτι οταν οι οθονες ηταν τοποθετημενες ψηλοτερα και το δρομος μπροστα φαινοταν και απο τις δυο πλευρες, οι εθελοντες ειχαν μικροτερη προδιαθεση για ναυτια. Αλλα πειραματα θα διερευνησουν εναλλακτικους τροπους ωστε το ταξιδι να προβαλλεται στην καμπινα, και οι επιβατες που δεν βλεπουν εξω να μπορουν να προειδοποιουνται για δρομους με στροφες η γεφυρες με σαμαρακια. 

«Για πολλους οδηγους που πιστευουν οτι το παιδι τους υποφερει απο ναυτια στο αυτοκινητο, μπορει το προβλημα να οφειλεται απλα στον τροπο που οδηγουν,» προσθεσε ο καθηγητης  Prof. Bos, ο οποιος εχει επισης μια εδρα στην Αντιληψη Κινησης στο Vrije Universiteit, Αμστερνταμ, και εχει εργαστει πανω σε μια συσκευη που δειχνει ποτε η συμπεριφορα πισω απο το τιμονι μπορει να επηρεασει επιβατες επιρρεπεις στη ναυτια. «Η υιοθετηση ενος πιο ομαλου οδηγικου στυλ μπορει να μειωσει το αισθημα της ναυτιας – αλλα και το κοστος καυσιμου παραλληλα.» 

Να μερικοι τροποι που υποδεικνυει ο καθηγητης για να αποφευγετε τη ναυτια στο αυτοκινητο:

Μετακινηθειτε στο κεντρο των πισω καθισματων, η κατα προτιμηση μπροστα, για να βλεπετε το δρομο 
Οδηγειτε ομαλα και οπου ειναι δυνατον, αποφυγετε το ξαφνικο φρεναρισμα, την αποτομη επιταχυνση, τις λακκουβες 
Αποσπαστε την προσοχη οσων ζαλιζονται – ακομα κι ενα τραγουδι μπορει να βοηθησει
Πειτε αναψυκτικο cola, φατε μπισκοτα τζιντζερ, αλλα αποφυγετε τον καφε 
Χρησιμοποιηστε ενα μαξιλαρι η στηριγμα στο κεφαλι για να κρατησετε το κεφαλι σας οσο το δυνατον πιο ακινητο 
Ενεργοποιηστε τον κλιματισμο για ανακυκλοφορια φρεσκου αερα

Αφήστε μια απάντηση

Κορυφή
Vehicle added!
The vehicle is already in the wishlist!