Η Ford χαρτογραφεί τις λακκούβες


Η Ford ανακοινωσε πως ξεκινησε ερευνα με σκοπο τη δημιουργια εικονικου χαρτη για λακκουβες. Σε λιγο καιρο, οι οδηγοι των αυτοκινητων Ford θα λαμβανουν προειδοποιησεις στο ταμπλο για τις λακκουβες που βρισκονται μπροστα τους. Ο εικονικος αυτος χαρτης θα εχει τη δυνατοτητα να ανανεωνεται συνεχως και σχεδον αμεσως θα προειδοποιει τους αλλους οδηγους για τον κινδυνο.

Καθως ολα δειχνουν οτι ο φετινος χειμωνας θα καταγραψει νεα ρεκορ ως ο χειροτερος ολων των εποχων, οι οδηγοι ευλογα ονειρευονται τις Πασχαλινες αποδρασεις τους οσο οι θερμοκρασιες ανεβαινουν.

Ομως οι πολυ χαμηλες θερμοκρασιες, ο παγος και το χιονι αναμενεται να προκαλεσουν φθορες και λακκουβες στους δρομους.

Σε ολη την Ευρωπη, το κακο οδοστρωμα ευθυνεται για το ενα τριτο και πλεον των συνολικων ατυχηματων καθε χρονο. Το 2011, 20 εκατομμυρια λακκουβες αναφερθηκαν στην Ευρωπη, αλλα μονον οι μισες αποκατασταθηκαν – το κατα προσεγγιση κοστος ξεπερνα τα 1,2 δις ευρω. Και στη Βρετανια, οι τοπικες αρχες λαμβανουν μια απαιτηση αποζημιωσης για φθορα εξ αιτιας λακκουβας καθε 17 λεπτα – με μεση αποζημιωση €508.


Ωστοσο, την απαλλαγη απο δαπανηρες επισκευες υποσχεται ενας ευφυης εικονικος χαρτης για λακκουβες, που για πρωτη φορα η Ford σημερα αποκαλυψε οτι ειναι σε φαση διερευνησης και οι δοκιμες θα αρχισουν αργοτερα μεσα στη χρονια. Ο χαρτης θα δειχνει στους οδηγους, σε πραγματικο χρονο, στις οθονες των αυτοκινητων, που υπαρχουν λακκουβες, ποσο επικινδυνες ειναι και θα υποδεικνυει εναλλακτικες διαδρομες. 


«Ενας εικονικος χαρτης για λακκουβες θα επισημαινει μια νεα λακκουβα τη στιγμη που εμφανιζεται και σχεδον αμεσως θα προειδοποιει τους αλλους οδηγους οτι υπαρχει κινδυνος μπροστα,» δηλωσε ο Uwe Hoffmann, μηχανικος ερευνας, Advanced Chassis Control Technologies, της Ford Ευρωπης. «Τα αυτοκινητα μας ηδη διαθετουν αισθητηρες ανιχνευσης για τις λακκουβες και τωρα επιθυμουμε να περασουμε στο επομενο επιπεδο εξελιξης.»



Το κρυο, ο παγος και το χιονι καταπονουν το οδοστρωμα, και μετα το λιωσιμο του παγου ενδεχεται να προκληθουν ρωγμες, κατι το οποιο εντεινεται απο τις ανοιξιατικες νεροποντες που γεμιζουν τις λακκουβες – προκαλωντας μπελαδες εκατομμυρια εκδρομεις του Πασχα σε ολη την Ευρωπη. Τα μοντελα της Ford, οπως τα Galaxy, Mondeo και S-MAX, ηδη χρησιμοποιουν συστηματα ενεργων αναρτησεων (Continuously Controlled Damping) με Pothole Mitigation που ανιχνευει λακκουβες με τη βοηθεια αισθητηρων και προσαρμοζει την αναρτηση με σκοπο τη μειωση της οποιας πιθανης ζημιας.


Παραλληλα, οι μηχανικοι διερευνουν τη χρηση καμερων και ενσωματωμενων μοντεμ στο Κεντρο Ερευνας & Καινοτομιας της Ford στο Ααχεν, Γερμανια. Σε συνδυασμο, αυτες οι τεχνολογιες θα μπορουν να συλλεγουν λεπτομερεις πληροφοριες για τις λακκουβες και να τις ανεβαζουν στο διαδικτυο (cloud) – απο οπου θα ειναι διαθεσιμες και σε αλλους οδηγους – σε πραγματικο χρονο.


Περαιτερω ερευνα γινεται πανω στη χρηση ενος ενεργου συστηματος αναρτησης σχεδιασμενου για μειωση των επιπτωσεων των ανωμαλιων και των κακων οδοστρωματων.

Η Ford ηδη δοκιμαζει νεα οχηματα σε ενα δρομο μηκους 1,9km που θεωρειται εφιαλτης στο Lommel Proving Ground, στο Βελγιο, οπου εξομοιωνονται μερικες απο τις χειροτερες λακκουβες στον κοσμο.


Αφήστε μια απάντηση

Κορυφή
Vehicle added!
The vehicle is already in the wishlist!