Ιδού ο… Fordzilla

 

Μια μοναδικη διαδικασια συνεργασιας 

 





  Προκειται για το πρωτο εικονικο αγωνιστικο αυτοκινητο που γεννηθηκε μεσα απο τη συνεργασια της κοινοτητας των gamers και ενος κατασκευαστη αυτοκινητων. Τωρα, η esports ομαδα Team Fordzilla της Ford μπαινει ξανα δυναμικα στο παιχνιδι αποκαλυπτοντας σημερα σε livestream μεταδοση ενα πραγματικο μοντελο πληρους κλιμακας του συναρπαστικου Team Fordzilla P1.

 

  Αν και ειναι συνηθισμενο να βλεπουμε πραγματικα αυτοκινητα να πρωταγωνιστουν σε ηλεκτρονικα παιχνιδια, εν τουτοις ειναι η πρωτη φορα που ενας κατασκευαστης αυτοκινητων σε συνεργασια με την κοινοτητα των gamers σχεδιασε πρωτα εικονικα ενα αυτοκινητο (που δεν εχει εμφανιστει ακομα σε καποιο videogame) και στη συνεχεια δημιουργησε ενα φυσικο μοντελο.

 

  Το ταξιδι για το Team Fordzilla P1 ξεκινησε φετος το Μαρτιο, οταν ζητηθηκε απο τους gamers να ψηφισουν στο Twitter για τη διαταξη και τα χαρακτηριστικα του οχηματος, οπως η σχεδιαση του cockpit αλλα και η θεση τοσο των καθισματων, οσο και του κινητηρα. Κατα τη διαρκεια της διαδικασιας αυτης σχεδον 250.000 οπαδοι υπεβαλαν τις προτασεις τους μεσω της σχετικης διαδικτυακης ψηφοφοριας.

 

 

Team Fordzilla P1: η ουσια της απολαυσης

 





   Οι εξωτερικες επιφανειες του καινοτομου Team Fordzilla P1 φερουν τη δημιουργικη υπογραφη του Arturo Ariño, ενω ενας ακομα σχεδιαστης της Ford, ο Robert Engelmann, εχει συμβαλει με το δικο του οραμα στη μορφη του εσωτερικου του.

  Το αγωνιστικο αυτοκινητο ειναι δομημενο γυρω απο ενα πλαισιο, το οποιο καλυπτεται μερικως απο μια μεγαλη, ιδιαιτερα διαφανη κρυσταλλινη επιφανεια που παραπεμπει σε καλυπτρα πολεμικου αεροσκαφους, ενω προστατευει τον οδηγο και το συνοδηγο. Το διαφανες καλυμμα καθιστα δυσδιακριτα τα ορια μεταξυ του εξωτερικου και του εσωτερικου, ενω συγχρονως αναδεικνυει και τη θεση οδηγησης του αγωνιστικου αυτοκινητου που παραπεμπει σε εκεινη ενος μονοθεσιου της F1.

  Το εξωτερικο συνδυαζει ενα κομψο εμπρος τμημα τυπου GT με ελκυστικα σμιλεμενα εμπρος φτερα και αναγλυφα πανελ αμαξωματος. Οι χαρακτηριστικες πλαϊνες δοκοι που δινουν την αισθηση οτι περιστρεφονται και αιωρουνται συνδεουν οπτικα το cockpit με τους πισω τροχους. Το πισω τμημα ειναι πληρως εκτεθειμενο στην κοινη θεα τονιζοντας την αεροδυναμικη και αγωνιστικη φιλοσοφια του αυτοκινητου.

  Στο cockpit, υπαρχουν προειδοποιητικες λυχνιες LED που ενημερωνουν οδηγο και συνοδηγο για την κατασταση που επικρατει στην πιστα. Επιπλεον, μια ενσωματωμενη οθονη στο τιμονι, επιτρεπει την ανταλλαγη δεδομενων σε πραγματικο χρονο με τη ομαδα στα pits. Ολο το εσωτερικο ειναι σχεδιασμενο για να ελαχιστοποιει την διασπαση της προσοχης του οδηγου κατα τη διαρκεια του αγωνα απογειωνοντας ετσι την απολαυση της οδηγησης. 

 

 

Απο τη σχεδιαση μεσω υπολογιστη (CAD)  στην πραγματικοτητα σε επτα εβδομαδες

 





  Το Team Fordzilla P1 ειναι το πρωτο αυτοκινητο που εχει κατασκευασει ποτε η Ford ψηφιακα χωρις αλληλεπιδραση μεταξυ των εμπλεκομενων σε ολη τη διαρκεια της διαδικασιας. Λογω των περιορισμων που εχουν επιβληθει εξ αιτιας της πανδημιας, το Team Fordzilla P1 σχεδιαστηκε απο μια ομαδα σε πεντε διαφορετικες ηπειρους που δεν συναντηθηκε ποτε και εργαστηκε απο αποσταση. Κατασκευαστηκε σε μολις επτα εβδομαδες – σε λιγοτερο απο το μισο του χρονου που συνηθως διαρκει η διαδικασια – και προκειται για ενα μοντελο κανονικων διαστασεων, εντος και εκτος, με extreme αναλογιες και πραγματικα μοναδικο χαρακτηρα.

 

  Εχοντας δημιουργηθει σε συνεργασια με την κοινοτητα των gamers για τους gamers, το υπεραυτοκινητο εχει μερικες ξεχωριστες λεπτομερειες που μιλανε τη γλωσσα στη γλωσσα του simracing. Στο πατωμα, μπροστα απο το καθισμα του συνοδηγου, υπαρχει ενα μηνυμα AFK (Away From Keyboard), υπενθυμιζοντας με ευσχημο τροπο σε οποιον καθεται εκει να μην πλησιαζει το πληκτρολογιο. Ενα γραφικο #levelup αναγνωριζει οτι οι gamers και οι οδηγοι αγωνων στοχευουν στο να βελτιωνονται καθε φορα που παιζουν η αγωνιζονται, ενω ενα γραφικο #liftoff αποτελει μια υπενθυμιση της μεταβασης αυτου του αγωνιστικου αυτοκινητου απο εναν εικονικο κοσμο στον πραγματικο. Στο εμπρος τμημα του αυτοκινητου, διπλα στο κατω σποϊλερ, υπαρχει το σημαντικοτερο μηνυμα: προκειται για το GLHF (Good luck have fun) που ευχεται σε καθε παικτη και οδηγο αγωνων, καλη επιτυχια και μια διασκεδαστικη, απολαυστικη εμπειρια.

 

 

Διαστασεις

 





Οι διαστασεις του Team Fordzilla P1 ειναι:

  • Μηκος: 4731 mm
  • Πλατος: 2000 mm
  • Υψος: 895 mm
  • Τροχοι: Εμπρος ελαστικα 315 x 30 x r21. Πισω ελαστικα 355 x 25 x r21

 

 

Σχολια





   «Τι καταπληκτικο αυτοκινητο. Λατρευω το καθε τι πανω του. Το κρισιμο για μενα, οταν μελετουσαμε διαφορα σχεδια νωριτερα μεσα στη χρονια ηταν οτι επρεπε να εχει αναγνωρισιμη ταυτοτητα Ford. Και το Team Fordzilla P1 σιγουρα πληροι αυτα τα κριτηρια: δειχνει συναρπαστικο και αποφασιστικο. Και ειναι καινοτομο απο πολλες αποψεις, και κυριως λογω του τροπου με τον οποιο δημιουργηθηκε: προϊον συνεργασιας μεταξυ μιας παθιασμενης και αρτια ενημερωμενης κοινοτητας gamers και της ομαδας εξαιρετικα ταλαντουχων σχεδιαστων μας.»

Stuart Rowley, President, Ford of Europe

 

  «Η απολαυση βρισκεται στη καρδια της καθαρα ανθρωποκεντρικης σχεδιασης. Δεν ειναι συγκλονιστικο να το κοιταζεις, να βρισκεσαι μεσα σ’ αυτο και να το οδηγεις; Λοιπον στην περιπτωση του Team Fordzilla P1, η απαντηση σε ολα αυτα τα ερωτηματα ειναι ενα ηχηρο ΝΑΙ!»

         Amko Leenarts, Design director, Ford of Europe

 

  «Αυτο το project συγκεντρωνει πολλες πρωτιες. Ηταν το πρωτο, πληρως ψηφιακο project για εμας. Ηταν το πρωτο αυτοκινητο που σχεδιαστηκε δημοσια, με πληρη διαφανεια και το πρωτο που σχεδιασαμε απο αποσταση με τους σχεδιαστες μας να βρισκονται σε πεντε διαφορετικες ηπειρους, καποιοι απο τους οποιους ποτε δεν συναντηθηκαν ‘προσωπο με προσωπο’. Το γεγονος οτι ολοκληρωθηκε σε λιγοτερο απο το μισο χρονο απο αυτον που συνηθως απαιτειται αποτελει αδιαψευστη αποδειξη των ικανοτητων  της ομαδας και του παθους που την διακατειχε για το project 

Boris Ferko, Design Manager, Ford of Europe

 

  «Απο τοτε που λανσαριστηκε το Team Fordzilla το 2019 ακολουθησαμε διαφορετικη διαδικασια, αξιοποιωντας τα δυνατα μας σημεια και προσεγγιζοντας τον κοσμο του gaming με πρωτοποριακο τροπο. Το καινοτομο αγωνιστικο μας αυτοκινητο P1 ειναι το τελειο παραδειγμα, οπου κανοντας χρηση της αυτοκινητιστικης τεχνογνωσιας μας καταφεραμε να ‘παντρεψουμε’ τον πραγματικο με τον εικονικο κοσμο.»

Emmanuel Lubrani, Team Fordzilla

 

 

Team Fordzilla links



Leave a Reply

Top
Vehicle added!
The vehicle is already in the wishlist!