Σοκ με τα πειράματα της VW σε ανθρώπους και πιθήκους

Παγκοσμιο σοκ προκαλουν οι αποκαλυψεις για τα πειραματα γερμανικων αυτοκινητοβιομηχανιων επι των εκπομπων ρυπων των μοντελων τους. Λιγες ημερες μετα απο την αποκαλυψη οτι στο πλαισιο της ερευνας, πιθηκοι εξαναγκαστηκαν να εισπνευσουν τα τοξικα αερια των εκπομπων των εξατμισεων πετρελαιοκινητηρων για να μελετηθουν οι παρενεργειες τους, στο φως ερχονται νεες αποκαλυψεις, για πειραματα που εγιναν και σε ανθρωπους!!!

Τα εν λογω πειραματα διεξηχθησαν απο την Ευρωπαϊκη Ομαδα Επιστημονικης Μελετης Περιβαλλοντος, Υγειας και Μεταφορων (EUGT) , μια ομαδα ερευνας την οποια συγκροτησαν οι VW, Daimler, BMW και Robert Bosch, για να αντιμετωπισθει η αποφαση που πηρε το 2012 ο Παγκοσμιος Οργανισμος Υγειας, σχετικα με την ταξινομηση των καυσαεριων πετρελαιοκινητηρων ως καρκινογονα.

Ηδη, ο Ομιλος Volkswagen AG ζητησε συγνωμη για τα πειραματα σε πιθηκους, ενω οι υπολοιπες εμπλεκομενες εταιρειες πηραν αποστασεις. Η BMW ανακοινωσε οτι δεν ελαβε μερος στο σχεδιασμο και τις μεθοδους των δοκιμων και πως δεν διεξαγει πειραματα με ζωα, αρα δεν ειχε αμεσο ρολο στη συγκεκριμενη μελετη. Η Daimler δηλωσε οτι «η χρησιμοποιηση ζωων για αυτη την μελετη ηταν περιττη και απεχθης. Σαφως και ειμαστε αποστασιoποιημενοι απο αυτη την ερευνα», ενω η Bosch τονισε οτι αποχωρησε απο την ομαδα το 2013.

«Ηταν ενα μεγαλο λαθος. Ζηταμε συγγνωμη για το παραπτωμα και την ελλειψη ελεγχου των προσωπων. Ειμαστε πεπεισμενοι οτι οι επιστημονικες μεθοδοι που επελεγησαν τοτε, ηταν λαθος. Θα ηταν καλυτερα να ολοκληρωναμε τη μελετη απο την πρωτη στιγμη, χωρις την συγκεκριμενη δοκιμη», ανακοινωσε η VAG.

Συμφωνα με την αποκαλυψη των New York Times, η EUGT ανεθεσε τη μελετη στο Ινστιτουτο Αναπνευστικων Ερευνων Lovelace του Albuquerque στο New Mexico των ΗΠΑ. Αυτο, τοποθετησε πιθηκους μεσα σε αεροστεγεις θαλαμους, στους οποιους διοχετευονταν τα καυσαερια ενος πετρελαιοκινητηρα απο VW Beetle. Για να διατηρησουν ηρεμα τα ζωα κατα την διαρκεια των 4ωρων πειραματων, οι εργαζομενοι του εργαστηριου ειχαν τοποθετησει τηλεορασεις που εδειχναν κινουμενα σχεδια.

Ομως, πριν πεσει το συννεφο απο αυτη την αποκαλυψη, ηρθε ενα νεο ρεπορταζ, αυτη τη φορα απο τη γερμανικη εφημεριδα Stuttgarter Zeitung, συμφωνα με το οποιο ο ερευνητικος οργανισμος ειχε παραγγειλει πειραματα και σε ανθρωπους, που ειχαν αναγκαστει να εισπνευσουν διοξειδιο του αζωτου –ενα τοξικο αεριο που περιεχεται στις εκπομπες των εξατμισεων αυτοκινητων.  Το ρεπορταζ αναφερει οτι στο πειραμα, το οποιο ειχε διεξαχθει σε ενα ινστιτουτο που ανηκει στο Πανεπιστημιο του Ααχεν, στη Γερμανια, περιπου 25 νεαροι εισεπνευσαν διοξειδιο του αζωτου, σε δοσολογιες που ποικιλαν, για πολυωρες περιοδους. Οι συνεπειες της εισπνοης του διοξειδιου του αζωτου στους οργανισμους των νεαρων ανθρωπων δεν ειχαν διασαφηνιστει οταν δημοσιευθηκε η μελετη στο πλαισιο της οποιας εγινε το συγκεκριμενο πειραμα, το 2016. Οπως ομως μπορει να καταλαβει κανεις, δεν ηταν καλα…

 Το πρακτορειο ειδησεων Reuters τονιζει οτι δεν ηταν σε θεση να επιβεβαιωσει αμεσα τα στοιχεια αυτης της ερευνας. Δεν ηταν διαθεσιμος καποιος εκπροσωπος του EUGT –που εκλεισε περυσι– για να σχολιασει το δημοσιευμα.

Leave a Reply

Top
Vehicle added!
The vehicle is already in the wishlist!