Οδήγηση στα χρόνια της πανδημίας

Η παγκοσμια πανδημια του νεου κορωνοϊου μας επηρεαζει ολους (θα το χεις καταλαβει ηδη). Η απλουστερη συμβουλη προκειμενου να παραμεινει καποιος ασφαλης και να περιοριστει η διαδοση, ειναι να αποφυγει τις μετακινησεις και να μεινει σπιτι. Τι γινεται ομως αν επιβαλλεται η μετακινηση με το αυτοκινητο; Η επικεφαλης των ιατρικων υπηρεσιων της SKODA, συμβουλευει για τις αναποφευκτες μετακινησεις με αυτοκινητο αυτες τις μερες.

«Ελαχιστοποιησετε την επαφη με αλλους, ιδανικα μην βγειτε απο το σπιτι. Αν ομως πρεπει να πατε καπου, πηγαινετε μονοι σας – μην μοιραζεστε το αυτοκινητο με αλλον. Αν αυτο δεν γινεται, βεβαιωθειτε οτι ο συνεπιβατης σας δεν εχει εντονα συμπτωματα αναπνευστικης νοσου. Χρησιμοποιηστε τουλαχιστον μασκα προσωπου για ολους. Βεβαιωθειτε οτι εχετε τα στοιχεια επικοινωνιας ολων των επιβατων, προκειμενου να μπορειτε τους ειδοποιησετε αν τυχον ανακαλυψετε οτι μολυνθηκατε. Ειναι σημαντικο να εχετε κατα νου οτι ακομα κι αν ενα αυτοκινητο ειναι ενα ειδος κινητης μοναδας απομονωσης, δεν παυει να εγκυμονει κινδυνους», λεει η Jana Parmová, Επικεφαλης Ιατρος της SKODA AUTO. 

 
Απολυμανση 

«Εαν δεν μπορειτε να αποφυγετε να ερθετε σε επαφη με αλλους και να πατε καπου με το αυτοκινητο, δωστε προσοχη στα προληπτικα μετρα υγιεινης. Απολυμανετε ολες τις επιφανειες που αγγιζετε πριν και μετα το ταξιδι, ειδικα εαν μοιραζεστε το αυτοκινητο με καποιον η εαν ταξιδεψετε μαζι του», λεει η γιατρος της SKODA

Παρτε τον καθαρισμο αυτον πολυ σοβαρα: Μην ξεχασετε την απολυμανση του τιμονιου, του επιλογεα ταχυτητων, του χειροφρενου, των χειρολαβων στις πορτες, των χειριστηριων του ηχοσυστηματος και του συστηματος infotainment, τους μοχλοδιακοπτες στην κολονα του τιμονιου (φλας και υαλοκαθαριστηρες, πιθανα cruise control), τα υποβραχιονια, τους διακοπτες ρυθμισης των καθισματων, τα πλαισια των θυρων και τις εξωτερικες τους χειρολαβες, καθως και τη χειρολαβη του πορτμπαγκαζ. Οι αρχες αυτες ειναι ακομη πιο σημαντικες για τους οδηγους ταξι και αλλους οδηγους που μετακινουν επιβατες. 

Τι πρεπει να χρησιμοποιησετε για την απολυμανση του αυτοκινητου; Ο οργανισμος Consumer Reports, για παραδειγμα, συμβουλευει τη χρηση ορισμενων προϊοντων καθαρισμου που εχετε ηδη στο σπιτι. Διαλυμματα αλκοολης με περιεκτικοτητα τουλαχιστον 70% οπως και η ισοπροπυλικη αλκοολη (γνωστη και ως οινοπνευμα 99,5%) ειναι αποτελεσματικα εναντια στον κορωνοϊο και δεν θα βλαψουν τις κυριες επιφανειες του αυτοκινητου σας. Αλλωστε αυτο το διαλυμα χρησιμοποιουν οι κατασκευαστες αυτοκινητων και οι υπεργολαβοι τους για την απολυμανση εξαρτηματων. 

 
Για να ειστε ακομα πιο ησυχοι, μπορειτε να χρησιμοποιησετε οινοπνευμα προκειμενου να σκουπισετε τις επενδυσεις των καθισματων καθως και αλλες μαλακες επιφανειες του αυτοκινητου. Προσεξτε ομως να μην χρησιμοποιησετε μεγαλη ποσοτητα και αποφυγετε την απορροφηση του. Το αλκοολ υπο φυσιολογικες συνθηκες δεν θα επηρεασει ουτε το δερμα ουτε τη δερματινη ομως η υπερβολικη χρηση του μπορει να ξεβαψει το υλικο: ετσι λοιπον μην τριβετε εντονα τα καθισματα η αλλες επιφανειες καλυμμενες με δερμα. 
Ομως τι να μην χρησιμοποιειτε; Ποτε μην χρησιμοποιειτε υπεροξειδιο του υδρογονου (οξυζενε), το οποιο πιθανοτατα θα βλαψει τις επιφανειες του αυτοκινητου. Μην χρησιμοποιειτε επισης, οπως συμβουλευει το Consumer Reports, προϊοντα καθαρισμου που περιεχουν αμμωνιο σε οθονες αφης στο αυτοκινητο. Τα πανια μικροϊνων ειναι ιδανικα ως μεσο για τον καθαρισμο ολων των επιφανειων και για ολες τις μεθοδους καθαρισμου. 
Η ιατρος της SKODA AUTO προτεινει επισης τον καλο αερισμο του αυτοκινητου μετα τον καθαρισμο. 
 
Οι μασκες προσωπου προστατευουν αλλους, οι «αναπνευστηρες» προστατευουν εσας 
Ειδικα αν ταξιδευετε με επιβατες και ενας απο αυτους πιθανα εχει ερθει σε επαφη με μολυσμενο ατομο, χρησιμοποιηστε προστατευτικα μετρα, δηλαδη μασκες και αναπνευστηρες. Μια κλασικη μασκα απο υφασμα δεν προστατευει αυτον που τη φορα απο τον ιο, αλλα μπορει να μειωσει σημαντικα τον κινδυνο του να μολυνει αλλους. Ετσι, ακομη και μια απλη μασκα προσωπου αποτελει μια ενδειξη σεβασμου προς τους αλλους στο αυτοκινητο και μπορει να μειωσει τον κινδυνο μολυνσης.
Για ολικη προστασια, χρειαζεστε αναπνευστηρες τουλαχιστον κατηγοριας FFP3. 
Παρεμπιπτοντως, οι οδηγοι μπορει να μην το γνωριζουν, ομως πολλοι θα εχουν μια μασκα προσωπου στο φαρμακειο του αυτοκινητου τους. Σε ορισμενες ευρωπαϊκες χωρες, οι μασκες προσωπου ηταν υποχρεωτικες και σε καποιες εξακολουθουν να ειναι ακομα. Ριξτε λοιπον μια ματια στο φαρμακειο του αυτοκινητου σας – ισως να εχετε εκει μια μασκα προσωπου. 
Ανεφοδιασμος με ασφαλεια 
Θα πρεπει να ειστε προετοιμασμενοι οτι αργα η γρηγορα θα χρειαστειτε καυσιμο. Δεν πρεπει να ξεχασετε να ειστε πολυ προσεκτικοι με τις συνθηκες υγιεινης στα πρατηρια βενζινης. Ελαχιστοποιηστε την επαφη με το προσωπικο. Ιδανικα επιλεξτε ενα σταθμο πληρωμης με self service εαν μπορειτε. Χρησιμοποιηστε μια απο τις συγχρονες μεθοδους για την πληρωμη του καυσιμου σας: για παραδειγμα, πληρωμη με ανεπαφη καρτα η με κινητο τηλεφωνο. 
Ορισμενα πρατηρια επιτρεπουν να χρησιμοποιησετε ανεπαφες μεθοδους πληρωμης απευθειας στην αντλια, οποτε δεν θα χρειαστει να μπειτε μεσα στο καταστημα. Και παρεμπιπτοντως, ενας αλλος τροπος για να μειωσετε τον κινδυνο ειναι να βεβαιωθειτε οτι θα γεμισετε πληρως το ρεζερβουαρ σας, επομενως δεν θα χρειαστει να επισκεφθειτε συντομα το πρατηριο. 
 
Αφου βαλετε καυσιμο στο αυτοκινητο σας, πλυνετε αμεσως τα χερια σας η τουλαχιστον απολυμανετε τα με ειδικο διαλυμα – θα πρεπει να εχετε αρκετη ποσοτητα αυτων στο αυτοκινητο σας. Επισης, μην αμελησετε καθολη την επισκεψη σε πρατηριο ανεφοδιασμου να φορατε γαντια μιας χρησης που αμεσως μετα θα απορριψετε στον καδο. 
 
Αν και ορισμενα απο τα μετρα για την προληψη της εξαπλωσης του κορωνοϊου μπορει να φαινονται υπερβολικα, η προσοχη ειναι υψιστης σημασιας. Οσο περισσοτερο τηρουμε αυτα τα μετρα, τοσο περισσοτερο μειωνουμε τον κινδυνο της διαδοσης της λοιμωξης και τοσο πιο γρηγορα η ζωη μας θα επανελθει στους φυσιολογικους της ρυθμους. 
Ετσι πρεπει να ειστε προσεκτικοι, να ελαχιστοποιησετε την επαφη με τους αλλους, να ταξιδευετε οσο το δυνατον λιγοτερο με αυτοκινητο και μην ξεχνατε να πλενετε καλα τα χερια σας και να χρησιμοποιειτε απολυμαντικο. Ιδανικα, μεινετε σπιτι ωστε ολοι μαζι να απολαυσουμε διαδρομες με το SKODA μας οταν η πανδημια θα αποτελει παρελθον!

Αφήστε μια απάντηση

Κορυφή
Vehicle added!
The vehicle is already in the wishlist!