Έρχονται πρόστιμα για 2,7 εκατομμύρια ΙΧήδες

Η αρχη, εγινε με 93.000 ιδιοκτητες ΙΧ που χρωσταγαν τελη κυκλοφοριας. Σε αυτους, ερχεται η \”λυπητερη\”, δηλαδη προστιμο μεσω του Taxis για τα τελη που χρωσταγαν και τα οποια θα αναγκαστουν να πληρωσουν… διπλα. Ομως αυτο, ειναι μονο η αρχη.

Συμφωνα με πληροφοριες του TopSpeed.gr, η διασυνδεση των βασεων δεδομενων του ΥΜΕΤ, των ασφαλιστικων εταιρειων και του Taxisnet βρισκεται στην τελικη του φαση και, μεχρι το τελος του χρονου, αναμενεται να εχει ολοκληρωθει. Αυτο πρακτικα σημαινει οτι απο την πρωτη ωρα λειτουργιας του νεου συστηματος, το Taxis θα στελνει \”αυτοματα\” προστιμα σε ιδιοκτητες αυτοκινητων και μοτοσικλετων που δεν τα εχουν ασφαλισμενα, δεν τα εχουν περασει ΚΤΕΟ και δεν εχουν πληρωσει τελη κυκλοφοριας.
Στο στοχαστρο, συμφωνα με τις ιδιες πηγες, εκτιμαται οτι μπαινουν περιπου 2,5 εκατομμυρια ιδιοκτητες ΙΧ, καθως ηδη το Taxis εχει \”χτυπησει\” αυτο τον αριθμο, κανοντας μια πρωτη \”ερευνα\”, η οποια φτανει -σε ο,τι αφορα τα απληρωτα τελη- μεχρι τις αρχες της δεκαετιας του \’90 (εχουν εντοπιστει περιπου 50.000 οφειλες τελων απο τοτε προς ωρας και ετοιμαζονται τα ειδοποιητηρια). 

Με τις πληροφοριες να αναφερουν οτι τα προστιμα θα ξεκινουν απο τα 250 ευρω, δεν λειπουν και τα προβληματα, τα οποια καθυστερουν την εφαρμογη του συστηματος. Ενα απο αυτα, ειναι οτι το συστημα \”χτυπα\” για απληρωτα τελη, ανασφαλιστα, η και ΚΤΕΟ, για αυτοκινητα τα οποια εχουν διαγραφει τα επομενα χρονια.

Εκτος των αλλων, βεβαια, υπαρχουν και… διαδικαστικα (ητοι γραφειοκρατικα) προβληματα. Γιατι, απαραιτητη προϋποθεση για τον εντοπισμο των παραπανω παραβατων ειναι η διασυνδεση της βασης δεδομενων του Υπουργειου Μεταφορων (με στοιχεια ελεγχων ΚΤΕΟ) με την αντιστοιχη του Υπουργειου Οικονομικων, η οποια περιλαμβανει τα ακριβη στοιχεια ιδιοκτησιας και καταβολης τελων κυκλοφοριας των οχηματων. Και επειτα, η διασυνδεση με τις ασφαλιστικες. Το προβημα ειναι, οτι, παρα το γεγονος οτι εχει ψηφιστει σχετικος νομος απο τον Αυγουστο του 2015, δεν εχει υπογραφει η σχετικη ΚΥΑ με ευθυνη του ΥΠΟΙΚ για \”γραφειοκρατικους λογους\”.
Οπως και να χει, η κυβερνηση εχει αποφασισει ο ηλεκτρονικος ελεγχος να γινεται δυο φορες το χρονο, καθε Σεπτεμβριο και καθε Φεβρουαριο. Σε ο,τι αφορα τους αριθμους τωρα, εκτιμαται οτι περιπου 1,2 εκατομμυρια αυτοκινητα δεν εχουν περασει ΚΤΕΟ, καθως και το 80% του κυκλοφορουντος στολου μοτοσικλετων. Εδω, τα συναρμοδια Υπουργεια εχουν αποφασισει να βεβαιωνεται μεσω της Εφοριας ενα προστιμο υψους 150-250 ευρω, το οποιο δεν θα αναιρειται, η μειωνεται, σε περιπτωση που το οχημα περασει τεχνικο ελεγχο και θα μπορει να επιβληθει συνδυαστικα με το τρεχον προστιμο της Τροχαιας, υψους 400 ευρω.

Leave a Reply

Top
Vehicle added!
The vehicle is already in the wishlist!