50 αποχρώσεις του Γκρι και στα αυτοκίνητα


Το Γκρι κατακλυζει τον κοσμο των αυτοκινητων, και οχι μονο. Ειναι πλεον η πιο δημοφιλης επιλογη για τους πελατες Ford στην Ευρωπη, παραμεριζοντας φετος το λευκο απο την 1η θεση των πωλησεων.


Η Ford εχει ηδη παρουσιασει περισσοτερες απο 50 αποχρωσεις του γκρι σε ολον τον κοσμο απο τις αρχες της δεκαετιας του ’90, και σημερα προσφερει οκτω διαφορετικες αποχρωσεις του δημοφιλους αυτου χρωματος.

Ξεχαστε οτι το παλιο ειναι και βαρετο – οσοι ‘γνωριζουν’, στρεφονται στο γκρι. Απο το μαλλι εως τους εσωτερικους χωρους, αυτο ειναι το αγαπημενο χρωμα ολων αυτην την εποχη. 

Διασημοτητες οπως η Rihanna και η Cara Delevingne βαφουν το μαλλι τους γκρι. Το hashtag #GrannyHair εχει ηδη πανω απο 250 χιλιαδες αναρτησεις στο Instagram ενω το 63χρονο μοντελο με τα γκριζα μαλλια Lyn Slater, στα βηματα της Cindy Crawford, της Claudia Schiffer και της Naomi Campbell, υπεγραψε φετος συμβολαιο με το περιφημο πρακτορειο μοντελων Elite. 

Το Γκρι δεν κατακλυζει μονο τον κοσμο της μοδας. Ειναι και η ταση που βλεπουμε στα νεα αυτοκινητα, καθοτι ειναι πλεον η πιο δημοφιλης επιλογη για τους πελατες Ford στην Ευρωπη, παραμεριζοντας φετος το λευκο απο την 1η θεση των πωλησεων.


Η Ford προσφερει σημερα οκτω διαφορετικες αποχρωσεις του γκρι στους Ευρωπαιους πελατες της, ενω εχει ηδη παρουσιασει περισσοτερες απο 50 αποχρωσεις του γκρι σε ολον τον κοσμο απο τις αρχες της δεκαετιας του ’90 μεχρι σημερα. 

«Διαπιστωσαμε οτι το γκρι ειναι ‘ταση της εποχης’ – χρωμα με μικροτερη διαρκεια ζωης απο τα βασικα χρωματα που βασιζονται στο ασημι, το μαυρο και το λευκο – αλλα και παλι εχουμε εκπλαγει με τη δημοτικοτητα του», ειπε η Julie Francis, επικεφαλης Σχεδιασμου χρωματων και υλικων στη Ford. “Το Γκρι ειναι ενα εξαιρετικο, ανεκμεταλλευτο χρωμα, το οποιο σου δινει τη δυνατοτητα να εισαι cool και διαφορετικος στη συγχρονη εποχη και αυτο το καθιστα συναρπαστικο αλλα και κατι για το οποιο οι ανθρωποι ειναι διατεθειμενοι να πληρωσουν κατι παραπανω». 

Αυτο που καθοδηγει τη συγκεκριμενη ταση δεν ειναι απλα η επιθυμια να ξεχωριζει καποιος απο το πληθος. Η προσφατη πολιτικη αναστατωση ανα τον κοσμο ειναι που μας στρεφει προς το γκρι, συμφωνα με την ειδικο στην ψυχολογια των χρωματων, Karen Haller.  

«Οταν κυριαρχει η ανασφαλεια και η αβεβαιοτητα – οπως ειδαμε να συμβαινει μετα τις εκλογες στις ΗΠΑ και το Brexit – εχουμε την ταση για αναδιπλωση και στρεφομαστε σε πραγματα που μας χαριζουν ασφαλεια, γι’ αυτο και το γκρι ειναι τοσο δημοφιλες», ειπε η Haller. «Αυτη η ταση εχει αναπτυχθει επειδη το γκρι ειναι και ενα χρωμα διακριτικο, επιτρεποντας πιο ζωντανα χρωματα να κυριαρχησουν. Πραγματικα ειναι θεμα αποψης. Για μενα, υπαρχει ηδη αρκετο γκρι στον κοσμο, γι’ αυτο προτιμω τη χαρα των χρωματων». 

Αλλα το γκρι δεν αντιπροσωπευει μονο το στιλ και την ανεση. Το συγκεκριμενο χρωμα ειναι και πιο εγκεφαλικο, λεει η Laurie Pressman, αντιπροεδρος του Ινστιτουτου Pantone Colour. “Καθοτι υποδηλωνει τη σκεψη και το στοχασμο, ειναι το χρωμα της διανοησης. Οπως λεμε “φαια ουσια” του εγκεφαλου και του νου, αναλογα θεωρουμε το γκρι (φαιος σημαινει σταχτης, γκριζος) εκπροσωπο του αγωνα για την αληθεια, τη γνωση και τη σοφια».    

Καθως η ζητηση του γκρι δεν δειχνει σημαδια υποχωρησης, η Pantone εχει προσθεσει μια ευρεια γκαμα τονων του συγκεκριμενου χρωματος στη νεα παλετα της για τη Μοδα, το Σπιτι και τους Εσωτερικους Χωρους.

Συμφωνα με την περιφημη ρηση του Henry Ford, το Model T μπορουσε να βαφει σε «οποιοδηποτε χρωμα, αρκει να ηταν μαυρο». Ομως το συγκεκριμενο μοντελο ηταν διαθεσιμο και σε γκρι χρωμα οταν παρουσιαστηκε το 1908

Αναμεσα στα γκρι χρωματα που διαθετει η Ford στην Ευρωπη σημερα, περιλαμβανονται πλεον τα Stealth Grey, Smoke Grey και Storm Grey

Η Celine και η Kate Spade ειναι αναμεσα στους σχεδιαστες μοδας που χρησιμοποιουν ευπαρουσιαστα μοντελα που εχουν συνταξιοδοτηθει στις επιδειξεις τους, ενω στις φετινες πασαρελες για την Ανοιξη και το Καλοκαιρι εμφανιστηκαν περισσοτερα μοντελα ανω των 50 ετων απο ποτε. 

Τον περασμενο Ιανουαριο, η 85χρονη Carmen Dell’Orefice ενθουσιασε τους ειδικους στην πρωτη σειρα της πασαρελας, κλεινοντας την επιδειξη μοδας του Guo Pei στο Παρισι, φορωντας ενα δαντελενιο κοκκινο φορεμα στολισμενο με πετραδια.

Αφήστε μια απάντηση

Κορυφή
Vehicle added!
The vehicle is already in the wishlist!