Τι θα κάνει η Tesla στην Ελλάδα

Για την καινοτομο αυτοκινητοβιομηχανια Tesla και για τα σχεδια της για την Ελλαδα, πολλα εχουν γραφτει. Τωρα, που το «καμαρι» του Elon Musk ανοιγει παραρτημα στη χωρα μας, ενας αερας αισιοδοξιας φυσηξε. Ομως, πριν αρχισουμε τους πανηγυρισμους για τον μεγαλοεπενδυτη –και ολα τα συναφη- το ερωτημα που πρεπει να απαντηθει, ειναι ενα: Τι θα κανει η Tesla στην Ελλαδα, μια χωρα στην οποια ουσιαστικα ως τωρα δεν εχει παρουσια; (Αρκει να θυμηθει κανεις τον Γιαννη Αλαφουζο, ιδιοκτητη Tesla, να ζητα απο τον Musk βοηθεια για την –ανυπαρκτη στη χωρα μας- τεχνικη υποστηριξη για το αυτοκινητο του).

Ναι, η Tesla εχει σχεδιασει τη δημιουργια ενος (μικρου) δικτυου φορτισης των μοντελων της στην Ελλαδα. Εχει, στο παρελθον, συζητησει –ανεπιτυχως, αλλα το προσπαθησε- με τις ελληνικες Αρχες τη δημιουργια ενος εργοστασιου στη χωρα μας. Ομως, τωρα, μην περιμενεις να δεις gigafactories, γραμμες παραγωγης Model 3 και αλλα τετοια. (Η αληθεια ειναι πως υφισταται ενα ενδιαφερον για δημιουργια γραμμης παραγωγης μπαταριων, αλλα δεν εχει προχωρησει, καθως υπαρχουν και αλλες «υποψηφιες» χωρες).

Η γραμμη παραγωγης της Tesla εχει ρομποτ. Πολλα ρομποτ
Η Tesla Greece συνισταται «απλα» σε ενα R&D (Research & Development) τμημα, το οποιο και θα εδρευει στο Β\’ κτιριο του Εθνικου Κεντρου Ερευνας Φυσικων Επιστημων. Θα απασχολει περιπου 10 ατομα στο ελληνικο hub της και θα εχει καθαρα ερευνητικη αποστολη.
Η Tesla, εκπροσωπος της οποιας δεν ηταν αμεσα διαθεσιμος για σχολιο στο Topspeed.gr, με δηλωση της στο  electrek.co, εξηγει οτι «η Tesla δημιουργει ενα μικρο γραφειο ερευνας και τεχνολογιας στην Αθηνα, το οποιο θα αποτελειται απο μια ομαδα εξειδικευμενων, εξαιρετικα ικανων μηχανικων. Η ομαδα θα επικεντρωσει αποκλειστικα σε περιορισμενες δραστηριοτητες ερευνας και αναπτυξης για την επιταχυνση της αναπτυξης τεχνολογιας ηλεκτρικων κινητηρων μεσω στενης συνεργασιας με την ομαδα μας στις ΗΠΑ».
Στο τελευταιο κομματι, θα πρεπει να σταθουμε. Ο εκκεντρικος και -σιγουρα- μεγαλοφυης δισεκατομμυριουχος επενδυει επανω σε ανθρωπους στη χωρα μας. Σε επιστημονικο προσωπικο. Προφανεστατα, επειδη εχει πολυ καλο προηγουμενο με τους Ελληνες συνεργατες του.  Οχι τυχαια, τρεις Ελληνες οι οποιοι βρισκονται σε θεσεις- κλειδια στην Tesla, διαπρεπουν με το εργο τους.  Και, οχι τυχαια, εχουν σπουδασει στο ιδιο ιδρυμα στο οποιο εδρευει η Tesla Greece. Προκειται για τρεις εκ των κορυφαιων σχεδιαστων ηλεκτροκινητηρων της εταιριας, τον Επικεφαλης Σχεδιαστη Κινητηρων Κωνσταντινο Λασκαρη, τον Μηχανικο Σχεδιαστη Κινητηρων Κωνσταντινο Μπουρχα και τον επισης σχεδιαστη κινητηρων Βασιλη Παπανικολαου.
Αυτο, το επιβεβαιωνει και ο εκπροσωπος της εταιρειας, ο οποιος λεει οτι \”η Ελλαδα διαθετει ισχυρο ταλεντο στην ηλεκτροκινηση και τεχνικα πανεπιστημια, προσφεροντας εξατομικευμενα προγραμματα και εξειδικευμενες δεξιοτητες για την τεχνολογια των ηλεκτρικων κινητηρων\”.
Ειναι λοιπον αυτο σοβαρη εξελιξη; Τηρουμενων των αναλογιων και με δεδομενο οτι το βασικο team R&D ειναι στην California και προσφατα δημιουργηθηκαν υποστηρικτικες ομαδες στη Γερμανια και το Ηνωμενο Βασιλειο, η επιλογη της Ελλαδας λεει πολλα. Αλλωστε, οι τρεις παραπανω Ελληνες, «μετακομισαν» στο Palo Alto, ωστε να δουλεψουν επανω στις νεες τεχνολογιες των ηλεκτροκινητηρων της Tesla. Το concept λοιπον, ισως να ειναι οτι οι κινητηρες του μελλοντος, θα σχεδιαζονται απο ελληνικα χερια και μυαλα

Leave a Reply

Top
Vehicle added!
The vehicle is already in the wishlist!