Τα έξυπνα φώτα της Ford κάνουν παρελθόν το τύφλωμα από την μεγάλη σκάλα


Η τεχνολογια Glare Free συνδυαζεται με τις υπαρχουσες τεχνολογιες αυτοματης προσαρμογης της δεσμης των προβολεων Ford προσθετοντας μια επιπλεον λειτουργια η οποια «μπλοκαρει» τη δεσμη φωτος που θαμπωνει τους αντιθετα διερχομενους οδηγους η τους αλλους χρηστες του δρομου.

Οι Οδηγοι Δεν Χρειαζεται να Φοβουνται Πλεον οτι η Μεγαλη Σκαλα Φωτων ‘Τυφλωνει’ τους Αλλους Χρηστες των Δρομων 

Η Ford λανσαρει νεα τεχνολογια φωτισμου που διευκολυνει τους οδηγους να αποτρεπουν το θαμπωμα των αλλων χρηστων του δρομου, ενω παραλληλα βελτιωνει την ορατοτητα τους 

Η νεα τεχνολογια προβολεων με αντιθαμβωτικη λειτουργια (Glare-Free Highbeam) απαλλασσει τους οδηγους απο το αγχος να χαμηλωσουν τα φωτα τους, «μπλοκαροντας» απλα το τμημα της δεσμης που θαμπωνει τους αλλους οδηγους

Η αντιθαμβωτικη τεχνολογια Glare-Free Highbeam που διατιθεται στα νεα S-MAX, Galaxy και Edge, συνεργαζεται με το συστημα Adaptive Front Lighting System, που ρυθμιζει τη γωνια δεσμης και την ενταση των προβολεων αναλογα με την ταχυτητα, το φως και τη γωνια του τιμονιου

Εχετε οδηγησει ποτε με μεσαια σκαλα αντι να ριψοκινδυνευσετε να κανετε εξαλλους τους αλλους οδηγους με ξεχασμενη τη λειτουργια της μεγαλης σκαλας σας; Η Ford εχει εξελιξει τωρα μια νεα τεχνολογια που επιτρεπει στους οδηγους να εκμεταλλευονται πληρως τις δυνατοτητες των προβολεων τους, χωρις να θαμπωνουν του αλλους χρηστες των δρομων.

Το συστημα Glare-Free Highbeam χρησιμοποιει μια καμερα τοποθετημενη στο παρμπριζ που ανιχνευει τους προβολεις η τα πισω φωτα οχηματων και ποδηλατων σε αποσταση εως 800 m τη νυχτα. Επισης υιοθετει ειδικα σχεδιασμενους προβολεις που «μπλοκαρουν» το τμημα της δεσμης, το οποιο θα μπορουσε να τυφλωσει στιγμιαια αλλους οδηγους και δικυκλιστες. 

Η οδηγηση με αναμμενη τη μεγαλη σκαλα φωτων επιτρεπει στους οδηγους να βλεπουν τα εμποδια στο δρομο πολυ νωριτερα. Μελετες εχουν δειξει οτι οι αυτοματοι προβολεις ενεργοποιουνται μεχρι 10 φορες περισσοτερο απο οσο οταν οι οδηγοι αλλαζουν οι ιδιοι απο μεσαια σε μεγαλη σκαλα φωτων και αντιστροφα.

«Ρωτηστε καποιον ποιες ειναι οι πιο ενοχλητικες συνηθειες των αλλων οδηγων και αργα η γρηγορα θα προκυψει το θεμα της κακης χρησης των προβολεων,» δηλωσε ο Michael Koherr, μηχανικος ερευνας, Lighting Systems, της Ford Ευρωπης. «Η νεα τεχνολογια Glare-Free Highbeam της Ford βοηθα στη μεγιστοποιηση της χρησης της μεγαλης σκαλας και αυτο σημαινει οτι οι οδηγοι μπορουν να βλεπουν πολυ μεγαλυτερο μερος του δρομου μπροστα – χωρις να διασπουν την προσοχη των αλλων χρηστων του δρομου.»

Η τεχνολογια εξελιχθηκε απο μια παγκοσμια ομαδα μηχανικων και προμηθευτων της Ford. Η δοκιμη περιλαμβανε μια ειδικα διαμορφωμενη περιοχη προσομοιωσης φωτισμου, αλλα και δοκιμες σε νυχτερινες συνθηκες σε ολο το κοσμο.

Η τεχνολογια Glare-Free Highbeam συνεργαζεται με το συστημα Auto High Beam της Ford, και τους προβολεις Ford Dynamic LED με Adaptive Front Lighting System, που μπορουν να προσαρμοζουν τη δεσμη και την ενταση των προβολεων σε μια απο τις επτα ρυθμισεις, αναλογα με την ταχυτητα, το φωτισμο περιβαλλοντος, τη γωνια του τιμονιου, την αποσταση απο το προπορευομενο οχημα και την ενεργοποιηση των καθαριστηρων του παρμπριζ. Οι αυτοματοποιημενες τεχνολογιες φωτισμου της Ford ενεργοποιουνται οταν ανιχνευσουν ελλιπη φωτισμο περιβαλλοντος.

«Διαπιστωσαμε οτι ορισμενοι οδηγοι εχουν τοσο αγχος για να μην ‘τυφλωσουν’ τους αλλους με τα φωτα τους ωστε αποφευγουν να χρησιμοποιουν τη μεγαλη σκαλα,» δηλωσε ο Koherr. «Η τεχνολογια Glare-Free Highbeam της Ford μπορει να απαλλαξει τους οδηγους απο αυτο το στρες, ενω η ομαλη εναλλαγη μεταξυ των ρυθμισεων βοηθα τα ματια του οδηγου να προσαρμοζονται ταχυτερα στις μεταβαλλομενες συνθηκες φωτισμου.»

Αλλες ημιαυτονομες τεχνολογιες της Ford μπορουν να ανιχνευουν οδικα σηματα και να προσαρμοζουν το γκαζι βοηθωντας τους οδηγους να παραμενουν εντος των οριων ταχυτητας. Επισης ανιχνευουν ανθρωπους μεσα η κοντα στο δρομο, η και διερχομενους, και ενεργοποιουν αυτοματα τα φρενα εαν διαπιστωσουν επικειμενη συγκρουση. Η Ford εξελισσει επισης την προηγμενη τεχνολογια φωτισμου  του μελλοντος που βελτιωνει την ορατοτητα σε πλατειες, διασταυρωσεις, σημεια παραχωρησης προτεραιοτητας και στοπ, ενω επισυρει και την προσοχη του οδηγου σε πεζους, δικυκλιστες ακομα και μεγαλα ζωα που βρισκονται στην πορεια του οχηματος η στο πλαϊ του δρομου. 

Η τεχνολογια Glare-Free Highbeam διατιθεται τωρα για ολα τα Ford S-MAX, Galaxy και θα προσφερεται επισης με το προσεχες Ford Edge.

.embed-container { position: relative; padding-bottom: 56.25%; height: 0; overflow: hidden; max-width: 100%; } .embed-container iframe, .embed-container object, .embed-container embed { position: absolute; top: 0; left: 0; width: 100%; height: 100%; }

[youtube https://www.youtube.com/watch?v=nzeFzQe-oe0]

Leave a Reply

Top
Vehicle added!
The vehicle is already in the wishlist!