Η Volvo με το νέο S60 Cross Country δημιουργεί το πρώτο sedan με διττό χαρακτήρα

Η Volvo πρωτοτυπει με το Νεο Volvo S60 Cross Country το πρωτο sedan crossover αλλα το  εχει ξανακανει  αφου ηταν η πρωτη premium μαρκα αυτοκινητων που προσεφερε αυξημενη ικανοτητα παντος δρομου στα μοντελα της με wagon αμαξωμα, με το αναλογο απαραιτητο μοναδικο στυλ, ηδη απο το 1997, οταν παρουσιασε για πρωτη φορα το V70 Cross Country, δημιουργωντας εναν νεο τυπο αυτοκινητου και ενα νεο ειδος που κανει θραυση  εκτοτε στον κοσμο του αυτοκινητου. Πλεον, αυτη η κατηγορια περιλαμβανει και σενταν αμαξωματα, με τη Volvo παλι να δειχνει το δρομο.  Με 20 εκατοστα αποσταση απο το εδαφος μπορει να κινηθει σε καθε ειδους δρομο δηλαδη οτι πρεπει για τους ελληνικη ασφαλτο αλλα και μακρια απο αυτην αφου εχει συμμαχο τα ελαστικα με υψηλοτερο προφιλ αλλα και τους εκπληκτικους πετρελαιοκινητηρες της φιρμας. Διαθεσιμο τοσο σε προσθιοκινητη οσο και τετρακινητη εκδοση, με diesel κινητηρες 2.0 η 2.4 λιτρων και αυτοματο κιβωτιο ταχυτητων οκτω η εξι σχεσεων η μηχανικο εξαταχυτο και με τιμη απο 35.900 €, σερνει τον χορο στην νεοσυστατη κατηγορια των premium crossover sedan.

 Ηρθε και στην Ελλαδα το Νεο S60 Cross Country! Με την αφιξη του, που ακολουθει το λανσαρισμα του V60 Cross Country το τελευταιο τριμηνο του 2015, η Volvo πλεον, προσφερει την πληρεστερη γκαμα στη «μεσαια» κατηγορια στην αγορα αυτοκινητου! Το Νεο S60 Cross Country ειναι το πρωτο σενταν στον κοσμο που εχει τη δυνατοτητα να κινηθει δυναμικα σε καθε ειδους δρομο, σε καθε επιφανεια. Με ιδιαιτερο, στιβαρο design και αυξημενη αποσταση απο το εδαφος, ειναι το ιδανικο premium μοντελο για οποιον εχει ενα δραστηριο lifestyle, που οταν καλειται να επιλεξει, προτιμα τον χωματοδρομο απο την ασφαλτο, απαιτωντας ομως απο το αυτοκινητο του παντα την ιδια ανεση. Αυτη την αισθηση προσφερει και το Νεο S60 Cross Country, με συγκεκριμενα σχεδιαστικα χαρακτηριστικα, τα οποια αναδεικνυουν την περιπετειωδη φυση του αυτοκινητου.

Το S60 Cross Country εχει αποσταση 20,1 εκατοστων απο το εδαφος, αυξημενη κατα 65 ολοκληρα χιλιοστα σε συγκριση με το S60. Τα σπορ χαρακτηριστικα οδηγησης που ηδη ειναι γνωστα απο το S60, εχουν περασει αυτουσια και στην Cross Country εκδοση. Παραλληλα, σε συνδυασμο με την τεχνολογια ανακατανομης της ροπης (Torque Vectoring) και τον ελεγχο της προσφυσης στις στροφες (Corner Traction Control), η στιβαρη κατασκευη του S60 Cross Country προσφερει απαραμιλλο ελεγχο εντος και εκτος της πεπατημενης διαδρομης. Το αποτελεσμα ειναι ενα μοντελο ιδανικο για αποδρασεις, το οποιο αποδεικνυεται ανταξιο της εξωτερικης του εμφανισης, που υποσχεται ενα περιπετειωδες lifestyle σε καθαρα σπορ περιτυλιγμα. .

DESIGN
Το S60 Cross Country εχει εντονο το στοιχειο της περιπετειας, τοσο στο εσωτερικο οσο και το εσωτερικο. Με αυξημενο υψος απο το εδαφος, ποδιες εμπρος και πισω, πλαϊνα προστατευτικα και προεκτασεις των φτερων, το S60 Cross Country εκπεμπει μια επιβλητικη, στιβαρη παρουσια που υποδηλωνει την «παντος δρομου» φυση του, ενω οι ενσωματωμενες αποληξεις εξατμισης αντανακλουν τη σπορ πλευρα του.

Εξωτερικα, η επανω μασκα σε μαυρο χρωμα με κυψελο¬ειδες πλεγμα και η κατω μασκα σε μαυρο χρωμα, συνθετουν το ιδιαιτερο, επιθετικο “προσωπο” του Cross Country, το οποιο ενισχυεται ακομα περισσοτερο με την χαρακτηριστικη και λειτουργικη ποδια εμπρος. Οι μαυρες προεκτασεις στις αψιδες των τροχων συνθετουν ενα φαρδυ, στιβαρο παραστημα και συνεχιζονται στα πλαϊνα προστατευτικα του αμαξωματος που ξεχωριζουν.

Υπαρχει, επισης, και η πο¬δια πισω, η οποια παρεχει στο αυτοκινητο προστασια απο τις πετρες, οταν οδηγειται εκτος ασφαλτου. Παραλληλα, το διασημο λογοτυπο Cross Country ερχεται να επιση¬μανει την ετοιμοτητα του για δραση.

Το S60 Cross Country προσφερεται με νεες, σχεδιασμενες ειδικα για το μοντελο ζαντες 18\’\’ και 19\’\’, καθως επισης ελαστικα υψηλου προφιλ, για μεγαλυτερη ανεση και καλυτερη αισθηση εκτος δρομου, περιοριζοντας τον θορυβο κυλισης και παρεχοντας μεγαλυτερη προστασια στις ζαντες, τοσο στην αναρριχηση οσο και στην οδηγηση πανω στα βραχια και τις πετρες.

Στο εσωτερικο του S60 Cross Country κυριαρχει το σκανδιναβικο design, γνωριμο απο το «απλο» S60 αφου οι διαφορες ειναι ελαχιστες. Το αυτοκινητο λανσαρεται στην Ελλαδα αποκλειστικα σε εκδοση Summum, κατι που υποδηλωνει και τον πολυ πλουσιο εξοπλισμο που διαθετει. Η προσοχη στη λεπτομερεια, η αψογη συναρμογη, η ποιοτητα των υλικων και η ευκολια χειρισμου συνεισφερουν στο αισθημα πολυτελειας αλλα και απολυτου ελεγχου που νιωθει ο οδηγος του S60 Cross Country. Σε αυτο συμβαλλουν και τα σπορ καθισματα που διαθετει το S60 Cross Country, που προσφερουν εξαιρετικη πλευρικη στηριξη απο τους μηρους εως και τους ωμους.

Αλλες σημαντικες σχεδιαστικες πινελιες αποτελουν ενα νεο φοντο της κεντρικης κονσολας, σε piano black χρωμα, οι περιστροφικοι διακοπτες που εχουν ιδιαιτερο σχημα σαν κοσμηματα καθως και ο κεντρικος καθρεπτης χωρις πλαισιο. 

ΚΙΝΗΤΗΡΑΣ – ΣΥΣΤΗΜΑ ΜΕΤΑΔΟΣΗΣ
Ο νεος διλιτρος, κορυφαιος στην κατηγορια του 4-κυλινδρος πετρελαιοκινητηρας Drive-E, σχεδιασμενος, εξελιγμενος και κατασκευασμενος in-house αποκλειστικα απο τη Volvo Cars, χρησιμοποιειται για την εκδοση του S60 Cross Country με κινηση εμπρος, ενω διατιθεται και εκδοση με τετρακινηση η οποια «φορα» τον γνωστο και καταξιωμενο 5-κυλινδρο diesel κινητηρα. Να σημειωθει οτι ολοι οι προσφερομενοι κινητηρες ειναι τεχνολογιας Euro 6. Πιο συγκεκριμενα, το S60 Cross Country διατιθεται στις εξης εκδοσεις με τα αντιστοιχα κινητηρια συστηματα:

•    D4 με 190 ιππους
Η προσθιοκινητη εκδοση D4 χρησιμοποιει το νεο διλιτρο κινητηρα diesel της οικογενειας Drive-E, προσφεροντας εξαιρετικες επιδοσεις και μοναδικη οικονομια. Οσον αφορα στο κιβωτιο ταχυτητων, υπαρχει επιλογη αναμεσα στο γνωστο μηχανικο των εξι σχεσεων και το νεο εξαιρετικο αυτοματο 8αρι. Η ισχυς φτανει τους 190 ιππους με τη ροπη 40,8 χλγρμ. να αποδιδεται σε ιδιαιτερα ευρυ φασμα στροφων (2.900-4.200 rpm) ενω η καταναλωση ειναι μολις 4,2 λιτρα/100 χλμ. και οι εκπεμπομενοι ρυποι CO2 111 γρμ/χλμ. με το μηχανικο κιβωτιο ενω με το 8-ταχυτο αυτοματο τα νουμερα ειναι 4,6 και 120 αντιστοιχα. Η τελικη ταχυτητα του αυτοκινητου ειναι 210 χλμ./ωρα ενω η επιταχυνση 0-100 χλμ./ωρα ειναι 7,7”, ανεξαρτητα τυπου κιβωτιου ταχυτητων.

•    D4 AWD με τετρακινηση και 190 ιππους
Η τετρακινητη εκδοση του S60 Cross Country εχει επισης ισχυ 190 ιππων – για αυτο και ο κωδικος D4 – αλλα χρησιμοποιει τον 2,4 λιτρων πεντακυλινδρο diesel κινητηρα. Η ροπη 42,8 χλγρμ. αποδιδεται σε ακομα πιο ευρυ φασμα στροφων (2.500-5.000 rpm). Η εκδοση εφοδιαζεται αποκλειστικα με αυτοματο κιβωτιο εξι σχεσεων και η μικτη καταναλωση ειναι 5,7 λιτρα/100 χλμ. ενω οι εκπεμπομενοι ρυποι CO2 149 γρμ./χλμ. Η τελικη ταχυτητα ειναι 205 χλμ./ωρα ενω η επιταχυνση 0-100 χλμ./ωρα 8,8”.

Το S60 Cross Country με τον διλιτρο κινητηρα Drive-E και το αυτοματο κιβωτιο διαθετει επισης οικολογικη λειτουργια ECO+ που μπορει να περιο¬ρισει την καταναλωση καυσιμου εως και 5%, αναλογα με τον τροπο οδηγησης. Η λειτουργια ECO+ οχι μονο βελτιστοποιει τα σημεια αλλαγης ταχυτητων, τον ελεγχο του κινητηρα και την αποκριση του γκαζιου με γνωμονα την οικονομια, αλλα επεμβαινει και στη λειτουργια του συστηματος Start/Stop, το οποιο διακοπτει/εκκινει αυτοματα τον κι¬νητηρα για εξοικονομηση καυσιμου. Επισης, διαθετει και λειτουργια ECO-coast που εκμεταλλευ¬εται την κινητικη ενεργεια του αυτοκινητου και το αφηνει να ρολαρει, οταν οι συνθηκες το επιτρεπουν. Το συστημα αυτο αποσυ¬μπλεκει τον κινητηρα σε ταχυτητες πανω απο 65 χλμ/ωρα οταν ο οδηγος δεν ασκει πιεση στο πενταλ του γκαζιου. Ετσι, αντι ο κινητηρας να φρεναρει το αυτοκινητο και να καταναλωνει καυσιμο, αφηνει το Volvo σας να ρολαρει χρησιμοποιωντας ολη την κινη¬τικη του ενεργεια.

Τελος, τα αυτοκινητα με αυτοματο κιβωτιο ταχυτητων μπορουν να εξοπλιστουν και με paddles, για χειροκινητες αλλαγες ταχυτητων χωρις να αφηνει ο οδηγος το τιμονι απο τα χερια του.

SENSUS
Στο Νεο S60 Cross Country η TFT (Thin Film Transistor) εγχρωμη οθονη – πινακας οργανων που η Volvo παρουσιασε πρωτη φορα στο V40, ανηκει στο βασικο εξοπλισμο. Ο οδηγος απολαμβανει ανα πασα στιγμη τις δυνατοτητες που προσφερει η συγκεκριμενη οθονη, με την αλληλεπιδραση μεταξυ αυτοκινητου και οδηγου να περναει σε μια νεα διασταση. Αυτος ο διαδραστικος πινακας οργανων συντελει στην ακομα μεγαλυτερη αισθηση ελεγχου που νιωθει ο οδηγος, αφου εχει τη δυνατοτητα να τον διαμορφωνει οπως επιθυμει, ακομα και εν κινησει!

Ο οδηγος μπορει να επιλεξει αναμεσα σε τρια μοτιβα:
•    Το Elegance, που εχει μαυρο «παραδοσιακο» φωτισμο και δημιουργει μια ηρεμη αυρα.
•    Το Eco, που διαθετει πρασινο φωτισμο φοντου, επιδιωκοντας να δημιουργηθει ενα «οικολογικο» οπτικο περιβαλλον. Ενας Eco-μετρητης εμφανιζεται στην αριστερη πλευρα, ενω αντιδιαμετρικα, στα δεξια, υπαρχει το ψηφιακο στροφομετρο. Ο οδηγος «ανταμειβεται» με μια χαρακτηριστικη ενδειξη  οταν οδηγει με τροπο αμιγως οικολογικο, με χαμηλη καταναλωση και αναλογες εκπομπες καυσαεριων.
•    Το Performance, με κοκκινο φωτισμο στο φοντο, δημιουργωντας μια σπορ διαθεση. Το στροφομετρο εχει τον πρωτο λογο, ενω η ταχυτητα του αυτοκινητου απεικονιζεται με ψηφιακο νουμερο στο κεντρο. Στη δεξια οθονη εμφανιζεται ενας μετρητης ισχυος – το οργανο που ενημερωνει αμεσα τον οδηγο για το ποση ισχυς ειναι διαθεσιμη και ποση ενεργεια χρησιμοποιειται ανα πασα στιγμη.

Sensus Connect
Οι διαφορετικοι χρωματισμοι στον πινακα οργανων του νεου Νεο S60 Cross Country αντανακλωνται και στην 7” οθονη του Sensus Connect, του συστηματος ψυχαγωγιας στην κεντρικη κονσολα. Το συστημα προσφερει πολλες δυνατοτητες, εξασφαλιζοντας πληρη συνδεσιμοτητα οδηγου και επιβατων.

Ακομα, υπαρχει δυνατοτητα σερφαρισματος στο Internet, αλλα προσβαση σε εφαρμογες οπως οι Rdio, Stitcher και TuneIn. Το Sensus Connect παρεχει επισης προσβαση σε διαδικτυακους χαρτες και διαδρομες, ενω για την πλοηγηση, υπαρχει η επιλογη του Sensus Navigation, με αναλογες εφαρμογες και τρισδιαστατες προβολες.

Επιπλεον, ειναι διαθεσιμες πολλες cloud-based εφαρμογες που προσφερουν τη δυνατοτητα απο ευρεση και πληρωμη parking μεσα απο το αυτοκινητο εως την ευρεση εστιατοριων στη διαδρομη η το streaming ζωντανης μουσικης. Φυσικα υπαρχει Bluetooth συνδεσιμοτητα που εκτος απο την ευκολια χρησης του κινητου τηλεφωνου προσφερει και music streaming απο το κινητο ενω ειναι δυνατη και η εκφωνηση των γραπτων μηνυματων (sms) απο το ηχοσυστημα, χωρις να απαιτειται ο οδηγος να παρει τα χερια του απο το τιμονι.

Οσον αφορα στο ηχοσυστημα, στην Premium Sound εκδοση του ειναι εξελιγμενο απο την Harman Kardon, με ενισχυτη 5x130W με λογισμικο Dirac Live και εως 12 μεγαφωνα. 

ΕΝΤΥΠΩΣΙΑΚΕΣ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΕΣ
Το Νεο S60 Cross Country διαθετει ολη την τεχνολογια ενεργητικης ασφαλειας της Volvo, γνωστη με το ονομα Intellisafe. Το Intellisafe, εκτος αλλων περιλαμβανει:

Ηλεκτρικα Υποβοηθουμενο Συστημα Διευθυνσης
Το Ηλεκτρικα Υποβοηθουμενο Συστημα Διευθυνσης (EPAS – Electrical Power Assist Steering),  χρησιμοποιει ενα ηλεκτροκινητηρα για να υποβοηθησει το συστημα διευθυνσης, με τον οδηγο να επιλεγει τρια επιπεδα υποστηριξης, που μεταβαλλουν αντιστοιχα τη «σκληροτητα» του τιμονιου.

Συστημα Υποβοηθησης Ελεγχομενης Καταβασης
Το Συστημα Υποβοηθησης Ελεγχομενης Καταβασης (Hill Descent Control) διατηρει σταθερη την ταχυτητα του αυτοκινητου σε καταβαση και ανηκει στο βασικο εξοπλισμο των τετρακινητων εκδοσεων του μοντελου.

Ενεργη Υψηλη Δεσμη Φωτων
Το Νεο S60 Cross Country εξοπλιζεται με την Ενεργη Υψηλη Δεσμη Φωτων (Active High Beam). Προκειται για τη νεα υψηλη δεσμη φωτων της Volvo η οποια παραμενει αν το επιλεξει ο οδηγος  μονιμα ενεργοποιημενη χωρις να «τυφλωνει» τους αντιθετα διερχομενους οδηγους η να ενοχλει τους οδηγους των προπορευομενων οχηματων!

Χαρη σε ενα πρωτοποριακο μηχανισμο επιτυγχανεται αυτοματη σκιαση μερους της φωτεινης δεσμης οταν κριθει αναγκαιο. Το περιβαλλον οδηγησης παραμενει εντονα φωτισμενο, διατηρωντας ολα τα πλεονεκτηματα του απλετου φωτισμου της μεγαλης σκαλας φωτων. Εξασφαλιζεται ετσι μια πληρης και σαφης εικονα των συνθηκων εμπρος απο τον οδηγο, συμπεριλαμβανομενων των ακρων του δρομου, οπου μπορει να βρισκεται ενα παρκαρισμενο αυτοκινητο η εμποδιο, ενας πεζος η καποιο ζωο, χωρις να ενοχλουνται οι προπορευομενοι η αντιθετα διερχομενοι οδηγοι.

City Safety – αποτελεσματικο μεχρι τα 50 χλμ./ωρα
Το Νεο S60 Cross Country διαθετει στο βασικο του εξοπλισμο το αναβαθμισμενο συστημα City Safety. Τη στιγμη που διαφοροι κατασκευαστες ειτε προσεγγιζουν το θεμα για πρωτη φορα ειτε προσφερουν συστηματα που λειτουργουν εως τα 30 χλμ./ωρα, το City Safety της Volvo ειναι αποτελεσματικο για ταχυτητα εως και τα 50 χλμ./ωρα! Το αυτοκινητο επιβραδυνει αυτοματα αν ο οδηγος δεν αντιδρασει εγκαιρα οταν το προπορευομενο οχημα επιβραδυνει η σταματησει. Το ιδιο συμβαινει και οταν ο οδηγος κινειται πολυ γρηγορα προς ενα ακινητοποιημενο οχημα.

Ανιχνευση Πεζων και Ποδηλατων με Αυτοματη Πεδηση
Το Συστημα Ανιχνευσης Πεζων με Αυτοματη Πεδηση το γνωρισαμε για πρωτη φορα στο S60 της προηγουμενης γενιας. Πλεον, στο Νεο S60 Cross Country, η χρηση νεου, προηγμενου λογισμικου καθιστα εφικτη και την ανιχνευση ποδηλατων, με αντιστοιχα σωτηρια αποτελεσματα για την ακεραιοτητα τους. Βασιζεται στη συνεργασια ρανταρ και καμερας με εναν προηγμενο αισθητηρα και μπορει να ανιχνευσει τοσο πεζους οσο και ποδηλατες εμπρος απο το αυτοκινητο, να προειδοποιησει ηχητικα αν καποιος προκειται να βρεθει στην πορεια του αυτοκινητου και κατοπιν να επιβραδυνει το αυτοκινητο με τα φρενα σε πληρη ισχυ, αν ο οδηγος δεν αντιδρασει εγκαιρα.

Το συστημα μπορει να λειτουργησει για να αποφευχθει πληρως μια συγκρουση με πεζο, οταν η ταχυτητα κινησης του οχηματος ειναι εως τα 35 χλμ./ωρα και στην περιπτωση που ο οδηγος δεν εχει αντιδρασει νωριτερα. Στις υψηλοτερες ταχυτητες, το συστημα εστιαζει στην οσο το δυνατο μεγαλυτερη μειωση της ταχυτητας πριν τη συγκρουση, ετσι ωστε να περιοριστουν οι οποιες συνεπειες. Οι στατιστικες αποκαλυπτουν οτι η ταχυτητα του αυτοκινητου εχει μεγαλη σημασια για τις επιπτωσεις της συγκρουσης. Η χαμηλοτερη ταχυτητα του οχηματος σημαινει πως ο κινδυνος σοβαρου τραυματισμου μειωνεται σημαντικα.

Βελτιωμενο BLIS – για καλυτερη ορατοτητα
Το Νεο S60 Cross Country προσφερει την βελτιωμενη εκδοχη του Συστηματος Επιτηρησης Τυφλων Σημειων (Blind Spot Information System – BLIS), που ειναι βασισμενο σε χρηση ρανταρ. Η βελτιωμενη εκδοχη μπορει τωρα να παρακολουθει και να προειδοποιει τον οδηγο για τα οχηματα που πλησιαζουν γρηγορα μεχρι και 70 μετρα πισω απο το αυτοκινητο. Φυσικα εξακολουθει να ενημερωνει τον οδηγο για τα οχηματα στα «τυφλα» σημεια και στις δυο πλευρες του αυτοκινητου.

Cross Traffic Alert
Το Συστημα Ελεγχου Κυκλοφοριας (Cross Traffic Alert) χρησιμοποιει τους αισθητηρες ρανταρ στο πισω μερος του αυτοκινητου για να προειδοποιει τον οδηγο για τυχον διελευση αλλου οχηματος κατα τη διαρκεια ελιγμου με την οπισθεν σε ενα χωρο σταθμευσης. Το συστημα αυτο ειναι ιδιαιτερα χρησιμο σε στενους δρομους και πολυσυχναστες περιοχες οπου η ορατοτητα του οδηγου διαγωνια και πισω, μπορει να περιοριζεται λογω δομησης, βλαστησης η αλλων σταθμευμενων αυτοκινητων.

Road Sign Information
Το Συστημα Πληροφορησης Οδικων Σηματων (Road Sign Information) ενημερωνει τον οδηγο με τα οδικα σηματα εμφανιζοντας τα στην οθονη του πινακα των οργανων. Η καμερα του συστηματος ανιχνευει πινακιδες οριου ταχυτητας, καθως και πινακιδες που απαγορευουν την προσπεραση και τις αναπαραγει στη σχετικη οθονη μεχρι να ανιχνευτει η επομενη πινακιδα στο δρομο. Μπορει να συνδυαστει με λειτουργια προειδοποιησης ταχυτητας, παρεχοντας στον οδηγο μια οπτικη προειδοποιηση στο ταχυμετρο, αν εντοπιστει υπερβαση του οριου ταχυτητας.

Leave a Reply

Top
Vehicle added!
The vehicle is already in the wishlist!