Η SKODA, γιορτάζει 125 χρόνια ιστορίας (& video)

 


  Ο Δεκεμβριος του 2020 ειναι ενας πολυ σημαντικος μηνας στην ιστορια της SKODA AUTO, καθως ουσιαστικα συμπληρωνονται 125 χρονια απο την ιδρυση της. Μια επετειος-οροσημο, με τη SKODA να ειναι ενας απο τους πολυ λιγους κατασκευαστες αυτοκινητων στον κοσμο, με τοσο μεγαλη ιστορια. Λιγο πριν τα Χριστουγεννα του 1895, δυο οραματιστες της εποχης και φιλοι, ο μηχανικος Vaclav Laurin και ο βιβλιοπωλης Vaclav Klement, ιδρυσαν ενα εργαστηριο για την κατασκευη και επισκευη ποδηλατων στη Mlada Boleslav, μια πολη περιπου 70 χλμ. απο την Πραγα. Μερικα χρονια αργοτερα εισηγαγαν και μοτοσυκλετες και αυτοκινητα στη γκαμα της εταιρειας, με τα τελευταια να κυκλοφορουν απο το 1925 με την επωνυμια SKODA. 

 


  Η ατομικη κινητικοτητα ηταν μια εννοια που αναπτυσσοταν ταχιστα εκεινη την εποχη και οι δυο ιδρυτες διακρινονταν απο το παθος τους για την ποδηλασια. Ηθελαν να προσφερουν στους πελατες τους προσιτα σε τιμη ποδηλατα, κατασκευασμενα απο τα καλυτερα διαθεσιμα υλικα. Αρχικα, στο μικρο εργαστηριο τους, τρια ατομα απασχολουνταν με την παραγωγη ποδηλατων που επαιρναν κινηση ειτε απο το ποδι ειτε απο το χερι. Η επιτυχια ηρθε πολυ γρηγορα και ενα χρονο αργοτερα, 21 εργαζομενοι κατασκευαζαν πεντε διαφορετικα μοντελα ποδηλατων, με το ονομα SLAVIA. Η γκαμα επεκταθηκε συντομα για να συμπεριλαβει ποδηλατα για παιδια, γυναικεια μοντελα και ποδηλατα για δυο αναβατες, διτροχα με αλυσιδα η αξονα και τρικυκλα για τη μεταφορα αγαθων η ανθρωπων.

 

  Στις 18 Νοεμβριου 1899, οι Laurin και Klement παρουσιασαν στο κοινο τις δυο πρωτες μοτοσυκλετες L&K, τα μοντελα SLAVIA A και B. Για να τις κανουν ευκολοτερες στη λειτουργια και πιο σταθερες, ο κινητηρας τοποθετηθηκε στην κατω περιοχη του πλαισιου. Αυτη η τοποθετηση εγινε αργοτερα το διεθνες προτυπο στην κατασκευη μοτοσυκλετων και θεωρειται ιστορικο επιτευγμα του διαισθητικου μηχανικου Vaclav Laurin.

 


  Και αν ο Laurin ειχε την εφεση στη μηχανικη, η ταχεια αναπτυξη της εταιρειας οφειλεται στο οραμα και το επιχειρηματικο ταλεντο του Klement. Καταφερε να κερδισει μεγαλες παραγγελιες τοσο στην εγχωρια αγορα οσο και σε βιομηχανικες χωρες οπως η Γερμανια και η Μεγαλη Βρετανια. Παραλληλα, οι εξαιρετικες ιδιοτητες των μηχανοκινητων δικυκλων απο τη Mlada Boleslav επιβεβαιωθηκαν απο την επιτυχια τους σε απαιτητικους αγωνες της εποχης. Το ντεμπουτο αυτης της παρουσιας εγινε στον αγωνα Παρισι-Βερολινο το 1901, οταν ο Narcis Podsedníček ηρθε πρωτος με μεγαλη διαφορα μετα απο 1.196 χιλιομετρα, μια επιτυχια που εγκαθιδρυσε τη φημη της εταιρειας. Το αποκορυφωμα της εποχης της μοτοσυκλετας ηταν η νικη μιας L&K CCR στο ανεπισημο παγκοσμιο πρωταθλημα μοτοσυκλετων στο Dourdan, κοντα στο Παρισι, στις 25 Ιουνιου 1905.

 


  Στα τελη του 1905, η εταιρεια της Mlada Boleslav παρουσιασε το πρωτο της αυτοκινητο: το Laurin & Klement Voiturette A. Διεθετε εναν δικυλινδρο κινητηρα ενος λιτρου και ταξιδευε με ταχυτητες εως και 40 χλμ./ωρα. Και ενω η γκαμα αυξανονταν, η L&K ενισχυσε το κυρος της με το πρωτο οκτακυλινδρο οχημα που κατασκευαστηκε ποτε στην Ευρωπη, το Type FF του 1907. Η L&K εγινε ο μεγαλυτερος κατασκευαστης αυτοκινητων στην Αυστροουγγαρια, εξαγοντας σε πολλες αγορες σε ολες τις ηπειρους, λιγο πριν τον Πρωτο Παγκοσμιο Πολεμο.

 


  Τρεις δεκαετιες μετα την ιδρυση της, το 1925, η Laurin & Klement συγχωνευτηκε με εναν ισχυρο στρατηγικο εταιρο, τον ομιλο μηχανικης SKODA, με εδρα το Pilsen. Αυτη η αμοιβαια επωφελης συγχωνευση εθεσε τα θεμελια για τη συνεχη επιτυχια της εταιρειας. Απο τοτε, το φτερωτο βελος στο λογοτυπο της μαρκας εγινε συμβολο ταχυτητας και προοδου. Η SKODA AUTO μετετρεψε συντομα τις εγκαταστασεις της στη Mlada Boleslav σε αποτελεσματικη γραμμη παραγωγης. Η επιτυχια των μοντελων που ακολουθησαν, POPULAR, RAPID, FAVORIT και SUPERB καθιερωσε τη SKODA ως τον κορυφαιο κατασκευαστη αυτοκινητων στην Ανατολικη Ευρωπη, απο το 1936.

 


  Μετα τον Δευτερο Παγκοσμιο Πολεμο, η εταιρεια εθνικοποιηθηκε. Η παραγωγικη ικανοτητα επεκταθηκε στα εργοστασια στο Kvasiny και το Vrchlabí. Η παρουσιαση της θρυλικης πρωτης OCTAVIA το 1959 και η FELICIA cabrio που ακολουθησε, κατεδειξαν την τεχνολογικη δυνατοτητα της μαρκας. Το 1964 κυκλοφορησε το πισωκινητο σενταν SKODA 1000 MB, το οποιο συντομα αναγνωριστηκε ως ενα απο τα πιο προηγμενα μοντελα ενος λιτρου στον κοσμο. Αλλα εμβληματικα μοντελα στην πορεια ηταν το σπορ κουπε SKODA 110 R του 1970 και το SKODA 130 RS, ενα απο τα πιο επιτυχημενα αυτοκινητα αγωνων ραλι στην κατηγορια του απο το 1975 και μετα, που εμεινε γνωστο με το ψευδωνυμο «η Porsche της Ανατολης».

 


  Το 1989 ηταν ενα ετος παγκοσμιας πολιτικης αναταραχης. Βασικο μοντελο της μαρκας εκεινη την εποχη ηταν το SKODA FAVORIT, που ειχε παρουσιαστει το 1987. Σχεδιασμενο με ιταλικες γραμμες, ειχε συγχρονη διαταξη με εγκαρσια τοποθετημενο κινητηρα εμπρος και μπροστινη κινηση. Η SKODA κινησε το ενδιαφερον του VolkswagenGroup, του μεγαλυτερου κατασκευαστη αυτοκινητων στην Ευρωπη και στις 16 Απριλιου 1991, η SKODA εγινε η τεταρτη μαρκα που ενταχθηκε στον Ομιλο. Η ιστορια επαναληφθηκε και, οπως και το 1925, η συμμετοχη ενος ισχυρου στρατηγικου εταιρου επετρεψε την περαιτερω δυναμικη αναπτυξη της μαρκας. Στα χρονια που ακολουθησαν, το επιπεδο ποιοτητας αυξηθηκε, η SKODA επεκτεινε το χαρτοφυλακιο της για να συμπεριλαβει μοντελα υψηλοτερης κατηγοριας και, μακροπροθεσμα, επεκταθηκε σε αλλα ελκυστικα τμηματα της αγορας, οπως τα SUV.

 


  Με το plug-in υβριδικο SUPERB iV και το ηλεκτρικο CITIGOe iV, η SKODA εισηλθε στην εποχη της ηλεκτροκινητικοτητας, το 2019. Η πρεμιερα το 2020 του SKODA ENYAQ iV, του πρωτου μοντελου που βασιζεται στην πλατφορμα MEB του Volkswagen Group σηματοδοτει ενα ακομη οροσημο σε αυτο το ταξειδι. Εκτος απο τα τρια εργοστασια στην Τσεχια, σημερα η SKODA AUTO παραγει επισης στην Κινα, τη Ρωσια, την Ινδια, τη Σλοβακια και την Ουκρανια και δραστηριοποιειται σε περισσοτερες απο 100 αγορες παγκοσμιως. Μεσα στον Volkswagen Group, η SKODA διαχειριζεται τις δραστηριοτητες του Ομιλου και των εμπορικων σηματων του στη Ρωσια, την Ινδια και τη Βορεια Αφρικη. Σταδιακα και με οριζοντα το 2025, η SKODA AUTO μετατρεπεται απο κατασκευαστης αυτοκινητων σε μια «Simply Clever εταιρεια για τις καλυτερες λυσεις κινητικοτητας». Το οραμα των ιδρυτων, Laurin και Klement πριν απο 125 χρονια, συνεχιζεται και στη νεα εποχη της αυτοκινησης.  

 


 

Leave a Reply

Top
Vehicle added!
The vehicle is already in the wishlist!