Ένα Hyundai ix35 Fuel Cell μετατρέπεται σε μονάδα παραγωγής ενέργειας


Το Τεχνολογικο Πανεπιστημιο του Delft μετετρεψε ενα Hyundai ix35 Fuel Cell σε φορεα παροχης ηλεκτρικης ενεργειας με την εγκατασταση μιας υποδοχης
Τα οχηματα κυψελων καυσιμου παραγουν ηλεκτρικη ενεργεια, θερμοτητα και καθαρο νερο χωρις υδρογονο που μπορουν να χρησιμοποιηθουν σε σπιτια, σχολεια και γραφεια
Το ix35 Fuel Cell της Hyundai Motor ειναι το πρωτο σε παγκοσμιο επιπεδο οχημα μαζικης παραγωγης και εμπορικα διαθεσιμο ηλεκτρικο οχημα κυψελων καυσιμου (FCEV) 

Οι ερευνητες του Τεχνολογικου Πανεπιστημιου στο Delft (TU Delft) της Ολλανδιας με επιτυχια μετετρεψαν και εγκατεστησαν μια υποδοχη σε ενα Hyundai ix35 κυψελων καυσιμου που χρησιμοποιειται ως ηλεκτρικη πριζα. Σε στενη συνεργασια με την Hyundai Motor και αλλους εμπορικους εταιρου μετετρεψαν ενα ηλεκτρικο οχημα κυψελων καυσιμου (FCEV) μηδενικων ρυπων,  σε μια κινουμενη μοναδα παραγωγης ενεργειας ; μια Ευρωπαϊκη πρωτια.

\”Οι ερευνητες με επικεφαλης τον καθηγητη Ad van Wijk του TU Delft ειναι οι πρωτοι στην Ευρωπη που εχουν καταφερει να κανουν το επομενο μεγαλο βημα προς ενα πιο βιωσιμο μελλον βασισμενο σε αυτοκινητα  κυψελων καυσιμου ως μια καθαρη πηγη ενεργειας», λεει ο Frank Meijer, Head of Fuel Cell Electric Vehicle της Hyundai Motor Europe. \”Τα αυτοκινητα κυψελων καυσιμου παραγουν ηλεκτρικη ενεργεια, θερμοτητα και καθαρο νερο χωρις υδρογονο που μπορουν να χρησιμοποιηθουν σε σπιτια, σχολεια και γραφεια και ειμαστε ιδιαιτερα υπερηφανοι που το πρωτο αυτοκινητο που παρεχει αυτου του ειδους καθαρη ενεργεια ειναι ενα Hyundai Motor ix35 Fuel Cell».



Ενα αυτοκινητο ως μοναδα παραγωγης ενεργειας
H ερευνητικη ομαδα του Καθηγητη Ad van Wijk, ονομαζεται «Μελλοντικα Ενεργειακα Συστηματα» (Future Energy Systems) και ανηκει στο Τμημα «Process & Energy» της σχολης μηχανικων, ναυτικων και μηχανικης υλικων (3Me). Το εργο τους εστιαζεται σε ολοκληρωμενες εφαρμογες του συστηματος κυψελων καυσιμου, οπως για παραδειγμα το πλαισιο του προγραμματος «Car as Power Plant». Η ιδεα αφορα σε : ιδιοκτητες αυτοκινητων που χρησιμοποιουν τα οχηματα τους για μετακινησεις μονο στο 5% του χρονου κινησης του. Σε αντιθεση με ενα οχημα που κινειται με ορυκτα καυσιμα, ενα οχημα κυψελων καυσιμου, οταν ειναι σταθμευμενο μπορει να παραγει ηλεκτρικη ενεργεια απο υδρογονο; καθαροτερο και πιο αποτελεσματικο απο ο,τι το σημερινο συστημα ηλεκτρικης ενεργειας και με χρησιμα «αποβλητα» θερμοτητας και καθαρο νερο.

Το Hyundai ix35 κυψελων καυσιμου με την μετατροπη αυτη εχει χωρητικοτητα δεκα κιλοβατ (kW), αρκετη για να ηλεκτροδοτησει κατα μεσο ορο δεκα σπιτια. Με την υποδοχη σε ειδικη θεση, οι καινοτομοι καταφεραν να τροποποιησουν το αυτοκινητο κατα τετοιο τροπο, ωστε να μπορει να διανειμει ηλεκτρικη ενεργεια προς το δικτυο η απευθειας σε ενα σπιτι, για παραδειγμα για να συμπληρωσει τη διαθεσιμη αιολικη και ηλιακη ενεργεια. Οι εφαρμογες αυτες θα ερευνηθουν και δοκιμαστουν στο επομενο σταδιο του προγραμματος. Το εργο αποτελει μερος της πρωτοβουλιας GreenVillage (http://www.thegreenvillage.org/) του TU Delft με στοχο την προωθηση καινοτομων συστηματων για ενα βιωσιμο μελλον.

Ενας ηγετης στην τεχνολογια κυψελων καυσιμου
Το ix35 Fuel Cell ειναι το πρωτο μαζικης παραγωγης και εμπορικα διαθεσιμο ηλεκτρικο οχημα κυψελων καυσιμου σε παγκοσμιο επιπεδο. Τα ηλεκτρικα οχηματα κυψελων καυσιμου (FCEVs) δεν ειναι μια τεχνολογια που προσφατα ανεπτυξε η Hyundai. Το ix35 Fuel Cell αποτελει τη τεταρτη γενια FCEV, μετα το Santa Fe FCEV το 2000, το Tucson FCEV το 2004 και το ix35 FCEV το 2012. Σημερα υπαρχουν περισσοτερα απο 250 οχηματα Hyundai ix35 κυψελων καυσιμου στους ευρωπαϊκους δρομους σε 13 χωρες. 

Leave a Reply

Top
Vehicle added!
The vehicle is already in the wishlist!