Η Εθνική πουλάει τη Mercedes του Ωνάση!

Στις 29 Απριλιου 1972, στην Ελλαδα εισαγοταν ενα απιστευτο, για τα δεδομενα της εποχης, αυτοκινητο: Μια Mercedes-Benz Automatic-250/8. Διεθετε λευκα δερματινα καθισματα, ηλεκτρικα παραθυρα, κλιματισμο, αυτοματο τεσσαρι κιβωτιο, επενδυση απο ξυλο τριανταφυλλιας στο ταμπλο και πολλα ακομα που, για την εποχη, την εκαναν να μοιαζει με αυτοκινητο βγαλμενο απο ταινια επιστημονικης φαντασιας. Κοστισε 250.000 δραχμες. Ποσο τεραστιο, αν σκεφτει κανεις οτι τοτε, το μεροκαματο δεν ξεπερνουσε τις 70 δραχμες. Ιδιοκτητης της, ο Αλεξανδρος Ωνασης, ο οποιος, εναν χρονο μετα την αποκτηση της, θα σκοτωνοταν σε αεροπορικο δυστυχημα.
 
 Θελεις να δεις φωτογραφιες της Mercedes του Ωναση και να διαβασεις περισσοτερες λεπτομερειες για τη διαδικασια πωλησης της; Διαβασε το νεοτερο ρεπορταζ μας, το οποιο θα βρεις εδω !

Τη Benz αυτη, ο Αλεξανδρος θα την αγοραζε –στο ονομα της Ολυμπιακης Αεροποριας, εισαγοντας την ατελως- μετα απο καυγαδες με τον πατερα του, Αριστοτελη Ωναση, που ειχε μια (επισης μπλε) 600αρα Mercedes (εμεινε στην ιδιοκτησια της οικογενειας Ωναση μετα την πωληση της ΟΑ στο Δημοσιο και βγηκε σε δημοπρασια και πουληθηκε εναντι περιπου 80.000 ευρω προ ολιγων ετων). Ο λογος ηταν οτι ο Αλεξανδρος, ο οποιος ειχε τρελα με τα αυτοκινητα και τα αεροπλανα, ειχε, λιγο καιρο πριν την αγορασει, ενα ατυχημα με ενα αλλο αυτοκινητο (μια μπερλινα). Θορυβημενος ο Αριστοτελης Ωνασης για την ασφαλεια του γιου του, τον επεισε να παρει μια Merc. Οχι οποια κι οποια…

Αυτη ειναι η Mercedes του Αλεξανδρου Ωναση, που σημερα πωλειται. Τη φωτογραφια, μας την παραχωρησε ο κ. Αρης Κατσιερης. Περισσοτερες θα δεις στο link που σου παραθετουμε πιο πανω.

Αυτο το αυτοκινητο, ο Αλεξανδρος το χρησιμοποιουσε για τις μετακινησεις του καθε μερα. Εκανε βολτες με αυτο, πηγαινε απο το Χιλτον, οπου εμενε, στο γραφειο του, στην Ολυμπιακη, μετεφερε τους καλεσμενους του. Τη Mercedes αυτη, την οδηγουσε μονο ο ιδιος και ο οδηγος του, Σ. Αβραμιδης. Κανεις αλλος δεν επιτρεποταν να τα χρησιμοποιησει. Ετσι, οταν μια μερα η Τζακι Κενεντι αποφασισε να τη χρησιμοποιησει χωρις να τον ρωτησει, εγινε εξαλλος
Μετα το αεροπορικο δυστυχημα που του κοστισε τη ζωη, ο Αριστοτελης Ωνασης δεν ειχε ορεξη να ασχοληθει και με πολλα. Ετσι, η μπλε Mercedes 250 του Αλεξανδρου, εμεινε σταματημενη σε μια αποθηκη του αεροδρομιου του Ελληνικου. Τα χρονια περασαν, η Ολυμπιακη περασε στα χερια του Δημοσιου και η Mercedes του Αλεξανδρου παρεμεiνε στην αποθηκη, μαζι με αλλα προσωπικα αντικειμενα του Αλεξανδρου Ωναση, ξεχασμενη.

Περιπου 30 χρονια μετα την τελευταια φορα που \”ειδε\” δρομο, καποιοι ρομαντικοι της πρωην, πια, Ολυμπιακης, την \”ανακαλυψαν\”. Στο παρμπριζ της, ειχε και μια κληση για παρανομη σταθμευση απο το 1972, που ειχε \”φαει\” ο Αλεξανδρος. Αποφασισαν να την κανουν κυριο εκθεμα σε ενα μουσειο που ετοιμαζαν για την ιστορια της Ολυμπιακης.

Η κριση στην ελληνικη οικονομια, ωστοσο, ειχε αλλη αποψη. Τα πραγματα αλλαξαν δραματικα. Η Ολυμπιακη πλεον δεν υπαρχει. Και για μουσειο, ουτε σκεψη. Η Ολυμπιακη τεθηκε σε εκκαθαριση. Και η Εθνικη Τραπεζα, η οποια ειναι η ειδικη εκκαθαριστρια της Ολυμπιακης, βγαζει σε δημοπρασια τα περιουσιακα της στοιχεια. Ενα απο αυτα, η συλλεκτικη Benz του Αλεξανδρου Ωναση…
 
Μαζι με τα προσωπικα αντικειμενα του Αλεξανδρου Ωναση, στην ιδια διακηρυξη, πωλουνται ενα αεροστατο, μια θεση παρκινγκ στο Λονδινο και ενα γραφειο στην Ιερουσαλημ. Η τιμη δεν εχει γινει γνωστη για κανενα απο τα αντικειμενα.

Και να κλεισουμε, με μια ρομαντικη διηγηση του οδηγου του Αλεξανδρου Ωναση, Σ. Αβραμιδη, στο \”Βημα\”: 

«Τρεχαμε και με 150 χιλιομετρα την ωρα στους αδειους τοτε αθηναϊκους δρομους και ολοι κοιτουσαν με θαυμασμο το αμαξι με τα ηλεκτρικα παραθυρα και τα μονιμως κλειστα τζαμια ακομη και το καλοκαιρι, αφου βαζαμε σε λειτουργια τον μηχανισμο του κλιματισμου.

Ο Αλεξανδρος δεν αφηνε κανεναν να αγγιζει τα αυτοκινητα εκτος απο τους οδηγους του. Οταν πηγαιναμε για σερβις στην αντιπροσωπεια επετρεπε μονο σε δυο τεχνικους να εκτελεσουν τις εργασιες συντηρησης και στις περισσοτερες περιπτωσεις τυλιγαμε το αμαξωμα του αυτοκινητου με κουβερτες για να μην προκαλεσουν σημαδια η γρατσουνιες.

Οταν ημασταν μονοι στο αυτοκινητο καθοταν παντα στο μπροστινο καθισμα και πηγαινε στις πισω θεσεις μονο οταν μεταφεραμε καποιον καλεσμενο. Μερικες φορες οταν ηταν κουρασμενος ξαπλωνε στα πισω καθισματα για να κοιμηθει οσο διαρκουσε η διαδρομη. Τον τελευταιο χρονο προτου πεθανει διεμενε στο ξενοδοχειο Χιλτον και απο εκει ξεκινουσαμε καθε πρωι για τα γραφεια της Ολυμπιακης»…

Αν σας αρεσε το ρεπορταζ μας, καντε like στη σελιδα μας στο Facebook για να στηριξετε την προσπαθεια μας. Αλλωστε, δεν κοστιζει και τιποτα, ε;

Leave a Reply

Top
Vehicle added!
The vehicle is already in the wishlist!