Στην γραμμή παραγωγής της Ford τα μίνι ρομπότ εκτελούν χρέη κουβαλητή και… καφετζή

Το μελλον σου ειναι στα χερια τους… Δεν θελει και πολυ για να ερθουν στο μυαλο σκηνες και ατακες απο την ταινια «Terminator» και προφητειες για την επικυριαρχια των μηχανων στη γη. Και ομως, στο εργοστασιο της Ford  στην Κολωνια, οι εργαζομενοι δεν εχουν τιποτα να φοβηθουν. Τα συνεργατικα ρομποτ, co-bots οπως τα αποκαλουν, βρισκονται εκει για να τους βοηθουν στις δυσκολες εργασιες ως μερος της ερευνας που διεξαγει η εταιρια γυρω απο την 4η Βιομηχανικη Επανασταση που σχετιζεται με την αυτοματοποιηση, την ανταλλαγη δεδομενων και τις τεχνολογιες παραγωγης.


Παντως, για να εχουν το κεφαλι τους ησυχο, οι εργαζομενοι φροντιζουν σε καθημερινη βαση να θυμιζουν στις μηχανες ποιος ειναι το αφεντικο! Τις βαζουν να τους κανουν μασαζ και τις στελνουν για καφε…

Πανω απο εκατο χρονια αφοτου τα πρωτα αυτοκινητα περασαν απο την πρωτοποριακη γραμμη παραγωγης του Henry Ford, η Ford Motor Company καινοτομει και παλι με τη συνεργασια εργαζομενων και ρομποτ στη γραμμη παραγωγης.


Νεα ‘συνεργατικα ρομποτ’, γνωστα και ως ‘co-bots’, χρησιμοποιουνται για πρωτη φορα για να βοηθουν τους εργαζομενους στην τοποθετηση των αμορτισερ στα Fiesta, μια εργασια που απαιτει ακριβεια χιλιοστου, δυναμη και υψηλο επιπεδο επιδεξιοτητας. Οι εργαζομενοι δουλευουν πλαϊ – πλαϊ με τα ρομποτ ωστε να διασφαλιζεται καθε φορα η τελεια εφαρμογη. 

Η δοκιμη στο εργοστασιο συναρμολογησης της Ford στην Κολωνια (Γερμανια) αποτελει μερος της ερευνας της εταιριας για το Industry 4.0. Ο ορος αυτος χρησιμοποιειται για να περιγραψει την 4η Βιομηχανικη Επανασταση που σχετιζεται με την αυτοματοποιηση, την ανταλλαγη δεδομενων και τις τεχνολογιες παραγωγης. Η Ford ρωτησε πανω απο 1000 εργαζομενους στη γραμμη παραγωγης για να αναγνωρισει τα καθηκοντα που θα μπορουσαν να επωμισθουν τα νεα ρομποτ.


«Με τα ρομποτ, οι εργασιες γινονται ευκολοτερα, ασφαλεστερα και ταχυτερα, καθως συμπληρωνουν τις ικανοτητες των εργαζομενων μας και ανοιγουν νεους οριζοντες στο χωρο της παραγωγης και της σχεδιασης για τα νεα μοντελα της Ford,» δηλωσε ο Karl Anton, director vehicle operations, Ford Ευρωπης.

Εχοντας υψος 1 m, τα νεα ρομποτ εργαζονται πλαϊ-πλαϊ με τους εργαζομενους της γραμμης παραγωγης σε δυο σταθμους εργασιας. Αντι να χειριζονται ενα βαρυ αμορτισερ και ενα εργαλειο εγκαταστασης, οι εργαζομενοι μπορουν τωρα με τη βοηθεια του ρομποτ για να σηκωνουν και να τοποθετουν αυτοματα το αμορτισερ στο θολο του τροχου, και στη συνεχεια να ολοκληρωνουν την εγκατασταση πιεζοντας ενα κουμπι.

«Το να κρατας ψηλα τα βαρια εργαλεια ειναι σκληρη δουλεια που απαιτει δυναμη, αντοχη και ακριβεια. Το ρομποτ βοηθα πραγματικα,» δηλωσε ο Ngali Bongongo, εργαζομενος παραγωγης στο εργοστασιο της Ford στην Κολωνια.


Εφοδιασμενα με hi-tech αισθητηρες, τα ‘co-bots’ σταματουν αμεσα αν ανιχνευσουν ενα ανθρωπινο χερι η ακομα και δαχτυλο στη διαδρομη τους, παρεχοντας την απαραιτητη ασφαλεια στους εργαζομενους. Παρομοια τεχνολογια χρησιμοποιειται στη φαρμακευτικη και ηλεκτρονικη βιομηχανια. Για το προγραμμα των ρομποτ, το οποιο εξελισσεται πανω απο δυο χρονια, η Ford συνεργαστηκε με τη Γερμανικη κατασκευαστρια ρομποτ, KUKA Roboter GmbH.

Η Ford εξεταζει τωρα την περαιτερω χρηση των ‘συνεργατικων ρομποτ’ που μπορουν να προγραμματιζονται για ποικιλα καθηκοντα, απο το να δινουν το χερι τους μεχρι και να… φτιαχνουν καφε.


«Ειμαστε περηφανοι που παρουσιαζουμε τις ικανοτητες της νεας γενιας των ευαισθητων ρομποτ μας, τα οποια υποστηριζουν και συνεργαζονται με  τους εργαζομενους της Ford διεξαγοντας δυσκολα και απαιτητικα καθηκοντα,» δηλωσε ο Klaus Link, κυριος διαχειριστης λογαριασμου Ford, της KUKA Roboter GmbH. «Στο πλαισιο της στενης συνεργασιας μας με τη Ford και με βαση τα σχολια των εργαζομενων, ανυπομονουμε να αντιμετωπισουμε ακομα περισσοτερες προκλησεις.»

Η Ford ειναι απο τις πρωτες κατασκευαστριες εταιριες αυτοκινητων που εχουν αναπτυξει μια νεα, ολοκληρωμενη φιλοσοφια στη συνεργασια εργαζομενων και ρομποτ στη γραμμη παραγωγης

Οι εργαζομενοι στη γραμμη συναρμολογησης στην Κολωνια (Γερμανια) χρησιμοποιουν ‘συνεργατικα ρομποτ’, γνωστα και ως ‘co-bots’, ως μερος της ερευνας της εταιριας για το Industry 4.0. Ο ορος αυτος χρησιμοποιειται για να περιγραψει την 4η Βιομηχανικη Επανασταση που σχετιζεται με την αυτοματοποιηση, την ανταλλαγη δεδομενων και τις τεχνολογιες παραγωγης


Τα ρομποτ χρησιμοποιουν αισθητηρες υψηλης τεχνολογιας που ανιχνευουν εαν στη διαδρομη τους βρισκονται ανθρωπινα χερια η δαχτυλα και σταματουν αμεσα, ωστε να διασφαλιζεται η ασφαλεια των εργαζομενων



Η Ford εξεταζει τωρα την περαιτερω χρηση των ‘συνεργατικων ρομποτ’, τα οποια μπορουν να προγραμματιζονται για οποιαδηποτε εργασια, απο το να κανουν καφε μεχρι να δινουν το χερι τους, και χρησιμοποιουνται στη φαρμακευτικη και ηλεκτρονικη βιομηχανια


.embed-container { position: relative; padding-bottom: 56.25%; height: 0; overflow: hidden; max-width: 100%; } .embed-container iframe, .embed-container object, .embed-container embed { position: absolute; top: 0; left: 0; width: 100%; height: 100%; }

[youtube https://www.youtube.com/watch?v=I8nMKH3y_1I]

Αφήστε μια απάντηση

Κορυφή
Vehicle added!
The vehicle is already in the wishlist!