Ρομποτικό… ντελιβερά παρουσιάζει η Renault

Η τεχνολογια προχωρα τοσο γρηγορα που θα εξεπληττε και τον Αϊνσταϊν. Αποδειξη τουτου, η αυτοκινητοβιομηχανια, η οποια μας πηγαινει ταχυτατα στο μελλον. Αυτη τη φορα, την παρασταση κλεβει το Groupe Renault, το οποιο, στην Εκθεση Αυτοκινητου του Ανοβερο, στη Γερμανια, παρουσιαζει ενα αυτονομο, ηλεκτρικο, διασυνδεδεμενο ρομποτικο concept car, το οποιο διαχειριζεται μια σειρα ρομποτικων διανομεων. Προς αυτους που θα βιαστουν να φωναξουν \”παταξον το… ρομποτ\”, η Renault τοποθετει τον ανθρωπο στη θεση του χειριστη που δεν ασχολειται με την οδηγηση, αλλα επιβλεπει τη διανομη των αγαθων.  


Ας το δουμε ομως αναλυτικα. To Renault EZ-PRO, ειναι σχεδιασμενο για να διαμορφωσει το μελλον των διανομων «last mile» για καθε ειδους επαγγελματια. Οι υπηρεσιες «last mile» αποτελουν μια απο τις μεγαλυτερες ευκαιριες αναπτυξης του κλαδου των επαγγελματικων μεταφορων, καθως το ηλεκτρονικο εμποριο (e-commerce) εξελισσεται ραγδαια, οι εμποροι επιδιωκουν να περιορισουν τα κοστη διανομης και οι πολεις εξακολουθουν να αναζητουν νεους τροπους για τη διαχειριση της αυξανομενης κινησης στους δρομους. 


Ως κατασκευαστης ελαφρων επαγγελματικων οχηματων (LCVs) για σχεδον 120 χρονια και ως ηγετης στην ευρωπαϊκη αγορα των ηλεκτρικων LCVs, η Renault βρισκεται στην προνομιακη θεση να διαμορφωνει και να εξελισσει τοσο τις υπηρεσιες διανομης οσο και τους τροπους με τους οποιους μετακινουνται τα αγαθα. 


«To Renault EZ-PRO αναδεικνυει το οραμα μας για τη διανομη last-mile που ειναι αρρηκτα συνδεδεμενη με το οικοσυστημα των εξυπνων πολεων του μελλοντος και τις αναγκες του επαγγελματια. Αυτο το πρωτοτυπο οχημα ειναι η λυση που μπορει να ξεκλειδωσει αμετρητες ευκαιριες για πολλους απο τους συνεργατες μας, μεταξυ των οποιων, οπως παρουσιαζουμε σημερα, τους DPD Group, Lomi Coffee, Piper- Piper-Heidsieck και Patrick Roger» ανεφερε ο Ashwani Gupta, Αντιπροεδρος της Συμμαχιας Renault, Κλαδος LCV. 


Το EZ-PRO ειναι ενα concept car που αποτελειται απο ενα αυτονομο αυτοκινουμενο οχημα που προπορευεται και αυτοκινουμενες ρομποτικες πλατφορμες χωρις οδηγο. Η Renault πιστευει οτι η διαχειριση της διανομης του «last mile» δεν μπορει να αυτοματοποιηθει τελειως, καθως οι ανθρωποι θα κρατησουν τον ελεγχο των μεταφορων/συγκοινωνιων για το αμεσο μελλον. 


Στο EZ-PRO το αυτονομο αυτοκινουμενο οχημα που προπορευεται φιλοξενει μια θεση – γραφειο για τον χειριστη που επιβλεπει τη διανομη των αγαθων και των υπηρεσιων του στολου του. Απαλλαγμενος απο τους σημερινους περιορισμους της οδηγησης, ο χειριστης, μπορει να εστιασει την προσοχη του σε εργασιες που εχουν μεγαλυτερη αξια για τη δουλεια του, οπως το να επιβλεπει τις λιστες διανομης της αυτοκινουμενης πλατφορμας, αλλα και να εξασφαλιζει οτι οι υπηρεσιες που προσφερει ειναι αποτελεσματικες και προσαρμοσμενες στις πελατειακες απαιτησεις, οπως για παραδειγμα η premium διανομη ευαισθητων η ευθραυστων αγαθων. 

Παραλληλα με τη δεσμευση της Renault για «Ευκολη Ζωη» (Easy Life), το πρωτοτυπο EΖ-PRO προσφερει μια ασφαλη και εργονομικη λυση για τον επαγγελματια, οπως προκυπτει απο την ευκολη προσβαση στο μπροστινο τμημα, το joystick ελεγχου, η την ιδιαιτερη ευελιξια που εξασφαλιζει η λειτουργια τετραδιευθυνσης. 

Ο στολος των αυτοκινουμενων ρομποτικων πλατφορμων ειτε ακολουθει σε κομβοϊ, ειτε κινουνται αυτονομα. Σε συνεχεια της υποσχεσης του κλαδου Renault PRO+ LPV, η εξατομικευση ειναι ενα ακομα δυνατο χαρακτηριστικο του πρωτοτυπου μοντελου. 
Τo EZ-PRO προσφερει διαμορφωσιμες πλατφορμες που μπορουν να καλυψουν μια μεγαλη ποικιλια επαγγελματικων αναγκων, απο αυτες της διανομης, μεχρι τις αναγκες των εμπορων, των τεχνιτων, αλλα και των επιχειρηματιων. 

«Με το EZ-PRO συνεχιζουμε με αξιωσεις την εξερευνηση της αστικης αυτοκινησης του μελλοντος. Εστιασμενο στην εξευρεση λυσεων για τη διανομη αγαθων, αυτο το αυτονομο, διασυνδεδεμενο και ηλεκτρικο πρωτοτυπο, αντιπροσωπευει το ιδανικο εργαλειο δουλειας, αφου μπορει τοσο να δημιουργησει ευκαιριες για τους επαγγελματιες, οσο και να προσφερει τις υπηρεσιες του σε ολους τους χρηστες, εμμεσα η αμεσα. Βασιζεται στην εξειδικευση της Renault στα επαγγελματικα οχηματα, αλλα και στo DNA της μαρκας που τοποθετει τον ανθρωπο στην καρδια καθε εξελιξης» δηλωσε ο Laurens van den Acker, Αντιπροεδρος Εταιρικου Σχεδιασμου του Groupe Renault. 

To ΕΖ-PRO ειναι μια κοινοχρηστη λυση. Ενα κομβοϊ απο ρομποτικες πλατφορμες που ξεκινανε απο το ιδιο σημειο, κουβαλωντας διαφορετικα φορτια αλλα ελεγχομενα απο τον ιδιο υπευθυνο στολου, θα μπορουσαν να εχουν χωριστους λογαριασμους, πελατολογιο, αισθητικη αλλα και διευθυνση αποστολης. Απο την αλλη, η λειτουργια τους ελεγχεται απο την ιδια ηλεκτρικη και αυτονομη πλατφορμα. Κατα τον ιδιο τροπο, η μια πλατφορμα μπορει να διεκπεραιωσει τη διανομη των αγαθων ενος online καταστηματος, ενω μια αλλη μπορει να κανει κατι αντιστοιχο, για καποιο αλλο καταστημα. Ετσι, αυτα τα κοινοχρηστα σεναρια συμβαλουν στην μεγιστοποιηση της παραγωγικοτητας αλλα και τον περιορισμο του κοστους. 

Το EZ-PRO εχει σχεδιαστει για να προσφερει μια κορυφαια λυση στις αναγκες διανομης τοσο των επαγγελματιων οσο και των καταναλωτων. Οι αποδεκτες θα εχουν την ευχερεια να επιλεξουν μια βολικη ωρα & περιοχη παραδοσης. Παραλληλα, ο τελικος αποδεκτης θα μπορει να επιλεξει μεταξυ της παραδοσης του πακετου χερι με χερι η της παραλαβης του απο τα self-service ντουλαπακια παραλαβης (θυριδες) της αυτοκινουμενης πλατφορμας. Μαλιστα αυτες οι θυριδες, που θα ειναι διαθεσιμες 24 ωρες για 7 μερες την εβδομαδα, θα μπορουν να ξεκλειδωνουν με ειδικο app απο το κινητο του παραληπτη. 

Οι δυνατοτητες αποστολης για τους καταναλωτες θα περιλαμβανουν ακομα και υπηρεσιες ενημερωσης για την εξελιξη της αποστολης σε πραγματικο χρονο μεσω ενημερωσεων σε συσκευες κινητης τηλεφωνιας, για μια ακομα πιο ξεχωριστη, επαγγελματικη και αποτελεσματικη εμπειρια παραδοσης. 

Τo ΕZ-PRO εχει σχεδιαστει ωστε να εξασφαλιζει την καλυτερη δυνατη αισθητικη ενσωματωση των στοιχειων που το απαρτιζουν στο αστικο περιβαλλον. Η σατινε αποχρωση του αμαξωματος, οι θολοι των τροχων, το γυαλιστερο φινιρισμα των ανοιγομενων επιφανειων, βοηθουν ωστε το τελικο αποτελεσμα να ενσωματωνεται αποτελεσματικα στο αστικο τοπιο. 

Η διανομη last mile, ειναι υπευθυνη για περιπου το 30% της κινησης στις πολεις, ενα προβλημα που το EZ-PRO μπορει να αντιμετωπισει μεσα απο τις κοινοχρηστες πλατφορμες του, την ευελιξια και την αυτονομη φυση του. Αυτες οι ιδιοτητες του θα συμβαλλουν ωστε ολο και λιγοτερο οχηματα να συνωστιζονται στους δρομους κατα τις ωρες αιχμης, με αποτελεσμα λιγοτερα μποτιλιαρισματα που οφειλονται σε κακες οδηγικες συνηθειες η λαθος παρκαρισμενα οχηματα. Παραλληλα, η καλυτερη ροη της κινησης μπορει να εξομαλυνθει περαιτερω απο τη συνδεσιμοτητα των ρομποτικων οχηματων στα δικτυα των πολεων και τις δομες τους, οπως ειναι οι φωτεινοι σηματοδοτες και τα κεντρα ελεγχου της κυκλοφοριας οχηματων. 

Τo ΕΖ-PRO ειναι μερος μιας σειρας πρωτοτυπων οχηματων της Renault που εστιαζουν στις αστικες αναγκες μετακινησης προϊοντων και υπηρεσιων. Αλλωστε το EZ-PRO επεται της παρουσιασης του EZ-GO, του ηλεκτρικου, διασυνδεδεμενου, πληρως αυτονομου και κοινοχρηστου ρομποτικου οχηματος, που βοηθαει στη μετακινηση ανθρωπων. Με κοινο στοχο την επιτευξη μιας βιωσιμης αυτοκινησης για ολους, το EZ-PRO ειναι 100% ηλεκτρικο, συμβαλλοντας σε ενα πιο πρασινο και πιο ησυχο δικτυο μετακινησεων. 

Αφήστε μια απάντηση

Κορυφή
Vehicle added!
The vehicle is already in the wishlist!