10 συν 1 εφευρέσεις που λείπουν από τα αμάξια μας

Καινοτομια, τεχνολογια, νεα συστηματα. Ολο και συχνοτερα τα ακουμε, ολο και περισσοτερο τα διαφημιζουν οι αυτοκινητοβιομηχανιες, σημερα, ωστε να προσελκυσουν πελατες. Και, για να το πετυχουν αυτο, υπαρχουν ανθρωποι οι οποιοι δουλευουν νυχθημερον ωστε να ανακαλυψουν τεχνολογιες που θα κανουν τη ζωη μας ευκολοτερη -και ασφαλεστερη- στο δρομο.


 Αυτο, βεβαια, το εκαναν, χρονια τωρα, αλλοι ανθρωποι και αλλες (η, οι ιδιες) αυτοκινητοβιομηχανιες, που λανσαραν αυτοκινητα με features μοναδικα. Τα οποια ωστοσο, χαθηκαν στη ληθη του χρονου. Εδω ειμαστε εμεις ομως, για να στα θυμισουμε. Ιδου, 10 εφευρεσεις που λειπουν απο τα σημερινα αυτοκινητα. (Ενταξει, δεν λειπουν ακριβως ολες). Επισης, με το 2017 να ειναι εδω, που ειναι τα ιπταμενα αυτοκινητα, η τα DeLorean που ταξιδευουν στο χρονο;

10. Το Hovercar

Το Curtiss-Wright air car ειχε δυο κινητηρες 180 ιππων και επλεε στον αερα. Η εταιρεια χρεοκοπησε.

Το αυτοκινητο- Hovercraft ηταν μια ιδεα που δεν εζησε πολυ. Αλλα θα ηταν ιδανικη για την Ελλαδα. Σκεψου το: Τερμα το κλαμα και οι πονοι στις λακουβες των τρισαθλιων ελληνικων δρομων, τερμα το αγχος για τον δρομο που πλημμυρισε με τη νεροποντη. Το Hovercar παει παντου και προσφερει ανεση που κανει τις Maybach να μοιαζουν με σκληρα αγωνιστικα drift cars. Και, το καλοκαιρι, πεταγεσαι μεχρι τη Σαντορινη. Χωρις το πλοιο. 


Αρνητικα: Ειχε λιγο τρομακτικη καταναλωση σε καυσιμα και ηταν καπως ασυμφορο σε ο,τι αφορα τη συντηρηση και τις ζημιες. Επισης, μια ασημαντη λεπτομερεια που σκοτωσε το project, ηταν οτι, εμ… δεν ειχε φρενα. Ουτε γινοταν να αποκτησει. 

9. To Amphicar

Ο Στελιος Καζαντζιδης σε παραλια της Γλυφαδας με αμφιβιο αυτοκινητο

Αυτο το αυτοκινητο με τις αμφιβιες ικανοτητες, ηταν απλα επικο. Και παρηχθη. Στην Ελλαδα, ο Στελιος Καζαντζιδης λατρευε να κανει βολτες και να το βαζει στη θαλασσα, μαζι με την παρεα του. Στις ΗΠΑ, ο προεδρος Λιντον Τζονσον, συνηθιζε να κανει την εξης φαρσα: Προσφερε βολτα σε ανυποψιαστους φιλους και συνεργατες του, στο ραντσο του και, κατα τη διαρκεια της, φωναζε οτι εσπασαν τα φρενα και εριχνε το Amphicar σε μια λιμνη. Και μετα, ξεκαρδιζοταν στα γελια…

Αρνητικα: Προφανως, η συντηρηση του (;) και, κυριως, το κοστος για τις αυτοκινητοβιομηχανιες. Αν και ολοι θα βαζαμε ενα aquatic package στο αυτοκινητο μας, αν ηταν διαθεσιμο, το ερωτημα ειναι, πως θα φορολογουταν; Ως αυτοκινητο, η ως σκαφος;

8. Το κεφαλι του αλογου


Ναι, καλα διαβασες: Υπηρξε καποτε αυτοκινητο, που στη μουρη του, ειχε μια μουρη αλογου. Γιατι, οταν πρωτοπαρουσιαστηκαν τα αυτοκινητα, ο κοσμος, οταν τα εβλεπε, ετρεχε να ξεφυγει απο αυτα \”τα πραγματα του διαβολου\” που δεν ειχε ξαναδει. Ετσι, το 1899, παρουσιαστηκε το Horsey Horseless (απιθανο ονομα) το οποιο βλεπεις στη φωτογραφια. Σκεψου, σημερα, το Viper να ηταν με το κεφαλι οχιας, η το αμαξι του γειτονα να ειχε μια μοσχαροκεφαλη.

Αρνητικα: Η αμηχανη στιγμη που εισαι γυναικα και βλεπεις το κεφαλι σου να κοσμει το αμαξι του καγκουρα, psycho θαυμαστη σου.

7. Πικ απ και στερεο

Μισο λεπτο να βαλω το δισκο στο πικ απ

Καποτε ηταν η κασετα και το CD, μετα τα mp3 και οι θυρες USB, η προσβαση στο Ιντερνετ. Αλλα, τι καλυτερο απο το κλασικο, το vintage, ενα πικ απ στο αυτοκινητο, να παιζει δισκους στις 30, 45 και 90 στροφες. Κι ομως, υπηρχε το \’50 και το εδινε η Chrysler. 

Αρνητικα: Οταν ταξιδευεις και ψαχνεις τον καταλληλο δισκο να βαλεις στο πικ απ. Επισης, οι αναπηδησεις της βελονας σε καθε λακουβα. 

6.Αρωμα αυτοκινητου


Γιατι να πρεπει να τρεχεις να αγοραζεις αρωματακια και να μην εχει το αυτοκινητο το δικο του; Αυτη, ειναι μια τεχνολογια που δεν εχει ακριβως χαθει. Την εχει το Infinity Q45, η Mercedes Benz S-Class και, σε πιο γηινα αυτοκινητα, το Peugeot 3008. Το οποιο σε κανει να νιωθεις ωραια. 

Αρνητικα: Οταν ο κατασκευαστης αυτοκινητου αποφασιζει ποια μυρωδια ειναι καλυτερη για τα ρουθουνια σου, η οταν γινεται μια μιξη του αρωματος αυτοκινητου με τζατζικι και Chanel No5. 

5. Πυρηνοκινητο αυτοκινητο

Περιεργως, η πυρηνικη τεχνολογια δεν κατεκτησε την αυτοκινηση

Το Ford Nucleon, ηταν το απολυτο αυτοκινητο. Σκεψου, για παραδειγμα, σε μια κουβεντα με petrolheads, να αρπαζεσαι με αυτον που εχει το Nissan GT-R MY2017, η τον αλλο με τη Lamborghini και η συζητηση να παει καπως ετσι. 
-Και τι οδηγεις εσυ, ρε μεγαλε;
-Ενα πυρηνοκινητο αυτοκινητο
Τελος συζητησης.

Αρνητικα: Ηταν καπως ακριβο και δυσκολοσυντηρητο. Οπως και οχι τοσο πρακτικο. Μια μικρη λεπτομερεια ειναι οτι δεν ηταν και τοσο ασφαλες. Σκεψου το ενδεχομενο πυρηνικης εκρηξης και διαρροης ραδιενεργειας καθε φορα που ενας μπαγλαμας παραβιαζε το STOP.

4. Φλογοβολο

Το Blaster σε μια BMW E36

Απιθανο κι ομως αληθινο. Στη Νοτια Αφρικη, οπου υπαρχει ενα μικρο προβλημα με την εγκληματικοτητα, αρχισαν να βαζουν φλογοβολα στα αυτοκινητα, ωστε να \”απομακρυνουν\” τους carjackers και τους αλλους ληστες. Παρουσιαστηκε το 1998, απο τον Charl Fourie και ονομαστηκε \”The Blaster\”.

Αρνητικα: Ισως σε εναν ελεγχο της Τροχαιας, να το εβρισκαν παρανομο. Επισης, ισως να ειναι καπως επικινδυνο. 

3. Ο πεμπτος τροχος για παρκαρισμα

Η Cadillac ειχε συνδυασει τη ρεζερβα με τη χρηση για ευκολο παρκαρισμα

Παραδεξου το: Κυκλοφορει πολυς κουλος κοσμος εκει εξω. Και γι\’ αυτο το αυτοκινητο σου εχει τις γρατσουνιτσες του, απο καποιον/α που δεν προσεξε παρκαροντας η ξεπαρκαροντας. Ετσι κι αλλιως, το παρκαρισμα δεν ειναι και η διασκεδαστικοτερη διαδικασια της οδηγησης. Η εφευρεση του πεμπτου τροχου που ανασηκωνει το αυτοκινητο και σε βοηθα να μπεις πλαγιως στη θεση, ηταν απλα επικη. Περιεργως, δεν την ειδαμε στην αγορα. 

Αρνητικα: Η πιθανοτητα να παρουσιασει βλαβη το συστημα και να μεινει το αυτοκινητο επανω στον πεμπτο τροχο, αρα να κινειται ως τρικυκλο.

2. Ο κινητηρας που καιει θαλασσινο νερο

Το Quant ειναι πληρως λειτουργικο και εχει παρει εγκριση για κυκλοφορια στη Γερμανια. Εχει γιγαντιαια αυτονομια και κανει το 0-100 χ.α.ω. σε 2,8 δευτερολεπτα. Καταναλωνοντας μονο θαλασσινο νερο

Οι 7 Αδελφες θα μαλλιοτραβιουνται. Κι ομως, εχει παρουσιαστει αυτοκινητο, το οποιο χρησιμοποιουσε ως καυσιμο, θαλασσινο νερο. Και ηταν και καταπληκτικο σε επιδοσεις. Μπορει να μην βρεθηκε εκτελεσμενος ο εφευρετης του, οπως λεει ο αστικος μυθος, αλλα το project δεν γνωρισε επιτυχια. 

Αρνητικα: Καλοκαιρι, στην παραλια και ολοι να τρεχουν στη θαλασσα να \”γεμισουν\”. Στην περιπτωση υιοθετησης αυτης της τεχνολογιας, η θαλασσα θα απαγορευοταν. Και θα φορολογουταν. 

1. Τουαλετα στο αυτοκινητο

Υπαρχει μονο ενα πραγμα που ειναι γρηγοροτερο απο ενα Koenigsegg One:1: Το κοψιμο. Και επειδη (σχεδον) ολοι εχουμε βρεθει μποτιλιασμενοι/ες και σε αμεση αναγκη για τουαλετα, υπηρχε λυση. Απο το 1947 εχει παρουσιαστει το αυτοκινητο με built-in τουαλετα. 

Αρνητικα: Υπαρχουν καποια ζητηματα ασφαλειας, μιας και δεν γινεται να κανεις \”δουλεια σου\” και να οδηγεις ταυτοχρονα, αλλα και υγιεινης. Που θα πεταγαν οι Ελληνες τους \”καδους\” της τουαλετας αυτοκινητου; (Στο δρομο, προφανως). Επισης, ποσο αμηχανο θα ηταν να ξεβρακωνεται ο μπαρμπας στο διπλανο αυτοκινητο, επειδη \”του ρθε\”; Οχι. Καλυτερα οχι. 

Bonus: Το αυτοκινητο- σπιτι-συνεργειο

Ο κινητηρας της Cadillac του Mattar, με την αυτοτροφοδοτηση λαδιων και ψυκτικων υγρων

Το μακρινο 1947, ο Louie Mattar παρουσιασε τη δικη του εκδοχη της Cadillac, με την οποια καταφερε να κανει 10.000 χιλιομετρα χωρις σταση. Σε αυτην υπηρχε τουαλετα, αλλα και ενα σωρο αλλα εκπληκτικα, ειναι η αληθεια, χαρακτηριστικα. Για παραδειγμα, ειχε μηχανισμο που αλλαζε μονο του (!!!) λαδια και ψυκτικα υγρα, αλλα και υδραυλικο συστημα που επετρεπε την αλλαγη ελαστικων εν κινησει! Στο πισω καθισμα ειχε και φουρνο για μαγειρεμα. Ειχε και πλυντηριο. Και λουτρο. Και τηλεφωνο (το 1947, ειχε κινητο ραδιοτηλεφωνο). Τι αλλο να ζητησεις; Ενα ναργιλε. Τον ειχε κι αυτον.

Αφήστε μια απάντηση

Κορυφή
Vehicle added!
The vehicle is already in the wishlist!