Ποιος φταίει σε τρακάρισμα με αυτόνομο αυτοκίνητο;

Το ερωτημα φαινεται πρωιμο, αφου στην πραγματικοτητα η τεχνολογια της αυτονομης οδηγησης δεν εχει μπει ακομα στη ζωη μας, ομως ετσι νωρις, λυνονται αυτα τα θεματα. Οταν προκαλειται ατυχημα με ενα αυτοκινητο που ειναι στον αυτοματο πιλοτο, ποιος θα φταιει;
Στις ΗΠΑ, οπου την προηγουμενη εβδομαδα συνεβησαν δυο \”περιστατικα\” με Tesla στον αυτοματο πιλοτο, το ερωτημα εχει απαντηθει αρκετο καιρο νωριτερα, απο το 2016, μετα απο θανατηφορο δυστυχημα (με Tesla), οταν το Εθνικο Συμβουλιο Ασφαλειας Μεταφορων (NTSB) ειχε αποφασισει οτι ειναι αποκλειστικα ευθυνη του οδηγου, ακομα και αν δεν… οδηγει. \”Τα συστηματα που διατιθενται στους καταναλωτες σημερα, οπως ο \”Αυτοματος Πιλοτος\” της Tesla, εχουν σχεδιαστει να υποβοηθουν τους οδηγους με συγκεκριμενες λειτουργιες σε ελεγχομενα περιβαλλοντα. Αυτα τα συστηματα απαιτουν ο οδηγος να εξασκει προσοχη ολο το χρονο και να ειναι ετοιμος να αναλαβει αμεσως μολις κατι παει στραβα\”.

Αυτο, βεβαια, δεν εγινε στις 22 Ιανουαριου, στην California, οταν ενα Tesla Model S καρφωθηκε επανω σε πυροσβεστικο οχημα που ηταν σταματημενο στη λωριδα εκτακτης αναγκης (φωτο στην κορυφη του κειμενου). Συμφωνα με την πυροσβεστικη υπηρεσια του Culver City (μια μικρη πολη της περιοχης), υπηρχαν τρια πυροσβεστικα με αναμμενους τους φαρους και ολες οι ενδειξεις. Το Tesla δεν \”ειδε\” τιποτε απο αυτα και επεσε στο πισω μερος του ενος απο τα πυροσβεστικα, με ταχυτητα 105 χ.α.ω. Ο οδηγος, που δεν επαθε τιποτα, κατεθεσε οτι το οχημα ηταν στη λειτουργια αυτονομης οδηγησης. Η Tesla, μετα απο ατυχημα εχει τη δυνατοτητα να διαπιστωσει εαν οντως το μοντελο της ηταν σε τετοια λειτουργια.

Σε ενα αλλο πιο… περιεργο περιστατικο, στις 13 Ιανουαριου, η τροχαια εθνικων οδων του San Francisco, συνελαβε τον οδηγο ενος Tesla, ο οποιος ειχε… λιποθυμησει απο το ποτο, στο τιμονι του αυτοκινητου του. Οταν οι αστυνομικοι τον συνεφεραν, αυτος ειπε οτι το αυτοκινητο ηταν στον αυτοματο πιλοτο. Το περιστατικο εγινε στη γεφυρα San Francisco–Oakland, οπου, ειχε κινηση, αλλα το συγκεκριμενο αυτοκινητο ειχε μεινει ακινητο για ωρα (προφανως επειδη ο οδηγος επαιρνε τον υπνο του). Δυστυχως, δεν ηταν το πρωτο περιστατικο με μεθυσμενο οδηγο και Tesla.
Ο (σουρωμενος) οδηγος του Tesla, λιγο πριν συλληφθει. Βρεθηκε με ποσοτητα αλκοολ στο αιμα του διπλασια απο το οριο. Η υπηρεσια (CHP San Francisco) σε tweet της, γραφει οτι συνεληφθη και οτι \”το οχημα ρυμουλκηθηκε, αφου δεν ηρθε μονο του στη μαντρα\”.

Στη συγκεκριμενη περιπτωση, οπως και στις υπολοιπες, οι αστυνομικοι αδιαφορησαν για το αν το μοντελο εχει λειτουργια αυτονομης οδηγησης η οχι και ολοκληρωσαν τις τυπικες διαδικασιες. Βεβαια, με τον Elon Musk να υποσχεται οτι απο το 2019 η λειτουργια αυτη θα ειναι τοσο ασφαλης που θα μπορεις να κοιμηθεις πισω απο το τιμονι ενος Tesla, τα πραγματα θα αλλαξουν. Ισως προς το καλυτερο, αν ειναι να γλιτωσουμε απο ηλιθιους που πινουν και οδηγουν…

Leave a Reply

Top
Vehicle added!
The vehicle is already in the wishlist!