Η Ford Mach-E θα έχει τον ήχο της V8!

Ηταν μαλλον θεμα χρονου να το δουμε σε καποιο ηλεκτρικο αυτοκινητο. Την αρχη, λοιπον, την κανει η Ford, η οποια βαζει… σιγαστηρα σε οσους απορριπτουν τα ηλεκτρικα λογω του γεγονοτος οτι ειναι αθορυβα. Πως; Τοποθετει στην Mustang Mach-E συστημα, το οποιο θα αναπαραγει τον ηχο ενος V8 SUV, αναλογα με την επιταχυνση. Ο ηχος θα αναπαραγεται στο εσωτερικο του αυτοκινητου, ενω πιθανο ειναι να ακουγεται και εξωτερικα


Το πρωτο αμιγως ηλεκτρικο μοντελο της εταιρειας ειναι εμπνευσμενο απο τη θρυλικη Mustang, θα βγαινει σε πισωκινητες και τετρακινητες εκδοσεις και θα εχει επιδοσεις supercar (0-100 στο range των 3 δευτερολεπτων για τη GT, ενω η launch edition θα κανει το σπριντ απο σταση στα 100 χ.α.ω. στα 5 δευτερολεπτα), εμφανιση SUV και πολλες καινοτομιες. Και, αν αυτο που εκανε πολλους φαν της αυτοκινησης να το απορριπτουν (;) ηταν η ελλειψη του (φοβερου και τρομερου) ηχου της 5αλιτρης, η Ford φροντιζει για τους πελατες της που επιλεγουν το ηλεκτρικο μοτερ, να μπορουν να ακουν τον ηχο ενος συμβατικου κινητηρα οταν πατανε το γκαζι


\”Ειναι ενα απο αυτα τα πραγματα που (θελουμε) οταν προσπαθουμε να δωσουμε στους ανθρωπους την εμπειρια της Mustang\”, εξηγει ο επικεφαλης μηχανικος εξελιξης της Mustang Mach-E, Leeway Ho. \”Δεν ειναι μονο η δυναμη, ειναι και ο ηχος που τη συνοδευει. Χωρις τον ηχο, ειναι απλα ενα ακομα ηλεκτρικο αυτοκινητο\”. Στο συγκεκριμενο μοντελο, ο οδηγος και οι επιβατες θα ακουνε ενα μειγμα απο τον ηχο της Mustang, αναμεμειγμενο με ηχους της Formula-E και… ρολερ κοστερ, ωστε να γινεται πιο φουτουριστικο και… ψαρωτικο.

H Mach-E εχει πολλες παραπομπες στην κλασικη Mustang

Η Ford φαινεται οτι βρισκει την ευκαιρια για να μεταφερει τον ηχο της Mach-E και στο εξωτερικο του αυτοκινητου, λογω του γεγονοτος οτι, για λογους ασφαλειας, ολα τα ηλεκτρικα αυτοκινητα παραγονται με ειδικα \”ηχεια\” ωστε να προειδοποιουν τους πεζους για την παρουσια τους. Στις ΗΠΑ και στα κεντρικα της Ford, υπαρχει η συζητηση αν το \”συμβατικο\” συστημα ηχου που θα εχει η Mach-E, θα αντικατασταθει με ηχους κινητηρα που θα παραγονται (εξωτερικα) στις χαμηλες ταχυτητες. 

Αυτο ειναι το εσωτερικο του μοντελου. Απο την οθονη, θα ρυθμιζει τον ηχο και το προφιλ του αυτοκινητου

Το βεβαιο ειναι οτι ο ιδιοκτητης της Mach-E θα μπορει να κλεισει η να δυναμωσει τον ηχο του κινητηρα που θα ακουγεται απο τα ηχεια μεσω της οθονης 15,5 ιντσων στο κεντρο του ταμπλο. Οι πρωτες πληροφοριες αναφερουν΄οτι το συστημα ενδεχομενως να ονομαζεται \”audio wizardry\”. Οπως εξηγει ο Ho, ο ηχος του κινητηρα που θα ακουγεται \”παραγεται ηλεκτρονικα, ομως βασιζεται στη ροπη (και τις σ.α.λ.) του κινητηρα. Το συστημα βλεπει τα στοιχεια δυναμης, ροπης και ταχυτητας και κανει τους υπολογισμους ωστε να δημιουργησει τους καταλληλους ηχους, στην καταλληλη ενταση και συχνοτητα\”. Στην ταχυτερη εκδοση, τη Mach-E GT, ο ηχος θα ειναι δυνατοτερος και πιο \”αγριος\”.

Η Mach-E θα εχει και drift mode

Οι ηχοι του κινητηρα ακουγονται σαν να ερχονται απο το εμπρος μερος του οχηματος, κατω απο το καπο, αλλα στην πραγματικοτητα ερχονται απο τα ηχεια του αυτοκινητου, ανεξαρτητα απο το αν ειναι ανοιχτο το ραδιοφωνο η οχι. \”Ετσι\”, εξηγει ο αρχιμηχανικος της Ford, \”ειναι πολυ φυσικο\”


Παντως, δεν ειναι απλη η λειτουργια του συστηματος. Για να βρουν το σωστο τονο που θα ακουγεται, οι μηχανικοι εκαναν ερευνα στους ηχους ταινιων, αληθινων κινητηρων, τη Formula-E, ακομα και… ρολερ κοστερ! Ο τελικος ηχος, δεν ειναι \”απλως\” ο ηχος της V8 Mustang, αλλα ενα μειγμα που περιλαμβανει \”φουτουριστικα στοιχεια αναμεμειγμενα με στοιχεια απο ηχους της συμβατικης Mustang\”. 

Δες και ακου εδω πως κανει μια Mach-E 1.400 ιππων:

[youtube https://www.youtube.com/watch?v=Y3846KFDmFQ]


Ο ηχος, επισης, αλλαζει αναλογα με το mode στο οποιο ειναι ρυθμισμενο το οχημα. Υπαρχουν τρια modes: Whisper, Engaged και Unbridled. Και μιας και το καθενα αλλαζει τα δυναμικα χαρακτηριστικα του οχηματος και αλλα χαρακτηριστικα, οπως το φωτισμο του εσωτερικου, θα κανει το ιδιο και με τον ηχο. Ο Ho λεει οτι \”αυτο το αυτοκινητο εχει φτιαχτει για να ειναι οσο πιο σπορ γινεται, χωρις εκπτωσεις στην ανεση που καποιος θα περιμενε απο ενα πενταθεσιο crossover. Παροτι ειναι μια Mustang, πρεπει να εχει τις ευκολιες του να κουβαλας τα πραγματα σου το Σαββατοκυριακο με δυο παιδια στα πισω καθισματα\”.  

Αφήστε μια απάντηση

Κορυφή
Vehicle added!
The vehicle is already in the wishlist!