Η BMW 2002 Hommage τιμά το πρώτο turbo αυτοκίνητο στην Ευρώπη

Στο Concours d’Elegance στο Pebble Beach, το BMW Group παρουσιαζει τη BMW 2002 Hommage τιμωντας την επιτυχημενη ιστορια της με υπερτροφοδοτουμενους κινητηρες. Το 1973, η BMW 2002 turbo εγινε το πρωτο οχημα μαζικης παραγωγης στην Ευρωπη με τεχνολογια turbo. Αυτο σημαινει οτι μετετρεψε τη BMW 02 σε ενα καθαροαιμο, σπορ αυτοκινητο. Την εποχη εκεινη, η τεχνολογια  κινητηρων turbo BMW ανοιξε το δρομο για την εξελιξη αφενος των πιο σπορ sedan μοντελων BMW, αφετερου για οροσημα οπως ο πρωτος τιτλος του Παγκοσμιου Πρωταθληματος F1 για υπερτροφοδοτουμενο μονοθεσιο  – τον οποιο κερδισε ο Nelson Piquet το 1983.


«Η BMW 2002 Hommage τιμα τα εξαιρετικα μηχανολογικα επιτευγματα πανω στα οποια βασιζεται η τεχνολογια BMW turbo και τα διατυπωνει εκ νεου με τη μορφη μιας σχεδιαστικης μελετης», σχολιαζει ο Karim Habib, Επικεφαλης Σχεδιασης BMW Automobiles. «Ο θρυλικος συνδυασμος πορτοκαλι/μαυρου ειναι συνωνυμος με τους θριαμβους της δεκαετιας του 1970 στο μυαλο πολλων φιλων του μηχανοκινητου αθλητισμου».

Το μοντελο που παρουσιαζεται στο Pebble Beach γραφει το επομενο κεφαλαιο σε μια ιστορια που ξεκινησε με τη BMW 2002 Hommage, την οποια η εταιρια αποκαλυψε στην Concorso d’Eleganza Villa d’Este το Μαϊο.


Υποσχεση γνησιας οδηγικης απολαυσης.

Η σπορ σιλουετα της BMW 2002 Hommage δεν απεχει πολυ απο το εδαφος. Οι συμπαγεις διαστασεις της σε συνδυασμο με το μακρυ μεταξονιο, τους κοντους προβολους και την περιοπτη ‘μυτη καρχαρια’ υποσχονται μια συναρπαστικη οδηγικη εμπειρια με κυρια χαρακτηριστικα τον ασυγκριτο δυναμισμο και την ευελιξια. Αεροδυναμικες λεπτομερειες οπως οι μεγαλες αεροτομες μπροστα και πισω συνδυαζονται με αφθονους αεραγωγους και εξοδους αερα για βελτιστοποιηση της ροης αερα γυρω απο το αυτοκινητο και μεγιστοποιουν τη αεροδυναμικη πιεση σε ολες τις οδηγικες συνθηκες.


Ιστορικες λεπτομερειες μεσα απο μια μοντερνα εκδοχη.

Ενα ιδιαιτερα εντυπωσιακο χαρακτηριστικο των πλευρων του αυτοκινητου ειναι οι φουσκωτοι θολοι των τροχων, που πλαισιωνουν το αμαξωμα σαν τεσσερεις στιβαρες βασεις προσδιδοντας κυρος. Μαλιστα θυμιζουν την αγωνιστικη εκδοση της BMW 2002 turbo, που χρειαστηκε φαρδιες προεκτασεις βιδωμενες στο αμαξωμα της για να χωρεσει ενα πολυ φαρδυτερο μετατροχιο. Η Hommage ενσωματωνει διακριτικα αυτη τη λεπτομερεια. Λειες επιφανειες, γραμμες σμιλεμενες με ακριβεια αγκαλιαζουν τους δυναμικους θολους των τροχων προσδιδοντας τους κυριαρχο ρολο.


Ισως το στοιχειο της 2002 Hommage που παραπεμπει περισσοτερο στην πρωτη 2002, ειναι μια ‘ισαλος γραμμη’ που συνδεει πολλα σχεδιαστικα στοιχεια. Αυτη η συνεχης γραμμη απο  ανθρακονηματα αγκαλιαζει το αυτοκινητο απο μπροστα μεχρι πισω, ενω ταυτοχρονα δημιουργει εναν οριζοντιο διαχωρισμο μεταξυ πανω και κατω τμηματος αμαξωματος. Διχρωμες ζαντες αλουμινιου 20 ιντσων ολοκληρωνουν το στυλ του αυτοκινητου. Η μοντερνα εμφανιση αυτων των πολυακτινων ζαντων θυμιζουν τις αγωνιστικες ζαντες προηγουμενων εποχων, ενω χρυσαφι δαγκανες φρενων με το λογοτυπο Μ προσδιδουν μια εξτρα νοτα κυρους.

Εκπροσωπωντας μια ιστορια 50 χρονων της BMW .

Το εμπρος τμημα της BMW 2002 Hommage δηλωνει αυτοπεποιθηση και τρομερο δυναμισμο. Το στυλ του γεφυρωνει ενα χρονικο διαστημα 50 ετων, συνδυαζοντας το χαρακτηριστικο, οριζοντιο γραφικο της μασκας της Σειρας 02 με τα συγχρονα στυλιστικα στοιχεια BMW. Οι γραμμες και το σχημα του καπο θυμιζουν το ‘δορυ’ στο κεντρο των μοντελων 02 που φουσκωνει ελαφρως ωστε να φιλοξενησει το εμβλημα της BMW κοντα στη μασκα. Πιο ακριβεις γραμμες αναδεικνυουν τη σχεδιαστικη δομη και ταυτοτητα στη ματ επιφανεια.


Πρωταρχικο στοιχειο του εμπρος τμηματος ειναι η γνωριμη μασκα BMW. Εδω, εχει τη μορφη μιας χαμηλωμενης, συνδεδεμενης μοναδας, αποτελωντας μια νεα εκδοχη της ιστορικης διπλης μασκας σαν συνεκτικο σχεδιαστικο στοιχειο. Αναγλυφες, μαυρες διπλες μπαρες χαριζουν φινετσα στις λεπτομερειες της μασκας. Οπως η BMW 2002, ετσι και η BMW 2002 Hommage εχει δυο μονους στρογγυλους προβολεις που καθοριζουν τα εξωτερικα ακρα του εντυπωσιακου εμπρος τμηματος. Η ανακλαστικη χρυσαφι αποχρωση των προβολεων παραπεμπει στη χρυση 50η επετειο του λανσαρισματος της BMW 2002. Στους προβολεις επαναλαμβανεται επισης την κιτρινη αποχρωση των προβολεων αγωνιστικων αυτοκινητων της εποχης εκεινης. Μια συνεχης οριζοντια γραμμη ενωνει τα σχεδιαστικα στοιχεια του εμπρος τμηματος, υπογραμμιζοντας ετσι το πλατος και το σπορ χαρακτηρα του αυτοκινητου. Οι πιο εμπειροι θα παρατηρησουν τα φλας τα οποια – οπως στο προγονο του αυτοκινητου – ειναι τοποθετημενα ανεξαρτητα απο τους προβολεις και ενσωματωνονται στη χαρακτηριστικη ‘ισαλο γραμμη’ απο ανθρακονηματα.

Η μεγαλη εμπρος ποδια, ενα στυλιστικο και λειτουργικο αεροδυναμικο στοιχειο που θυμιζει τα μοντελα της δεκαετιας του 1970, μειωνει την οπτικη αποσταση μεταξυ της BMW 2002 Hommage και του δρομου. Μαζι με το φαρδυ, σπορ στησιμο του αυτοκινητου, αυτη η τεχνικα προηγμενη σχεδιαση προδιδει κορυφαιο κρατημα στο δρομο και αριστη συμπεριφορα στις γρηγορες στροφες. Τωρα, οπως στις χρυσες μερες της BMW 2002, η σχεδιαστικη τελειοτητα και η τεχνολογια turbo φερνουν απαραμιλλα επιπεδα απολαυσης σε αγωνιστικες πιστες με στροφες, επαρχιακους δρομους και ορεινα περασματα. Η αναστροφα γραμμενη λεξη “turbo” στην εμπρος ποδια παραπεμπει στο αντιστοιχο λογοτυπο της 2002 turbo. Αναγλυφες επιφανειες απο ‘γυμνα’ ανθρακονηματα καθοριζουν την αποσταση της ποδιας (εμπρος και πλαϊ) απο το οδοστρωμα, δημιουργωντας και μια εντυπωσιακη ‘τεχνικη’ αντιθεση με τις βαμμενες επιφανειες του αμαξωματος.


Η κυριαρχια των σπορ χαρακτηριστικων.

Η σχεδιαση του πισω τμηματος της BMW 2002 Hommage φερει ομοιως στοιχεια της 2002 turbo. Για παραδειγμα, ο οριζοντιος διαχωρισμος των μεγαλων επιφανειων του αυτοκινητου και οι καθαρες γραμμες του δινουν εμφαση στο πλατος και υποδηλωνουν το δυναμισμο του, συνδυασμενα ομως με μια μοντερνα αισθηση. Τα σχεδον ορθογωνια φωτα δημιουργουν ενα στυλιστικο οριο για το πισω ακρο. Τα καλυμματα των κατοπτρων εχουν συγχρονη εμφανιση black-panel και αποκαλυπτουν τι υπαρχει στο εσωτερικο μονο οταν αναβουν τα φωτα. Το μονο που βλεπεις οταν ειναι σβηστα, ειναι μια συνεχομενη μαυρη επιφανεια. Οπως στο εμπρος τμημα του αυτοκινητου, αυτο ενισχυει την εντυπωση μιας λωριδας γυρω απο το αυτοκινητο. Η ασυμμετρη θεση του λογοτυπου BMW δεξια της πινακιδας κυκλοφοριας αναμεσα στα δυο πισω φωτα ειναι χαρακτηριστικο στυλιστικο στοιχειο της 02. Οι μυωδεις θολοι των τροχων ολοκληρωνουν το πισω τμημα και τονιζουν το φαρδυ μετατροχιο, ενω το ακριβες σποϊλερ χαριζει μια μοντερνα πινελια στις λεπτομερειες του αυτοκινητου. Ενας διαχυτης απο ανθρακονηματα ενσωματωνει τωρα δυο αποληξεις εξαγωγης.


Η νεα εκδοχη της BMW 2002 υιοθετει το σχημα ενος συμπαγους σπορ coupe στην κλασικη παραδοση των αυτοκινητων BMW Hommage. Αλλα περα απο αυτο, η BMW 2002 Hommage ενσαρκωνει αριστα την εννοια της γνησιας οδηγικης απολαυσης στην εποχη μας.

Leave a Reply

Top
Vehicle added!
The vehicle is already in the wishlist!