Βάλτε μάθημα κυκλοφοριακής αγωγής στα σχολεία!

Ισως αυτος, ο θανατος του Παντελη Παντελιδη, να ηταν η σταγονα που ξεχειλισε το ποτηρι. Ισως, οι περισσοτεροι Ελληνες να αισθανθηκαμε οτι εφτασε η ωρα να πουμε \”ως εδω\”. Αρκετες ζωες χαθηκαν. Εικοσι νεα παιδια χαθηκαν μονο τις τελευταιες οκτω μερες. Δεν φτανουν; Και, με την συζητηση επι του αρθρου μου στο TopSpeed.gr (νοιωσε ελευθερος να συμμετεχεις και να καταθεσεις τις αποψεις σου εδω) να εχει φουντωσει, φαινεται πως ολοι (ενταξει, παρα πολλοι, εν παση περιπτωσει) συμφωνουμε: Εφτασε ο καιρος να κανουμε κατι για να σταματησει ο εμφυλιος πολεμος στην ασφαλτο. Να σταματησουμε να θρηνουμε ανθρωπους, να καταστρεφουμε ζωες, να ξεκληριζουμε οικογενειες.

Αφου αναλυσαμε (;) μερικους απο τους παραγοντες που φταινε, θα πρεπει λοιπον, να δουμε τι μπορουμε να κανουμε. Περα απο το να εξελιξουμε τους εαυτους μας σαν ανθρωπους και, κατα συνεπεια, σαν οδηγους (γιατι αν συνηθιζεις να περνας με κοκκινο, η να οδηγεις μεθυσμενος, δεν εισαι νορμαλ ανθρωπος, εισαι εν δυναμει δολοφονος), προφανως ειναι δυσκολο να τα βαλουμε με τα λαμογια που φτιαχνουν δρομους- σκοτωστρες (θα φτασει η ωρα και γι\’ αυτο, μην ανησυχεις), αυτους που λαδωνονται και λαδωνουν για να δωσουν διπλωματα οδηγησης και ειναι δυσκολο να παιρνουμε στο κυνηγι τον καθενα που μας εχει χεσμενους οταν κινειται στο δρομο. Τι θα κανουμε;

Σε αντιθεση με αυτο που νομιζουν πολλοι σε αυτη τη χωρα και, ιδιαιτερα η πολιτικη σκηνη της, εμεις, εδω, στο TopSpeed.gr πιστευουμε οτι τις λυσεις θα τις δωσουν οι γενιες που ερχονται. Γιατι λοιπον κι εμεις, να μην δωσουμε σε αυτες τις γενιες τα εφοδια για να καταφερουν οτι οι σημερινες και οι προηγουμενες δεν καταφεραν;
-Και τι ειναι αυτος που περναει με κοκκινο, Γιωργακη, παιδι μου; 
-Μοσχαρι, κυρια!
  
Η ιδεα, λοιπον, εχει ως εξης; Να καθιερωθει μονιμα και σε ολες τις ταξεις των σχολειων, ενα μαθημα κυκλοφοριακης αγωγης! \”Καλη ιδεα\”, θα σκεφτεις, \”αλλα ανεφαρμοστη. Που θα βρεθουν λεφτα/καθηγητες/ειδικοι/παρκα, για να γινει κατι τετοιο\”; Καθολου ανεφαρμοστη, σου απαντω. Καθολου δυσκολη, για την ακριβεια. Δυο πραγματα χρειαζεται να γινουν: Να αποφασισει το Υπουργειο Παιδειας να διαθεσει μια ωρα καθε εβδομαδα στην οποια θα διδασκεται την κυκλοφοριακη αγωγη καθε μαθητης, αφαιρωντας τη απο ενα αλλο μαθημα. Και, εν δευτεροις, να γραφτει ενα βιβλιο, πανω στο οποιο θα βασιζουν οι εκπαιδευτικοι την παραδοση του μαθηματος.

Για το δε βιβλιο, σας βεβαιω πως το μονο κοστος θα ειναι η εκτυπωση του. Ο γραφων, για παραδειγμα, θα το θεωρουσε τιμη να βοηθησει (αφιλοκερδως εννοειται) στη συγγραφη του σχολικου αυτου βιβλιου. Και, σιγουρα, υπαρχουν δεκαδες ειδικοι (πραγματικοι ειδικοι) οι οποιοι θα κοπιασουν για να γραφτει ενα τετοιο βιβλιο για καθε ταξη, χωρις να ζητουν οποιαδηποτε αμοιβη.

Το μαθημα -ας το ονομασουμε \”οδικη παιδεια\”- θα μπορουσε να εχει εντυπωσιακα αποτελεσματα, καθως θα μπορει να δημιουργησει εναν ατερμονο κυκλο καλου. Πρωτα- πρωτα, μπορει να αποτελει μια ευχαριστη διακοπη απο τον συνεχη αγωνα των παιδιων με τα μαθηματα τους (γιατι, ποιο παιδι δεν θα θελει να γυρισει σπιτι και να πει στον μπαμπα και τη μαμα οτι αυτο που κανουν στο τιμονι ειναι λαθος;). Επειτα, βημα- βημα, χρονια με χρονια, μπορει να τα διδασκει τι ειναι αυτο που κανουμε λαθος. Να τα μαθει οτι αν σεβομαστε τον εαυτο μας, για παραδειγμα, οταν διασχιζουμε το δρομο, το κανουμε παντα και μονο απο τη διαβαση, μονο με τον \”Γρηγορη\” και αφου εχουμε ελεγξει οτι δεν κινδυνευουμε. Το ιδιο, πιο μετα, οταν του μαθουμε τους βασικους κανονες κυκλοφοριας με το ποδηλατο. Τα σηματα, τα STOP, σαν παιχνιδι. Σιγουρα θα αρεσει στα παιδια αυτο. Και σιγουρα, θα τα κανει να σκεφτονται αλλιως, ωστε, οταν παρουν το διπλωμα, να γινουν καλυτεροι οδηγοι.
Φαντασου μια γενια οδηγων που θα ειναι καταρτισμενη στα θεματα οδικης ασφαλειας απο τα γεννοφασκια της. Καπως ετσι και θα σταματησει ο αποδεκατισμος στους δρομους και εχουμε βασιμες ελπιδες να δουμε καποιον Ελληνα οδηγο αγωνων να πρωταγωνιστει σε διεθνες επιπεδο.

Επειτα, θα αλλαξει τη θεωρηση των παιδιων προς τη ζωη την ιδια. Οταν διδασκεις ενα παιδι να σεβεται τους γυρω του και να προστατευει τις ζωες των αλλων, δημιουργεις εναν σκεπτομενο, πολιτισμενο, χρησιμο, ικανο πολιτη του αυριο. Και, νομιζω, πως τετοιους πολιτες χρειαζεται η Ελλαδα για το \”αυριο\” της, που σημερα φανταζει συννεφιασμενο.

\”Καλα ολα αυτα\”, θα (ξανα)πεις, \”αλλα φανταζουν πολυ θεωρητικα\”. Σωστο. Μπορουν ομως να γινουν πραξη. Αρκει να το θελουμε εμεις. Πως;

Ο γραφων θετει εαυτον στη διαθεση του Υπουργειου Παιδειας και του Υπουργειου Μεταφορων να βοηθησει αφιλοκερδως, με οποιοδηποτε τροπο του ζητηθει, στον σχεδιασμο και την υλοποιηση ενος τετοιου εγχειρηματος.

Το TopSpeed.gr θα καταθεσει αυτη την προταση στο Υπουργειο Παιδειας και το -συναρμοδιο- Υπουργειο Μεταφορων, θετοντας επισης εαυτον στη διαθεση του ελληνικου κρατους για την προασπιση της οδικης ασφαλειας και τη δημιουργια μιας νεας, υπευθυνης οδηγικα γενιας.

Αλλα, για να ακουστει η φωνη μας, πρεπει να γινει πιο δυνατη. Το TopSpeed.gr, ζητα τη συμπαρασταση σου, να γινει η δυναμη σου δυναμη του και η φωνη του, φωνη σου.

Αν συμφωνεις με την ιδεα μας, κοινοποιησε αυτη τη δημοσιευση, η τη δικη σου προταση στο προφιλ σου στο Facebook.

ΥΓ: Κοιταξε, τωρα, αν κανεις και ενα like στη σελιδα μας στο Facebook, θα σου ειμαστε κατι παραπανω απο ευγνωμονες. Αλλωστε και αυτο, οπως και τα ονειρα, ειναι δωρεαν… (Το τελευταιο, ειναι το μοτο μας, αν δεν το ξερεις)

Αφήστε μια απάντηση

Κορυφή
Vehicle added!
The vehicle is already in the wishlist!