Τι συμβαίνει με τα ασθενοφόρα της Θεσσαλονίκης;


Στην Αθηνα, απο τον περιβολο του νοσοκομειου \”Σωτηρια\”, τα δεκαδες παροπλισμενα ασθενοφορα του ΕΚΑΒ, τα οποια \”κανιβαλιζονταν\” (δηλαδη χρησιμοποιουνταν ως \”δοτες\” ανταλλακτικων για αυτα που κινουνται) απομακρυνθηκαν. Στη Χαλκιδικη, δεν υπαρχει 24ωρη καλυψη απο ασθενοφορο. Στη Θεσσαλονικη, με πληθυσμιακα δεδομενα, τα ασθενοφορα ειναι λιγοτερα απο αυτα που θα επρεπε να υπαρχουν για να καλυπτουν τα εκτακτα περιστατικα. Και οι καταγγελιες της ΠΟΕΔΗΝ για ασθενοφορα που μενουν ενω μεταφερουν ασθενεις, παιρνουν φωτια (!) κατα τη διαρκεια διακομιδων, η κυκλοφορουν ασυντηρητα, εχοντας γραψει ως και εκατομμυρια χιλιομετρα στα κοντερ τους, μαζι με τις πιο προσφατες για παρανομα ασθενοφορα ιδιωτων που πλουτιζουν εκμεταλλευομενοι τις ελλειψεις του ΕΚΑΒ, μενουν να στοιχειωνουν τις σκεψεις μας. 

Διαγωνισμοι για καινουρια ασθενοφορα στην Περιφερεια της Μακεδονιας \”τρεχουν\”. Πρεπει ομως και να ολοκληρωθουν

Ολα αυτα -και πολλα ακομα- θα μπορουσαν και μπορουν να λυθουν με δυο τροπους: Ο ενας ειναι οι δωρεες και ο αλλος, ο αυτονοητος: Η αγορα νεων οχηματων. Και επειδη οι εποχες -συνεχιζουν να- ειναι δυσκολες, η χρηματοδοτηση μεσω προγραμματων του ΕΣΠΑ μπορει να λυσει και το… μονιμο (τα τελευταια χρονια) ελληνικο προβλημα, αυτο των χρηματων. Δυστυχως ομως, δεν γινεται ετσι παντα. Γιατι, ακομα και οταν τα χρηματα για αγορα νεων ασθενοφορων ερχονται απο τις Βρυξελλες, η Ελλαδα απλα… δεν τα χρησιμοποιει, λογω ενος συνδυασμου γραφειοκρατικων και αλλων κωλυμματων που προκαλουν αδικαιολογητες καθυστερησεις. Αρκει να σκεφτει κανεις οτι υπηρξε διαγωνισμος -για προμηθεια ασθενοφορων- ο οποιος τραβηξε… 12 χρονια! Οχι περιεργο, αν σκεφτει κανεις οτι υπαρχουν ασθενοφορα που εχουν κλεισει 12ετια σκληρης χρησης στους ελληνικους δρομους.

Εικονα απο διαμαρτυρια των πληρωματων των ασθενοφορων στο Λευκο Πυργο

Ας δουμε ομως ενα συγκεκριμενο παραδειγμα. Στις αρχες του 2018, προκηρυχθηκε διαγωνισμος για την προμηθεια ασθενοφορων οχηματων και κινητων μοναδων διασωσης, για τις αναγκες του ΕΚΑΒ Θεσσαλονικης. Η διαδικασια εγινε οπως οριζει ο νομος. Εκδοθηκε η διακηρυξη και ξεκινησε η διαγωνιστικη διαδικασια. Μεχρι να ολοκληρωθει το πρωτο διμηνο του 2018, ειχαν κατατεθει οι οικονομικες προσφορες απο τις εταιρειες που δηλωσαν συμμετοχη και εμενε, ουσιαστικα το τελευταιο, τυπικο σκελος: Μετα απο το ανοιγμα των οικονομικων προσφορων, απεμενε η εκδοση κατακυρωτικης αποφασης απο την αρμοδια επιτροπη της διοικησης του ΕΚΑΒ και η διαβιβαση του φακελου στο Ελεγκτικο Συνεδριο για τον ελεγχο της τυπικοτητας των διαδικασιων και την τελικη του εγκριση. 

Ενα μεγαλο μερος του στολου του ΕΚΑΒ ειναι παλιο και ασυντηρητο. Το συγκεκριμενο, εχει ενα μικροπροβληματακι

Αφου λοιπον η διαδικασια βρισκεται στο τελευταιο σταδιο και αφου το ΕΚΑΒ, με τον υπαρχοντα στολο να δουλευει στα \”κοκκινα\” εχει αμεση αναγκη να προμηθευτει ασθενοφορα, θα περιμενε κανεις η διαδικασια να τελειωσει στο… τσακ μπαμ. Αφου κατατεθηκαν και αξιολογηθηκαν οι προσφορες και αφου ολα ειναι συννομα, αυτος που εκανε την πιο συμφερουσα να κερδισει, να υπογραψει και να παραδωσει τα ασθενοφορα. Ομως δεν εγινε ετσι. Για καποιο περιεργο λογο, απο το πρωτο διμηνο του 2018, ο διαγωνισμος παραμενει \”παγωμενος\” στο τελευταιο του σταδιο. Δηλαδη στην ανακηρυξη του μειοδοτη! Το γιατι η Διοικηση του ΕΚΑΒ δεν τον προχωρα, ειναι ενα ερωτημα


Το προβλημα, βεβαια, δεν ειναι μονο αυτο που σκεφτεται κανεις, δηλαδη το αυτονοητο. Ειναι και οτι με το ΕΣΠΑ (2014-2020) να ληγει σε μερικες εβδομαδες απο τωρα, προβαλλει πλεον ορατος ο κινδυνος να χαθει η χρηματοδοτηση απο την ΕΕ, γεγονος που σημαινει οτι θα πρεπει να δοθει νεα \”μαχη\” για να εγκριθουν καινουρια προγραμματα προμηθειας ασθενοφορων. Αλλα και οι Ευρωπαιοι, μαλλον με το δικιο τους, δεν μπορουν παρα να αναρωτιουνται γιατι αυτοι οι Ελληνες, εφοσον χρειαζονται ασθενοφορα, δεν τα… αγοραζουν και αφηνουν τους διαγωνισμους στο \”περιμενε\”

Οι εργαζομενοι του ΕΚΑΒ, παρα τις εξαιρετικα δυσκολες συνθηκες που βιωνουν καθημερινα,  συνεχιζουν χωρις τα απαραιτητα εφοδια να προσπαθουν να βοηθησουν τους πολιτες, που θα τους χρειαστουν στη δυσκολη στιγμη που θα επιδεινωθει η υγεια τους. Και φυσικα, ειναι και αυτοι που ερχονται στη δυσκολη θεση να τα… ακουνε απο τους ασθενεις που ταλαιπωρουνται. Υπαρχουν, ωστοσο και καλα νεα. Οπως η υπογραφη της συμβασης για τη δωρεαν συντηρηση και επισκευη των 143 ασθενοφορων του ΕΚΑΒ στα πλαισια της δωρεας του Ιδρυματος «Σταυρος Νιαρχος».


Η συγκεκριμενη συμβαση αποτελει το δευτερο σκελος της βασικης δωρεας, προβλεπει την καλυψη της δαπανης για τη δωρεαν συντηρηση και επισκευη για 8 χρονια, μετα τη ληξη της εργοστασιακης εγγυησης, 65 συμβατικων ασθενοφορων, 22 κινητων ιατρικων μοναδων, 26 ασθενοφορων 4Χ4, καθως και 30 οχηματων μικρου ογκου, που ειχε προσφερει το Ιδρυμα «Σταυρος Νιαρχος» απο το 2017, με στοχο τον εκσυγχρονισμο και την αναβαθμιση του στολου ασθενοφορων του ΕΚΑΒ. Υπεγραφη τωρα. 


Leave a Reply

Top
Vehicle added!
The vehicle is already in the wishlist!