Η Ford μετατρέπει το αυτοκίνητο σου σε… φίλο και γραμματέα μαζί!

 


Οσο περνουν τα χρονια, μαθαινεις το αυτοκινητο σου… απ\’ εξω. Εξοικειωνεσαι μ\’ αυτο. Ομως, αληθεια, ποσο καλα γνωριζεις το οχημα σου; Πολυ συντομα, αντι να το μαθαινεις εσυ, θα σε… μαθαινει το αυτοκινητο σου, αφου θα σε παροτρυνει, η θα σου θυμισει να κανεις ενα τηλεφωνημα, να πας στο γυμναστηριο την ωρα που \”περρισεψε\” η ακομα και να σταματας στο αγαπημενο τους cafe, εφοσον καποια απο αυτες τις δραστηριοτητες αποτελει τμημα της καθημερινης σου ρουτινας.

Σου φαινεται μακρινο μελλον; Πραγματοποιωντας το ντεμπουτο της στη νεα, πληρως ηλεκτρικη Mustang Mach-E, η επομενη γενια του συστηματος SYNC της Ford ουσιαστικα μαθαινει απο τις συμπεριφορες του οδηγου για να προβαινει στη συνεχεια σε εξυπνες υποδειξεις. Επισης, εχει τη δυνατοτητα να συνδυαζει αναγνωριση φωνης σε απλη καθομιλουμενη γλωσσα, αποτελεσματα αναζητησης στο internet και δυνατοτητες μηχανικης εκμαθησης, ωστε να προχωρα κατοπιν σε υποδειξεις που εξοικονομουν χρονο αξιοποιωντας μαλιστα δεδομενα απο προηγουμενα ταξιδια.

 

Η Ford παρουσιασε το νεο συστημα επικοινωνιας και ψυχαγωγιας για πρωτη φορα στην Ευρωπη μεσω μιας διαδικτυακης εκδηλωσης, καθως και το Remote Vehicle Setup, μια νεα λειτουργια που επιτρεπει στους ιδιοκτητες να εξατομικευουν το νεο τους αυτοκινητο πριν καν το παραλαβουν διαμορφωνοντας εκ των προτερων επιμερους ρυθμισεις – απο επιθυμητα προφιλ οδηγησης εως και το χρωμα φωτισμου του εσωτερικου.

 

«Εργαστηκαμε με παθος προκειμενου να διασφαλισουμε οτι ο ιδιοκτητης της ηλεκτρικης Mustang Mach-E θα μπορει να απολαμβανει την πιο προσωποποιημενη και διασυνδεδεμενη οδηγικη εμπειρια» δηλωσε ο Jan Schroll, υπευθυνος συνδεσιμοτητας της Ford Ευρωπης. «Η επομενη γενια του συστηματος SYNC ειναι η πιο εξυπνη εκδοση που εχει κυκλοφορησει μεχρι σημερα και θα συνεχισει να εξελισσεται με τη χρηση του αυτοκινητου. Το SYNC ειναι σχεδιασμενο για να γνωριζει τι χρειαζεστε αλλα και ποτε το χρειαζεστε. Μπορειτε λοιπον να καθισετε αναπαυτικα και να απολαυσετε το ταξιδι».

 

Προσωπικη εμπειρια οδηγησης


 

Ο κωδικας για την επομενη γενια του συστηματος SYNC γραφτηκε εξ αρχης, προκειμενου να φερει την ανθρωποκεντρικη σχεδιαστικη φιλοσοφια της Ford στην καρδια της οδηγικης εμπειριας, επιτρεποντας την εξατομικευση 80 και πλεον ρυθμισεων της Mustang Mach-E – απο τη θερμοκρασια της καμπινας και τη θεση των καθισματων μεχρι τον φωτισμο του εσωτερικου, προσφεροντας ετσι μια ιδιαιτερα εξατομικευμενη in-car εμπειρια.

 

Το συστημα μπορει να αναγνωριζει ακομα και τον καθε οδηγο ξεχωριστα απο το smartphone η το μπρελοκ του και να ενεργοποιει τις ρυθμισεις του καθως πλησιαζει στο αυτοκινητο και πριν καν εισελθει σε αυτο, ωστε καθε μελος της οικογενειας να μπορει αμεσα να βιωνει τη δικη του προσωποποιημενη εμπειρια οδηγησης, με επιλογες και ρυθμισεις προσαρμοσμενες στις αναγκες του.

 

Το συστημα εφαρμοζει εναν αλγοριθμο μηχανικης εκμαθησης για να κατανοει καλυτερα τις συνηθειες του οδηγου με την παροδο του χρονου. Για παραδειγμα, πηγαινετε στο γυμναστηριο καθε Παρασκευη; Τηλεφωνειτε στο σπιτι επιστρεφοντας απο τη δουλεια; Η επομενη γενια του συστηματος SYNC θα μαθαινει τις συνηθειες καθε ιδιοκτητη για να προβαινει στις καταλληλες υποδειξεις πλοηγησης και επικοινωνιας την καταλληλη στιγμη, ωστε οι οδηγοι να ειναι συγκεντρωμενοι στο δρομο.

 

Στο εσωτερικο της Mustang Mach-E, η επομενη γενια του συστηματος SYNC διαθετει μια full HD οθονη αφης με διαγωνιο 15,5 ιντσων. Η μεγαλη, φιλικη προς το χρηστη οθονη ειναι ευαναγνωστη, ενω η διεπαφη της εχει αναθεωρηθει για να προσφερει πληροφοριες με οργανωμενο, ευπεπτο τροπο. Το «παρων» δινουν οι γνωστες χειρονομιες αφης (pinch, ζουμαρισμα, περιστροφη), ενω το μπουτον αφης στο κατω μερος της οθονης προοριζεται για γρηγορη ρυθμιση της εντασης του ηχου για να ακουει κανεις μουσικη η να συμμετεχει σε τηλεδιασκεψεις.

 

Η πλοηγηση στη διεπαφη του συστηματος SYNC εχει αναθεωρηθει ωστε οι οδηγοι να μπορουν με μια η δυο χειρονομιες να ενεργοποιουν μια λειτουργια, να λαμβανουν μια πληροφορια η να ελεγχουν το συστημα που επιθυμουν. Η μεγαλη οθονη και η διαταξη της καρτας επιτρεπουν την ταυτοχρονη προβολη πολλαπλων εφαρμογων, με αποτελεσμα να μπορει κανεις να λαμβανει μια κληση και η πλοηγηση να συνεχιζεται κανονικα, χωρις να εξαφανιζονται οι οδηγιες απο την οθονη.

 

Ετοιμαστειτε, ρυθμιστε και φυγατε!


 

Με τη Mustang Mach-E, οι ιδιοκτητες θα μπορουν να διαμορφωνουν εκ των προτερων το νεο τους οχημα πριν την παραδοση, χρησιμοποιωντας τη νεα λειτουργια Remote Vehicle Setup. Οι ιδιοκτητες δημιουργουν απλα ενα εξατομικευμενο προφιλ για να αποθηκευουν σε αυτο τις αγαπημενες ρυθμισεις και μερη στα οποια μεταβαινουν με μεγαλη συχνοτητα, οπως τον τοπο εργασιας, τα σουπερ μαρκετ και – για προσθετη ξεγνοιασια – τους πλησιεστερους σταθμους φορτισης.

 

Η ρυθμιση μπορει να γινεται online η μεσω του FordPass, της εφαρμογης smartphone για ιδιοκτητες οχηματων της Ford. Σκοπος ειναι η εξατομικευση ρυθμισεων, οπως οι καθημερινες ωρες αναχωρησης, οι επιθυμητες ρυθμισεις ανεσης στην καμπινα και τα επιπεδα φορτισης της μπαταριας, μεταξυ αλλων επιλογων. 1 Τα προφιλ οδηγησης (drive modes) της Mustang Mach-E μπορουν επισης να προσωποποιηθουν: η επιλογη μεταξυ Active, Whisper η Untamed θα προσαρμοσει την αποκριση των χαρακτηριστικων του αυτοκινητου σε επιπεδο συμπεριφορας με ταυτοχρονη εναρμονιση του ηχου του οχηματος και του ambient φωτισμου της καμπινας.

 

Το προφιλ εξατομικευσης αποθηκευεται στο cloud, ωστε οταν ο οδηγος παραλαμβανει τα κλειδια και κανει για πρωτη φορα τη συζευξη του smartphone του με τη νεα Mustang Mach-E, ολες οι ρυθμισεις να μεταφερονται στο οχημα. Ετσι, οι κουραστικες ρυθμισεις της «πρωτης φορας» ανηκουν στο παρελθον, καθως οι οδηγοι απλα μπαινουν στο αυτοκινητο και φευγουν. Οι μελλοντικες over-the-air (ΟΤΑ) ενημερωσεις θα επιτρεπουν επισης εξατομικευση των προεπιλεγμενων ραδιοφωνικων σταθμων πριν την παραδοση.

 

«Η φιλοσοφια one-size-fits-all δεν ταιριαζει σε ολους» εξηγει η Sheryl Connelly, Ford Global Consumer Trends & Futuring Manager. «Οι καταναλωτες θελουν προϊοντα, υπηρεσιες και εμπειριες που να ειναι απολυτως καταλληλα για τις αναγκες τους – γι’ αυτο η Ford προσφερει με την Mustang Mach-E τη δυνατοτητα εξατομικευσης πριν την παραδοση της στον πελατη. Για οσους εκμεταλλευτουν αυτη τη δυνατοτητα, το σιγουρο ειναι καμια Mustang Mach-E δεν θα ειναι ολοϊδια με καποια αλλη».

 

Οι ιδιοκτητες της Mach-E μπορουν επισης να ξεκλειδωνουν το οχημα τους με το smartphone τους. Με ενεργοποιημενη τη λειτουργια Phone-as-a-Key, το οχημα θα αναγνωριζει αμεσως ποιος πλησιαζει, θα ξεκλειδωνει τις πορτες και θα ενεργοποιει τις ρυθμισεις και προτιμησεις καθε οδηγου. Εαν η φορτιση της μπαταριας του smartphone του οδηγου εχει πεσει σε χαμηλα επιπεδα, ο τελευταιος θα μπορει απλα να εισαγει τον προσωπικο του κωδικο στο πληκτρολογιο, που βρισκεται στην πορτα του αυτοκινητου.

 

Υποστηριξη καθομιλουμενης γλωσσας

Η επομενη γενια του συστηματος SYNC προφερει προηγμενες δυνατοτητες αναγνωρισης φωνης σε απλη καθομιλουμενη γλωσσα, ωστε να μπορουν οι οδηγοι να ειναι συγκεντρωμενοι στην οδηγηση, αντι να θυμουνται εντολες που αφορουν επιμερους ρυθμισεις. Το συστημα κατανοει το φυσικο, καθημερινο λογο σε 15 γλωσσες της Ευρωπης, ωστε οι ιδιοκτητες να μιλουν στο αυτοκινητο τους οπως θα εκαναν με εναν συνοδηγο, ελεγχοντας τα παντα – απο λειτουργιες ψυχαγωγιας και πλοηγησης, μεχρι το περιβαλλον της καμπινας και τις τηλεφωνικες κλησεις.

 

Για να προσφερει τις καλυτερες απαντησεις σε εντολες και ερωτησεις, η επομενη γενια του συστηματος SYNC συνδυαζει την τεχνητη νοημοσυνη της με αποτελεσματα απο αναζητησεις στο internet, ωστε οι πληροφοριες που δινει για το πλησιεστερο εστιατοριο η φαρμακειο να ειναι οσο το δυνατον πιο ακριβεις και ενημερωμενες.

 

Τα Apple CarPlay και Android Auto ειναι προ-εγκατεστημενα και προσφερονται χωρις εξτρα χρεωση. Τωρα, χαρη στην ασυρματη συνδεσιμοτητα, οι χρηστες μπορουν να απολαμβανουν ασφαλη και ανετη προσβαση στις αγαπημενες τους εφαρμογες στο smartphone και στις επαφες τους σε αυτο, μεσω φωνητικων εντολων η μεσω της οθονης αφης του οχηματος. 3

 

Η μεγαλη οθονη βοηθα ωστε το Apple CarPlay η το Android Auto να μπορουν να εμφανιζονται στην οθονη ταυτοχρονα με αλλες εφαρμογες του νεου συστηματος SYNC, οπως η πλοηγηση η το ραδιοφωνο. Με τον τροπο αυτο, οι οδηγοι διατηρουν παντα τον ελεγχο και εχουν ταχεια προσβαση σε βασικες λειτουργιες.

 

Η συνδεσιμοτητα εχει βελτιωθει περαιτερω με το SYNC AppLink, με υποστηριζομενες εφαρμογες, οπως οι what3words, Waze και Webex, να επιτυγχανουν πιο ουσιαστικη διαδραση μεταξυ οχηματος και smartphone.

 

Φορτιση


 

Η επομενη γενια του συστηματος SYNC αυξανει την αυτοπεποιθηση των κατοχων ηλεκτρικων οχηματων συμβουλευοντας τους που και ποτε να φορτισουν κατα τη διαρκεια του ταξιδιου. Ταυτοχρονα, το SYNC ειναι σε θεση να ενημερωσει τους οδηγους σε πραγματικο χρονο για τη διαθεσιμοτητα του εκαστοτε σταθμου φορτισης, καθως και για το κοστος της ολης διαδικασιας.

 

Η τεχνολογια Intelligent Range προσφερει στους οδηγους up-to-date πληροφοριες για την αυτονομια του ηλεκτρικου τους οχηματος, βασιζομενη σε παραγοντες και παραμετρους, οπως η κυκλοφορια, το ειδος του οδοστρωματος και ο καιρος, αξιοποιωντας μαλιστα ακομα και δεδομενα απο αλλα ηλεκτρικα οχηματα της Ford που προπορευονται στο δρομο. Εαν η αυτονομια μεταβληθει σημαντικα, η σχετικη ειδοποιηση επισημαινει στον οδηγο τη νεα τιμη της εξηγωντας του ταυτοχρονα για ποιο λογο αλλαξε.

 

Οι ιδιοκτητες θα εχουν προσβαση στο μεγαλυτερο δημοσιο δικτυο σταθμων φορτισης στην Ευρωπη, με δυνατοτητα πληρωμης μεσω της εφαρμογης FordPass. 4 Οι οδηγοι της Mustang Mach-E θα μπορουν να φορτιζουν τη μπαταρια του οχηματος τους απο το 10 μεχρι το 80% της χωρητικοτητας της σε λιγοτερο απο 40 λεπτα, προσθετοντας κατα μεσο ορο αυτονομια 119 km σε μολις 10 λεπτα, στους υψηλης ισχυος ταχυφορτιστες της κοινοπραξιας IONITY. 5

 

Πληροφοριες για τη φορτιση της μπαταριας και την αυτονομια διατιθενται με χρηση της εφαρμογης FordPass, μεσω της οποιας οι ιδιοκτητες μπορουν επισης να προγραμματιζουν τις επιθυμητες ωρες φορτισης ωστε να εκμεταλλευονται τα οικονομικα τιμολογια χρεωσης ενεργειας  φροντιζοντας παραλληλα να υπαρχει η απαραιτητη αυτονομια για την ολοκληρωση των προσεχων ταξιδιων τους. Με την εφαρμογη FordPass, οι οδηγοι μπορουν επισης να οριζουν τις ωρες που θα αναχωρησουν, ενεργοποιωντας τη λειτουργια pre-conditioning για την επιτευξη της ιδανικης θερμοκρασιας στην καμπινα, ενω το οχημα φορτιζεται.

 

Συνδεδεμενη πλοηγηση

Το νεο, συνδεδεμενο συστημα πλοηγησης βοηθα τους οδηγους να μειωνουν το χρονο που ταξιδευουν αποφευγοντας καθυστερησεις και αλλαγες διαδρομων λογω κυκλοφοριακης συμφορησης. Οι πληροφοριες κυκλοφοριας σε πραγματικο χρονο παρεχονται κατα τοπους απο τους ειδικους της TomTom, ενω η «in-vehicle» και «in-cloud» πλοηγηση απο την Garmin διασφαλιζει στους οδηγους τις καλυτερες διαδρομες για τον προορισμο τους. 6

 

Οι τελευταιες εκδοσεις χαρτων ειναι παντα αποθηκευμενες στο οχημα, γεγονος που σημαινει οτι υπαρχει η δυνατοτητα πλοηγησης ακομα και σε περιοχες χωρις συνδεση δικτυου.

 

Οταν οι οδηγοι φτανουν στον προορισμο τους μπορουν να βλεπουν τη διαθεσιμοτητα χωρων σταθμευσης στο δρομο η εκτος αυτου, σε πραγματικο χρονο, χωρις να χανουν πολυτιμα λεπτα της ωρας προσπαθωντας να εντοπισουν που να αφησουν το αυτοκινητο τους. Η εφαρμογη FordPass μπορει ακομα να βοηθησει τους οδηγους να εντοπισουν γρηγορα και με ακριβεια που εχουν αφησει το αυτοκινητο τους σε αγνωστες πολεις η σε μεγαλους σταθμους σταθμευσης.

 

Το FordPass συνεργαζεται ακομα καλυτερα με το συστημα πλοηγησης του νεου SYNC, κανοντας τον προγραμματισμο των ταξιδιων ευκολοτερο με χαρακτηριστικα που ειναι ειδικα σχεδιασμενα για ιδιοκτητες ηλεκτρικων οχηματων. Τα ταξιδια μπορουν να προγραμματιζονται λαμβανοντας υποψη τις στασεις σε σταθμους φορτισης, τις γειτονικες υποδομες, καθως και τα σημεια ενδιαφεροντος (POI). Οταν οι οδηγοι ειναι ετοιμοι να ξεκινησουν δεν εχουν παρα να προωθησουν τη διαδρομη τους απο την εφαρμογη FordPass στο αυτοκινητο.

 

Συνεχης εξελιξη

Οπως συμβαινει με τις εφαρμογες των smartphone, οι οποιες λαμβανουν καθε τοσο αναβαθμισεις που αφορουν βελτιωσεις και νεες δυνατοτητες, οι over‑the‑air (ΟΤΑ) ενημερωσεις διασφαλιζουν οτι τα οχηματα Ford εξελισσονται συνεχως και βελτιωνονται με την παροδο του χρονου.

 

Οι αθορυβες και ασυρματες ενημερωσεις παρεχουν νεες λειτουργιες, σε συνδυασμο με βελτιωσεις στους τομεις της ποιοτητας και της αποδοσης στο συστημα SYNC καθως και σε υπολογιστικες μοναδες σε ολο το οχημα, συμβαλλοντας με τον τροπο αυτο στη μειωση των επισκεψεων στους επισημους επισκευαστες του δικτυου.

 

Η ληψη λογισμικου πραγματοποιειται ασυρματα στο παρασκηνιο, ενω η ενεργοποιηση των ενημερωσεων ολοκληρωνεται σε λιγοτερο απο δυο λεπτα. 7Οι ιδιοκτητες μπορουν να επιλεγουν ποτε θα πραγματοποιουνται οι ενημερωσεις, καθως και να προγραμματιζουν την ενεργοποιηση τους κατα τη διαρκεια της νυχτας η οταν το αυτοκινητο δεν χρησιμοποιειται, ωστε να αποφευγουν καθυστερησεις στο ταξιδι.

 

Η επομενη γενια του συστηματος SYNC θα διατιθεται σε επιλεγμενα μοντελα της Ford στην Ευρωπη, ξεκινωντας με την πληρως ηλεκτρικη Mustang Mach-E. Η νεα Mach-E αποτελει την αιχμη του δορατος σε μια ραγδαια αναπτυσσομενη γκαμα εξηλεκτρισμενων οχηματων Ford, ως ενα απο τα 17 νεα, ηλεκτροκινητα μοντελα που η εταιρεια θα λανσαρει στην Ευρωπη μεχρι τα τελη του 2021.

Αφήστε μια απάντηση

Κορυφή
Vehicle added!
The vehicle is already in the wishlist!