Αυτό το ρομπότ θα φτιάχνει το ηλεκτρικο Fiat 500

Η εγκατασταση ενος υπερσυγχρονου ρομποτ της εταιρειας Comau (μελος του ομιλου FCA) σε ενα απο τα μεγαλυτερα εργοστασια αυτοκινητου στον κοσμο, σηματοδοτει τη συνδεση του παρελθοντος και του μελλοντος. Το εργοστασιο του Mirafiori γιορταζει τα 80 χρονια ζωης, αλλα και το ξεκινημα της εγκαταστασης μιας νεας γραμμης παραγωγης στην οποια θα κατασκευαζεται το νεο ηλεκτρικο Fiat 500 BEV. Οχι τυχαια, η νεα γενια οχηματων που κατασκευαζεται στο Mirafiori συνεχιζει τη μακρα παραδοση της μοναδας παραγωγης απο την οποια περασαν περισσοτερα απο 35 μοντελα, μεταξυ των οποιων και το θρυλικο Fiat 500 του 1957.


Παρουσια επισημων -συμπεριλαμβανομενων του δημαρχου της πολης και του περιφερειαρχη- ο Pietro Gorlier, COO του ομιλου FCA για την περιοχη EMEA δηλωσε: «Το Mirafiori εξελιχθηκε παραλληλα με την πολη του Τορινο. Μοιραστηκε τις επιτυχιες και τις δυσκολες στιγμες, ομως παντα βρηκε τον τροπο να συνεχισει ακομα πιο δυνατο. Αποτελει μια απο τις ιστορικοτερες γραμμες παραγωγης στην Ευρωπη απο την οποια τα τελευταια 80 χρονια περασαν περισσοτερα απο 28.700.000 αυτοκινητα».


Σημερα περιπου 20.000 εργαζομενοι απασχολουνται στο βιομηχανικο συγκροτημα σε διαφορες θεσεις (παραγωγη, εξελιξη νεων οχηματων, σχεδιασμος, υπηρεσιες πωλησεων και after sales, κ.α.). Το Mirafiori αποτελει τη μεγαλυτερη μοναδα παραγωγης της FCA στον κοσμο, ενω στην ευρυτερη περιοχη του Πιεμοντε απασχολουνται επιπλεον 4.000 ατομα για την FCA και 40.000 για προμηθευτες.


Τωρα, ανοιγει ενα νεο κεφαλαιο για το Mirafiori. Η νεα γραμμη παραγωγης ειναι ειδικα σχεδιασμενη για ηλεκτρικα οχηματα, με το πρωτο απο αυτα να ειναι το νεο Fiat 500 BEV. Το πρωτο ρομποτ εγκατασταθηκε, ενω οι υπολοιπες εγκαταστασεις θα δεχθουν τα νεα μηχανηματα στους αμεσως επομενους μηνες. Στο τμημα αμαξωματων αναμενεται να τοποθετηθουν 200 ρομποτ, ενω τα πρωτα αυτοκινητα προ-παραγωγης θα παραχθουν στα τελη του ετους. Σχεδον 1.200 ατομα θα τοποθετηθουν στη γραμμη παραγωγης του 500 BEV η οποια θα μπορει να κατασκευαζει 80.000 μοναδες ανα ετος με δυνατοτητα αυξησης της συνολικης παραγωγης.


Η συνολικη επενδυση ειναι της ταξης των 700 εκ. ευρω, ενω η παραγωγη αναμενεται να ξεκινησει το 2ο τριμηνο του επομενου ετους.

Προσφατα η FCA δημιουργησε τη μοναδα e-Mobility για την περιοχη ΕΜΕΑ η οποια θα εχει σαν αποστολη να διαχειριστει ολες τις δραστηριοτητες που εχουν να κανουν με τα ηλεκτρικα οχηματα. Παραλληλα η FCA προσφατα συναψε συμφωνιες με τις Enel X και Engie  ωστε να ειναι σε θεση να προσφερει λυσεις που θα κανουν πιο ευκολη, απλη και οικονομικη τη χρηση ηλεκτρικων αυτοκινητων του ομιλου.

Στην Ιταλια ο ομιλος σχεδιαζει την τοποθετηση περισσοτερων απο 900 σταθμους φορτισης στις εγκαταστασεις του, 1.200 σταθμων στα καταστηματα της Leasys και περισσοτερους απο 1.100 σταθμους στο δικτυο εξουσιοδοτημενων εμπορων και επισκευαστων. Η συνολικη επενδυση ειναι της ταξης των 33 εκ. ευρω και περιλαμβανει προγραμματα που αφορουν στην πρωτοποριακη τεχνολογια Vehicle-to-Grid που επιτρεπει την ανταλλαγη ενεργειας μεταξυ του οχηματος (οταν δεν τη χρειαζεται) και του δικτυου.

Το προγραμμα του ηλεκτρικου 500 αποτελει μερος ενος ευρυτερου προγραμματος επενδυσεων της FCA στην Ιταλια για την περιοδο 2019-2021. Ο ομιλος θα επενδυσει συνολικα 5 δις. ευρω με την ανανεωση της γκαμας να περιλαμβανει νεα η εξελιγμενα μοντελα με ιδιαιτερη εμφαση στον εξηλεκτρισμο.

Leave a Reply

Top
Vehicle added!
The vehicle is already in the wishlist!