24 μυστικά για να κάψεις λιγότερη βενζίνη


Με την τιμη των καυσιμων να \”ανηφοριζει\” για διαφορους λογους (απο την αυξηση των Ειδικων Φορων Καταναλωσης, που εχουμε βιωσει, μεχρι τις διακυμανσεις του πετραλαιου, διεθνως) οι ιδιοκτητες αυτοκινητων εχουμε εναν ακομα πονοκεφαλο να… μεγαλωνει (διαρκως): Πως θα καταναλωσουμε λιγοτερο καυσιμο;
Χαρες και γλεντια στο βενζιναδικο. Ειναι δυνατον; Ειναι.

Προφανως, οχι κανοντας κοντρες απο φαναρι σε φαναρι. Περα απο αυτα που φανταζεσαι, η σου εχουν πει και περα απο τα προφανη, οπως το να εισαι συνετος στο ποσο δυνατα πατας το δεξι πενταλ, υπαρχουν καποια \”μυστικα\” που θα σε βοηθησουν, εσενα και το τετρατροχο… καμαρι σου να μειωσετε το \”βαρος\” της βενζινης, η του πετρελαιου στην τσεπη σου. Το TopSpeed.gr σου παρουσιαζει καποια απο αυτα.

Στον ανεφοδιασμο:


1): Να ξερεις απο που βαζεις καυσιμο. Ειναι μαλλον το προφανες, αλλα, γνωριζοντας τον πρατηριουχο της γειτονιας σου, σημαινει οτι εχεις λιγοτερες πιθανοτητες να βαζεις κακο καυσιμο, η να σε κλεβει στην αντλια. 

2)Γεμισε το ρεζερβουαρ νωρις το πρωι η στη χαμηλοτερη θερμοκρασια της μερας, οταν το καυσιμο εχει μεγαλυτερη πυκνοτητα στη δεξαμενη. Δε γλιτωνεις ωστοσο, στην (σπανια) περιπτωση που ο πρατηριουχος εχει θερμανει τη δεξαμενη, με σκοπο να διογκωσει τα καυσιμα, αρα να σε κλεψει.

3)Ειναι προτιμοτερο να φουλαρεις και να μη βαζεις 10-20 ευρω καθε δυο μερες, μιας και σε κανει λιγοτερο \”ευαλωτο\” στην κλοπη στην αντλια, η στις απωλειες απο αυτη (οχι την κλοπη, την αντλια). Θα εκπλαγεις αν μαθεις ποση βενζινη εξατμιζεται και επιστρεφει στην αντλια, οταν γεμιζεις ενα αδειο τεποζιτο.

4)Να επιλεγεις τις αντλιες που ειναι πιο μακρια απο την εισοδο του πρατηριου. Στα \”κακα\” μαγαζια, το \”σκαρτο\” σε ποιοτητα και ποσοτητα, παει μπροστα και το \”καλο\” στις \”πισω\” αντλιες. Στα \”κακα\” μαγαζια, τα οποια ολο και λιγοστευουν. Εφοσον εσυ ξερεις απο που ανεφοδιαζεσαι, μη γινεσαι σπασικλας.

5)Αν βαζεις μονος/η σου βενζινη, μην πατας τερμα τη σκανδαλη της αντλιας.

6)
Καλη λυση για εξοικονομηση χρηματων απο τον ανεφοδιασμο, ειναι και η χρηση χρεωστικης και πιστωτικης που κανουν επιστροφη χρηματος. Αν σου δινει 3% επιστροφη μετρητων, αν υποθεσουμε οτι κανεις 100 ευρω ανα γεμισμα ρεζερβουαρ, στο 11ο γεμισμα βαζεις 100, πληρωνεις 70. Παροτι δεν πεθαινουμε για τα τραπεζικα προϊοντα… 

7)Μην ξοδευεις 5 ευρω σε βενζινη για να πας σε ενα μακρινο βενζιναδικο που την εχει φθηνοτερη. Ο,τι θα εξοικονομησεις, το καταναλωσες.

8)Αναλογα το αυτοκινητο, σε καποια, με 100αρα βενζινη επιτυγχανεται μεγαλυτερη οικονομια (προτιμαμε φουλ τεποζιτο για να φανει η διαφορα). Εχε στο νου σου, βεβαια, οτι οι διαφορες ειναι ελαχιστες και εξαρτωνται απο τις προσμιξεις χημικων που κανει η καθε πετρελαϊκη στη χωρα μας. 

Στο συνεργειο

Επιλεγουμε με προσοχη τον μηχανικο μας

9)Η σωστη συντηρηση του αυτοκινητου σου, ειναι κλειδι. Ενα αυτοκινητο που εχεις να του αλλαξεις λαδια απο τον καιρο του Νωε και να του κανεις σερβις απο καταβολης του κοσμου, καιει παραπανω. Λογικο ειναι. 

10)Η σωστη πιεση των ελαστικων σου ειναι ενα αλλο κλειδι για οικονομια. Να επιλεγεις ελαστικα κοντα στη διασταση που δινει ο κατασκευαστης, ει δυνατον eco με χαμηλοτερη τριβη και να μην τα αφηνεις ξεφουσκωτα, ουτε να τα παραφουσκωνεις. Εκτος της σπαταλης καυσιμου, μπορει να σκοτωθεις.  Το τελευταιο, θα σου κοστισει περισσοτερο.

Ειπαμε, επιλεγουμε με μεγαλη προσοχη τον μηχανικο μας

11)Να επιλεγεις αναλωσιμα που βοηθουν στην εξοικονομηση καυσιμου. Πχ Μπουζι ιριδιου, φιλτρο πιο ελευθερης ροης, συνθετικα πιο λεπτα λαδια (αν τα προτεινει ο κατασκευαστης).

Στο δρομο

Μη ενδεδειγμενος τροπος εκκινησης για οικονομια (στο τιμονι μια παλια γνωστη μας)
 

12)Εκμεταλλευσου το fuel cutoff. Δηλαδη, κινηση με τη φορα του αυτοκινητου, με την καταλληλη ταχυτητα στο κιβωτιο και οχι με νεκρα.

13)Να αποφευγεις τα νευρικα σταματα- ξεκινα.  

14)Απενεργοποιησε το air condition. Ομως, για ταχυτητες ανω των 50 χ.α.ω., ειναι προτιμοτερο να πας με το a/c παρα με ανοιχτα παραθυρα, μιας και τα ανοιχτα παραθυρα εκτοξευουν τον συντελεστη αεροδυναμικης αντιστασης. Και ειναι και ελαφρως ενοχλητικο να ανοιξεις τον Ασκο του Αιολου μεσα στην καμπινα του αυτοκινητου σου.

15)Μειωσε το ρευμα που καταναλωνεις. Καταναλωση ρευματος, σημαινει ενεργοποιηση του δυναμο, αρα απωλεια ενεργειας και ισχυος (οπερ σημαινει μεγαλυτερη καταναλωση καυσιμου) για παραγωγη ρευματος. Θα εκπλαγεις (και παλι, ολο εκπληξεις ειμαστε) αν διαπιστωσεις οτι με φωτα, προβολακια, ραδιο αναμμενα, η στιγμιαια καταναλωση μπορει να αυξηθει και κατα 0,3 lt/100 km.

16)Να αποφευγεις να καταστρεφεις την αεροδυναμικη του αυτοκινητου. Μπαγκαζιερες οροφης, μπαρες οροφης και αλλα τετοια αμαρτηματα, δυσκολευουν τη μαχη που δινει το αυτοκινητο σου να σκισει τον ανεμο και σου αυξανουν την καταναλωση. Εκτος αυτου, επηρρεαζεις την ασταθεια και την οδικη συμπεριφορα του.

17)Να προτιμας, ιδιαιτερα στα ντηζελ, να οδηγεις στο φασμα της ροπης. Ουτε κοφτες, ουτε κρεμασμα σε χαμηλες στροφες, ουτε ανουσια ανεβοκατεβασματα σχεσεων στο κιβωτιο σου. Ολα αυτα, σου κοστιζουν.

18)Αφαιρεσε το περιττο βαρος. Το παιδικο καθισματακι, οταν δεν μεταφερεις το παιδι, ειναι βαρος. Αδειασε το χωρο αποσκευων με ολα τα περιττα πραγματα που νομιζεις οτι μπορει να σου χρειαστουν. Μην το φορτωνεις σαν γαϊδουρι το αυτοκινητο σου. Αν φευγεις για ταξιδι, δεν χρειαζεται να κουβαλησεις ολο το βιος σου μαζι, λες και μεταναστευεις. Θα το πληρωσεις σε καυσιμο μονο για να πας… βολτα στο χωριο.

Ενιοτε, η οδηγηση σε μη ενδεδειγμενο οδοστρωμα δεν ευνοει την οικονομια στην καταναλωση καυσιμου

19)Πειραματισου: Ποσο καταναλωνει το αυτοκινητο σου σε συγκεκριμενες στροφες ανα λεπτο και χιλιομετρα ανα ωρα; Καθε μοντελο εχει τη δικη του συμπεριφορα και τα δικα του δυνατα και αδυνατα \”σημεια\”. Θα βρεις μονος σου τη χρυση τομη. Επισης, διαβασε και αυτο το ρημαδι το manual. Ολο και κατι θα λεει.
 

20)Στις επιταχυνσεις, κρατα οσο το δυνατο χαμηλοτερα τις στροφες του κινητηρα σου, χωρις να κρεμαει.

21)Εμπιστευσου το trip computer. Μπορει να πεφτει κατα 5% περιπου εξω, ομως σε βοηθα να εντοπισεις το φασμα στροφων και ταχυτητας στο οποιο σε συμφερει περισσοτερο να κινεισαι.

22)Σκεψου που θα παρκαρεις, αντι να κανεις 700 γυρους ψαχνοντας θεση.

23)Στην ευθεια, στα ταξιδια, χρησιμοποιησε το cruise control. Γενικοτερα, η διατηρηση μιας σταθερης ταχυτητας (σε… ανθρωπινο φασμα τροχων) σε πορεια, ριχνει την καταναλωση.

24)Βλεπε την κινηση μπροστα σου. Δεν ειναι αναγκη να πλακωθεις στα φρενα τελευταια στιγμη, κρατα αποσταση αρκετη για να επιβραδυνεις/επιταχυνεις ομαλα. Παρομοιως, ειναι προτιμοτερο να ξεκινησεις νωρις, για να μην πεσεις στην κινηση…

Αφήστε μια απάντηση

Κορυφή
Vehicle added!
The vehicle is already in the wishlist!