Η ωρα, ειναι δυο τα ξημερωματα. Η μοναχικη, ηλικιωμενη γυναικα, σηκωνει ανησυχη το τηλεφωνο που χτυπα. Στην αλλη ακρη της γραμμης, τα, πνιγμενα στο κλαμα ουρλιαχτα της νεαρης κοπελας, της παγωνουν το αιμα. «Μαμα! Μαμα σκοτωσα ανθρωπο με το αυτοκινητο! Βοηθησε με μαμα! Με πανε μεσα μαμα! Φυλακη»! Η ηλικιωμενη, προσπαθει να ψελλισει κατι, μα η νεαρη δεν την αφηνει: «Μαμα φερε λεφτα γρηγορα. Πρεπει να με βγαλεις μαμα! Γρηγορα»! Η ηλικιωμενη, σαστισμενη, της απαντα: «Κοριτσι μου, καποιο λαθος κανεις. Εγω εχω δυο γιους». Η φωνη της κοπελας, στην αλλη ακρη της γραμμης, αλλαζει: «Ενταξει, τη γλιτωσες. Πεσε για υπνο τωρα». Το τηλεφωνο κλεινει.
Στο παραπανω, πραγματικο περιστατικο που μας διηγηθηκε αναγνωστης του TopSpeed.gr (εις εκ των γιων της «πρωταγωνιστριας»), οντως τη γλιτωσε απο τυχη. Εκατονταδες αλλοι και αλλες ομως, την πατησαν. Ειτε εξαπατηθηκαν και εδωσαν λεφτα, ειτε ληστευθηκαν. Το εγκλημα των «μαϊμου» τροχαιων που ειχε εμφανιστει καποια χρονια πριν, στο κεντρο της Αθηνας, εχει επανελθει. Αλλα τωρα, με πολλες, διαφορετικες, συχνα απροβλεπτες μορφες και, σιγουρα, πολλα περισσοτερα θυματα.
Πως γινεται
Το θεμα εχει παρει τετοιες διαστασεις, που, πολυ προσφατα, η Αστυνομια αναγκαστηκε να εκδωσει ανακοινωση, προειδοποιωντας τους πολιτες να ειναι ιδιαιτερα επιφυλακτικοι και προσεκτικοι, οταν τους αναφερεται τροχαιο στο οποιο –υποτιθεται πως- ενεπλακη συγγενικο η φιλικο τους προσωπο
και, φυσικα, να μην δινουν λεφτα σε ανθρωπους που δεν γνωριζουν. Ομως, το εγκλημα αυτο αποδειχθηκε πως εχει «ψωμι» και γι’ αυτο το λογο μεταλασσεται, σχεδον σε καθε υποθεση.
Αρχικα, οταν πρωτοεμφανιστηκε το φαινομενο, οι απατεωνες, χτυπαγαν τις πορτες ατομων που ειχαν προηγουμενως παρακολουθησει και γνωριζαν βασικα στοιχεια –τα ονοματα των παιδιων τους, για παραδειγμα- και παρουσιαζονταν ως φιλοι.
«Ειμαι φιλος του … Ειχε ενα τροχαιο πριν απο λιγο. Ειναι καλα, αλλα ο ανθρωπος στο αλλο αυτοκινητο σκοτωθηκε. Τον εχουν βαλει φυλακη. Μου ειπε να μου δωσετε (το ποσο διεφερε) για να πληρωσω την εγγυηση. Εσεις πατε να τον δειτε».
Ομως, σιγα- σιγα, το κολπο αρχισε να «παλιωνει» και να διαδιδεται. Αλλωστε, δεν επεφταν ολοι θυματα. Ετσι, αρχισαν οι κλησεις. Τηλεφωνουσαν στα θυματα τους, εδιναν την ιδια δικαιολογια και παρεσυραν τους πανικοβλητους γονεις η παππουδες σε μερη οπου, ειτε επαιρναν τα χρηματα και εξαφανιζονταν, ειτε τους ληστευαν. Και, οσο περιεργο και αν σας φαινεται, πολλοι ηταν αυτοι που, πανω στον πανικο τους, δεν σκεφτονταν καν να καλεσουν στο τηλεφωνο τα αγαπημενα τους προσωπα που ειχαν, υποτιθεται, εμπλακει στο τροχαιο. Και, σε πολλες περιπτωσεις, τους «προλαβαιναν», με τη δικαιολογια οτι το τηλεφωνο εχει κατασχεθει απο τις αστυνομικες Αρχες και «μην κανετε τον κοπο και μη χανετε χρονο, γιατι το παιδι σας ειναι σε αθλια κατασταση». Η, σε αλλες περιπτωσεις, απλα κραταγαν απασχολημενη τη γραμμη…
Οταν τα θυματα εγιναν πολλα και η ΕΛ.ΑΣ. εβγαλε ανακοινωση με συμβουλες, ενω αρχισε τις ερευνες για τον εντοπισμο των απατεωνων (καποιοι εχουν συλληφθει ηδη), το εγκλημα μεταλλαχθηκε. Αρχισαν να υποδυονται τους συγγενεις στο τηλεφωνο για να ξεγελασουν τα θυματα. Η, ακομα πιο προσφατα, να σκηνοθετουν τροχαια για να αποσπασουν τα χρηματα. Ενα πολυ προσφατο τετοιο περιστατικο, παραθετουμε παρακατω:
Νεαρος οδηγει το αυτοκινητο του σε κεντρικη περιοχη της Αθηνας. Του πεταγεται πεζη, την οποια και τραυματιζει ελαφρα στα ποδια. Ακριβως την ιδια ωρα, στο σπιτι των γονιων του νεαρου, αγνωστοι τηλεφωνουν και ενημερωνουν πως ο γιος ειχε τροχαιο ατυχημα, στο οποιο τραυματισε σοβαρα μια κοπελα. Οι αγνωστοι, δινουν το ονομα του νεαρου και τον αριθμο κυκλοφοριας του αυτοκινητου, ενω τονιζουν πως η κοπελα, το υποτιθεμενο θυμα, νοσηλευεται σε κρισιμη κατασταση στην εντατικη. Ζητουν χρηματα για να μην μεινει μεσα στη φυλακη και για \”να ηρεμησουν οι συγγενεις του θυματος και να μην τον λιντσαρουν\”.
Η μητερα –εν προκειμενω- του νεαρου, ομως, ειναι υποψιασμενη και, παρα το αρχικο σοκ, ψυχραιμη. Οση ωρα μιλα στο σταθερο με τους απατεωνες, καλει τον γιο της απο το κινητο. Οταν αυτος απαντα και της λεει ενα ξερο «θα σε παρω σε λιγο, γιατι χτυπησα μια κοπελα στο δρομο, μην ανησυχεις» και το κλεινει, αυτη επιμενει να τον ξαναπαιρνει. Και, οταν τον ξαναβρισκει, του εξηγει τι της εχουν πει. Για κακη της τυχη, η φερομενη ως θυμα του «τροχαιου», δεν εχει προλαβει να φυγει, αφου δεν επεισε τον νεαρο οτι δεν χρειαζεται να καλεσουν την Τροχαια, μιας και δεν χτυπησε. Λεπτομερεια: Οταν τελικα ερχεται η Αστυνομια, η νεαρη προφασιζεται οτι εχει τραυματιστει. Νοσηλευεται. Φρουρουμενη ομως, αφου εχει συλληφθει για την απατη που απετυχε. (Αφεθηκε ελευθερη και αναμενεται δικασιμος).
Ληστειες σε οδηγους
Ομως, αυτοι, δεν ειναι οι μονοι τροποι που εχουν εφευρει οι αετονυχηδες. Μολις λιγους μηνες πριν, εξαρθρωθηκε απο την Αστυνομια συμμορια, η οποια ληστευε οδηγους, σε περιοχες των δυτικων προαστιων. Τα μελη της συμμοριας, εντοπιζαν οδηγους αυτοκινητων που κινουνταν σε ερημικες, η σκοτεινες περιοχες και προκαλουσαν ελαφρυ τροχαιο. Τις περισσοτερες φορες, εμβολιζαν, με χαμηλη ταχυτητα, το αυτοκινητο του θυματος τους, με το δικο τους, απο πισω. Οταν ο οδηγος κατεβαινε να δει τι συνεβη και να ανταλλαξει στοιχεια, με την απειλη μαχαιριων και τη χρηση βιας τον ληστευαν, αφαιρωντας κινητα τηλεφωνα, πορτοφολια και αλλα τιμαλφη. Η, σε καποιες περιπτωσεις, τον/την ληστευαν, αφαιρωντας και το αυτοκινητο.
Παλιοτερα, μεχρι και την αρχη της κρισης, το «κολπο» ηταν διαφορετικο και «συνηθισμενο» στις περιοχες του ιστορικου τριγωνου της Αθηνας και κυριως στην οδο Σοφοκλεους, οπου επικρατουσε και συνωστισμος και κινηση. Εκει, το ενα μελος της συμμοριας, πεταγοταν μπροστα σε ενα αυτοκινητο, δηθεν «αφηρημενος» και υποκρινοταν πως τραυματιστηκε (οι ταχυτητες, τις ωρες αιχμης, αλλωστε, ηταν και ειναι πολυ μικρες). Οσο ο οδηγος εβγαινε για να δει τι συνεβη, τα μελη της συμμοριας εμπαιναν απο την πορτα του συνοδηγου και αρπαζαν ο,τι εβρισκαν μπροστα τους.
Σε καποιες περιπτωσεις, αντι του «τροχαιου», τα μελη της συμμοριας ελεγαν στον οδηγο πως δηθεν εχει σκασει το εμπρος αριστερο λαστιχο, με σκοπο να βγει αυτος, ωστε να ξεκλειδωσει και να μπουν αυτοι απο την αλλη πορτα. Το «κολπο» ατονησε και εξαφανιστηκε τελειως, μετα απο τις απανωτες επιχειρησεις «σκουπα» στην περιοχη απο αστυνομικες δυναμεις.
\”Αυτο που εχει παρατηρηθει απο το αρχηγειο της Ελληνικης Αστυνομιας ειναι οτι παρα το οτι εχουμε αναρτησει συμβουλες και δελτια τυπου στο διαδικτυο, μεγαλη μεριδα ηλικιωμενων δεν εχει ενημερωθει για τη σχετικη δραση επιτηδειων\” επισημαινει ο Μιχαηλ Μαριολης, Αστυνομος Β΄ του Τμηματος Ασφαλειας Εδεσσας.
Παρουσιαζοντας τα δημοφιλεστερα σεναρια στις τηλεφωνικες απατες με θυματα ηλικιωμενους, που εξιχνιαζει η αστυνομια, γνωστοποιει οτι στην κορυφη της σχετικης λιστας βρισκονται τα τροχαια ατυχηματα και οι επειγουσες αναγκες νοσηλειας.
\”Εντεινεται πολυ ως περιπτωσιολογια η τηλεφωνικη απατη με το προσχημα της προκλησης τροχαιου θανατηφορου ατυχηματος απο συγγενικο προσωπο. Στη συγκεκριμενη περιπτωση οι δραστες ηδη γνωριζουν αν καποιος εχει γιο η κορη, του τηλεφωνουν και αναφερουν οτι το παιδι του εχει εμπλακει σε τροχαιο δυστυχημα με θυμα ανηλικο, που σκοτωθηκε. Παρουσιαζονται ως αστυνομικοι και ζητουν χρηματα για να φροντισουν να μην παει το παιδι των ηλικιωμενων στη φυλακη\” λεει χαρακτηριστικα ο κ. Μαριολης και προσθετει οτι αν οι ηλικιωμενοι συμφωνησουν, τοτε προγραμματιζεται συναντηση για την παραδοση των χρηματων.
Κυριο στοιχειο ολων των παραπανω σεναριων ειναι ο αιφνιδιασμος, η παρουσιαση καθε περιστατικου με αληθοφανη τροπο και η επικληση μιας εκτακτης καταστασης στην οποια οι ηλικιωμενοι καλουνται να ανταποκριθουν αμεσα. Οι δραστες που επικοινωνουν τηλεφωνικα με συνανθρωπους μας δεν τους αφηνουν να κλεισουν το τηλεφωνο και αν εκεινοι το κανουν, κρατουν τη γραμμη ανοιχτη, ωστε αν στη συνεχεια καλεσουν για επιβεβαιωση τα παιδια τους, να προσποιηθουν οτι ειναι αυτα και τελικα να τους πεισουν\” λεει ο κ. Μαριολης. Διευκρινιζει, μαλιστα, οτι οι επιτηδειοι αναφερουν οτι μιλουν στο κινητο τους εκεινη τη στιγμη με το συγγενικο προσωπο των ηλικιωμενων και εκδηλωνουν μεγαλη οικειοτητα με τον υποτιθεμενο συνομιλητη τους, ωστε να γινουν πειστικοι. Αν, παντως, καποιος δεν δειχνει να πειθεται εξ αρχης, δεν χανουν το χρονο τους και ειτε κλεινουν το τηλεφωνο ειτε φευγουν.
\”Σε οσες εγκληματικες οργανωσεις εχουν εξαρθρωθει, η αστυνομικη ερευνα εδειξε οτι εκεινοι που τηλεφωνουν, καλουν με αποκρυψη τηλεφωνικου αριθμου η χρησιμοποιουν τηλεφωνικες γραμμες του εξωτερικου, που σημαινει οτι εχουν συνεργατες εκτος Ελλαδος\” σημειωνει και διευκρινιζει οτι για την εξαρθρωση των δραστων μπορει να γινει αρση του απορρητου σε προανακριτικο σταδιο, ερευνα οπτικου υλικου η υλικου βιντεοσκοπησης και αξιοποιηση περιγραφων των υποπτων.
Και τι να κανω;
Προφανως, η χλευη των θυματων και η υιοθετηση της λογικης «σιγα μη συμβει σ’ εμενα», ειναι το τελευταιο πραγμα που πρεπει να κανεις. Να μιλησεις, ειναι το πρωτο. Αλλωστε, η προληψη και η ενημερωση, ειναι σημαντικη.
Ενημερωσε λοιπον τους κοντινους συγγενεις και φιλους σου (γιατι κρουσματα εχουν υπαρξει και με φιλους), για το τι συμβαινει. Ζητα τους να ειναι ιδιαιτερα προσεκτικοι και να μην δωσουν χρηματα σε αγνωστους. Ζητα τους, σε καθε περιπτωση, να διασταυρωσουν αυτα που λενε οι αγνωστοι, καλωντας εσενα στο τηλεφωνο. Θυμησου πως απατεωνες μπορει να υποκριθουν εσενα, στην αλλη ακρη της γραμμης. Αν οι δικοι σου δεν σε βρισκουν, η δεν ειναι σιγουροι για το τι εχει συμβει, θα πρεπει να καλεσουν αμεσα τις Αρχες. Οι αστυνομικοι θα λυσουν το ζητημα και θα τους καθοδηγησουν ως προς τι πρεπει να κανουν.
Σε περιπτωση ελαφρου τροχαιου που θα σε βαλει σε υποψιες, παρε τα μετρα σου απο νωρις. Καλεσε τις Αρχες για να αναφερεις τι εχει συμβει και κρατα τα στοιχεια του αλλου εμπλεκομενου. Μην ντραπεις να εκφρασεις την υποψια σου στο τηλεφωνικο κεντρο του «100», αν εχεις καποια. Καλεσε την ασφαλιστικη σου και ζητα συμβουλη (αν κυκλοφορεις με ανασφαλιστο οχημα, κλειδωσε το και πηγαινε με τα ΜΜΜ, γιατι δεν φανταζεσαι τι κακο μπορει να σε βρει).
Αποφευγε να κυκλοφορεις σε ερημικες, σκοτεινες περιοχες. Αν ειναι αναγκη, να εισαι ιδιαιτερα προσεκτικος/η. Παραθυρα κλειστα και πορτες κλειδωμενες, δεν βγαινεις απο το αυτοκινητο σου, παρα μονο αν ειναι αναγκη. Φροντισε καποιος να ξερει που βρισκεσαι. Αν γινει κατι, καλεσε ΑΜΕΣΩΣ την Αστυνομια και ενημερωσε γρηγορα και ξεκαθαρα που βρισκεσαι, τι σου συμβαινει, ποιος εισαι και τι ζητας.
Σε περιπτωση που εχεις την ατυχια να πεσεις θυμα ληστειας, θυμησου: Κανενα αντικειμενο, ακομα και αν ειναι το πολυαγαπημενο αυτοκινητο σου, δεν αξιζει περισσοτερο απο την ιδια σου τη ζωη και τη σωματικη σου ακεραιοτητα. Ζητουμενο σου, να ξεφυγεις ΥΓΙΗΣ, αγρατσουνιστος απο τη δυσκολη κατασταση, την οποια, φυσικα, απευχομαστε…