73% έπεσε η αγορά αυτοκινήτων στην Ελλάδα από το 2004

Δεν εχει πατο το βαρελι στην πτωση των πωλησεων αυτοκινητων στην Ελλαδα. Ερευνα της Deloitte, διαπιστωνει οτι η αγορα εχει πεσει κατα 73% (!!!) μεσα σε 12 χρονια. Η επιδοση αυτη, ειναι η χειροτερη στην Ευρωπη, κυριως λογω του συνεχως πτωτικου ΑΕΠ αλλα και των δυσμενων αλλαγων του φορολογικου πλαισιου που αντιμετωπιζουν το αυτοκινητο ως… εγκληματικο προϊον. Παρολα αυτα, η εταιρεια προβλεπει ανακαμψη της αγορας μεσα στην 4ετια 2017 – 2021.

–  Ραγδαια πτωση στις ταξινομησεις νεων αυτοκινητων που αγγιξε το 73%, απο το 2004 μεχρι το 2016 αναφερει η Deloitte, μεσω εκθεσης που δημοσιευει, εξεταζοντας τις τασεις στην αγορα επιβατικων αυτοκινητων στην Ελλαδα, και τις προτιμησεις των Ελληνων σχετικα με την επιλογη του νεου τους αυτοκινητου.

Συμφωνα με την εκθεση, η οποια βασιστηκε μεταξυ αλλων και σε στοιχεια του Economist Intelligence Unit (ΕIU), η συνολικη πτωση της ελληνικης αγορας ειναι η μεγαλυτερη μεταξυ των υπολοιπων χωρων της Ευρωπης. Βασικη αιτια των πιεσεων που δεχθηκε ο κλαδος την προηγουμενη 12ετια, συνιστα μεταξυ αλλων η συνεχης πτωση του ΑΕΠ, καθως και το ασταθες φορολογικο πλαισιο για την αγορα νεων αυτοκινητων.


Σημειωνεται οτι τα επιπεδα των ταξινομησεων νεων αυτοκινητων στην Ελλαδα για το 2016 ηταν χαμηλοτερα σε σχεση με τις περισσοτερες χωρες της Ευρωπης, με την Ελλαδα να βρισκεται στην 15η θεση της σχετικης λιστας, αναφορικα με την ιδιοκτησια επιβατικων αυτοκινητων, σε συγκριση με το μεσο ετησιο κατα κεφαλην εισοδημα.

Παραλληλα, οι εταιρειες του κλαδου των νεων επιβατικων αυτοκινητων βρισκονται σημερα σε σταδιο εξυγιανσης και αναδιαρθρωσης των χρεων που προεκυψαν απο την εκτεταμενη περιοδο πτωσης των πωλησεων, ενω οι αποκλειστικοι εισαγωγεις και εμποροι νεων αυτοκινητων, στρεφουν το ενδιαφερον τους και προς το εμποριο ανταλλακτικων, με στοχο την αυξηση του ποσοστου κερδους τους.


Με βαση τα στοιχεια της Deloitte, σταδιακη ανακαμψη της αγορας αναμενεται να ξεκινησει μεσα στο 2017 με την προβλεψη να εκτιμα οτι ενα ποσοστο της πτωσης που εχει υλοποιηθει στην 12ετια (2004-2016) θα ανακτηθει μεχρι το 2021. Η προβλεψη για σταδιακη ανακαμψη απο την τρεχουσα χρονια βασιζεται μεταξυ αλλων στην παλαιοτητα της πλειοψηφιας των επιβατικων αυτοκινητων που κυκλοφορουν στην χωρα και θα απαιτηθει να αντικατασταθουν, καθως και στην εκτιμωμενη αυξηση στις πωλησεις προς τις εταιρειες ενοικιασης αυτοκινητων, ως αποτελεσμα της αναμενομενης αυξησης του τουρισμου και των προσπαθειων που καταβαλλονται για διευρυνση της τουριστικης περιοδου στις περισσοτερες περιοχες της Ελλαδας.

Σε οτι αφορα τις τασεις στην αγορα νεων αυτοκινητων, η εκθεση αναδεικνυει την προτιμηση των Ελληνων καταναλωτων σε εμπορικα σηματα που θεωρουνται ‘value for money’ και οικονομικα στη χρηση (κυριως diesel).
Τελος, εμφανης ειναι η ταση των Ελληνων καταναλωτων προς τα αυτοκινητα χαμηλου κυβισμου, με την πρωτη δεκαδα των κορυφαιων σε πωλησεις αυτοκινητων να καταλαμβανουν αυτοκινητα με χαμηλη μεση καταναλωση καυσιμων, καθως και χαμηλα τελη κυκλοφοριας.

Αφήστε μια απάντηση

Κορυφή
Vehicle added!
The vehicle is already in the wishlist!