Πώς να ετοιμάσεις σωστά το αυτοκίνητό σου για τη βαρυχειμωνιά

 


  Μπορει η Ελλαδα να ανηκει στις χωρες που εχουν σχετικα ηπιο χειμωνα, στο μεγαλυτερο μερος της χωρας, χωρις συχνες χιονοπτωσεις η εκτεταμενες περιοδους παγετου, χωρις αυτο να σημαινει ωστοσο, πως πρεπει να παραλειψουμε να οργανωθουμε και να προετοιμασουμε σωστα το οχημα μας, για τις μερες με εντονα φαινομενα, οπως ζησαμε με τη Μηδεια.



  Ας δουμε λοιπον μερικους πρακτικους και χρησιμους τροπους, που μπορουν να μας κανουν τη ζωη λιγο πιο ευκολη, οταν ο καιρος μας βαζει δυσκολα :


Γεμιζουμε το ρεζερβουαρ

  Μπορει να ακουγεται προφανες η υπερβολικο, ωστοσο ειναι ενα μετρο το οποιο συχνα δε λαμβανουμε υποψη μας. Τα βασικο πλεονεκτημα πως μας προσφερει, ειναι πως δε χρειαζεται να ανησυχουμε για το αν θα βρουμε ανοιχτο βενζιναδικο, η αν θα υπαρχει επαρκεια καυσιμου (πολλοι ανθρωποι σπευδουν εσπευσμενα να φουλαρουν, οποτε μπορει να χρειαστει να παμε πιο μακρια, σε αλλο πρατηριο, διανυοντας ασκοπα χιλιομετρα σε πιο δυσκολες συνθηκες). Ενας ακομη παραγοντας, ιδιως σε αυτοκινητα με πισω κινηση, ειναι το βαρος του καυσιμου, το οποιο βοηθα το πισω αξονα, να πατα καλυτερα στο δρομο (το ρεζερβουαρ στη πλειοψηφια των αυτοκινητων, βρισκεται πισω η κατω απο τα πισω καθισματα).


Παρκαρουμε με την οπισθεν

  Αυτο το μετρο προληψης, ισχυει κυριως σε οσους κατοικουν σε μονοκατοικια η η θεση σταθμευσης τους, τους βγαζει κατευθειαν στο δρομο η δε στεκονται σε στεγασμενη θεση. Ο λογος ειναι πως το εμπρος παρμπριζ θα εχουμε φροντισει να ειναι καθαρο (θα αναφερθουμε στη συνεχεια), κανοντας την εξοδο απο το χωρο σταθμευσης στο δρομο, ασφαλεστερη. Πολλα περιστατικα με ατυχηματα σε τετοιες συνθηκες, εχουν να κανουν με κακη ορατοτητα προς τα πισω, με αποτελεσμα να υπαρχουν συμβαντα προκλησης υλικων ζημιων σε αλλα αυτοκινητα η και τραυματισμους πεζων, κυριως παιδιων που βρισκονται εξω και παιζουν με αφορμη το χιονι.


Γεμιζουμε το υγρο τον υαλοκαθαριστηρων

  Αλλο ενα σημαντικο μετρο για την ασφαλεια, τοσο τη δικη μας οσο και των υπολοιπων, ειναι η χρηση του σωστου υγρου για τους υαλοκαθαριστηρες. Κατα τη χειμερινη περιοδο, χρησιμοποιουμε ενα διαλυμα το οποιο ειναι καταλληλο για τις χειμερινες θερμοκρασιες, ωστε να καθαριζει σωστα το τζαμι και να μη παγωνει η οποια υγρασια μενει πισω. 


Προληψη παγωματος σε κλειδαριες και πορτες

  Ενα απο τα πλεον εκνευριστικα συμβαντα, ειναι οταν θελουμε να ξεκλειδωσουμε το αυτοκινητο μας και εχει παγωσει ειτε η κλειδαρια, ειτε η πορτα. Η ακομα χειροτερα, και τα δυο. Η λυση; Απλη. Αυτο που χρειαζομαστε ειναι ενα σπρεϊ σιλικονης (η συσταση του αποτρεπει τη συγκεντρωση υγρασιας και συνεπως το παγωμα) και λιγο χαρτι κουζινας. Αν το αυτοκινητο μας ανοιγει με κλειδι, ψεκαζουμε καθε κλειδαρια και βαζουμε-βγαζουμε το κλειδι μερικες φορες, κλειδωνοντας και ξεκλειδωνοντας, προκειμενου να παει παντου το σπρεϊ. Στη συνεχεια, ψεκαζουμε μια μετρια προς αρκετη ποσοτητα σε χαρτι κουζινας και το απλωνουμε στα λαστιχα της καθε πορτας, τοσο στην ιδια τη πορτα, οσο και σε αυτα που βρισκονται στο πλαισιο. Δε ξεχναμε το πορτμπαγκαζ! Αυτη τη διαδικασια, φτανει να την επαναλαβουμε μια φορα καθε χειμωνα. BONUS : Επειδη η μπαταρια μπορει να μην εχει αρκετη ισχυ λογω των χαμηλων θερμοκρασιων, δε ξεχναμε να ψεκασουμε το γαντζο ασφαλισης του καπο αλλα και να βαλουμε και λιγο σπρεϊ στα λαστιχα του καπο, προκειμενου να μη παγωσει ουτε αυτο.


Προληψη σχηματισμου παγου σε παρμπριζ και καθρεπτες

  Καποιοι απο εμας, δυστυχως και εγω μαζι, ανηκουμε σε αυτους που δεν εχουν το προνομιο της σκεπασμενης θεσης σταθμευσης. Και οταν ερχεται ο παγετος και το χιονι, μας περιμενει ενα ωραιο παγωμενο παρμπριζ και καθρεπτες καθε πρωι. Ξεκινωντας απο τη πιο \”premium\” λυση, μπορουμε να αγορασουμε ενα καλυμμα απο καποιο μαγαζι με ειδη αυτοκινητου, τοσο για το παρμπριζ, οσο και δια τους καθρεπτες (αν δε βρισκεται κατι της αρεσκειας σας, κοιταξτε και στο διαδικτυο, υπαρχει μεγαλη ποικιλια προϊοντων). Αν παλι θελετε μια πιο DIY η προσωρινη λυση (για περιοχες που σπανια χιονιζει η υπαρχει φαινομενο παγετου), αρκουν δυο μεγαλες σακουλες σκουπιδιων και δυο σακουλακια τροφιμων με zip lock. Προχειρη και οχι πολυ cool λυση, αλλα, δουλευει (δοκιμασμενο).


Καθαρισμος χιονιου

  Εδω, φτανουμε σε μια διαδικασια, που δυστυχως πολλοι απο εμας κανουμε λαθος. Ολοι λιγο πολυ, εχουμε καποια μικρη σκουπα χιονιου με πτυσσομενο κονταρι, \”ειδικη\” για το αυτοκινητο. Με τη διαφορα, πως μονο για το αυτοκινητο δεν ειναι με τις σκληρες τριχες που εχουν. Η λυση; Απλουστατη και παλι. Βαζουμε πανω ενα πανακι μικροϊνων και το πιανουμε με δυο κλιπ χαρτιου, προσεχοντας να τα βαλουμε κοντα στο κονταρι, ωστε να μην ερθουν σε επαφη με το αυτοκινητο. Ξεκινωντας καθε φορα απο τη μεση, τραβαμε το μισο κομματι προς το μερος μας και το αλλο μισο το σπρωχνουμε. Και εχουμε καθαρισει σε χρονο dt ολο το χιονι. Δε παραλειπουμε κανενα κομματι του αυτοκινητου, καθως ειμαστε υποχρεωμενοι απο το νομο, να το καθαριζουμε.


Καθαρισμα παγου απο τα τζαμια

  Μπορει να εχουμε τους καθρεπτες και το εμπρος παρμπριζ μας καθαρο, ωστοσο ειναι σημαντικο να καθαρισουμε και τα υπολοιπα τζαμια του αυτοκινητου απο το παγο. Οι ξυστρες παγου ειναι ασφαλεις για χρηση σε τζαμια, οποτε εχοντας κλιση σχεδον παραλληλη στο καθε τζαμι, ξυνουμε προσεκτικα και χωρις να πιεζουμε πολυ δυνατα. Αν δεν εχουμε ξυστρα, μια οποιαδηποτε καρτα τυπου πιστωτικης, μπορει να κανει την ιδια δουλεια, βεβαια με περισσοτερη προσπαθεια και οχι αναλογη αποτελεσματικοτητα. 


Προσοχη με το ζεστο νερο

  Πολλες φορες, μπορει πανω στη βιασυνη μας να θελουμε να ξεπαγωσουμε γρηγορα τα τζαμια, προκειμενου να ξεκινησουμε οσο το δυνατον πιο γρηγορα. Υπαρχει μια παλια, ΛΑΝΘΑΣΜΕΝΗ, αντιληψη, της ριψης πολυ ζεστου νερου στα παγωμενα τζαμια, για να καθαρισουν αμεσως. Αυτο που δε λαμβανει κανεις υποψιν του ομως, ειναι πως η αποτομη αλλαγη θερμοκρασιας μπορει να κανει το τζαμι να ραγισει η ακομη και να σπασει. Ομως τι θα κανουμε, αφου βιαζομαστε. Κατι εξισου απλο. Αντι να βραζουμε νερα σε βραστηρες και κατσαρολακια και να παιρνουμε μαζι μας κατω (σα τη τρελη της γειτονιας), αρκει να θερμανουμε νερο και να το βαλουμε σε ενα zip σακουλακι. Και εδω, οχι σε σημειο βρασμου, απλα αρκετα ζεστο. Στη συνεχεια, αρκει να ακουμπησουμε και να περασουμε το σακουλακι απο καθε τζαμι. Πισω του, θα αφησει ενα καθαρο, διχως παγο, τζαμι.



  Αν ανηκουμε στους κατοικους περιοχων που εχουν αρκετα βαρυ χειμωνα, καλο ειναι να προνοησουμε και να εχουμε χειμερινα ελαστικα. Αν παλι εχουμε περιστασιακη επαφη με το χιονι, αρκει να εχουμε ενα καταλληλο σετ αλυσιδων, και να δουμε εκ\’ των προτερων πως τοποθετουνται και σφιγγονται σωστα, ωστε να μπορουμε να κινηθουμε με ασφαλεια. Επισης, φροντιζουμε να κανουμε πιο ηπιες επιταχυνσεις και επιβραδυνσεις και να κινουμαστε γενικοτερα, με χαμηλοτερες ταχυτητες. Μπορει ο χειμωνας να τελειωνει για φετος, αν και στην Ελλαδα ποτε δε ξερεις τι μπορει να ερθει ακομη μεσα στο Μαρτιο, ωστοσο, δε χανουμε να τα γνωριζουμε, για τους ερχομενους χειμωνες, ωστε να μπορεσουμε να χαρουμε το χιονι, με ασφαλεια.

Αφήστε μια απάντηση

Κορυφή
Vehicle added!
The vehicle is already in the wishlist!