Η Cullinan Black Badge είναι η πιο badass Rolls Royce ever



Η Rolls Royce ηταν ανεκαθεν γνωστη για τα σοφιστικε, σοβαρα και υπερπολυτελη αυτοκινητα της. Αυτοκινητα, που απο τη στιγμη που θα κλεισεις τη πορτα, ο εξω κοσμος μενει εκτος. Ενα μερος ηρεμιας και γαληνης μετα απο μια γεματη μερα, η τελεια επιλογη για μια ηρεμη μεταμεσονυκτια βολτα η πολυ απλα το ιδανικο αυτοκινητο για μια διαδρομη πολλων εκατονταδων χιλιομετρων.

Τη τελευταια δεκαετια ωστοσο, η εταιρεια αρχισε να εχει ενα διαρκως αυξανομενο νεανικο και πιο \”ανησυχο\” κοινο, περαν τον υπαρχοντων, διαχρονικων πελατων της, που ειναι συνηθως ανθρωποι ηλικιας 40-50 ετων και ανω.

Αυτο το κοινο ωθησε την εταιρεια να παρουσιασει το 2016, στο Σαλονι Αυτοκινητου της Γενευης, μιας νεα σειρα μοντελων, τη Black Badge. Ειναι μια πιο \”σκοτεινη\”, μυστηριωδης και badass εκδοχη καθε μοντελου της, που ερχεται να καλυψει το διαφορετικο, νεοτερο κοινο της. Την αρχη εκαναν τοτε οι Wraith και Ghost, με την Dawn να ακολουθει το 2017.

Το 2018, η Rolls Royce παρουσιαζει τη Cullinan, το πολυτελεστερο SUV που φτιαχτηκε ποτε. Τωρα, ηρθε και η δικη του στιγμη, να δειξει τη \”σκοτεινη\” εκδοχη του, στην εκδοση Black Badge.


The King of the Night


Αν για ενα πραγμα ειναι γνωστες οι Rolls Royce, ειναι οι σχεδον ανεξαντλητες δυνατοτητες εξατομικευσης τους, στις επιθυμιες του εκαστοτε πελατη. Αυτο ειναι εϋκολα διακριτο, αν δουμε τη \”ready to wear\” παλετα χρωματων της, η οποια αποτελειται απο 44.000 χρωματα. Ναι, καλα διαβασατε. 44.000 ετοιμα χρωματα. Και φυσικα, αν δεν σας αρεσει κανενα, δεν υπαρχει προβλημα, καθως μπορειτε να δημιουργησετε το δικο σας, ακριβως οπως το θελετε.


Στην Cullinan Black Badge ωστοσο, η Rolls Royce περιμενει πως η πλειοψηφια των πελατων της, θα προτιμησει να επιλεξει το Signature Black Badge μαυρο χρωμα για το εξωτερικο της Cullinan τους. Πολλαπλες στρωσεις μαυρου χρωματος, ακολουθουμενες απο αλλες τοσες σε clear coat, γυαλισμενες 10 φορες στο χερι, στο εργοστασιο της Rolls Royce απο τους κορυφαιους ανθρωπους της, δινουν στην Cullinan την επιβλητικη, \”τρομακτικη\” της οψη. Και φυσικα, το μαυρο αυτο χρωμα, δημιουργει τον ιδανικο \”καμβα\” για να κανει μια εντονη η διακριτικη αντιθεση το χαρακτηριστικοτερο διακοσμητικο στοιχειο των Rolls Royce, η Coachline ρηγα στο πλαϊ, κατα μηκους ολου του αυτοκινητου, η οποια σχεδιαζεται σε ολα τα αυτοκινητα, εξ\’ ολοκληρου στο χερι, απο το ιδιο ατομο.



Η \”μεταμορφωση\” της Cullinan σε Black Badge ωστοσο, δεν σταματαει εδω. Ολα τα ασημι διακοσμητικα στοιχεια της απο χρωμιο, ειναι πλεον βαμμενα σε μαυρο χρωμιο, με εξαιρεση της γρυλιες στο εμπρος μερος, οι οποιες παραμενουν ασημι στο πλαϊ, προκειμενου να δημιουργησουν μια αντιθεση και να τονισουν το μαυρο χρωμιο στο υπολοιπο της εμπρος γρυλιας.

Ακομη και η Emily, το \”ανθρωπινο\” ονομα της Spirit Of Ecstasy, που κοσμει περηφανα καθε Rolls Royce στο πανω μερος της εμπρος γρυλιας, ειναι βαμμενη αυτη τη φορα σε μαυρο χρωμιο. Και για πρωτη φορα, η βαση της στο καπο, ειναι και αυτη εξ\’ ολοκληρου βαμμενη σε μαυρο χρωμιο, κανοντας την την πιο \”σκοτεινη\” Emily που τοποθετηθηκε μεχρι σημερα σε Rolls Royce.


Οι ζαντες, ακολουθουν το χαρακτηριστικο σχεδιασμο που εχουν και οι ζαντες στα υπολοιπα Black Badge μοντελα της εταιρειας, με ενα διαφοροποιημενο σχεδιασμο και φυσικα, ειναι στη μεγαλυτερη διασταση απο ολες, στη περιπτωση της Cullinan, 22 ιντσες και μπορουν να τοποθετηθουν μονο στη Black Badge εκδοση. Επιπλεον, για πρωτη και παλι φορα σε Rolls Royce, οι δαγκανες των φρενων, ειναι σε ενα γυαλιστερο κοκκινο χρωμα, το οποιο δημιουργει μια εντονη αντιθεση με το κατα τα λοιπα, σκουρο εξωτερικο της Cullinan.


Διακριτικες αλλα αισθητες πινελιες στα μηχανικα μερη


Η Cullinan μαζι με τη Phantom, ηταν οι πρωτες δυο Rolls Royce που κατασκευαστηκαν πανω στο νεο, εξ\’ ολοκληρου αλουμινενιο πλαισιο της εταιρειας. Αυτο οχι μονο αυξησε τη στρεπτικη ακαμψια του αυτοκινητου, αλλα μειωσε και αισθητα το βαρος τους. Με τη προσθηκη της τετραδιευθυνσης, τα δυο μοντελα απεκτησαν καλυτερες δυνατοτητες ελιγμων σε χαμηλες ταχυτητες, οπως και πιο σταθερη οδηγικη συμπεριφορα σε υψηλες ταχυτητες. Ολα αυτα, με απαραμιλη ανεση.


Στην εκδοση Black Badge ωστοσο, η Rolls Royce εκανε καποιες διακριτικες αλλα αισθητες αλλαγες σε διαφορα σημεια της Cullinan, προκειμενου να της προσδωσει ενα πιο εντονο και με σπορ κατευθυνση οδηγικο χαρακτηρα, οντας η πιο \”ανησυχη\” εκδοχη.


Ο θηριωδης 6.75 λιτρων twin-turbo V12, απεκτησε μια μικρη αυξηση σε δυναμη και ροπη, της ταξης των 30 ιππων και 50Nm αντιστοιχα, φερνοντας τη συνολικη του αποδοση στους 600 ιππους και 900Nm ροπης. Ενα νεο συστημα εξατμισης, με κλαπετα, οταν πιεστει το κουμπι \”Low\” στον επιλογεα ταχυτητων, ανοιγει τα κλαπετα, προσδιδοντας εναν πιο μπασο και βαθυ ηχο, καθως και μια πιο αμεση αποκριση στο πατημα του γκαζιου, καθως και το κιβωτιο 8 σχεσεων της ZF, κατεβαζει περισσοτερες και πιο αμεσα, ταχυτητες, κρατοντας και τις στροφες του κινητηρα λιγο ψηλοτερα απο οτι θα εκανε κανονικα.


Το κερασακι στις αλλαγες, ειναι και η επαναρυθμιση της συμπεριφορας της αεραναρτησης, η οποια μπορει σε συνθηκες κανονικης οδηγησης, να προσδωσει μια απαραμιλλης ανεσης εμπειρια οδηγησης, αλλα στην επιλογη \”Low\” να σκληρυνει, προκειμενου να περιορισει τις κλισεις που παιρνει το αυτοκινητο στις στροφες, δινοντας του μια πιο δυναμικη οδηγικη συμπεριφορα.

Τελος, το πενταλ του φρενου εχει αποκτησει μια μικροτερη διαδρομη και το σημειο που \”πιανει\” ειναι αρκετα πιο ψηλα.


Το εσωτερικο της Cullinan. Ενας αλλος κοσμος.


Το εσωτερικο ειναι με διαφορα, το μερος που η Rolls Royce ανεκαθεν εδειχνε στον ανταγωνισμο, τι ειναι η επιτομη της πολυτελειας και του κατασκευασμενου στο χερι. Αυτη τη φορα, ολα αυτα αντανακλωνται στο εσωτερικο της Cullinan, με πινελιες, αλλοτε εντονες και αλλοτε πιο διακριτικες, τοσο του κομψου, οσο και του δυναμικου της χαρακτηρα.


Οι δυνατοτητες εξατομικευσης του εξωτερικου ειναι εξισου αναριθμητες οσο και του εξωτερικου. Στην εκδοση Black Badge ωστοσο, η Rolls Royce, δημιουργησε ενα νεο χρωμα για το δερμα, το Forge Yellow, μιας και μεχρι τωρα οι πελατες των Black Badge λατρευουν να δημιουργουν οπως μας λεει, εντονες χρωματικες αντιθεσεις στο εσωτερικο.


Νεο, ειναι επισης και το διακοσμητικο στοιχειο \”Carbon Tech Veneer\”. Ακολουθωντας τη φιλοσοφια του ιδρυτη της εταιρειας Sir Henry Rolls \” Οταν δεν υπαρχει, σχεδιασε το\” η ομαδα της Rolls δημιουργησε αυτο το νεο υλικο για το διακοσμο του εσωτερικου, στο οποιο ενα \”γυμνο\” φυλλο απο ανθρακονηματα, σχεδιαζετε ετσι ωστε το σχεδιο του να επαναλαμβανεται ομοιομορφα καθ\’ ολο το μηκος του. Επειτα, δεχεται 6 στρωσεις lacquer και στη συνεχεια γυαλιζεται στο χερι, προκειμενου να αποκτησει το χαρακτηριστικο mirror-effect του. Η ολη διαδικασια παραγωγης του διαρκει 21 μερες και το εσωτερικο αποτελειται απο 23 επιμερους κομματια, τα οποια περιμενουν να τοποθετηθουν, μονο αφοτου περασουν τον τελικο ελεγχο και ειναι ολα συμβατα με τα standard της εταιρειας.


Αλλο ενα χαρακτηριστικο στοιχειο στο εσωτερικο, εξισου iconic με το μονογραμμα \”RR\”, το Spirit Of Ecstasy και την Pantheon εμπρος γρυλια, ειναι πλεον και η Starlight Headliner, οπου ολη η οροφη του αυτοκινητου, φερει led και μοιαζει με ουρανο γεματο αστερια. Η παρουσια της στη Black Badge, διαχεει ενα απαλο φως μεσα στο σκουρο εσωτερικο, μεσα απο 1344 fiber optic φωτακια, τα οποια φυσικα εχουν ραφει στο χερι, στο δερματινο διακοσμο της οροφης. Τα φωτακια αυτα, δημιουργουν ενα πληρως ρεαλιστικο τεχνητο ουρανο μεσα στην Cullinan και διαθετουν μαλιστα και 8 πεφταστερια, τα οποια \”πεφτουν\” σε διαφορες στιγμες, με διαφορους τροπους, σε διαφορες κατευθυνσεις.


Η τελικη πινελια, ειναι η επιμερους τοποθετηση του μονογραμματος του απειρου, χαρακτηριστικο για τα μοντελα της σειρας Black Badge, το οποιο υπαρχει σε διαφορα σημεια του εσωτερικου, θυμιζοντας σε καθε επιβατη πως δεν προκειται για μια \”απλη\” και \”συνηθισμενη\” Rolls Royce.


All in all


Τα SUV της υπερπολυτελους κατηγοριας, ειτε εχουν sport προσεγγιση οπως η Urus, ειτε πολυτελη, οπως η Bentayga, ειναι καθενα με το τροπο του, μοναδικο για μια συγκεκριμενη κατηγορια πελατων. Καθε ενα ξεχωριζει καπου. Ωστοσο η Cullinan ξεχωριζει και διαφοροποιειται απο ολα. Ειναι πολυτελεια και ποιοτητα σε υπερθετικο βαθμο. Ειναι status symbol, συγκεκριμενα στην εκδοση Black Badge, το πιο badass status symbol, ισως, ολων των εποχων…

Leave a Reply

Top
Vehicle added!
The vehicle is already in the wishlist!