Τι να κάνεις αν σου έρθει πρόστιμο για ανασφάλιστο

Η ωρα για την οποια… προειδοποιουσε το TopSpeed.gr, ηρθε. Η Ανεξαρτητη Αρχη Δημοσιων Εσοδων αρχισε, απο την Παρασκευη, την αποστολη μεσω του Taxisnet των προστιμων (250 ευρω) για τα οχηματα που βρεθηκαν ανασφαλιστα στον ελεγχο που εκανε το αυτοματο συστημα στις 6 Ιουνιου. Αυτο βεβαια, δεν σημαινει πως το χαος αποφευχθηκε.

Αναμεσα στα 1,1 εκατομμυρια ειδοποιητηρια, περιλαμβανονται χιλιαδες αυτοκινητα τα οποια εχουν δηλωθει ως κλεμμενα και δεν εχουν ανευρεθει, εχουν διαγραφει οριστικα, αλλα ακομη και αυτα που εχουν μεταβιβαστει λιγες ωρες η 24ωρα πριν και οι κατοχοι τους δεν εχουν προλαβει να τα θεσουν σε φορολογικη ακινησια η δεν εχει ενημερωθει το συστημα πως ειναι ασφαλισμενα!

 Σε αυτες τις περιπτωσεις, οι κατοχοι θα πληρωσουν προστιμα, ειτε θα πρεπει να μπουν σε εναν κυκεωνα γραφειοκρατικου χαους, ενημερωνοντας ολες τις αρμοδιες υπηρεσιες το αυτονοητο, δηλαδη οτι το αυτοκινητο τους ειναι ασφαλισμενο, περιφεροντας απο γραφειο σε γραφειο το εγγραφο ασφαλιστηριο. Οι κατοχοι των ανασφαλιστων, θα πρεπει τωρα να πληρωσουν παραβολο υψους 250 ευρω στις φορολογικες αρχες για να καταφερουν να ασφαλισουν το αυτοκινητο τους.

Τι πρεπει να κανεις λοιπον εαν σου ηρθε και εσενα η διοικητικη κυρωση; Το Topspeed.gr εφτιαξε εναν μινι \”οδηγο\” με απαντησεις στα κυριοτερα ερωτηματα, βασει των στοιχειων που εδωσε στη δημοσιοτητα η ΑΑΔΕ:

-Πως μαθαινω αν η πραξη επιβολης προστιμου με αφορα;

Μπαινοντας στον λογαριασμο σου στο Taxisnet, χρησιμοποιωντας τους κωδικους σου, θα δεις το μηνυμα της ΑΑΔΕ. Προσοχη: Η αποστολη των μηνυματων δεν εχει ολοκληρωθει.

Στα ειδοποιητηρια, μεταξυ αλλων αναφερεται: «Σας γνωριζουμε οτι κατα τη διασταυρωση που διενεργηθηκε στις 06/06/2017, του αρχειου του συνολου των κυκλοφορουντων οχηματων και του αρχειου των κυκλοφορουντων με ασφαλιστικη καλυψη κατ\’ εφαρμογη των διαταξεων του αρθρου 5α του Π.Δ.237/1986, οπως ισχυει, προεκυψε οτι το ανωτερω οχημα σας ηταν ανασφαλιστο. Το γεγονος αυτο αποτελει παραβαση της ισχυουσας νομοθεσιας και επισυρει τις κυρωσεις που προβλεπονται απο τις διαταξεις της παρ.4 του αρθρου 5 και του αρθρου 12 του Π.Δ.237/1986, οπως ισχυει.
Κατοπιν των ανωτερω θα πρεπει να προβειτε αμεσα στην ασφαλιση του οχηματος, εχοντας προηγουμενως καταβαλει την αξια του προβλεπομενου απο τις ιδιες διαταξεις παραβολου, υψους διακοσιων πενηντα (250) ευρω\”.

-Τι πρεπει να κανω τωρα, αφου ελαβα την ειδοποιηση;

Πρεπει να εκδοσεις αμεσα ασφαλιστηριο. Για να το κανεις αυτο, θα πρεπει να προμηθευτεις παραβολο απο την εφαρμογη e-Παραβολο, στον ιστοτοπο www.aade.gr. Στη σελιδα υπαρχει ηδη ετοιμο παραβολο για εσενα, με ιδιο αριθμο πρωτοκολλου με τον αριθμο της επιστολης που σου σταλθηκε απο την ΑΑΔΕ.

-Μου ηρθε το προστιμο, αν και το αυτοκινητο μου ειναι ασφαλισμενο ηδη απο τις 7/6, πριν ερθει η ειδοποιηση της ΑΑΔΕ. Θα πληρωσω προστιμο;
Εαν την περιοδο που εγινε η ηλεκτρονικη διασταυρωση (6 Ιουνιου) ηταν ανασφαλιστο, ναι. Με λιγα λογια, θα πληρωσεις το παραπανω παραβολο, για να μην σου αφαιρεθουν οι πινακιδες.

-Μου εστειλε το προστιμο η ΑΑΔΕ, αλλα αδικως, αφου το αυτοκινητο μου ηταν ασφαλισμενο κανονικα οταν εγινε η διασταυρωση. Σε ποιον να απευθυνθω;

Στην ασφαλιστικη σου: Η ΑΑΔΕ λεει οτι αυτη πρεπει να κανει τις αναγκαιες ενεργειες.  

-Την ημερομηνια της διασταυρωσης, οποτε και βεβαιωθηκε το προστιμο απο την ΑΑΔΕ, το αυτοκινητο μου ηταν σε ακινησια.
Σε αυτη την περιπτωση, η αν ελαβες προστιμο για αυτοκινητο που δεν σου ανηκε ποτε, η εχει αλλαξει αριθμο κυκλοφοριας, η εχει διαγραφει, πρεπει να απευθυνθεις στην αρμοδια για τη φορολογια σου Δ.Ο.Υ. Φροντισε να εχεις μαζι σου προσκομιζοντας τα απαραιτητα δικαιολογητικα (βεβαιωση ακινησιας η ιστορικο μεταβολων του συγκεκριμενου οχηματος απο την αρμοδια Περιφερειακη Υπηρεσια Μεταφορων, στην οποια εχει εκδοθει η αδεια κυκλοφοριας του κ.λπ.)

-Μου εστειλαν προστιμο για ανασφαλιστο που δεν μου ανηκει πλεον.

Θα πρεπει να απευθυνθεις στην Περιφερειακη Υπηρεσια Μεταφορων.

-Μου βεβαιωθηκε προστιμο για αυτοκινητο που ειναι σε διαδικασια μεταβιβασης.

Αν υποβληθηκε αιτηση μεταβιβασης του οχηματος σε Κ.Ε.Π. και δεν εχει εκδοθει ακομα η νεα αδεια κυκλοφοριας, θα πρεπει να απευθυνθεις σε οποιαδηποτε Δ.Ο.Υ. προσκομιζοντας σχετικη βεβαιωση του Κ.Ε.Π. για την υποβολη του αιτηματος μεταβιβασης

-Με… προλαβε η Τροχαια, εντοπιζοντας το ανασφαλιστο αυτοκινητο μου και βεβαιωνοντας τις αναλογες διοικητικες κυρωσεις. Πρεπει να πληρωσω και το παραβολο και την κληση;

Οχι. Σε αυτη την περιπτωση, δεν θα πληρωσεις το παραβολο των 250 ευρω. Θα πρεπει ομως, πριν την εκδοση ασφαλιστηριου συμβολαιου, να απευθυνθεις σε οποιαδηποτε Δ.Ο.Υ. προσκομιζοντας τη σχετικη πραξη της Αστυνομικης Αρχης για τη γνωστοποιηση της εξαιρεσης σου απο την υποχρεωση πληρωμης του παραβολου.

-Τι θα γινει αν δεν πληρωσω, αν αγνοησω την ειδοποιηση;

Αν δεν δρασεις, σε δυο μηνες απο την ημερα που εσταλη το ειδοποιητηριο θα ειδοποιηθουν οι οικειες αστυνομικες αρχες, ωστε να αφαιρεσουν τα στοιχεια κυκλοφοριας (την αδεια και τις πινακιδες) του ανασφαλιστου αυτοκινητου. Οι τελευταιες πληροφοριες αναφερουν οτι η αφαιρεση θα γινεται για εξι μηνες.

Αφήστε μια απάντηση

Κορυφή
Vehicle added!
The vehicle is already in the wishlist!