Ευτυχία είναι να ακούς τον V8 της De Tomaso Mangusta


Η Mangusta ηταν η εναλλακτικη επιλογη των supercars οπως ειναι η Volvo για τις Mercedes και τις BMW ετσι ηταν και η De Tomaso για τις Ferrari και τις Lamborghini. Ηθελε να κοντραριστει με τα Ιταλικα καθαροαιμα Ferrari με μια διαφορετικη προσεγγιση και ενω οι ανταγωνιστες του χρησιμοποιουσαν 12κυλινδρους κινητηρες αλουμινιου η De Tomaso πηρε τον ταπεινο αλλα ισχυρο V8 της Ford και του ταιριαξε γαντι, μιας και φαινεται οτι η ισχυς και ο ηχος του οκτακυλινδρου δεν ηταν απο τις αδυναμιες της Mangusta. Παρα την ομορφη σχεδιαση και το διαφορετικο απο τους ανταγωνιστες του δεν καταφερε να τα βαλει με την 12κυλινδρη Lamborghini Miura και την Ferrari Daytona στην μαχη των ποθητων supercars. Δεδομενου και της απροβλεπτης οδικης συμπεριφορας λογω της κατανομης βαρους 32 εμπρος/68 πισω το εκανε  ασταθες και ιδιαιτερα δυσκολοδηγητο συνδυαζοντας την υποστροφη και την υπερστροφη σε υπερθετικο βαθμο.

Κατασκευαστηκαν μολις 401 Mangusta απο το 1967 μεχρι και το1971 οπου και αντιακατασταθηκε απο την πασιγνωστη και με αρκετα μικροτερο κοστος κατασκευης την De Tomaso Pantera. O Alejandro de Tomaso ανεθεσε τον σχεδιασμο του στον Giorgetto Giugiaro οπου ειναι εμφανες οτι προκειται για δικο του εργο απο το καπω του κινητηρα που ανοιγει οπως οι πορτες Gullwing. Το αποτελεσμα απο το σχεδιο του Giugiaro μοιαζει με μια πιο συγκρατημενη και σοφιστικε Lamborghini την διαχρονικη Mangusta.


Η ιταλικη λεξη «Mangusta» προερχεται απο το ζωο λεμουριο ενα συμπαθες τετραποδο που ειχε την δυνατοτητα να σκοτωνει κομπρες. Λεγεται οτι ο Alejandro de Tomaso επελεξε αυτο το ονομα για να πικαρει τον Carroll Shelby μετα τις αποτυχημενες συζητησεις για την κατασκευη του νεου Shelby Cobra απο την De Tomaso. Το deal δεν προχωρησε μιας και η Shelby ανελαβε το αγωνιστικο προγραμμα του Ford GT40.
Οπως και να εχει η DeTomaso Mangusta  παρεμεινε ενα θελκτικο αυτοκινητο αποπνεοντας μια αυρα μυστηριου και μοναδικοτητας κανοντας και τηλεοπτικες κινηματογραφικες εμφανισεις  σε βιντεοκλιπ της Kylie  Minogue  στο Kill Bill και την αυθεντικη εκδοχη του Gone in 60 Seconds.
Το γεγονος οτι καποιος οδηγος πηγε την υπερσπανια απροβλεπτη και καπριτσιοζα De Tomaso Mangusta για αναβαση μας κανει να θελουμε να του βγαλουμε το καπελο.

.embed-container { position: relative; padding-bottom: 56.25%; height: 0; overflow: hidden; max-width: 100%; } .embed-container iframe, .embed-container object, .embed-container embed { position: absolute; top: 0; left: 0; width: 100%; height: 100%; }

[youtube https://www.youtube.com/watch?v=v4opCzhQi90]

Leave a Reply

Top
Vehicle added!
The vehicle is already in the wishlist!