Το 3D Printing και οι εφαρμογές του στα αυτοκίνητα

Το 3D Printing ειναι μια τεχνολογια που δεν μπορεις να μη λατρεψεις. Ποσο φοβερο ειναι να σκεφτεσαι κατι, να το σχεδιαζεις στον υπολογιστη και να το βλεπεις να γινεται πραγματικοτητα; Με αφορμη την προσπαθεια των γιατρων να τυπωσουν τεχνητη καρδια που θα χρησιμοποιηθει στον ανθρωπο και, εν δευτεροις την προσπαθεια παραγωγης αυτοκινητων εξ ολοκληρου απο 3D Printers, αναρωτηθηκαμε τι εφαρμογες εχει αυτη η ραγδαια εξελισσομενη τεχνολογια στον τομεα που αφορα το TopSpeed.gr (αμεσα), τα αυτοκινητα.
Αυτο, ειναι ενα αυτοκινητο που φτιαχτηκε εξ ολοκληρου σε 3D Printer

Απευθυνθηκαμε γι’ αυτο, στο δημιουργικο γραφειο Antimonium Design* και τον ιδιοκτητη του, τον Μηχανολογο/Γραφιστα, Βασιλειο Καρικα. Αλλα, πριν δουμε πως θα αλλαξει το… καμαρι μας αυτη η τεχνολογια, πρωτα πρεπει να δουμε τι ειναι το 3D Printing.
Το 3D Printing ειναι μια νεα και ταχεως αναπτυσσομενη τεχνολογια κατασκευης αντικειμενων, η οποια χρησιμοποιει συνηθως πολυμερισμενο και βιοδιασπωμενο πλαστικο (PLA/PVA), το οποιο προερχεται απο ανακυκλωμενο καλαμποκι, και ειναι πληρως λειτουργικο και ασφαλες, ακομα και για παιδικα παιχνιδια. Αν και η εξελιξη της τεχνολογιας ειναι αδιακοπη και βρισκει καθημερινα εφαρμογες σε νεους τομεις, ο κυριος ογκος εφαρμογων αφορα τις πλαστικες κατασκευες. Τα πλεονεκτηματα του, απεναντι στις συνηθισμενες μεθοδους κατασκευης, προερχονται απο τον τροπο λειτουργιας:

1. Προσθετικη μεθοδος κατασκευης σε στρωσεις υλικου ελεγχομενου παχους και ταχυτητας, χωρις φυρα υλικου.

2. Διαχειρισιμο μεγεθος μηχανηματων, τα οποια δεν απαιτουν βιομηχανικη εγκατασταση, και μπορουν να χρησιμοποιηθουν ευκολα, χωρις εξειδικευμενες γνωσεις (οσον αφορα τη λειτουργια τους).


3. Πολυ ευκολη πρωτοτυπηση και βαση για μαζικη παραγωγη, λογω της δυνατοτητας κατασκευης μονηρων αντικειμενων σε μικρο χρονο.


4. Απολυτη συμβατοτητα με ολα τα καθιερωμενα προγραμματα τρισδιαστατου σχεδιασμου και μοντελοποιησης CAD/CAE, οπως AutoDesk Maya, Rhinoceros, SolidWorks.


5. Απολυτη ευχερεια διαχειρισης οποιουδηποτε σχηματος του υπο κατασκευη αντικειμενου.


6. Μεσω των σχεδιαστικων προγραμματων επιτυγχανεται η απολυτη προσαρμογη των διαστασεων, σχηματων και μορφων στις αναγκες της εκαστοτε παραγγελιας.

Μεχρι σημερα, η τεχνολογια 3D Printing χρησιμοποιειται σε ολους τους κλαδους υψηλης τεχνολογιας και ερευνας, οπως: αεροναυπηγικη, βαρεια βιομηχανια, ιατρικη, χειρουργικη προσθετικων μελων, οδοντιατρικη, μηχανολογια, ηλεκτρονικη, ρομποτικη, βιομηχανικο σχεδιασμο, μοδα, ζαχαροπλαστικη, ναυπηγικη, κ.α.


Πως μπορει λοιπον καποιος να αξιολογησει αυτη την τεχνολογια για το αυτοκινητο του;

«Μεσα στο site μας», λεει ο κ. Καρικας στο TopSpeed.gr, «υπαρχουν εφαρμογες για αυτοκινητα. Συνηθως, μου ζητουν πλαστικα τα οποια δεν εκτιθενται σε υψηλες θερμοκρασιες (δηλαδη εξαρτηματα του κινητηρα). Το καλο ειναι οτι το πλαστικο αντεχει μεχρι τους 100 βαθμους χωρις να παρουσιαζει σημαδια καμψης η κοπωσης, οποτε μπορει να χρησιμοποιηθει σε εξαρτηματα-αξεσουαρ φανοποιιας, εσωτερικου και εν γενει πλαστικων ανταλλακτικων που εκτιθενται στον ηλιο».
Και ποια αλλα σημεια παιζουν ρολο στο 3D Printing; Που εφαρμοζεται συνηθως; «Παντα παιζει ρολο το σχημα και η ενισχυση του αντικειμενου για την αντοχη του», αναφερει ο ειδικος και συνεχιζει: «Μεχρι στιγμης, εχω αντικαταστησει πολλα δυσευρετα η ανυπαρκτα κομματια απο κλασικα αυτοκινητα (μεχρι και χωνια για καρμπυρατερ), με πολυ χαμηλοτερο κοστος απο το βιομηχανικο ετοιμο. Αρα, οι εφαρμογες στα αυτοκινητα ενδεικνυνται, αρκει να μην ξεπερνωνται τα ορια αντοχης του υλικου».
Αν θες να μαθεις περισσοτερες πληροφοριες σχετικα με το 3D Printing και τις διαφορες μορφες κατασκευης και υλικων, σε αυτο το link .

 *Το Antimonium Design ιδρυθηκε το 2009 απο τον Μηχανολογο/Γραφιστα Καρικα Βασιλειο στην Αθηνα. Αρχικα δραστηριοποιηθηκε σε υπηρεσιες γραφιστικου περιεχομενου, εντυπου και ηλεκτρονικου. Το 2010, η επιχειρηση μετεφερε τα γραφεια της στην Λευκωσια της Κυπρου, συνεχιζοντας τις εργασιες της και επεκτεινοντας το πελατολογιο της. Απο το 2014, ο κυκλος εργασιων επεκταθηκε στο σχεδιασμο και διαχειριση ιστοτοπων, στην ψηφιακη επεξεργασια και ληψη video, και στον τρισδιαστατο σχεδιασμο και κατασκευη με την τεχνολογια 3D Printing.

 Στοιχεια επικοινωνιας:
www.antimoniumdesign.com
facebook: Antimonium Design
twitter: Antimonium Design (@vkarikas)
LinkedIn: Antimonium Design
email: info@antimoniumdesign.com

Αφήστε μια απάντηση

Κορυφή
Vehicle added!
The vehicle is already in the wishlist!