Τι να κάνεις αν σου έρθει λάθος πρόστιμο για ανασφάλιστο

Mετα απο εναν χρονο -περιπου- παλινωδιων, η ωρα της… κρισης για τα ανασφαλιστα εφτασε. Last call λοιπον. Αν και καποιες πληροφοριες αναφερουν οτι θα δοθει (;) μια ατυπη παραταση ως αποψε τα μεσανυχτα για να επικαιροποιηθει η λιστα, περιπου 385.000 ιδιοκτητες ανασφαλιστων οχηματων, αυτοκινητων και μοτοσικλετων, θα λαβουν τη \”λυπητερη\”. Οπου \”λυπητερη\”, τα προστιμα για την κυκλοφορια ανασφαλιστων οχηματων. 


Τα «ραβασακια» με τα προστιμα, εχουν ως εξης:

Για δικυκλα ως 250 κ.ε.: 100 ευρω
Για δικυκλα πανω απο 251 κ.ε.: 150 ευρω
Για αυτοκινητα ως 1.000 κ.ε.: 200 ευρω
Για αυτοκινητα πανω απο 1.001 κ.ε.: 250 ευρω

Βασει των στοιχειων των ασφαλιστικων εταιρειων, τα ασφαλισμενα οχηματα φτανουν στα 6,1 εκατομμυρια ενω μετα απο τη διασταυρωση του περσινου Ιουνιου ειχε καταγραφει αυξηση των ασφαλισεων κατα περιπου 510 χιλιαδες, με αποτελεσμα ο στολος των ασφαλισμενων οχηματων να ξεπερασει τα 6,2 εκατομμυρια.

Το ερωτημα βεβαια ειναι αν το φετινο καλοκαιρι θα υπαρχουν λαθη και… παρεξηγησεις, οπως το προηγουμενο. Ηδη, αρκετοι ιδιοκτητες οχηματων, ετοιμαζονται για… ταλαιπωρια, καθως θα πρεπει να αποδειξουν στις φορολογικες αρχες οτι τους εσταλη λανθασμενα προστιμο. Αυτο, βεβαια, δεν αφορα παρανοησεις, οπως για παραδειγμα τους ιδιοκτητες ΙΧ που τα εχουν αφησει σε μαντρες εμποριας αυτοκινητων για να πουληθουν, αλλα δεν τα εχουν μεταβιβασει και δεν εχουν παραδωσει πινακιδες. Σε καθε περιπτωση, επειδη υπαρχουν και αρκετες περιπτωσεις ιδιοκτητων αυτοκινητων που μεταβιβασαν το οχημα τους αλλα δεν ολοκληρωθηκε η μεταβιβαση, τονιζεται πως η υποχρεωση ασφαλισης βαρυνει τον τελευταιο ιδιοκτητη του οχηματος. 

Παρολα αυτα, υπαρχουν και διαφορετικες περιπτωσεις, οπως για παραδειγμα κλεμμενων, διαγραμμενων κλπ αυτοκινητων και μοτοσικλετων. Τι γινεται σε αυτη την περιπτωση; Συμφωνα με τις οδηγιες της ΑΑΔΕ:

Στις περιπτωσεις που μη ορθως το οχημα σας περιλαμβανεται στον καταλογο των μη ασφαλισμενων, θα πρεπει, κατα περιπτωση, να ακολουθειται η κατωτερω διαδικασια:

– Αν ηταν ασφαλισμενο κατα την ημερομηνια διασταυρωσης, θα πρεπει να απευθυνθειτε στην ασφαλιστικη επιχειρηση στην οποια το εχετε ασφαλισει, προκειμενου να γινουν οι εκ μερους της αναγκαιες ενεργειες.

– Αν δεν σας ανηκε ποτε η εχει αλλαξει αριθμο κυκλοφοριας η εχει διαγραφει η ηταν σε ακινησια κατα την ημερομηνια διασταυρωσης θα πρεπει να απευθυνθειτε στην αρμοδια για τη φορολογια σας Δ.Ο.Υ. προσκομιζοντας τα απαραιτητα δικαιολογητικα (βεβαιωση ακινησιας η ιστορικο μεταβολων του συγκεκριμενου οχηματος απο την αρμοδια Περιφερειακη Υπηρεσια Μεταφορων, στην οποια εχει εκδοθει η αδεια κυκλοφοριας του κ.λπ.).

– Αν υπαρχει λαθος στα στοιχεια της αδειας κυκλοφοριας η το οχημα δεν σας ανηκει πλεον, θα πρεπει να απευθυνθειτε στην αρμοδια, κατα τα προαναφερθεντα, Περιφερειακη Υπηρεσια Μεταφορων.

– Αν υποβληθηκε αιτηση μεταβιβασης του οχηματος σε Κ.Ε.Π. και δεν εχει εκδοθει ακομα η νεα αδεια κυκλοφοριας, θα πρεπει να απευθυνθειτε σε οποιαδηποτε Δ.Ο.Υ. προσκομιζοντας σχετικη βεβαιωση του Κ.Ε.Π. για την υποβολη του αιτηματος μεταβιβασης, προκειμενου να ακυρωθει το παραβολο.

– Αν υπαρχει εξαιρεση της υποχρεωτικης ασφαλισης κατ\’ εφαρμογη της διαταξης του αρθρου 3 του π.δ. 237/1986 (ΦΕΚ Α΄ 331), οπως ισχυει, θα πρεπει να απευθυνθειτε σε οποιαδηποτε Δ.Ο.Υ., προσκομιζοντας τα σχετικα δικαιολογητικα, προκειμενου να ακυρωθει το παραβολο.

– Στην περιπτωση που το οχημα σας εντοπισθηκε και απο την Αστυνομικη Αρχη και επιβληθηκαν οι ποινες και τα προστιμα της παρ. 4 του αρθρου 5 και του αρθρου 12 του π.δ. 237/1986, οπως ισχυουν, δεν απαιτειται η πληρωμη του παραβολου για την εκδοση ασφαλιστηριου συμβολαιου. Θα πρεπει ομως, πριν την εκδοση ασφαλιστηριου συμβολαιου, να απευθυνθειτε σε οποιαδηποτε Δ.Ο.Υ. προσκομιζοντας τη σχετικη πραξη της Αστυνομικης Αρχης επικαιροποιημενη, προκειμενου να ακυρωθει το παραβολο.

– Σε περιπτωση που αποκτησατε το οχημα εως και εφτα (7) εργασιμες ημερες πριν την διασταυρωση, θα πρεπει να απευθυνθειτε σε οποιαδηποτε Δ.Ο.Υ προκειμενου να ακυρωθει το παραβολο.

– Σε περιπτωση που ειστε κληρονομος οχηματος του οποιου ο θανων ειχε την πληρη και αποκλειστικη κυριοτητα και αυτος απεβιωσε μεσα σε χρονικο διαστημα 6 μηνων πριν την διασταυρωση, δεν θα εκδοθει παραβολο για το εν λογω οχημα. Κατ’ εξαιρεση και αποκλειστικα στις περιπτωσεις οπου ο θανατος επηλθε απο τις 30/3/2018 και επειτα και δεν δηλωθηκε στην αρμοδια Δ.Ο.Υ απο τους κληρονομους, το τυχον παραβολο που θα εκδοθει δυναται να ακυρωθει απο την αρμοδια Δ.Ο.Υ μετα απο αιτημα των κληρονομων. Σημειωνεται οτι αναλυτικοτερες πληροφοριες θα βρειτε στο σχετικο Πληροφοριακο Οδηγο.

Τα παραβολα που δεν θα χρησιμοποιηθουν, καθως και αυτα που δημιουργηθηκαν για οχηματα που εξαιρεθηκαν κατα τα προαναφερθεντα απο τον καταλογο των μη ασφαλισμενων, ακυρωνονται αυτοματα.

Leave a Reply

Top
Vehicle added!
The vehicle is already in the wishlist!