Σεμινάρια Κυκλοφοριακής Αγωγής σε χιλιάδες μαθητές σχολείων

Προγραμμα Σεμιναριων Κυκλοφοριακης Αγωγης που οργανωνει και υλοποιει το Ινστιτουτο Βιωσιμης Κινητικοτητας και Δικτυων Μεταφορων (ΙΜΕΤ/ΕΚΕΤΑ), στις περιφερειες της Δυτικης Μακεδονιας, Κεντρικης Μακεδονιας και Ανατολικης Μακεδονιας- Θρακης χορηγει ο Διαδριατικος Αγωγος Φυσικου Αεριου, που οι περισσοτεροι στην Ελλαδα γνωριζουμε ως ΤΑΡ . Πιστος στη δεσμευση του να τηρει διεθνως αναγνωρισμενα προτυπα υγειας και ασφαλειας και να προωθει βελτιστες πρακτικες, ο TAP αναλαμβανει πρωτοβουλιες εκπαιδευσης σε συμπεριφορες που σχετιζονται με την ασφαλεια.

Το προγραμμα σεμιναριων θα υλοποιηθει σε δυο χρονικες φασεις και απευθυνεται στους μαθητες ολων των ταξεων των Δημοτικων Σχολειων και στους μαθητες της Β’ Λυκειου, στις κοινοτητες κατα μηκος της οδευσης του αγωγου. Στην πρωτη φαση που ξεκινησε στις 12 Μαιου και αναμενεται να ολοκληρωθει στις 9 Ιουνιου, εχουν ηδη συμμετασχει περισσοτερα απο 50 σχολεια, στα οποια διεξηχθησαν περισσοτερα απο 400 σεμιναρια με τη συμμετοχη 7500 μαθητων δημοτικου. Στη δευτερη φαση που ειναι προγραμματισμενη να ξεκινησει την επομενη σχολικη χρονια, αναμενεται να συμμετασχουν δεκαδες ακομα δημοτικα και περισσοτερα απο 100 Λυκεια της Βορειου Ελλαδος.

Η επιλογη των ηλικιων εγινε με βαση την αναγκη εκπαιδευσης των μικρων παιδιων στους βασικους κανονες ασφαλους κυκλοφοριας στο οδικο δικτυο, ως πεζος, ποδηλατης η επιβατης, αλλα και υπενθυμισης των κα-νονων στους εφηβους, που θα αποτελεσουν τους μελλοντικους οδηγους. Τα διωρα σεμιναρια διεξαγονται απο Συγκοινωνιολογους Μηχανικους και Εκπαιδευτικους του ΙΜΕΤ με ειδικη καταρτιση, και με τη χρηση ειδικου εκπαιδευτικου υλικου, προσαρμοσμενου στις ηλικιακες ομαδες των συμμετεχοντων. Συμφωνα με τη Διευθυντρια Ερευνων του ΙΜΕΤ/ΕΚΕΤΑ, κα. Γεωργια Αϋφαντοπουλου, «Η συνεργασια με τον TAP δινει την ευκαιρια για την ευρεια διαδοση της γνωσης του Ινστιτουτου με αμεσο αποτελεσμα στη κοινωνια, μεσα απο την εκτελεση εστιασμενης εκπαιδευσης στα σχολεια μεγαλης περιοχης της χωρας, με ειδικο εκπαιδευτικο υλικο που το Ινστιτουτο ανεπτυξε για τους σκοπους της συγκεκριμενης δρασης του.»
Στιγμιοτυπο απο τη διεξαγωγη του Σεμιναριου Οδικης Ασφαλειας σε δημοτικο σχολειο του Δημου Πελλας

Στο πλαισιο του προγραμματος σεμιναριων Κυκλοφοριακης Αγωγης, το ΙΜΕΤ σε συνεργασια με τον ΤΑΡ, ενημερωσε και τις τοπικες αρχες για τους στοχους και το περιεχομενο των σεμιναριων. Οι εκπροσωποι των Περιφερειακων και Δημοτικων Αρχων στις οποιες ηδη πραγματοποιηθηκαν σεμιναρια, οχι μονο ενδιαφερθηκαν για την ενεργεια, αλλα συμμετειχαν και μοιραστηκαν με την εταιρεια τις εντυπωσεις και τα εποικοδομητικα σχολια τους.

Ο Αντιπεριφερειαρχης Παιδειας, Πολιτισμου, Τουρισμου της Περιφερειας Δυτικης Μακεδονιας, κ. Θ. Ζυμπιδης, ανεφερε: «ο Διαδριατικος Αγωγος Φυσικου Αεριου (TAP), επιδεικνυοντας το κοινωνικο του προσωπο, ενηργησε ως χορηγος του προγραμματος κυκλοφοριακης Αγωγης, το οποιο υλοποιηθηκε απο το Ινστιτουτο Μεταφορων του ΕΚΕΤΑ στην πολη της Καστοριας. Το ειδικο προγραμμα ευαισθητοποιησε μαθητες και δασκαλους στην κυκλοφοριακη αγωγη και τους ενημερωσε, ωστε να αποκτησουν γνωσεις κυκλοφοριακης αγωγης και οδικης ασφαλειας. Η εκδηλωση στεφθηκε απο επιτυχια, καθως δασκαλοι και μαθητες εμειναν απολυτα ικανοποιημενοι και εκδηλωσαν την επιθυμια τους για υλοποιηση αναλογων δρασεων».

Ο Δημαρχος Αλεξανδρουπολης, Ευαγγελος Λαμπακης δηλωσε σχετικα «Παρακολουθησα και συμμετει-χα σε μια απο τις ενεργειες κοινωνικης εταιρικης ευθυνης του ΤΑΡ, οπου ομαδα εξειδικευμενων περι της κυκλοφοριακης αγωγης, διδαξαν στα παιδια δημοτικων σχολειων της Αλεξανδρουπολης, προστατευοντας τα απο ενδεχομενα ατυχηματα, που θα μπορουσαν να συμβουν σε αυτα χωρις την γνωση αυτη. Η προσπαθεια αυτη της κοινοπραξιας ΤΑΡ, αποδεικνυει οτι προκειται περι μιας σοβαρης εταιρειας που γνωριζει τις υποχρεωσεις και τα δικαιωματα της, αλλα πολυ περισσοτερο σεβεται τις τοπικες κοινωνιες και συνεργαζεται μαζι τους».

Ο Δημαρχος Αλεξανδρουπολης, Ευαγγελος Λαμπακης κατα την επισκεψη του στο 4ο Δημοτικο Σχολειο Αλεξανδρουπολης, με τη Διευθυντρια του σχολειου, κα. Αναστασια Χρυσοχοου και τον Υπευθυνο του ΤΑΡ για τις Τοπικες Κοινωνιες Ανατολικης Μακεδονιας και Θρακης, κο. Σπυρο Νακο


Αντιστοιχα, ο Δημαρχος Πελλας, Γρηγορης Σταμκος, σχολιαζοντας το προγραμμα Κυκλοφοριακης Αγω-γης, ειπε μεταξυ αλλων «Δρασεις εκπαιδευτικου χαρακτηρα, οπως τα σεμιναρια κυκλοφοριακης αγωγης, που πραγματοποιηθηκαν προσφατα σε σχολεια του Δημου Πελλας σεμιναρια κυκλοφοριακης αγωγης με πρωτοβουλια και χρηματοδοτηση της εταιρειας  Trans Adriatic Pipeline (TAP)AG και υλοποιηση απο το Ινστιτουτο Μεταφορων, συμβαλλουν στη σωστη διαπαιδαγωγηση των παιδιων σε θεματα καθημερινης μετακινησης  και δινουν τη γνωση και τη δυνατοτητα στα παιδια να προστατευονται απο ατυχηματα».


Τελος, εκ μερους του Διαδριατικου Αγωγου Φυσικου Αεριου, ο Διευθυντης του TAP για την Ελλαδα, κος Rikard Scoufias, επανελαβε τη δεσμευση της εταιρειας για υλοποιηση ενεργειων εταιρικης κοινωνικης ευ-θυνης με ουσιαστικο αποτυπωμα στις τοπικες κοινωνιες, υπογραμμιζοντας τη σημασια που δινει η εταιρεια στην ασφαλεια ολων των ενδιαφερομενων μερων. «Η ασφαλεια ειναι απολυτη προτεραιοτητα για τον TAP οπως και η αναπτυξη σχεσεων σεβασμου με τις τοπικες κοινοτητες. Η επιλογη υποστηριξης των επιμορφωτι-κων σεμιναριων οδικης ασφαλειας μονο τυχαια δεν ειναι. Γνωριζουμε οτι η εναρξη των εργασιων κατασκευης του αγωγου μπορει να εντεινει την κυκλοφορια μεγαλων οχηματων σε αρκετες περιοχες της Β.Ελλαδος και για το λογο αυτο επιλεξαμε να συνδραμουμε την προσπαθεια του ΙΜΕΤ να βελτιωσει τη γνωση των νεων γυρω απο θεματα οδικης ασφαλειας. Ειμαστε ιδιαιτερα χαρουμενοι για την ευρεια συμμετοχη των Δημοτικων Σχολειων στα σεμιναρια και ευελπιστουμε οτι με την ιδια θερμη θα ανταποκριθουν και την επομενη σχολικη χρονια τα Λυκεια της Β.Ελλαδος, στην ευκαιρια προσβασης σε πολυτιμη γνωση για την υγεια και ασφαλεια των παιδιων».

Leave a Reply

Top
Vehicle added!
The vehicle is already in the wishlist!