Το αυτόνομο αυτοκίνητο της Google στούκαρε πάνω σε λεωφορείο. Και φταίει.

Η Google παραδεχθηκε τη Δευτερα πως ενα απο τα αυτονομα αυτοκινητα της φερει τουλαχιστον μερος της ευθυνης για ατυχημα με λεωφορειο στο οποιο ενεπλακη, το Φεβρουαριο στο Mountain View της California (σχετικα στο τελος του ρεπορταζ μας). Μιας και ειναι η πρωτη φορα που η αυτονομη τεχνολογια της εταιρειας εμφανιζεται να φταιει -εστω και σε ενα μερος- για ενα τροχαιο ατυχημα, ισως να εφτασε η ωρα για να ανοιξει η κουβεντα: Ποσο ασφαλη ειναι, τελικα, τα αυτονομα αυτοκινητα;

Η λογικη λεει πως στην Ελλαδα, την πρωταθλητρια των τροχαιων, τα αυτονομα ειναι σιγουρα ασφαλεστερα απο τους απαιδευτους οδηγους της και πως, με βεβαιοτητα, θα καταφερουν να ριξουν τους αριθμους- ρεκορ σε τροχαια δυστυχηματα και ατυχηματα. Το πρωτο τεστ, με αυτονομο αστικο λεωφορειο στην ομορφη πολη των Τρικαλων ηταν θετικο, αν εξαιρεσει κανεις οτι -για αγνωστο λογο- ενα ωραιο μεσημερι το λεωφορειο ρομποτ καβαλησε το πεζοδρομιο και ακουμπησε ενα περιπτερο.

Ομως, για να λεμε την αληθεια, οι 3 στους 4 Αμερικανους που αρνουνται να εμπιστευθουν τη ζωη τους σε ενα αυτονομο οχημα, εχουν λιγακι δικιο. Ιδιαιτερα αν λαβουμε υποψη το γεγονος οτι το αμερικανικο Υπουργειο Μεταφορων ενθαρρυνε, μολις τον περασμενο μηνα, τη Google να αναθεωρησει την τεχνολογια που ωθει για αυτονομα αυτοκινητα χωρις τα παραδοσιακα οργανα ελεγχου, οπως ειναι το… τιμονι και τα φρενα.

Παρολα αυτα, ολοι συμφωνουν πως ορισμενα features των αυτονομων αυτοκινητων, οπως το emergency breaking (αυτοματο φρεναρισμα οταν ανιχνευσει κινδυνο το αυτοκινητο) ειναι απαραιτητα. Το Ινστιτουτο Ασφαλειας Εθνικων Οδων των ΗΠΑ, λεει πως η χρηση αυτοκινητων με τετοια συστηματα, οπως το αυτοματο φρεναρισμα εχει μειωσει τα τροχαια κατα 40% και πως θα μπορουσε να ριξει τον αριθμο τους κατα 700.000 το χρονο.

Παρολα αυτα, δεν ειναι ολοι πεπεισμενοι για την ασφαλεια της τεχνολογιας αυτονομης οδηγησης. Ο διευθυντης του Consumer Watchdog, John M. Simpson, λεει οτι \”τα αυτονομα οδηγουμενα οχηματα, απλα δεν ειναι ετοιμα ωστε να αντιμετωπισουν με ασφαλεια πολλες συνηθισμενες καταστασεις στην καθημερινη κυκλοφορια, χωρις την ανθρωπινη παρεμβαση\”, προσθετοντας πως εχει χιλιαδες παραδειγματα που αποδεικνυουν την ορθοτητα των λεγομενων του, απο ενα 15μηνο τεστ της αυτονομης τεχνολογιας.

Και, οπως φαινεται, το περιστατικο με το αυτοκινητο της Google, αποδεικνυει επισης πως εχει δικιο. Στις 14 Φεβρουαριου, το απολυτως αυτονομο Lexus RX450h της Google που κινειτο στο El Camino Real στο Mountain View, αλλαξε αποτομα πορεια για να αποφυγει καποιους σακους με αμμο που ειχε αφησει καποιος στη δεξια λωριδα. Ετσι, χτυπησε στα πλαγια λεωφορειο της Valley Transportation Authority, με ταχυτητα που δεν ξεπερνουσε τα 3 χιλιομετρα την ωρα. Παρολα αυτα, το ατυχημα εγινε.

Εσενα, ποια ειναι η αποψη σου;  

Αφήστε μια απάντηση

Κορυφή
Vehicle added!
The vehicle is already in the wishlist!