300SL Gullwing, ο πιο γνωστός γλάρος στον κόσμο


 Η Mercedes -Benz εχει μεγαλη ιστορια ως κατασκευαστης αυτοκινητου. Πολλα μοντελα, ακρως επιτυχημενα εμπορικα, καινοτομιες σε επιπεδο ενεργητικης και παθητικης ασφαλειας, καινοτομιες σε επιπεδο νεων τεχνολογιων και φυσικα, μεγαλη παρουσια σε πολλες κατηγοριες αγωνων, απο endurance μεχρι και τη Formula 1, στην οποια τα τελευταια χρονια σαρωνει το ενα πρωταθλημα μετα το αλλο.
Υπαρχει ωστοσο, ενα μοντελο της, η 300SL (η W198 συγκεκριμενα, οπως ονομαστηκε η εκδοση δρομου), η οποια ειναι ισως το πιο εμβληματικο απο ολα τα αυτοκινητα της. Πλουσια ιστορια στο motorsport στην αγωνιστικη εκδοχη της, οσο και στο Mille Miglia στην \”πολιτικη\” εκδοχη της. Το μοναδικο της χαρακτηριστικο, που μεχρι σημερα τη ξεχωριζει απο καθε αλλο αυτοκινητο, ειναι βεβαια οι πορτες Gullwing, τα \”φτερα γλαρου\” οπως ειναι η αυτουσια μεταφραση της αγγλικης ονομασιας, τα οποια την εκαναν μοναδικη, αναμεσα στον \”οχλο\” των αλλων αυτοκινητων. Και ισως, ειναι αυτο το αυτοκινητο που ειναι το \”ιερο δισκοποτηρο\” των συλλεκτων σημερα…



TopSpeed Supercar Sunday – Chapter : Mercedes Benz 300SL

Η γεννηση της 300SL

Η αγωνιστικη, W194, 300SL


Η ιστορια της \”πολιτικης\” 300SL, ξεκιναει μερικα χρονια πιο πισω, συγκεκριμενα το 1951. Το 1951, η Mercedes αποφασιζει πως θελει να συμμετασχει ξανα στους αγωνες, απο τη σεζον του 1952 και χρειαζοταν ενα αυτοκινητο για το σκοπο αυτο. Για να επιτυχει να κατασκευασει κατι αρκετα γρηγορο και ανταγωνιστικο, ξεκιναει να εξελισει παραπερα, τον μεγαλυτερο της κινητηρα, τον M186 (6κυλινδρος εν σειρα, χωριτικοτητας 3 λιτρων, με αποδοση 115 ιππους) ο οποιος τοποθετουνταν στη τοτε ναυαρχιδα της εταιρειας, 300 \”Adenauer\” και στη πολυτελη, διθεσια 300S.

Το 1952, η W194, συμμετασχει στους σημαντικοτερους αγωνες της χρονιας. Η νεα SL, συμμετασχει στο Mille Miglia, στο οποιο παιρνει τη δευτερη θεση στο βαθρο. Συμμετασχει στο Bern Sports Car Prize, παιρνοντας και τις 3 θεσεις στο βαθρο. Επειτα, κερδιζει τις δυο πρωτες θεσεις, στον πιο εμβληματικο αγωνα της εποχης, τις 24 Ωρες του Le Mans. Στο πρωτο σκαλι του βαθρου, βρισκονται οι Hermann Lang και Fritz Riess, με μεση ταχυτητα 155.575 χιλιομετρα/ωρα, νεο ρεκορ για το Le Mans. Στη δευτερη θεση, βρισκονταν οι Theo Helfrich και Helmut Niedermayr. Ακολουθει ο αγωνας στο Nurburgring, οπου περνουν τις πρωτες 4 θεσεις. Τελος, οι Karl Kling και Hans Klenk, κερδιζουν το Carrera Panamericana στο Μεξικο, παρολο που ειχαν ενα ατυχημα, οταν ενας γυπας επεσε πανω στο παρμπριζ και το διαπερασε.


Αυτες οι επιτυχιες, ειδικα αν λαβουμε υποψη την σχετικα χαμηλη υποδυναμη του κινητηρα της 300SL, ο οποιος απεδιδε μονο 175 ιππους, πολυ λιγοτερους απο αυτους των αντιστοιχων ανταγωνιστων, οπως Ferrari και Jaguar, ακομη και απο την πολιτικη W198 που μπηκε στη παραγωγη το 1954. Η αποδοτικοτητα της, βασιζοταν στο χαμηλο της βαρος και στην αρτια αεροδυναμικη της, γεγονος που της επετρεπε να ειναι ανταγωνιστικη.

Για την σεζον του 1953, η Mercedes ειχε εξελιξει μια νεα, βελτιωμενη εκδοση. Η #0011/52, γνωστη και ως \”Hobel\”, εφερε τροχος 16 ιντσων και fuel injection. Το πλαισιο και το εξωτερικο της σωμα, ηταν κατασκευασμενο απο ενα κραμα μεταλλου, το \”Elektron\”, το οποιο βοηθουσε στην μειωση του βαρους κατα 85 κιλα και το κιβωτιο ταχυτητων ηταν πλεον τοποθετημενο στο πισω αξονα. Ωστοσο, επειδη η Mercedes εστιασε στη συμμετοχη της στη Formula 1 απο το 1954 και επειτα, το συγκεκριμενο αυτοκινητο δεν χρησιμοποιηθηκε ποτε.


Η αρχη της πολιτικης, W198, 300SL


H εκδοχη δρομου της 300SL, δεν ηταν ποτε στα αρχικα πλανα της Mercedes, ωστοσο, η ιδεα μιας εκδοσης δρομου ενος Grand Prix αυτοκινητου, ειδικα για την ανθηρη μεταπολεμικη Αμερικανικη αγορα, ηταν ιδεα του Max Hoffman, την οποια και εφερε στο τραπεζι των συζητησεων, σε ενα meeting της Mercedes, στη Στουτγαρδη, το 1953. O Hoffman, ζητησε απο τον τοτε νεο CEO της Mercedes, Fritz Konecke, να κατασκευασει 1000 πολιτικες 300SL και αλλες 1000 190SL, για να καλυψει και οσους ηθελαν ενα μικροτερο, ανοιχτο μοντελο.

Η παρουσιαση της εγινε το 1954, στο Σαλονι Αυτοκινητου της Νεας Υορκης, καθως σε αυτη την αγορα απευθυνοταν, αντι του αντιστοιχου Σαλονιου της Γενευης η της Φρανκφουρτης, οπου συνηθως η Mercedes παρουσιαζε εως τοτε ολα τα νεα της μοντελα.


Τα δυο νεα μοντελα, εκαναν τη πρεμιερα τους στο Σαλονι Αυτοκινητου της Νεας Υορκης, στις 6 Φεβρουαριου του 1954 και ελαβαν μια πολυ θετικη ανταποκριση απο το κοσμο. Η παραγωγη της 300SL, ξεκινησε στο Sindelfingen, τον Αυγουστο του 1954.

Λιγο μετα την εναρξη της παραγωγης, συγκεκριμενα απο το 52ο αυτοκινητο και επειτα, ο μακρυς λεβιες ταχυτητων που ηταν απευθειας συνδεδεμενος με το κιβωτιο ταχυτητων, αντικατασταθηκε απο εναν κοντυτερο, με ανταπτορα, καθως δεν ηταν πρακτικος στο χειρισμο.

Το 1954, η πρωτη 300SL πουληθηκε στην Ευρωπη, και τον Αυγουστο του ιδιου ετους, ο Briggs Cunningham ηταν και επισημα ο πρωτος κατοχος 300SL στην αγορα της Βορειας Αμερικης (ΗΠΑ & Καναδας).

Απο τις 1400 Coupe που κατασκευαστηκαν, οι 1100 (το 80% δηλαδη περιπου της συνολικης παραγωγης), ηταν στην Αμερικανικη αγορα, κανοντας την 300SL την πρωτη εμπορικα επιτυχημενη Mercedes Benz εκτος γερμανικης αγορας, επιβεβαιωνοντας παραλληλα τις εκτιμησεις του Hoffman.

Η 300SL, αλλαξε την σκοπια των Αμερικανων στο τι αυτοκινητα ειναι σε θεση να κατασκευασει η Mercedes. Απεδειξε, πως περα απο στιβαρες και πολυτελεις λιμουζινες, μπορει να κατασκευασει και ελαφρια, sport αυτοκινητα.

Το \”σωμα\” της 300SL ειναι κατασκευασμενο απο μεταλλο, με εξαιρεση το καπο, το ταμπλο, τις πορτες και το πορτμπαγκαζ, τα οποια ειναι κατασκευασμενα απο αλουμινιο. Υπηρχε στα εξτρα, η δυνατοτητα παραγγελιας του σωματος εξ\’ ολοκληρου απο αλουμινιο, γεγονος που μειωνε το βαρος της κατα 80 κιλα, ωστοσο μολις 29 κατασκευαστηκαν.


Κοστος και τιμοκαταλογος εξτρα


Η τιμη της Coupe, στη Γερμανια ηταν 29.000 μαρκα, ενω στην Αμερικη ηταν 6.820 δολαρια. Η Roadster, κοστιζε 32.500 μαρκα, ενω στην Αμερικη ηταν 10.950 δολαρια. Μερικα απο τα εξτρα που ηταν διαθεσιμα σε διαφορετικες χρονικες στιγμες ηταν :

  • Χρωμα (περαν του μεταλλικου ασημι) : 65 δολαρια
  • Προστατευτικα προφυλακτηρων : 40 δολαρια
  • Πιτσιλιστηρες παρπριζ : 18 δολαρια
  • Ραδιοφωνο Becker : 264 δολαρια
  • Δερματινη επενδυση εσωτερικου (για τη Coupe) : 165 δολαρια
  • Σετ αποσκευων (για τη Roadster) : 85 δολαρια
  • Αποστολη σε κλειστο ξυλινο κιβωτιο απο το εργοστασιο : 80 δολαρια
  • Ελατηρια Competition : 88 δολαρια
  • Εμπρος αμορτισερ Competition : 41 δολαρια
  • Πισω αμορτισερ Competition : 85 δολαρια
  • Εκκεντροφορος Competition : 73 δολαρια
  • Ζαντες Rudge : 350 δολαρια
  • Ring & pinion gears : 80 δολαρια
  • Hardtop (για τη Roadster) : 178 δολαρια


Σε επιμερους αναλυση


Η 300SL ηταν εφοδιασμενη με ενα tubular πλαισιο, με το κυριως σωμα να ειναι βιδωμενο πανω σε αυτο. Η μεγιστη ταχυτητα της, αγγιζε τα 260 χιλιομετρα / ωρα, αναλογα με το πια γραναζια ειχαν επιλογη για τη κλιμακωση του κιβωτιου, με τη καταναλωση 17 λιτρα / 100 χιλιομετρα. Η Coupe, λογω του τεραστιου ντεποζιτου της (το οποιο βρισκεται στο πισω μερος της, στο χωρο αποσκευων), χωριτκοτητας 130 λιτρων, αλλαζε οδηγικη συμπεριφορα, αναλογα με τη ποσοτητα καυσιμου που ειχε. Στη Roadster, λογω του νεου αξονα στο πισω μερος, τυπου Pivot Swing Axle, το ντεποζιτο ειχε χωρητικοτητα, \”μονο\” 100 λιτρα.


Εξωτερικα


Το εξωτερικο σωμα της 300SL, ειναι κατασκευασμενο κυριως απο φυλλα μεταλλου, με το καπο, το ταμπλο, το πορτμπαγκαζ και τις πορτες της, να ειναι κατασκευασμενες απο αλουμινιο. Το βασικο της χρωμα ηταν το Silver Gray, με περισσοτερα χρωματα να υπαρχουν ως επιλογη στη λιστα του προαιρετικου εξοπλισμου.

Κατα τον αρχικο σχεδιασμο, το αυτοκινητο θα ηταν πολυ στενοτερο απο οτι ηταν στο μοντελο παραγωγης και ο σχεδιασμος για τις πορτες δεν θα ηταν αυτος που ειναι, αν το πλαισιο της ηταν συμβατικο.

Το αρχικο αεροδυναμικο της design, αναγκασε τους μηχανικους της Mercedes, να τη κανουν πιο φαρδια και να τοποθετησουν τις διασημες \”Gullwing\” πορτες, μιας και οι συμβατικες δεν θα μπορουσαν να ανοιξουν πανω απο ενα ελαχιστο βαθμο, λογω του ιδιαιτερου πλαισιου της.

Τα \”φρυδια\” στα φτερα, δεν τοποθετηθηκαν για αεροδυναμικους λογους, αλλα για να κατευθυνουν το νερο προς τα πισω, απο τα εμπρος φτερα και τα πισω, για λογους σχεδιαστικης συμμετριας.


Η καρδια της 300SL


Ακομη και ο κινητηρας της 300SL, εχει και αυτος μια δικη του ιστορια, για το πως ξεκινησε απο κινητηρας μιας συμβατικης λιμουζινας, σε κινητηρα αυτοκινητου υψηλων επιδοσεων.

Ο Μ198, οπως ειναι η κωδικη του ονομασια, ειναι ενας υδροψυκτος, 6κυλινδρος εν σειρα κινητηρας, με overhead cam, χωρητικοτητας 3 λιτρων, με 2 βαλβιδες ανα κυλινδρο. Το ιδιαιτερο χαρακτηριστικο του, ωστοσο, ηταν οτι η διαγωνια τοποθετηση του, επετρεψε στη Mercedes να τοποθετησει μεγαλυτερη πολλαπλη εισαγωγης και πολλαπλη εξαγωγης, με μεγαλυτερες βαλβιδες εισαγωγης και εξαγωγης, αυξανοντας την αποδοση του κατακορυφα.

Για τη περαιτερω αυξηση της αποδοσης του (στην αρχικη του μορφη, οπως τοποθετουταν στην 300 \”Adenauer\” απεδιδε μονο 115 ιππους), η Mercedes τοποθετησε ενα μηχανικο συστημα αμεσου ψεκασμου καυσιμου, σχεδιασμου και κατασκευης της Bosch, και ξηρο καρτερ, προκειμενου αφενος να αυξησει την αποδοση του κινητηρα και αφετερου, να διασφαλισει οτι ακομη και δεχομενο μεγαλες πλευρικες δυναμεις, το συστημα λιπανσης θα μπορει να παρεχει επαρκη παροχη λαδιου στο κινητηρα.

Με το ξηρο καρτερ, ο κινητηρας ειναι τοποθετημενος πιο χαμηλα και προκειμενου να χωρεσει κατω απο το καπο η τεραστια αλουμινενια πολλαπλη εισαγωγης του, εχει μια κλιση 50 μοιρων προς τα αριστερα, τη μερια του οδηγου.

Ο Μ198 της 300SL, αποδιδει 220 ιππους (στις 5800 σαλ) και 279Nm ροπη (στις 4900 σαλ), ενω αν ο πελατης επελεγε τον δωρεαν Sport εκκεντροφορο, η αποδοση ανεβαινε στους 240 ιππους (στις 6100 σαλ) και η ροπη στα 294Nm (στις 4800 σαλ). Η Roadster, ηταν εφοδιασμενη αποκλειστικα με τον Sport εκκεντροφορο. Η συμπιεση του Μ198, ηταν 8.55:1 στην Coupe και 9.5:1 στη Roadster. Αναφορικα με τον Competition εκκεντροφορο, η Mercedes δεν δημοσιευσε ποτε επισημα στοιχεια αποδοσης, ωστοσο τα αρχεια της εποχης που εχουν κατα καιρους δημοσιευτει σε διαφορα forum, κανουν αναφορα για αποδοση 270 ιππων και 330Nm ροπης.

Η 300SL ειναι εφοδιασμενη με ενα μηχανικο κιβωτιο 4 σχεσεων, με ξηρο, 1 δισκου συμπλεκτη. Η σχεση τελικης μεταδοσης, ειχε διαφοροποιηθει μερικες φορες στη διαρκεια της παραγωγης, υπηρχε επισης και η δυνατοτητα παραγγελιας της 300ρας με κοντιτερες σχεσεις, με μονο κοινο χαρακτηριστικο ολων, τη μακρια 1η, η οποια εκανε δ΄συκολη την οδηγηση της σε αστικο περιβαλλον. Με τις κοντες σχεσεις, το ταχυτερο 0-100 γινεται σε 9.3 δευτερολεπτα και με τις μακρυτερες σχεσεις, η τελικη της αγγιζει τα 260 χιλιομετρα / ωρα, κανοντας την το ταχυτερο αυτοκινητο παραγωγης της εποχης της (με τις κοντες σχεσεις,η τελικη περιοριζοταν στα 235 χιλιομετρα / ωρα).


Συστημα ψεκασμου καυσιμου

Αλλη μια ιδιαιτεροτητα, ισως και η Αχχιλειως Πτερνα της 300SL, ειναι το συστημα ψεκασμου καυσιμου της.

To μηχανικο συστημα ψεκασμου καυσιμου της Bosch, προερχοταν απο το γερμανικο μαχητικο του Β\’ Παγκοσμιου Πολεμου, Messerschmitt BF 109E. Χαρη σε αυτο, η αποδοση του κινητηρα, ο οποιος ηταν ο ιδιος με το αντιστοιχο αγωνιστικο (το οποιο ηταν εφοδισμενο με 3 καρμπυρατερ της Solex) αυξανοταν απο τους 175 στους 220 ιππους.

Το ελαττωμα, ωστοσο, ηταν στο οτι επειδη το συστημα ηταν μηχανικο και οχι με ηλεκτρικη αντλια οπως ειναι στα σημερινα αυτοκινητα, κατα την διακοπη λειτουργιας του κινητηρα, ενω η καυση σταματουσε, μεχρι να σταματησει η κινηση των πιστονιων, η αντλια συνεχισε να φερνει καυσιμο στους θαλαμους καυσης, γεγονος που \”μολυνε\” το λαδι με καυσιμο.

Επιπλεον, η χωριτικοτητα του ξηρου καρτερ ειναι τεραστια, 15 λιτρα λαδιου, ποσοτητα που ουτε 12κυλινδροι σημερινοι κινητηρες δεν χρειαζονται, με αποτελεσμα να αργει παρα πολυ να ζεσταθει. Πολλοι ιδιοκτητες, καλυπταν το ψυγειο του λαδιου, προκειμενου να επιταχυνουν την διαδικασια του να ερθει σε θερμοκρασια λειτουργιας και τηρουσαν αυστηρα τα διαστηματα αλλαγης του, στα 1600 χιλιομετρα, οπως προτεινε η Mercedes.

Η 300SL, φερει και μια δευτερη, ηλεκτρικη αντλια καυσιμου, η οποια ενεργοποιειται τραβοντας ενα διακοπτη στην αριστερη μερια του τιμονιου, κατα τη κρυα εκκινηση και σε συνθηκες οδηγησης σε υψηλους ρυθμους, για παρατεταμενο διαστημα.


Πλαισιο


Οπως ολα τα αγωνιστικα αυτοκινητα της εποχης της, ετσι και η 300SL φερει ενα πλαισιο κατασκευασμενο απο σωληνες. Αυτος ο σχεδιασμος, εξασφαλιζει υψηλη σταθεροτητα, με χαμηλο βαρος. Το πλαισιο της 300, σχεδιασμενο και εξελιγμενο απο τον Rudolf Uhlenhaut, αποτελειται απο λεπτους ισιους σωληνες, κατασκευασμενους απο ενα κραμα χρωμιου-μολυβδου, με πολλαπλες τριγωνικες ενωσεις και σχεδιασμους, προκειμενου να επιτευχθει υψηλη στρεπτικη ακαμψια. Το πλαισιο της SL ζυγιζει μολις 82 κιλα. 

Οπως φαινεται, οι σωληνες, δημιουργουν ενα βαθυ tub, με ενα φαρδυ πλαϊνο μερος του πλαισιου, για αυτο και η επιλογη των πορτων τυπου Gullwing ηταν σχεδιαστικος μονοδρομος, καθως οι αγκωνες των επιβατων, ειναι στο υψος του πλαϊνου πλαισιου.


Ασυνηθιστο για τα αυτοκινητα της εποχης του, το συστημα διευθυνσης (τυπου recirculating ball steering) ηταν αρκετα ακριβες και η ανεξαρτητη αναρτηση της, της προεδιδε αρκετη ανεση και καλη οδηγικη συμπεριφορα, εν συγκριση με τα αλλα αυτοκινητα εκεινης της εποχης. Η εμπρος αναρτηση φερει διπλα ψαλιδια, ελικοειδη ελατηρια και αντριστρεπτικη ραβδο. Ωστοσο, ο πισω ανεξαρτητος αξονας της, με μοναδικο σημειο συνδεσης των δυο επιμερους αξονων, το διαφορικο και οχι του τρχους αυτους καθ\’ αυτους, εκανε την οδηγηση σε κακοτραχαλους δρομους η σε υψηλες ταχυτητες δυσκολη και οχι ακριβως ακινδυνη. Ο αξονας διαφοροποιηθηκε στη Roadster, κανοντας την πιο φιλικη στην οδηγηση, σε συγκριση με τη Coupe.


Ζαντες, ελαστικα και φρενα


Οι ζαντες της Coupe, ηταν διαστασεων 5Κ Χ 15\”, ενω στην Roadster ηταν ελαφρως μεγαλυτερες, με διαστασεις 5.5J X 15\”, ενω οι προαιρετικες \”Rudge\” ζαντες, αυτες της εικονας, ηταν 5J X 15\”. Οι διαστασεις των ελαστικων της Coupe ηταν 6.5\” εμπρος και 15\” πισω, ενω στη Roadster, ηταν 6.7\” εμπρος και 15\” πισω.

Η Coupe, ειναι εφοδιασμενη με ταμπουρα, διαμετρου 260mm, με σιαγωνες φαρδους 90mm. Για να μειωσει την απαιτουμενη δυναμη στο πενταλ, η Mercedes εγκατεστησε ενα μηχανικο brake booster, γεγονος που ειχε μεγαλη διαφορα στην απαιτουμενη δυναμη που επρεπε να ασκησει ο οδηγος στο πενταλ. Στους εμπρος τροχους, οι σιαγωνες πιεζονται απο 2 κυλινδρους ανα τροχο, ενω πισω απο 1 κυλινδρο ανα τροχο. Το χειροφρενο της ειναι μηχανικο και πιανει στους πισω τροχους. Μεχρι και το Μαρτιο του 1961, η Roadster ηταν εφοδιασμενη με τα ιδια ταμπουρα, οπου και αντικατασταθηκαν απο δισκοπλακες, διαμετρου 290mm, εμπρος και πισω, κατασκευης της Dunlop, η οποια ειχε σχεδιασει και τα ελαστικα, ειδικα για τις δυο εκδοσεις της 300SL.


Εσωτερικο


Στο βασικο εξοπλισμο, η 300SL ειχε καρο υφασματινη επενδυση καθισματων σε 3 χρωματικους συνδυασμους, γκρι/πρασινο, γκρι/μπλε και μπεζ/κοκκινο.


Ωστοσο, η πλειοψηφια των πελατων, επελεγε τη δερματινη επενδυση, η οποια εγινε μερος του βασικου εξοπλισμου στη Roadster.


Για να καταστει εφικτη η εισοδος και εξοδος απο τη μερια του οδηγου, το τιμονι φερει ενα μηχανισμο που του επιτρεπει να παρει κλιση 90 μοιρων προς τον οδηγο, αυξανοντας δραστικα το διαθεσιμο χωρο.


Ο μοναδικος χωρος αποσκευων στη Coupe, ειναι αυτος που φαινεται στη παραπανω εικονα πισω απο τα καθισματα, καθως στο πορτμπαγκαζ, εχουν κανει \”καταληψη\” του χωρου η ρεζερβα και το ντεποζιτο.

Αλλο ενα ιδιαιτερο και καθολου πρακτικο χαρακτηριστικο της Coupe, ειναι οτι τα πλαϊνα της παραθυρα δεν ανοιγουν, παρα μονο αφαιρουνται. Διαφορετικα, οι επιβατες πρεπει να αρκεστουν στον αερα που μπαινει απο τα μικρα παραθυρακια, μπροστα απο τα κανονικα.


Roadster


Στα μεσα του 1956, η Mercedes αμφιταλαντευοταν σχετικα με το μελλον της Coupe. Με τις πωλησεις να εχουν λαβει φθινοντα ρυθμο, το αυτοκινητο ειτε θα λαμβανε καποια αλλαγη η θα αποσυροταν απο τη παραγωγη. Το Διοικητικο Συμβουλιο της Mercedes ελαβε την αποφαση να δημιουργησει μια Roadster εκδοση, με κυρια αγορα, αυτη της Καλιφορνια. Παρολο που οι πωλησεις της Roadster ηταν μεγαλυτερες σε αριθμο απο αυτες της Coupe, η Roadster βρισκοταν στην παραγωγη για 7 χρονια, ενω η Coupe μολις για 4.

Η Roadster ζυγιζει 1420 κιλα, 125 παραπανω απο τη Coupe, ωστοσο ηταν απο την αρχη εφοδιασμενη με την εκδοχη του κινητηρα, που απεδιδε 240 ιππους. Αλλαγες εγιναν και στο πλαισιο, προφανως για να γινει το αυτοκινητο Roadster και αφετερου, για να δημιουργηθει χωρος στο πορτμπαγκαζ, με το ντεποζιτο να μειωνεται σε χωρητικοτητα στα 100 λιτρα, τη ρεζερβα να τοποθετειται κατω απο το πατωμα του χωρου αποσκευων και τη Mercedes να διαθετει ενα σετ αποσκευων, προς τη καλυτερη δυνατη αξιοποιηση του διαθεσιμου χωρου.

Αλλαγες εγιναν και στη πισω αναρτηση, μορφοποιωντας το σχεδιασμο της, προκειμενου να βελτιωθει η \”ατσουμπαλη\” οδηγικη συμπεριφορα της Coupe. Ο Uhlenhaut προτεινε να γινουν αυτες οι αλλαγες και στη Coupe, ωστοσο το Διοικητικο Συμβουλιο απερριψε τη προταση του, καθως υπηρχαν ηδη 3000 κατασκευασμενοι αξονες και η παραγωγη νεων, ανασχεδιασμενων, αξονων, θα αυξανε και αλλο το ηδη σχετικα υψηλο κοστος κατασκευης της.

Δυο χρονιες – οροσημα, οσο αφορα τις αλλαγες, για τη Roadster ηταν ο Σεπτεβριος του 1958 οπου και διατιθεται σαν εξτρα το hardtop και ο Μαρτιος τους 1961, οπου τα ταμπουρα αντικαθισταντε απο φρενα με δισκοπλακες.


Απηχηση και πωλησεις


Οι αρχικες πωλησεις ηταν καπως λιγες. Ενα Chevrolet Bel-Air κοστιζε το 1/3 μιας 300SL το 1954, γεγονος που υποδεικνυει ευκολα το ποσο πιο ακριβη ηταν απο ενα συμβατικο, προσιτο στους πολλους, αυτοκινητο.

Επιπλεον, ελαχιστοι μηχανικοι, ακομη και στις αντιπροσωπειες, γνωριζαν το συστημα της Bosch σε ικανοποιητικο βαθμο προκειμενου να εκτελεσουν τις εργασιες συντηρησης.

Μια Coupe του 1955, μετα απο αρκετους μηνες στη βιτρινα της εκθεσης, αποσυρθηκε σε μια αποθηκη και πουληθηκε αρκετους μηνες αργοτερα, σε τιμη αντιπροσωπου και οχι λιανικης.

Οι πωλησεις ανα ετος :

  • 1954 : 166 Coupe / – Roadster
  • 1955 : 856 Coupe / – Roadster
  • 1956 : 308 Coupe / – Roadster
  • 195770 Coupe / 618 Roadster
  • 1958 :   – Coupe / 267 Roadster
  • 1959 :   – Coupe / 200 Roadster
  • 1960 :   – Coupe / 241 Roadster
  • 1961 :   – Coupe / 256 Roadster
  • 1962 :   – Coupe / 182 Roadster
  • 1963 :   – Coupe / 94 Roadster
Συνολικα, κατασκευαστηκαν 1400 Coupe και 1858 Roadster 300SL, εκ των οποιων (συμφωνα με επισημη καταγραφη απο τη Mercedes Benz, το 1994) υπαρχουν 1200 Coupe και 1458 Roadster.

Η \”κληρονομος\” του ονοματος Gullwing


Η μοναδικη διαδοχος του ονοματος Gullwing εως σημερα, ηρθε το 2009, οταν η Mercedes παρουσιασε την SLS AMG. Η SLS βρισκοταν στη παραγωγη για 5 χρονια, με αυτη να ολοκληρωνεται το 2014, με την SLS AMG Final Edition.


All in all


Ο \”γλαρος\” της Στουτγαρδης, ειναι αναμφισβητητα ενα απο τα \”μνημεια της αυτοκινητηστικης κληρονομιας\”, με τη μορφη του να παραμενει μεχρι και σημερα διαχρονικα πανεμορφη, με ομοιο αυτοκινητο του να μην υπαρχει, περα της \”εγγονης\”, SLS AMG.

Δεν ειναι τυχαιο εξαλου, οτι το 1999 ψηφιστηκε εως το \”Sports Car of the century\”, τιτλος που σιγουρα της αξιζει…

Για οσους ενδιαφερονται, η ομαδα των γερμανων fan της Mercedes, στο καναλι τους στο YouTube, εχουν ανεβασει ενα αφιερωμα 4 επιμερους επεισοδιων, με τη συμμετοχη τους στο Mille Miglia το 2016, με την 300SL που κερδισε τον αγωνα το 1955, με οδηγο τον John Fitch (Part 1/4 , Part 2/4 , Part 3/4 & Part 4/4)

Αφήστε μια απάντηση

Κορυφή
Vehicle added!
The vehicle is already in the wishlist!