Στη Λέρο, πινακίδες και ασφάλεια, θα έχουν και τα… γαιδούρια

Θα μπορουσε να ειναι ανεκδοτο. Θα μπορουσε να ειναι φαρσα. Κι ομως: Στη Λερο, εφεξης, με αποφαση του δημοτικου συμβουλιου, οι κατοχοι η οι αναβατες… γαϊδουριων, θα πρεπει να τα εχουν \”εξοπλισει\” με αριθμο κυκλοφοριας και ασφαλεια για ατυχηματα αστικης ευθυνης. Πραγματικα, ζω για τη μερα που θα δω περιπολικο της Τροχαιας να κανει γαϊδαρο δεξια και να ζητα απο τον αναβατη \”αδεια- διπλωμα -ασφαλεια\”. 

Το συγκεκριμενο πρεπει να πωλειται (Πωλιται) επειδη εχει υψηλα τελη κυκλοφοριας

Επισημαινουμε παντως οτι υπαρχει σε ισχυ νομος ο οποιος υποχρεωνει τους ιδιοκτητες ζωων, οπως γαϊδουρια, η και προβατα, να τους φερουν… φωτα, οταν τα κυκλοφορουν τη νυχτα.

Anyway, στην περιπτωση μας τωρα, στη Λερο, με αποφαση του δημοτικου συμβουλιου του νησιου καταρτιστηκε ο «κανονισμος αγοραιων επιβατηγων ζωων», ο οποιος αναλυει διεξοδικα τον τροπο που θα πρεπει να εκδιδεται η αδεια κυκλοφοριας τους, η αδεια ικανοτητας ημιονου και τους κανονες κυκλοφοριας και μεταχειρισης των ζωων.

Η μεταφορα επιβατων και εμπορευματων με ζωα ειναι χαρακτηριστικο γνωρισμα της Λερου δεδομενης και της ιδιαιτερης μορφολογιας του εδαφους της, γνωριζει δε ακομη και σημερα αξιολογη αναπτυξη, ιδιως λογω της επιθυμιας των επισκεπτων του νησιου να βιωσουν το παραδοσιακο αυτο τροπο διαβασης των γραφικων καλντεριμιων του νησιου.

Τα βασικοτερα σημεια του κανονισμου που συνεταξε ο δημος ειναι τα εξης:

• Επιβατηγα ζωα αποτελουν τα αλογα, οι ονοι και οι ημιονοι.

• Καθε επιβατηγο ζωο το οποιο μισθωνεται για τη μεταφορα των επιβατων (αγοραιο), χρηζει αδεια κυκλοφοριας, η οποια χορηγειται απο υπαλληλο του Δημου Λερου. Η αδεια κυκλοφοριας εκδιδεται στο ονομα του κατοχου του ζωου και αναγραφει τον αριθμο μητρωου του ζωου, το ετος και το μηνα γεννησης του ζωου καθως και το ονοματεπωνυμο, πατρωνυμο και αριθμο φορολογικου μητρωου του κατοχου και του κυριου του. Στην αδεια επικολλαται φωτογραφια του κατοχου.

• Για καθε ζωο, το οποιο αδειοδοτειται τηρειται απο ειδικη υπηρεσια του Δημου, την οποια οριζει ο Δημαρχος, ειδικος φακελος.

• Προϋποθεσεις χορηγησης αδειας κυκλοφοριας αγοραιου επιβατηγου ζωου αποτελουν σωρευτικα οι εξης:

Α) Το ζωο πρεπει να εχει συμπληρωμενο το 3ο ετος της ηλικιας του.

Β) Το ζωο πρεπει να ειναι καταλληλο απο αποψη υγειας για τη χρηση που προοριζεται, τοσο για το ιδιο οσο και για τους επιβατες.

Γ) Ο κατοχος του ζωου και φορεας της αδειας κυκλοφοριας πρεπει να διαθετει τα νομιμα προσοντα για την ασκηση του επαγγελματος του.

• Για τους παραβατες προβλεπονται προστιμα υψους 300, 200 και 60 ευρω, αναλογα με την καθε παραβαση.

• Καθε ημιονηγος αγοραιου επιβατηγου ζωου υποχρεουται να φερει αδεια ικανοτητας ημιονηγου η οποια χορηγειται με διαρκεια ενος ετους απο ειδικα προς τουτο εξουσιοδοτημενο υπαλληλο του Δημου Λερου.

• Για να χορηγηθει αδεια ικανοτητας ημιονηγου, ο ενδιαφερομενος πρεπει:

α) Να εχει συμπληρωμενο το 18ο ετος της ηλικιας του και

β) Να ειναι σωματικα και ψυχικα σε θεση να ασκησει την εν λογω δραστηριοτητα.

• Στην οπλη καθε ζωου που αδειοδοτειται σημαδευεται ο αριθμος κυκλοφοριας του.

• Καθε ζωο που αδειοδοτειται υποβαλλεται το αργοτερο ανα εξαμηνο σε κτηνιατρικη επιθεωρηση, προκειμενου να ελεγχθει η ικανοτητα και καταλληλοτητα του για την χρηση, για την οποια ειναι προορισμενο.

• Ο κατοχος καθε ζωου υποχρεουται να μεριμνα παραυτα για τον καθαρισμο των οδων και των εν γενει κοινοχρηστων χωρων απο τα περιττωματα του ζωου του, για την αποφυγη των οσμων που προερχονται απο αυτο και για την διατηρηση της υγιεινης στους παραπανω χωρους, στον βαθμο που διακινδυνευεται απο την παρουσια του εκαστοτε ζωου. Για καθε παραβαση των διαταξεων της προηγουμενης παραγραφου ο κατοχος του ρυπογονου ζωου και ο ημιονηγος τιμωρειται με προστιμο υψους 200,00Euro.

Αν βεβαιωθουν τρεις τετοιες παραβασεις σε χρονικο διαστημα ενος ετους, ο παραβατης κατοχος τιμωρειται με 10ημερη προσωρινη αφαιρεση της αδειας κυκλοφοριας του ρυπογονου ζωου και ο ημιονηγος με 10ημερη προσωρινη αφαιρεση της αδειας ικανοτητας ημιονηγου. Σε περιπτωση μη συμμορφωσης του ημιονηγου και νεας υποτροπης του, αφαιρειται η αδεια ικανοτητας ημιονηγου για εξι (6) μηνες.

● Ο κατοχος καθε ζωου πρεπει για καθε αγοραιο επιβατηγο ζωο του να ειναι εφοδιασμενος με ασφαλεια αστικης ευθυνης απο ατυχηματα κατα τη διαρκεια της διαμετακομισης η οποια να καλυπτει τοσο τις τυχον υλικες ζημιες που θα προκληθουν και τα εξοδα νοσοκομειακης και ιατροφαρμακευτικης περιθαλψης απεριοριστως, οσο και τις ευθυνες απο προκληση ηθικης βλαβης η ψυχικης οδυνης μεχρι τουλαχιστον του ποσου 1.000.000Euro.

Τα αγοραια επιβατηγα ζωα ακολουθουν προκαθορισμενες διαδρομες τοσο κατα την περιηγηση τους με επιβατες, οσο και κατα την μεταφορα τους προς και απο τους σταβλους τους. Οι διαδρομες αυτες προσδιοριζονται με ειδικη αποφαση του Δημοτικου Συμβουλιου.

● Καθε ημιονηγος δυναται να εχει ευθυνη μεχρι 6 ζωων κατ\’ ανωτατο οριο στο σταθμο εργασιας του και μεχρι 3 ζωων κατ\’ ανωτατο οριο σε καθε διαδρομη μεταφορας επιβατων, συμπεριλαμβανομενου και του ζωου, στο οποιο ενδεχομενως επιβαινει ο ιδιος. Η διακινηση των ζωων χωρις τη συνοδεια ημιονηγου απαγορευεται.

Αφήστε μια απάντηση

Κορυφή
Vehicle added!
The vehicle is already in the wishlist!