Πώς βρέθηκε ένα χαμένο πρωτότυπο του 1948

Εβδομηντα χρονια πριν, η Land Rover παρουσιαζε, στο Σαλονι Αυτοκινητου του Αμστερνταμ, το πρωτο της μοντελο. Η μαρκα γινοταν δεκτη με θερμη και συντομα, το μοντελο που παρουσιαζε τοτε η βρετανικη φιρμα, θα εξελισσοταν σε θρυλο. Απο το 1948, fast forward στο 2018. Την ημερομηνια των εβδομηκοστων γενεθλιων της, η Jaguar Land Rover, ανακαλυπτει, σε εναν κηπο, το ενα απο τα τρια πρωτοτυπα που χρησιμοποιησε στην πρωτη της παρουσιαση.

Για πολλους, ειναι ισως το σημαντικοτερο barn find ολων των εποχων. Και να μην ειναι ετσι, αποτελει σιγουρα τη σημαντικοτερη «ανακαλυψη» Land Rover, τα τελευταια χρονια. Πολυ δε περισσοτερο, αφου το Land Rover Series 1 Prototype θεωρειτο, εδω και περιπου μισο αιωνα, χαμενο και αφου δεν εχει αλλαχτει επανω του τιποτα απο τοτε που η LR ηταν «βρεφος». Το μονο, ειναι οτι απο πανω του εχει περασει ο –αλυπητος- χρονος.
Το συγκεκριμενο πρωτοτυπο, το οποιο ενδεχομενως να μπορουσε να το ονομασει κανεις «το πρωτο Land Rover ever», αφου ειναι το πρωτο Land Rover προπαραγωγης, χρησιμοποιειτο ως το 1960. Μετα, εγκαταλειφθηκε σε ενα χωραφι, στην Ουαλια. Αργοτερα, αγοραστηκε ως restoration project, αλλα… δεν ηταν η μοιρα του. Εμεινε παρατημενο να σαπιζει σε εναν κηπο, μεχρι να το βρει η Land Rover, προσφατα.
Το αστειο ειναι οτι το εκθεσιακο πρωτοτυπο, το οποιο η JLR θεωρουσε χαμενο, βρισκοταν μολις λιγα μιλια μακρια απο το Solihull, εκει οπου φτιαχτηκε. Στον ιδιο κηπο, η μαρκα βρηκε, εκτος απο το πρωτο Land Rover προπαραγωγης, αρκετα ακομα μοντελα των τελευταιων 67 ετων, τα οποια οδηγησε στις εγκαταστασεις της.
 

Τωρα, τη φροντιδα αυτου του πραγματικα μοναδικου Land Rover θα αναλαβουν οι ειδικοι της μαρκας, οι οποιοι εχουν επιφορτιστει με το προγραμμα restoration των Land Rover Series 1, για να το οδηγησουν στην εκθεση της εταιριας, τωρα που γιορταζει τα 70 της.
Παρεμπιπτοντως, το συγκεκριμενο Land Rover εχει πιο παχυ αλουμινενιο σασι απο τα μοντελα παραγωγης, ειναι γαλβανισμενο (ετσι εξηγειται και το γεγονος οτι δεν… εξαϋλωθηκε απο τη σκουρια), ενω η οροφη του αποσπωταν τελειως. Απο την υφασματινη οροφη, οπως φανταζεσαι, δεν εχει μεινει ουτε δειγμα…

Leave a Reply

Top
Vehicle added!
The vehicle is already in the wishlist!