Η Mazda γιορτάζει τα 10 χρόνια από την υιοθέτηση της σχεδιαστικής φιλoσοφίας Kodo

 


  Με την σχεδιαστικη εκφραση “KodoSoul of Motion” ο επικεφαλης σχεδιαστης Ikuo Maeda καθορισε μια νεα και πιο τολμηρη πορεια στο σχεδιασμο της Mazda. Παρουσιαστηκε πριν 10 χρονια στην Διεθνη Εκθεση του LA το πρωτοτυπο Shinari, και απο εκεινη τη μερα επαιξε σημαινοντα ρολο στον καθορισμο και την εξελιξη του design της Mazda.

 

  Μια δεκαετια και ενα επιπεδο εξελιξης απο τοτε, το Kodo Design γινεται οσο ποτε αλλοτε δημοφιλες, και τα αυτοκινητα που σχεδιαζονται με γνωμονα τη συγκεκριμενη προσεγγιση, συνεχιζουν να κερδιζουν βραβευσεις, οπως το World Design Car of the 0-100, στο Mazda3 το 2020.

 


  Απο την πρωτη του παρουσιαση πριν δεκα χρονια, το Kodo Design ηταν ο πυρηνας του σχεδιασμου αρκετων αυτοκινητων της Mazda – απο την νεα υλοποιηση του εμβληματικου Mazda MX-5 roadster, μεχρι το πρωτο ηλεκτρικο οχημα της Mazda, το MX-30. Εντουτοις η βασικη ιδεα του Kodo Design παραμενει αναλλοιωτη: ανακαλυψη του δυναμισμου και της ακαταμαχητης γοητειας της φυσικης κινησης μεσα απο ενα ακινητο αντικειμενο.

 

  Η λεξη Kodo ουσιαστικα μεταφραζεται ως “καρδιοχτυπι”, με την προσθηκη ομως της εννοιας οτι ‘δινω πνοη σε κατι’, «δινω ψυχη»  Αυτη η ιδεα αποτελεσε και την πεμπτουσια του τροπου με τον οποιο η Mazda ανεκαθεν αντιμετωπιζε το design: “Στην Ιαπωνια πιστευουμε οτι οι τεχνιτες δινουν πνοη σε οτιδηποτε φτιαχνουν. Πιστευουμε οτι μια μορφη που βγαινει με αγαπη και πολυ κοπο απο ενα ανθρωπινο χερι, εχει ψυχη», εξηγει ο Ikuo Maeda. Ετσι, το \”Soul of Motion\” εχει διπλη σημασια, εκφραζοντας τοσο την ουσια της κινησης οσο και την \”ψυχη\” που διαποτιζεται στο αυτοκινητο απο τους τεχνιτες της Mazda.

 

  Τα πρωτα σχεδια εμπνευστηκαν εντονα απο την εικονα ενος τσιταχ ετοιμο να επιτεθει, ενω τα πιο προσφατα επικεντρωνονται ολο και περισσοτερο στην προκληση ενος ισχυρου και συναισθηματικου σχεδιασμου με οσο το δυνατον λιγοτερα στοιχεια. Ενα σημειο καμπης για αυτην τη δευτερη φαση του Kodo Design ενσαρκωνεται με τα δυο εντυπωσιακα πρωτοτυπα RX-Vision και Vision Coupe.

 


  Παρουσιαστηκαν στη Διεθνη Εκθεση του Τοκυο το 2015 και 2017 αντιστοιχα, τα δυο αυτα πρωτοτυπα αποτελεσαν τους προαγγελους της νεας θεωρησης της κομψοτητας, προβαλλοντας ταυτοχρονα την αισθητικη του μινιμαλισμου μεσω της υιοθετησης του αναβαθμισμενου Kodo Design.

 

  Οι δυναμικες και σαγηνευτικες φορμες εγιναν εφικτες χαρη στην πληρη απουσια καθε περιττου στοιχειου ωστε να παρουσιαστει στο μεγαλυτερο βαθμο, η ομορφια της κινησης.

 

  Απαλειφοντας, για παραδειγμα, τις εξωτερικες ακμες, δημιουργειται ενας κενος χωρος στα πλευρικα πανελ του αμαξωματος, που λειτουργει ως αδειος και διαρκως μεταβαλλομενος καμβας που ευνοει παιχνιδισμα του φωτος και της σκιας – μια «less is more» αισθητικη που ειναι αρρηκτα συνυφασμενη με την ιαπωνικη κληρονομια της Mazda.

 

  Τα αυτοκινητα που δημιουργηθηκαν με βαση τη φιλοσοφια του Kodo Design κατακτουν συνεχως διαφορες διεθνεις διακρισεις. Τοσο το RX-Vision οσο και το Vision Coupe κερδισαν τον τιτλο του  \”Ομορφοτερου Concept Car της χρονιας\” και το ανανεωμενο Mazda MX-5 κερδισε το \”World Car Design Award\” το 2015. Οι πιο προσφατες βραβευσεις περιλαμβανουν το Red Dot Award 2020 στην κατηγορια «Σχεδιασμος προϊοντος» για το Mazda CX-30 και το νεο Mazda MX-30, ενω το Mazda3 κατεκτησε τον τιτλο «World Car Award 2020» στην κατηγορια του σχεδιασμου.

 


  Καθως η Mazda συνεχιζει να συνδυαζει την αγαπη της οδηγησης με το εξαιρετικο εσωτερικο και εξωτερικο design, η μινιμαλιστικη κομψοτητα και η συναισθηματικη γοητεια του Kodo Design θα παραμενουν βασικα συστατικα της ταυτοτητας της μαρκας.

 

  Μετα απο δεκα χρονια συνεχους επιτυχιας, το Kodo Design συνεχιζει να εξωθει τα ορια του σχεδιασμου των αυτοκινητων, και να καθοριζει το μελλον της Mazda.

Αφήστε μια απάντηση

Κορυφή
Vehicle added!
The vehicle is already in the wishlist!