Μια BMW M6 GT3 το πρώτο ψηφιακό Art Car

Παγκοσμια πρεμιερα του τελευταιου BMW Art Car στις 31 Μαϊου στο Minsheng Art Museum στο Πεκινο. Η BMW M6 GT3 Art Car θα αγωνιστει στο GT World Cup της FIA στο Μακαο, το Νοεμβριο του 2017.  

Το μελλον ειναι εδω: Μετα τα εργα των Jeff Koons και John Baldessari, η Cao Fei (γεννημενη το 1978) ειναι η νεαροτερη και η πρωτη Κινεζα δημιουργος ενος BMW Art Car. Επιστρατευοντας τεχνολογιες επαυξημενης (AR) και εικονικης πραγματικοτητας (VR), η διεθνους φημης ‘multimedia artist’ οραματιζεται το μελλον της μετακινησης με συστατικα στοιχεια οπως αυτονομη οδηγηση, εναερια αυτοκινητα και ψηφιοποιηση. Παρουσια του Dr Ian Robertson, Μελους Δ.Σ. της BMW AG, και εκατονταδων προσκεκλημενων, η αποκαλυψη του BMW Art Car #18 γιορταστηκε στο Minsheng Art Museum στο Πεκινο, στις 31 Μαϊου.

Dr Ian Robertson, Μελος Δ.Σ. της BMW AG: «Ενθουσιαστηκαμε με την προταση της ανεξαρτητης επιτροπης διευθυντων διεθνων μουσειων για τη δημιουργο Cao Fei. Το ‘18’ θεωρειται τυχερος αριθμος στην Κινα και το οχημα της ειναι το επισημο 18ο ‘γλυπτο σε τροχους’ της Συλλογης. Για το project της, η Cao Fei επελεξε μια πρωτοφανη, βιωματικη προσεγγιση, που συνδεει το κοινο με το εργο τεχνης μεσα απο προηγμενη τεχνολογια. Προκειται για ενα αληθινο BMW Art Car για τον 21ο αιωνα!»

Η Cao Fei σχολιασε για το BMW Art Car της: «Για μενα, το φως αντιπροσωπευει σκεψεις, καθως η ταχυτητα των σκεψεων δεν μπορει να μετρηθει, το #18 Art Car αμφισβητει την υπαρξη οριων του ανθρωπινου μυαλου. Μπαινουμε σε μια νεα εποχη, οπου το μυαλο ελεγχει αμεσα αντικειμενα και οπου οι σκεψεις μπορουν να μεταφερονται, οπως οι αυτονομες λειτουργιες και η τεχνητη νοημοσυνη. Ποια μυαλα και ποιες φιλοσοφιες ειναι αυτα που θα μας μυησουν στη νεα εποχη;»


Το BMW Art Car #18 της Cao Fei

Το εργο της Cao Fei αντανακλα την ταχυτητα αλλαγης στην Κινα, την παραδοση και το μελλον. Με το BMW Art Car project, ανατρεχει σε μια ιστορια χιλιαδων χρονων, αποτινοντας φορο τιμης στην αρχαια πνευματικη σοφια της Ασιας καθως εισερχεται ταχυτατα στην τριτη χιλιετια. Η δημιουργος προσεγγισε το BMW Art Car με τροπο χαρακτηριστικο για την καλλιτεχνικη πρακτικη της, χτιζοντας ενα παραλληλο συμπαν. Τα βασικα χαρακτηριστικα ειναι τρια: ενα βιντεο που παρακολουθει εναν πνευματιστη -ταξιδιωτη στο χρονο, τα στοιχεια επαυξημενης πραγματικοτητας που αποτυπωνουν πολυχρωμα, φωτεινα σωματιδια, προσβασιμα μεσω ειδικης εφαρμογης (App Store: λεξη κλειδι “BMW Art Car #18”), και η αγωνιστικη BMW M6 GT3 σε γνησιο carbon black. Τιμωντας την ανθρακονηματινη δομη του πλαισιου του αγωνιστικου, η ολιστικη χρηση ενος ματ μαυρου της Cao Fei ενσωματωνει το αυτοκινητο στις δυνατοτητες του ψηφιακου κοσμου.

Στο πλαισιο αυτης της φιλοσοφιας, η χρηση video art της Cao Fei καθως και η επαυξημενη πραγματικοτητα δημιουργουν ενα περιβαλλον, στο οποιο κυριαρχει η M6 GT3. Στο βιντεο ο πνευματιστης εκτελει κινησεις που απηχουν πολυχρωμες ροες φωτος. Οταν χρησιμοποιειται η εφαρμογη εντος του αυτοκινητου, οι ροες φωτος δημιουργουν μια εικονα επαυξημενης πραγματικοτητας (AR) που αιωρειται πανω και γυρω απο την BMW M6 GT3 – με το θεατη να συμμετεχει διαδραστικα. Αυτη η αφηγηση θυμιζει παραδοσιακη πνευματικη τελετη – πολυ συνηθισμενη σε ολη την Ασια – στην οποια νεα αντικειμενα οπως τα αυτοκινητα, ευλογουνται – στην περιπτωση αυτη – με ευχες καλης τυχης σε αυτοκινητο και οδηγο. Σε ευρυτερο επιπεδο, τα στοιχεια του φωτος αντανακλουν στοιχεια που τα ματια δεν μπορουν να δουν και το μυαλο δεν μπορει να αποτυπωσει.


Κατα τη διαρκεια τριων και πλεον ετων μετα την ανακοινωση, η Cao Fei συμμετειχε σε μια αγωνιστικη εμπειρια την οδηγο αγωνων Cyndie Allemann, στην Ελβετια το 2015. Στα πλαισια πολλαπλων επισκεψεων στα κεντρικα γραφεια, συνεργαστηκε στενα με τους μηχανικους, σχεδιαστες και ειδικους ψηφιακης τεχνολογιας του Ομιλου BMW. Για περαιτερω ερευνα, η καλλιτεχνης επισκεφθηκε ακομα και το εργοστασιο της BMW στο Tiexi.


Η Επιτροπη

Η επιτροπη του 18 ου BMW Art Car αποτελειται απο τα παρακατω ονοματα: Richard Armstrong, Director, Solomon R. Guggenheim Museum (Νεα Υορκη), Chris Dercon, μετεπειτα Director, Tate Modern (Λονδινο), Juan Gaitán, Director, Museo Tamayo Arte Contemporáneo (Μεξικο), Gabriele Horn, Director, Berlin Biennale (Βερολινο), Udo Kittelmann, Director, Nationalgalerie Staatliche Museen zu Berlin, Dr. Matthias Mühling, Director, Städtische Galerie im Lenbachhaus (Μοναχο), Hans-Ulrich Obrist, Artistic Director, Serpentine Gallery (Λονδινο); Shwetal A. Patel, Kochi-Muziris Biennale (Ινδια), Beatrix Ruf, Director, Stedelijk Museum (Αμστερνταμ), Bisi Silva, Director, The Centre for Contemporary Art (Λαγος), Philip Tinari, Director, Ullens Center for Contemporary Art (Πεκινο) and Adam D. Weinberg, Director, Whitney Museum of American Art (Νεα Υορκη).


Κοινη δηλωση της διεθνους επιτροπης για το BMW Art Car project της Cao Fei: «Η Cao Fei παιζει με πολλες διαφορετικες διαστασεις στην καλλιτεχνικη πρακτικη της. Στον διεθνη καλλιτεχνικο κοσμο, ειναι διασημη για τη διερευνηση της εικονικης πραγματικοτητας και των ψηφιακων πλατφορμων, ενω επαναφερει παραλληλα την αφηγηση στον αναλογικο κοσμο. Δε μας εκπληττει το γεγονος οτι επελεξε ενα σεναριο που ειναι απο τη μια φανταστικο, ακομα και ανυποστατο, αλλα απο την αλλη πολυ συμπαγες και φυσικο».


Σχολια με την ευκαιρια της Παγκοσμιας Πρεμιερας του BMW Art Car #18

Το 18ο BMW Art Car αποκαλυφθηκε παρουσια των Olaf Kastner (Προεδρου και CEO του BMW Group, China Region), Jens Marquardt (Διευθυντη της BMW Motorsport), Augusto Farfus (οδηγο αγωνων BMW Motorsports και Fan Di’an (Προεδρου της Κεντρικης Ακαδημιας Καλων Τεχνων της Κινας – China Central Academy of Fine Arts).



Olaf Kastner, Προεδρος και CEO του BMW Group, Περιοχη Κινας: «Ειμαστε περηφανοι που παρουσιαζουμε το πρωτο BMW Art Car σχεδιασμενο απο την Κινεζα δημιουργο, Cao Fei, που επισης ειναι μακραν η νεοτερη. Αυτη αποτελει ατρανταχτο παραδειγμα της δεσμευσης του BMW Group να προωθησει τη νεα, ανερχομενη γενια Κινεζων καλλιτεχνων. Οχι μονον ειμαστε ενεργοι στη διαμορφωση του μελλοντος της μετακινησης, αλλα και στην αναπτυξη ισχυρων κοινωνικων δεσμων με την Κινα, μεσω εμπλοκης σε κοινωνικες πρωτοβουλιες, που χρονολογουνται εδω και 11 χρονια. Η Κινα βρισκεται σε φαση τεραστιων και ραγδαιων εξελιξεων, κυριως στο ψηφιακο τοπιο. Το 18ο BMW Art Car αποτελει φορο τιμης στις αλλαγες που συντελουνται στην Κινεζικη Κοινωνια».


Jens Marquardt, Διευθυντης BMW Motorsport: «Το 18ο BMW Art Car δενει αριστα με την εποχη του. Η Cao Fei εκανε ενα λογικο βημα δημιουργωντας το πρωτο ψηφιακο Art Car. Η εμπειρια επαυξημενης πραγματικοτητας κανει αυτη τη BMW M6 GT3 μοναδικη. Για τους ανθρωπους της BMW Motorsport ηταν συναρπαστικο και γοητευτικο ταυτοχρονα να δουλευουν με την Cao Fei και την ομαδα  της σε αυτο το project. Το 2017 σηματοδοτει μια πολυ ξεχωριστη χρονια στην ιστορια των BMW Art Cars. Πρωτα, η BMW M6 GTLM Art Car του John Baldessari εδωσε το παρων στην πιστα της Daytona, στο τελος της σεζον ερχεται το Art Car #18 της Cao Fei στο Μακαο. Αυτο κανει την παραδοση των BMW Art Cars πιο ζωντανη απο ποτε».

 Augusto Farfus, Εργοστασιακος οδηγος της BMW: «Ειναι τεραστια τιμη για μενα να τρεξω με το BMW Art Car της Cao Fei, το 18ο μελος της BMW Art Car Collection. Ειμαι εξαιρετικα περηφανος που εχω την ευκαιρια να οδηγησω το δευτερο μου Art Car φετος. Ειναι απολυτα μοναδικο για οδηγο αγωνων. Πραγματικα ανυπομονω να μπω πιο βαθια στο project και να μαθω περισσοτερα για τις ιδεες της δημιουργου και τη φιλοσοφια που κρυβεται πισω απο αυτο».

Fan Di’an, Προεδρος της China Central Academy of Fine Arts: «Το πρωτοποριακο, 18ο BMW Art Car που δημιουργησε η Cao Fei μεσω επαυξημενης πραγματικοτητας ως μια εγκατασταση πολυμεσων απηχει τη ραγδαια αναπτυξη και τεραστια μεταμορφωση της Κινας τις τελευταιες δεκαετιες. Η παγκοσμιοποιηση, αστικοποιηση και ψηφιοποιηση οδηγουν και την εξελιξη της συγχρονης τεχνης στην Κινα. Σε εναν αυξανομενα ψηφιακο κοσμο, η τεχνολογια εχει γινει σημαντικο δημιουργικο εργαλειο των καλλιτεχνων. Χαιρομαι που βλεπω οτι οι Κινεζοι καλλιτεχνες ειναι στο προσκηνιο της ψηφιακης τεχνης».

Η BMW M6 GT3 στην αγωνιστικη πιστα

Η BMW M6 GT3 ειναι κορυφαιο μοντελο του αγωνιστικου προγραμματος πελατων της BMW Motorsport απο το 2016. Το αυτοκινητο αντλει ισχυ απο εναν V8 4.4-L με τεχνολογια M TwinPower Turbo, που παραγει 585 hp – με ολοκληρο το αυτοκινητο να ζυγιζει κατω απο 1.300 kg. Τεχνικα χαρακτηριστικα της BMW M6 GT3 ειναι επισης η φιλοσοφια κινησης, το εξαταχυτο, σειριακο αγωνιστικο κιβωτιο και ηλεκτρονικα υψηλων επιδοσεων απο το χωρο του μηχανοκινητου αθλητισμου. Το 2016 η GT εκανε ενα ιπταμενο ξεκινημα, αποδεικνυοντας το αγωνιστικο DNA της απο την πρωτη στιγμη. Οι Maxime Martin (BEL), Alexander Sims (GBR) και Philipp Eng (AUT) οδηγησαν τη BMW M6 GT3 στη νικη του 24-hour Spa-Francorchamps (BEL). Επιπλεον, ιδιωτικες ομαδες και οδηγοι της BMW συγκεντρωσαν πολλες ακομα νικες και τιτλους σε ολη τη διαρκεια της σεζον με αυτο το αγωνιστικο μοντελο. Η εκδοση GTLM του αυτοκινητου τρεχει στο IMSA WeatherTech SportsCar Championship. Οι Sims, Bill Auberlen (USA), Augusto Farfus (BRA) και Bruno Spengler (CAN) οδηγησαν την John Baldessari’s BMW M6 GTLM Art Car κατα τη διαρκεια του αγωνα 24 Hours of Daytona (USA). Και παλι, ο Farfus θα τρεξει με ενα ακομα Art Car, αυτη τη φορα σχεδιασμενο απο την Cao Fei, στο FIA GT World Cup in Macau (CHN).

Διαστασεις:

Μηκος:                     4.944 mm

Πλατος:                    2.046 mm

Μεταξονιο:              2.901 mm

Βαρος:                     κατω απο 1.300 kg (χωρις οδηγο, αναλογα με τους κανονισμους)


Κινητηρας:         

Μοντελο                     Βασισμενο στον κινητηρα παραγωγης της S63 και ελαφρως τροποποιημενος για τις ιδιαιτερες απαιτησεις του μηχανοκινητου αθλητισμου, Τεχνολογια M TwinPower Turbo

Τυπος:                        V8

Κυβισμος:                 4.395 cc

Επιδοσεις:                μεχρι 585 hp (αναλογα τις προδιαγραφες)

Παροχη λαδιου:        Συστημα λαδιου, βασισμενο σε ξηρο καρτερ, ειδικα σχεδιασμενο απο τη BMW Motorsport

Τελικη ταχυτητα:      περιπου 280 km/h

BMW Art Car Collection

Απο το 1975, συνολικα 19 καλλιτεχνες απο ολο τον κοσμο εχουν δημιουργησει τα BMW Art Cars, βασισμενα σε συγχρονα μοντελα της BMW. Η συλλογη εγκαινιαστηκε οταν ο Γαλλος οδηγος αγωνων και θιασωτης των τεχνων Hervé Poulain σε συνεργασια με το σημερινο Διευθυντη της BMW Motorsport, Jochen Neerpasch, ζητησε απο το φιλο του καλλιτεχνη Alexander Calder να σχεδιασει ενα αυτοκινητο. Το αποτελεσμα ηταν μια BMW 3.0 CSL, που το 1975 ετρεξε στο 24 Hours of Le Mans και εγινε αμεσως η αγαπημενη του κοινου: ετσι γεννηθηκε η BMW Art Car Collection. ‘Σπιτι’ των BMW Art Cars ειναι το BMW Museum στο Μοναχο. Επιπλεον ταξιδευουν σε ολο τον κοσμο για εμφανισεις σε εκθεσεις και μουσεια.

Το Νοεμβριο του 2015, το BMW Group ανακοινωσε δυο καλλιτεχνες για τη δημιουργια των επομενων BMW Art Cars στο Solomon R. Guggenheim Museum, Νεα Υορκη. Εκτος απο την multimedia artist Cao Fei, ο διασημος Αμερικανος John Baldessari σχεδιασε μια BMW M6 GTLM, αποτελωντας πλεον μελος της δημιουργικης ομαδας των: Alexander Calder, Frank Stella, Roy Lichtenstein, Andy Warhol, Ernst Fuchs, Robert Rauschenberg, M. J. Nelson, Ken Done, Matazo Kayama, César Manrique, A. R. Penck, Esher Mahlangu, Sandro Chia, David Hockney, Jenny Holzer, Olafur Elíasson και Jeff Koons. Μετα την παγκοσμια πρεμιερα του στις 30 Νοεμβριου, 2016, κατα τη διαρκεια της Art Basel στο Miami Beach, το BMW Art Car του John Baldessari ολοκληρωσε το θρυλικο αγωνα 24 Hours of Daytona απο 28 – 29 Ιανουαριου, 2017.

Το BMW Art Car θα αποκαλυφθει στο Minsheng Art Museum στο Πεκινο, την 1η Ιουνιου. Το καλοκαιρι η multimedia εγκατασταση θα εκτιθεται στη BMW Experience Shanghai, ενα κεντρο εμπειριας μαρκας και οδηγησης, πριν η BMW M6 GT3, ενα αγωνιστικο μοντελο με 585 hp, αποδειξει τις ικανοτητες της στην αγωνιστικη πιστα του FIA FT World Cup στο Μακαο στις 17-19 Νοεμβριου, 2017. Μια εικονικη εμπειρια του BMW Art Car θα προσφερεται επισης στο UBS Forum κατα τη διαρκεια της Art Basel στη Βασιλεια τον Ιουνιο του 2017.

Σχετικα με την Cao Fei

Γεννημενη το 1978 στην Guangzhou, η Cao Fei ειναι απο τις πιο καινοτομες παρουσιες στο χωρο των νεων  Κινεζων καλλιτεχνων που εχουν αναδυθει στη διεθνη σκηνη. Ζει στο Πεκινο και ‘παντρευει’ πολιτικες θεσεις, λαϊκες αισθητικες τασεις, αναφορες στο Σουρεαλισμο και στοιχεια ντοκιμαντερ στις ταινιες και τα εκθεματα της. Τα εργα της αντανακλουν τις ραγδαιες και χαοτικες αλλαγες που συμβαινουν την Κινεζικη κοινωνια σημερα.  Εχει εκθεσει εργα της στο Serpentine Gallery, Tate Modern (Λονδινο), New Museum, Guggenheim Museum, MoMA (Νεα Υορκη), Palais de Tokyo και Centre Pompidou (Παρισι). Τα προσφατα projects της Cao Fei το 2016 περιλαμβανουν την πρωτη της ανασκοπηση στο MoMA PS1. Επιπλεον, η, Cao Fei κερδισε το Βραβειο Νεου Καλλιτεχνη το 2006 στο θεσμο Chinese Contemporary Art Award (CCAA) και του Καλυτερου Καλλιτεχνη το 2016, Piedra de Sal Award στη Cuenca Biennale το 2016.


Η Πολιτιστικη Δεσμευση του BMW Group

Επι σχεδον 50 χρονια, το BMW Group εχει δημιουργησει και συμμετασχει σε περισσοτερες απο 100 πολιτιστικες συνεργασιες σε ολο τον κοσμο. Η εταιρια επικεντρωνεται κυριως σε δρασεις με θεμα τη συγχρονη και μοντερνα τεχνη, τη τζαζ και την κλασικη μουσικη καθως και την αρχιτεκτονικη και το design. Το 1972, ο Gerhard Richter δημιουργησε τρεις πινακες ζωγραφικης μεγαλης κλιμακας ειδικα για το φουαγιε των κεντρικων γραφειων του BMW στο Μοναχο. Απο τοτε, καλλιτεχνες οπως οι Andy Warhol, Jeff Koons, Daniel Barenboim, Jonas Kaufmann και η αρχιτεκτονας Zaha Hadid εχουν συνεργαστει με τη BMW. Το 2016 και 2017, η Κινεζα καλλιτεχνης Cao Fei και ο Αμερικανος John Baldessari δημιουργησαν τα δυο επομενα οχηματα για τη BMW Art Car Collection. Εκτος απο κοινες πρωτοβουλιες οπως τα BMW Tate Live, BMW Art Journey και τα κονσερτα “Opera for All” σε Βερολινο, Μοναχο και Λονδινο, η εταιρεια συνεργαζεται με κορυφαια μουσεια και καλλιτεχνικες εκθεσεις καθως και ορχηστρες και λυρικες σκηνες απο ολο τον κοσμο. Το BMW Group υποστηριζει την απολυτη δημιουργικη ελευθερια σε ολες τις πολιτιστικες δραστηριοτητες οπου εμπλεκεται, θεωρωντας την απαραιτητη για τη δημιουργια πρωτοποριακων εργων τεχνης, οπως και για την επιτευξη σημαντικων καινοτομιων σε μια επιτυχημενη επιχειρηση.

Το BMW Group στην Κινεζικη κουλτουρα

Το BMW Group εχει δεσμευτει σε μια στρατηγικη εταιρικης, κοινωνικης ευθυνης, οπως φαινεται απο την εμπλοκη του σε πολιτιστικες δρασεις στην Κινα, με σκοπο την αναπτυξη  της Κινεζικης τεχνης και κουλτουρας.

Στην Κινα, το BMW Group οργανωσε το BMW Culture Journey το 2007 για να προστατευσει και να προωθησει την πολιτιστικη κληρονομια της Κινας. Την περασμενη δεκαετια, η πρωτοβουλια επισκεφθηκε εξι σημαντικες ζωνες οικολογικης προστασιας και πανω απο 270 στοιχεια αϋλης πολιτιστικης κληρονομιας και εχει προσφερει ως δωρεα πανω απο  6 εκατομμυρια RMB για την υποστηριξη 90 projects που χρειαζονταν επειγοντως προστασια.  

Το εργοστασιο του Tiexi στην Κινα ειναι απο τα πιο προηγμενα και βιωσιμα εργοστασια αυτοκινητων σε ολο τον κοσμο, και ειναι επισης γνωστο και σαν ‘εργοστασιο τεχνης’. Υπαρχουν πολλα εκθεματα εργων τεχνης σε διαφορα σημεια, προερχομενα απο το project “10+10”, ενα προγραμμα πολιτιστικης δεσμευσης που ξεκινησαν απο κοινου τα BMW Group, BMW Brilliance, LuXun Academy of Fine Arts και Akademie der Bildenden Künste München, θελοντας να δειξουν τη σχεση μεταξυ βιομηχανιας, φυσης και ανθρωπου κατω απο διαφορετικα πολιτιστικα περιβαλλοντα .

Το νεο BMW Brand Experience Center στη Σαγκαη, ειναι ενα δημιουργικο κεντρο που συνδυαζει αρμονικα την ισχυρη ταυτοτητα της μαρκας BMW με Κινεζικα στοιχεια και προσφερει δωρεαν προσβαση στο κοινο. Το κεντρο διαθετει ειδικο χωρο για την παρουσιαση των BMW Art Cars και επιτρεπει στο κοινο να σχεδιαζει τα δικα του art cars εικονικα. Πλεον των εταιρικων εκδηλωσεων και βιωματικων δραστηριοτητων της BMW, διοργανωνει επισης τακτικα διαφορα προγραμματα, οπως ομιλιες για την καινοτομια και εργαστηρια πολιτιστικων ταξιδιων.

Αφήστε μια απάντηση

Κορυφή
Vehicle added!
The vehicle is already in the wishlist!