Αξίζουν το μίσος μας οι Porsche;

Ενα πολυνεκρο τροχαιο δυστυχημα, ηταν η τελεια αφορμη. Αφου αυτος που το προκαλεσε οδηγουσε ενα μοντελο της Porsche, η γερμανικη μαρκα ξαναηρθε στην επικαιροτητα. Παλιοτερα, ηταν μια γελοιοτητα την οποια ειχε πεταξει (φυσικα, οχι τυχαια, θεωρω) ενας συμβουλος της μνημονιακης κυβερνησης οτι \”οι περισσοτερες Cayenne στην Ευρωπη εχουν πουληθει στη Λαρισα\” (φυσικα κατι τετοιο δεν ισχυε ποτε, ουτε ισχυει, οπως διαβεβαιωνει και η ιδια η Porsche, αλλα και τα στοιχεια). Η ζημια ομως, εγινε. Οπου εβλεπαν Cayenne, οι περισσοτεροι που καταπιαν αμασητο το κουτοχορτο που τους ταϊσαν, φωναζαν: \”Λαμογιο\”. Τωρα, η νεα ταση θελει οπου βλεπεις Porsche 911, να φωναζεις: \”Πλουσιος εγκληματιας! Τρεχει για να μας σκοτωσει\”!


Ειναι ομως ετσι, αληθεια; Σκεψου ποσο χαζο ειναι να καταδικαζεις καποιον, χωρις να τον γνωριζεις, λογω της μαρκας του αυτοκινητου που εχει επιλεξει. Επειδη, αυτος που εχει Porsche, \”τρεχει και δεν υπολογιζει κανεναν\” η \”οδηγαει μια σκοτωστρα\”. Η αληθεια ειναι πολυ διαφορετικη. Οπως συμβαινει σε καθε μαρκα, ετσι και εδω. Υπαρχουν ιδιοκτητες Porsche που τις εχουν σαν παιδια τους, υπαρχουν αλλοι που απλα θελουν \”πουλ μουρ\”. Η δευτερη κατηγορια, δεν χρειαζεται Porsche. Και αυτη να μην ειχε, θα ειχε ενα Atos και θα το πηγαινε με οσα, επειδη ειναι \”χερας\” και \”η ατιμη κενωνια δεν μου εδωσε ευκαιριες\”, η \”δεν εχουμε πιστα στην Αθηνα\” (λες και τα Μεγαρα ειναι στην αλλη ακρη της γης). Αρα, το βλημα, ειναι βλημα, ο,τι και να οδηγει.

Ισχυει ομως οτι οι Porsche ειναι \”σκοτωστρες\”, οπως και ολα τα supercars; Θα εκφρασω μια αιρετικη (για το ευρυ κοινο) αποψη και θα πω πως, ειναι ακριβως το αντιθετο. Στις περισσοτερες των περιπτωσεων, μια 911 ειναι ασφαλεστερη για το κοινο καλο απο ενα οποιοδηποτε αλλο αυτοκινητο. Τους λογους που καλυπτουν -κατα την αποψη μου- τους περισσοτερους που θα αγοραζαν και διατηρουσαν ενα supercar, τους εξηγω αμεσως:


-Μια Porsche, ειναι σιγουρα πιο καλα συντηρημενη απο το μεσο αυτοκινητο που κυκλοφορει εκει εξω. Με λιγα λογια, δεν κινδυνευει να φυγει κανενα ημιαξονιο της και να σου ερθει στο κεφαλι στα καλα καθουμενα.

-Μια 911 εχει μακραν καλυτερα φρενα και μακραν καλυτερα κρατηματα απο το μεσο αυτοκινητο που κυκλοφορει εκει εξω. Πραγμα που σημαινει οτι αν ο οδηγος της κινειται με τις ταχυτητες που κινουνται και οι υπολοιποι οδηγοι, εχει περισσοτερες πιθανοτητες να τη γλιτωσει.

-Στις περισσοτερες των περιπτωσεων, αυτος που αγοραζει μια 911 ξερει τι αγοραζει και γιατι το αγοραζει. Σπανιως θα δωσει εναν σκασμο λεφτα και θα συνεχισει να δινει εναν σκασμο λεφτα σε service/ασφαλειες/τελη/καυσιμα για να \”πουλησει μουρη\”. Και, ακομα σπανιοτερα, ακομα και αν την πηρε για \”πουλ μουρ\” θα κυνηγησει τα ορια της.Ξερω συναδελφο μου, ο οποιος στην κυριολεξια μαζευε ολη του τη ζωη για λεφτα για να αγορασει μια Porsche 911. Την αγορασε, προσφατα. Απο τοτε που πηρε το ονειρο του στα χερια του δεν τον εχω δει να παραβιαζει τον ΚΟΚ. Επισης τον πρωτοειδα να μπαινει σε πιστα! Ελπιζω και νομιζω οτι καποτε θα τον \”ακολουθησω\” σε ο,τι αφορα την αγορα μιας 911.

-Στις πλειστες των περιπτωσεων, μια Porsche θα σου προκαλεσει δεος. Θα σου περιγραψω την πρωτη φορα που μεσα σε μια 911, του \’78: Οταν πηρε μπρος, αισθανθηκα οτι ημουν σε εναν \”σκαραβαιο\” που τον ειχαν ταϊσει στεροειδη, ειχε περασει μια βολτα απο την κολαση και επεστρεψε. Απο τον ηχο και μονο, με τρομαξε. Οπως και να χει, ο τροπος με τον οποιο ανεβαζει χιλιομετρα μια 911 Turbo, ειναι τρομακτικος. Σε κανει να σκεφτεσαι οτι ειναι πολυ πανω απο τα ορια σου. Πανω απο τα ορια ολων των αλλων. Συχνα, οτι παιζεις με τα ορια της φυσης. Και οτι πολυ θα ηθελες να αναμετρηθεις με αλλα supercars, σε μια πιστα, χωρις τιποτα και κανεναν να σε ενοχλει. Σκεφτεσαι οτι ειναι ντροπη να την πιεσεις σε δημοσιο δρομο. Οταν οδηγησα μια 911 GT3RS σε ελληνικο δρομο, πραγματικα τρομαξα. Δεν εχω οδηγησει ποτε τοσο προσεκτικα στη ζωη μου.   

Φυσικα, ολα ειναι υποκειμενικα. Ο οδηγος μιας Porsche, μπορει να ειναι το καλυτερο παιδι, ο πιο υπευθυνος ανθρωπος, αλλα και ο χειροτερος μαλακας. Οπως και ο οδηγος μιας BMW, Mercedes, ενος VW, Fiat, Alfa Romeo, Peugeot, Renault, Nissan, Toyota, Audi. Αυτο που θελω να πω, ειναι οτι το να φθονεις η να καταδικαζεις εκ προοιμιου εναν ανθρωπο για τη μαρκα του αυτοκινητου που οδηγει, ειναι τουλαχιστον ηλιθιο, αν οχι επικινδυνο. Αν επιμενεις να το κανεις, ψαξε τα στατιστικα των ατυχηματων του αυτοκινητου που οδηγεις, και συγκρινε τα με αυτα μιας οποιασδηποτε Porsche. Γενικα, παρε μια καλη ανασα πριν κρινεις. Προσπαθησε να μη μισεις. 

Leave a Reply

Top
Vehicle added!
The vehicle is already in the wishlist!