Το… διαστημικό Navara της Nissan

Στην Εκθεση Επαγγελματικου Αυτοκινητου (ΙΑΑ) στο Αννοβερο (20-27 Σεπτεμβριου), η Nissan κλεβει την παρασταση,  με την αποκαλυψη του Navara Dark Sky Concept και της νεας extreme εκδοσης N-Guard του Navara. Αδιαμφισβητητα ομως, το “αστερι” της εκθεσης ειναι το Nissan Navara Dark Sky Concept. Αναπτυχθηκε σε συνεργασια με την Ευρωπαϊκο  Οργανισμο Διαστηματος (ESA) και ειναι εξοπλισμενο με μια πιο προηγμενη εκδοση της τεχνολογιας υποστηριξης του οδηγου ProPILOT της Nissan, υπογραμμιζοντας με αυτον τον τροπο τις πανισχυρες δυνατοτητες του Navara, σε συνδυασμο με την ικανοτητα του να ρυμουλκησει και να τροφοδοτησει με ενεργεια, ενα κινητο παρατηρητηριο του διαστηματος.


Το συγκεκριμενο πρωτοτυπο εφοδιαζεται με ενα τηλεσκοπιο PlaneWave εξαιρετικα υψηλης αποδοσης, σε ενα ειδικα διαμορφωμενο τρεϊλερ. Χαρη στις εξυπνες ικανοτητες ρυμουλκησης του Navara, το τηλεσκοπιο μπορει να ρυμουλκηθει ευκολα σε απομακρυσμενες θεσεις εκτος δρομου, οπου βρισκονται οι καλυτερες ατμοσφαιρικες συνθηκες για την παρατηρηση των αστεροειδων.


Ντεμπουτο στην φετινη εκθεση πραγματοποιει επισης το Nissan Navara N-Guard, μια “σκληροτραχηλη” και συναμα  κομψη ειδικη εκδοση, που συντομα θα διατιθεται και στην Ελλαδα.  Διαθετει μια σειρα απο εξωτερικες και εσωτερικες σχεδιαστικες αναβαθμισεις, προσδιδοντας περισσοτερη αιγλη σε εκεινους που  επιθυμουν το απολυτο  Navara, για εκτος δρομου περιπετειες.


Εμπνευσμενο απο το Nissan Navara EnGuard Concept που παρουσιαστηκε στο Σαλονι Αυτοκινητου του Αννοβερου το 2016, το Navara N-Guard διατιθεται και  με το πακετο μετατροπης OFF-ROADER AT32. Με αυξημενη αποσταση απο το εδαφος, προστασια απο το κατω μερος και προαιρετικη επιλογη φιλτρου αερα τυπου snorkel, ειναι το πιο ικανο Navara που εχει διατεθει ποτε στην Ευρωπαϊκη αγορα.

Το Nissan Navara Dark Sky Concept

Το Nissan Navara Dark Sky Concept, αναπτυχθηκε σε συνεργασια με τον Ευρωπαϊκο Οργανισμο Διαστηματος (ESA), αποτελωντας ενα κινητο εργαστηριο αστρονομιας, το οποιο διαθετει ενα κορυφαιο τηλεσκοπιο, σε ενα ειδικα διαμορφωμενο τρεϊλερ για εκτος δρομου διαδρομες. Αποτελωντας την πιο προσφατη ενσαρκωση του Nissan Intelligent Mobility, το οχημα διαθετει την τεχνολογια υποστηριξης ProPILOT για τον οδηγο, σε μια αναβαθμισμενη εκδοχη, καθιστωντας το οχημα κορυφαιο και ασφαλες, σε εκτος δρομου διαδρομες με ρυμουλκουμενο.  

Ο ESA, χαρτογραφει τα αστερια με πρωτοφανη ακριβεια χρησιμοποιωντας τον δορυφορο Gaia, ο οποιος εχει ηδη καταγραψει πανω απο ενα δισεκατομμυριο αστερια. Το πρωτοτυπο Dark Sky του Nissan Navara  υποστηριζει αυτο το εργο, βοηθωντας τους αστρονομους να διεξαγουν συνεχεις παρατηρησεις του συμπαντος απο περιοχες που ειναι δυσκολο να προσεγγισουν, μακρια απο τη φωτορυπανση των αστικων περιοχων, γεγονος που μειωνει την ορατοτητα.

Το οχημα περιλαμβανει μια σειρα εξυπνων λειτουργιων, που εχουν αναβαθμιστει για να καλυψουν τις αναγκες των συγχρονων επαγγελματιων, οπως :

– Το ProPILOT που ενισχυει τον ρολο του οδηγου, συνδυαζοντας τις τεχνολογιες Nissan Intelligent Cruise Control και Assist Steering. Αυτο διατηρει την αποσταση απο το προπορευομενο οχημα, οπως και τη θεση του οχηματος στη λωριδα κυκλοφοριας του, ακομα και σε καμπυλοειδης διαδρομες.

 – Το συστημα Intelligent Around View Monitor που, στην συγκεκριμενη περιπτωση, εχει αναβαθμιστει για να υποστηριξει τη ρυμουλκηση, δινοντας στον οδηγο μια πανοραμικη ματια γυρω απο το οχημα και καθιστωντας ευκολοτερη τη σταθμευση.
– Το βελτιωμενο συστημα του  Blind Spot Warning, που εντοπιζει αντικειμενα σε “τυφλα” σημεια, ακομα και  εντος του ευρους του τρεϊλερ. 

– Το συστημα ευθυγραμμισης του τρεϊλερ, που επιτρεπει στο αυτοκινητο να ελεγχει το τιμονι, την επιταχυνση, το φρεναρισμα και τη διευθυνση, ωστε να μπορει να ελιχθει αυτοματα και να ευθυγραμμιστει με το τρεϊλερ, για μια ευκολη συνδεση.

– Τα φορητα πακετα μπαταριων της Nissan που χρησιμοποιουν την τεχνολογια του αμιγως ηλεκτροκινητου Nissan LEAF, εξασφαλιζοντας προσθετη τροφοδοσια με ενεργεια, ανεξαρτητα απο την γεωγραφικη θεση του οχηματος.

Στην “καρδια” του ρυμουλκουμενου, βρισκεται  το πανισχυρο τηλεσκοπιο PlaneWave. Οι αναβαθμισμενες τεχνολογιες του  Nissan Intelligent Mobility επιτρεπουν στο τηλεσκοπιο να μεταφερθει σε “αγριες”, απομακρυσμενες τοποθεσιες με “σκοτεινο” ουρανο.

Δεδομενου οτι το κοκκινο φως ειναι το τελευταιο μηκος κυματος που απορροφαται απο το ανθρωπινο ματι και προκαλει τα χαμηλοτερα επιπεδα φωτορυπανσης, τοσο το οχημα οσο και το ρυμουλκουμενο, χρησιμοποιουν αποκλειστικα κοκκινο φωτισμο για να αποφευχθει η οπτικη διαταραχη κατα τη διαρκεια των παρατηρησεων.

Σε στενη συνεργασια με τον ESA, το τρεϊλερ ενσωματωνει επισης ενα ειδικο κλιματιστικο, επιτρεποντας στο τηλεσκοπιο να παραμεινει σταθερο και βαθμονομημενο, στη βελτιστη θερμοκρασια κατα τη μεταφορα, σε οποιαδηποτε θεση.

Μολις φτασει στον επιθυμητο και συχνα δυσπροσιτο προορισμο, η μηχανικη οροφη του τρεϊλερ μπορει να ανοιξει για να εστιασει το τηλεσκοπιο στο νυχτερινο ουρανο. Χρησιμοποιωντας εναν καθρεπτη 40 εκατοστων (πρωτογενη), εχει τη δυνατοτητα να δωσει λεπτομερεις αποψεις περα απο τους δακτυλιους του Κρονου, σε μακρινους γαλαξιες, νεφελωματα και υπερκαινοφανεις αστερες (supernovas).

Το Dark Sky Concept του Nissan Navara,  ειναι σχεδιασμενο για να αντιμετωπισει τις οποιεσδηποτε επιχειρησιακες προκλησεις. Το ασφαλες συστημα ρυμουλκησης,  σε συνδυασμο με ενα ανθεκτικο πλαισιο τυπου σκαλας, ο κινητηρας twin-turbo 2.3 λιτρων των 190ps και η ροπη των 450 Nm,  δινουν τη δυνατοτητα στο Navara να αντιμετωπισει τις προκλησεις σε δυσβατα εδαφη, καθως και να χειριζεται ευκολα το βαρος της μοναδας του τηλεσκοπιου.

Τοσο το Navara, οσο  και το τρεϊλερ,  διαθετουν μπαταριες xStorage ROAM, χρησιμοποιωντας τη δοκιμασμενη τεχνολογια μπαταριων των αμιγως ηλεκτροκινητων οχηματων της μαρκας. Οταν τοποθετηθουν στη θεση τους, οι μπαταριες ειναι συνεχως σε φορτιση και ειναι ετοιμες για χρηση,  οταν αυτο απαιτηθει.

Στα επιπλεον εξυπνα χαρακτηριστικα του πρωτοτυπου περιλαμβανονται Wi-Fi, σταθμος φορητου υπολογιστη και UHF μεταδοση για να αναμεταδιδει δεδομενα στιγμιαια, οπουδηποτε στον κοσμο. Οκτω συνδυασμενες μοναδες ρανταρ, σε καθε γωνια του οχηματος και του ρυμουλκουμενου, ενημερωνουν τον οδηγο για το τι συμβαινει περιξ του οχηματος, μεσω της οθονης αφης Infotainment του NissanConnect στον πινακα οργανων.

Αυτες οι τεχνολογιες του Nissan Intelligent Mobility συνεργαζονται αρμονικα για να καταστησουν το Nissan Navara Dark Sky Concept, το πιο “εξυπνο” pickup στην κατηγορια του, για ρυμουλκηση.

Τα συστηματα Intelligent Mobility της Nissan,  δινουν επιπλεον  τη δυνατοτητα στο Navara να κανει εκπληκτικους ελιγμους με το τρεϊλερ. Οι αισθητηρες ρανταρ και οι καμερες ανιχνευουν το εδαφος για να εντοπισουν τη σωστη θεση, ωστε να σταθμευσει και να σταθεροποιησει ο οδηγος με ασφαλεια το  ρυμουλκουμενο. Σε συγκριση με το στανταρ Navara, το συνολικο υψος του Nissan Navara Dark Sky Concept εχει αυξηθει, προσφεροντας επιπλεον αποσταση απο το εδαφος, βελτιωνοντας με αυτον τον τροπο την προσβαση του οχηματος και στα πιο δυσβατα σημεια. Μετα την Εκθεση Επαγγελματικου Αυτοκινητου (ΙΑΑ) στο Αννοβερο, η Nissan θα δωρισει το τηλεσκοπιο, σε μια συμβολικη κινηση  για να “μεταβιβασει” το πνευμα της εξερευνησης και της περιπετειας στις μελλοντικες γενιες.

Ο Ashwani Gupta, Ανωτερος Αντιπροεδρος της επιχειρηματικης μοναδας ελαφρων επαγγελματικων οχηματων της Nissan (LCV), λεει οτι \”τα  σκληροτραχηλα pickup φορτηγα που εκθετουμε στο Αννοβερο, ειναι η τελεια ενσαρκωση της αφοσιωσης που επιδεικνυει η  Nissan στις μετατροπες . Υποστηριζομενη απο το Intelligent Mobility της Nissan και συμπεριλαμβανομενου του ProPILOT, η απιστευτη ευελιξια καθε οχηματος μας επιτρεπει να ξεπερασουμε τα ορια μας και να υποστηριξουμε οποιαδηποτε  αναγκη των επαγγελματιων πελατων μας”. 


Εκτος των παραπανω μοντελων, η  Nissan παρουσιαζει στην φετινη Εκθεση Επαγγελματικου Αυτοκινητου (IAA) στο Αννοβερο, εκδοσεις των φορτηγων NV200, NV300 και NV400, καθως  και το αμιγως ηλεκτροκινητο βαν  e-NV200. Η μεγαλη ζητηση, ιδιαιτερα απο τις επιχειρησεις διανομων μεταφορας και επαγγελματικων μισθωσεων σε ολη την Ευρωπη, εχει οδηγησει σε 7.000  παραγγελιες του αναβαθμισμενου  e-NV200 απο τον περασμενο Ιανουαριο, καταγραφοντας  αυξηση 136% στις πωλησεις κατα το πρωτο εξαμηνο του 2018, σε συγκριση με την αντιστοιχη περσινη περιοδο.

Συνοδευομενα απο εγγυηση πεντε ετων η 160 χιλιαδων χιλιομετρων,  τα επαγγελματικα οχηματα της Nissan διαθετουν  τα “διαπιστευτηρια” για  να αντεπεξελθουν στις σκληρες απαιτησεις του συγχρονου επαγγελματια. 

Τα δυο κορυφαια μοντελα της ιαπωνικης μαρκας, υπογραμμιζουν την αυξανομενη ευελιξια της Nissan στα ελαφρα επαγγελματικα οχηματα (LCV), οπου οι μετατροπες σε αυτη την κατηγορια,  εχουν καταγραψει  μια εκπληκτικη αυξηση πωλησεων κατα 300%, τα τελευταια τρια χρονια. Μεσω αυτων των μετατροπων, η Nissan ειναι σε θεση να παρεχει στους  επαγγελματιες αγοραστες προσαρμοσμενες λυσεις,  που ανταποκρινονται στις ιδιαιτερες επιχειρηματικες τους αναγκες.

Leave a Reply

Top
Vehicle added!
The vehicle is already in the wishlist!