H Nissan προετοιμάζει το αυτοκίνητο του μέλλοντος

Το οραμα της Nissan για το μελλον της κινητικοτητας,  που δημιουργηθηκε σε συνεργασια με το παγκοσμιου φημης αρχιτεκτονικο γραφειο Foster + Partners και παρουσιαστηκε προσφατα, εχει  σχεδιαστει για να αναδειξει τον τροπο με τον οποιο τα αυτοκινητα θα ανεφοδιαζονται, θα οδηγουνται και θα “ενσωματωνονται” στον αστικο ιστο.

Στο μελλον, τα αυτοκινητα θα συνδεονται με τις κοινωνικες υποδομες, συμπεριλαμβανομενων των οδικων δικτυων, των δικτυων πληροφορησης αλλα και των ηλεκτρικων αντιστοιχων, με απωτερο στοχο την μειωση της κυκλοφοριακης συμφορησης, της πιο αποτελεσματικης κοινης χρησης τους, της επιτευξης απομακρυσμενου ελεγχου των οχηματων, αλλα και της βελτιστης διαχειρισης της ενεργειας.

Για τον λογο αυτο οι κυβερνησεις, η τοπικη αυτοδιοικηση, οι κατοικοι αλλα και οι επιχειρησεις,  προκειμενου να ανταποκριθουν στις προκλησεις που αντιμετωπιζουν οι ευρωπαϊκες πολεις θα πρεπει να  υιοθετησουν εξυπνες, ολιστικου χαρακτηρα λυσεις προς αυτη την κατευθυνση.

Με βαση τα τρεχοντα στατιστικα στοιχεια αναπτυξης, εκτιμαται οτι μεχρι το 2050 θα υπαρχουν 2,5 δισεκατομμυρια αυτοκινητα στον κοσμο, δηλαδη 150 τοις εκατο αυξηση σε σχεση με το ενα δισεκατομμυριο στους δρομους σημερα. Με τις εκπομπες CO2 να υπολογιζονται σημερα σε 600 εκατομμυρια τονους σε παγκοσμια κλιμακα, γινεται αντιληπτο οτι  οι μεταφορες και η κινητικοτητα θα εχουν ολοενα και πιο σημαντικο ρολο στη διαμορφωση του μελλοντικου τοπιου στις μεγαλουπολεις. 

Στοιχεια απο το Ινστιτουτο για την Ενεργειακη Διαφοροποιηση και την Εξοικονομηση Ενεργειας (IDAE) δειχνουν οτι βαζοντας 1.000 ηλεκτρικα αυτοκινητα στους δρομους μιας πολης, οι εκπομπες αεριων του θερμοκηπιου θα μειωθουν κατα περισσοτερο απο 30.000kg και αντιστοιχα οι  εκπομπες CO2 κατα 2.000 τονους ετησιως.

Το οραμα που παρουσιαζει η Nissan για την βιωσιμη κινητικοτητα, εξεταζει θεματα που περιλαμβανουν μερικες απο τις μεγαλυτερες παγκοσμιες προκλησεις : απο τους  ενεργειακους πορους, την  ποιοτητα του αερα στις πολεις και την κλιματικη αλλαγη, μεχρι και καθημερινα προβληματα οπως την σταθμευση, την οδικη ασφαλεια και την φορτιση των ηλεκτροκινητων οχηματων.


ΑΥΤΟΝΟΜΑ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΑ: NISSAN INTELLIGENT DRIVE

Τα αυτοκινητα, στον μελλοντικο σταθμο ανεφοδιασμου της Nissan, θα μπορουν να λειτουργησουν αυτονομα με την οδηγηση, την σταθμευση αλλα και την φορτιση να γινονται χωρις την επεμβαση του οδηγου. 

Το Nissan Intelligent Driving αποτελει το οραμα της Nissan για την τεχνολογια  αυτονομης οδηγησης. Για τον λογο αυτο, η Nissan σταδιακα θα λανσαρει οχηματα με αυτονομη τεχνολογια οδηγησης μεχρι το 2020 τοσο στην Ευρωπη, οσο και σε ΗΠΑ, Ιαπωνια και Κινα. 

Το συστημα Intelligent Driving βελτιωνει την ικανοτητα του οδηγου στον τροπο που βλεπει, σκεφτεται και αντιδρα. Ειναι αποδεδειγμενο πως το ανθρωπινο σφαλμα  προκαλει το 90 τοις εκατο του συνολου των ατυχηματων. Συνεπως μειωνοντας την πιθανοτητα του ανθρωπινου σφαλματος μεσω της τεχνολογιας, η οδηγηση μπορει να γινει ασφαλεστερη, πιο αποτελεσματικη και πιο διασκεδαστικη.

Το Nissan Qashqai, θα ειναι το πρωτο οχημα που θα “υιοθετησει” την συγκεκριμενη τεχνολογια το 2017 με το συστημα Piloted Drive 1.0.  Αυτο το συστημα Θα επιτρεπει στο αυτοκινητο να κινειται αυτονομα και με ασφαλεια σε μια μονο λωριδα κυκλοφοριας στις εθνικες οδους,  ακομα και σε συνθηκες βεβαρημενης κυκλοφοριας.

Για την Nissan, η χρηση ενος αυτονομου αυτοκινητου δεν σημαινει να κινειται σε εναν “ιμαντα” μεταφορας, προκειμενου να μας μεταφερει απο το σημειο Α στο σημειο Β.  Στο μελλον η τεχνολογια Intelligent Driving της Nissan,  θα επιτρεπει σε ενα αυτοκινητο να “μαθαινει” το στυλ του οδηγου και να το εφαρμοζει οταν επιλεχθει η Πιλοτικη Οδηγηση απο αυτον.  Στη χειροκινητη λειτουργια  ο οδηγος θα εχει τον ελεγχο, ενω η Πιλοτικη Οδηγηση θα  παρεχει βοηθεια μονο οταν αυτο ειναι απαραιτητο, οπως για παραδειγμα θα εφαρμοζει πεδηση εαν ανιχνευθει αμεσος κινδυνος.


NISSAN INTELLIGENT INTEGRATION

Το αυτοκινητο του μελλοντος θα ειναι σε θεση να επικοινωνει  οχι μονο με τον οδηγο του για να τον ενημερωνει για τις επερχομενες συνθηκες κυκλοφοριας, το προσωπικο του προγραμμα και οτι αλλο χρειαζεται,  αλλα και με τους πεζους και τους λοιπους  χρηστες του οδικου δικτυου. Εξωτερικα φωτα και οθονες θα δειχνουν με ευκρινεια τις προθεσεις του αυτοκινητου, οπως για παραδειγμα μια οθονη που θα προβαλλει το μηνυμα “περαστε” στους πεζους που περιμενουν για να διασχισουν το δρομο.

Η ευφυης ολοκληρωση της κινητικοτητας,  θα μπορουσε να λειτουργησει και στο τροπο με τον οποιο το συστημα επιλεγει ποια οχηματα θα πρεπει να ανεφοδιαστουν πρωτα με ηλεκτρικη ενεργεια και μεχρι ποιο επιπεδο φορτισης, με κριτηρια οπως η προβλεπομενη αποσταση που διανυεται απο το καθε αυτοκινητο και σε ποια χρονικη στιγμη. 

Με τις τεχνολογιες Intelligent Driving και Intelligent Integration, η Nissan φιλοδοξει να επιτυχει τον μηδενισμο των θανατηφορων ατυχηματων.


ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΑ ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ ΑΠΟΘΗΚΕΥΣΗΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ

Η Nissan σε συνεργασια με τον ενεργειακο κολοσσο Eaton,  εχουν αναπτυξει απο κοινου ενα συστημα με την ονομασια xStorage,  που επιτρεπει την εκμεταλλευση της ενεργειας απο τις μπαταριες ιοντων λιθιου της Nissan στο σπιτι.

Σχεδιασμενο για να αποτελεσει το πιο προσιτο και αξιοπιστο συστημα αποθηκευσης ενεργειας στην αγορα σημερα, το xStorage θα παρεχει μια βιωσιμη «δευτερη ζωη» για τις μπαταριες των ηλεκτρικων οχηματων της Nissan.

Οι χρηστες θα επωφεληθουν απο την εξοικονομηση χρηματων στον μηνιαιο λογαριασμο ενεργειας που λαμβανουν, αλλα και θα  κερδισουν  επιστροφη χρηματων απο τον προμηθευτη ηλεκτρικης ενεργειας, μεσω των εξυπνων συστηματων αποθηκευσης ενεργειας.


Φορτιση Vehicle-to-GRID (V2G) 

Η Nissan σε συνεργασια με την πολυεθνικη εταιρεια ενεργειας Enel, επιβεβαιωσε πως σχεδιαζει το λανσαρισμα ενος πιλοτικου συστηματος παροχης ενεργειας απο το οχημα προς το ηλεκτρικο δικτυο (V2G). Το πιλοτικο αυτο συστημα θα λειτουργησει με την εγκατασταση και συνδεση εκατο μοναδων φορτισης V2G σε τοποθεσιες που οριστηκαν απο κοινου με εταιρειες αλλα και ιδιωτες ιδιοκτητες Nissan LEAF και e-NV200, στο Ηνωμενο Βασιλειο.


ΧΩΡΟΙ ΠΡΑΣΙΝΟΥ ΚΑΙ ΚΤΙΡΙΑ 

Η σχεδιαστικη ομαδα του κορυφαιου αρχιτεκτονικου γραφειου Foster + Partners, εχει οραματιστει το μελλον της πολης  χωρις να περιοριζεται μονο στα οχηματα. Το οραμα της βιωσιμης κινητικοτητας, συνθετει τις δυνατοτητες εφαρμογης ενος νεου τροπου σκεψης και τεχνολογιας, σε πραγματικες συνθηκες.
  
Νεα, υψηλης ενεργειακης αποδοσης διασυνδεδεμενα σπιτια,  που οχι μονο αποθηκευουν την ενεργεια αποτελεσματικα, αλλα  και την παραγουν, σε συνδυασμο με χωρους πρασινου που παρεχουν σαφη πλεονεκτηματα στους αστικους πληθυσμους, αποτελουν τον κεντρικο αξονα του συγκεκριμενου οραματος. Σε αυτο “ενσωματωνονται” και αμιγως ηλεκτροκινητα οχηματα, οπως τα Nissan LEAF & e-NV200, συμβαλλοντας καθοριστικα   στη βελτιωση της ποιοτητας του αερα, με μηδενικες  εκπομπες διοξειδιου του ανθρακα και αλλων επιβλαβων σωματιδιων.

Το οραμα της Nissan για την βιωσιμη κινητικοτητα, σηματοδοτει την εναρξη μιας πρωτοβουλιας με ανοικτο κωδικα, την πρωτη στο ειδος της. Με αυτο τον τροπο, η Nissan επιθυμει να καλωσορισει ιδιωτες, επιχειρησεις, βιομηχανιες, ακαδημαϊκους και λοιπους φορεις χαραξης πολιτικης,  στη συμμετοχη ενος διαλογου για το  μελλον των πολεων και των νεων μορφων κινητικοτητας στην Ευρωπη.

.embed-container { position: relative; padding-bottom: 56.25%; height: 0; overflow: hidden; max-width: 100%; } .embed-container iframe, .embed-container object, .embed-container embed { position: absolute; top: 0; left: 0; width: 100%; height: 100%; }

[youtube https://www.youtube.com/watch?v=cJ5sDgMRDWI]

Αφήστε μια απάντηση

Κορυφή
Vehicle added!
The vehicle is already in the wishlist!