Το μεγάλο ψέμα με τους νεκρούς από τα τροχαία

Το Φεβρουαριο, η χωρα συγκλονιζεται απο το τροχαιο δυστυχημα στο οποιο χανει τη ζωη του ο δημοφιλης τραγουδιστης Παντελης Παντελιδης. Ολη η Ελλαδα κλαιει και οδυρεται και ολοι (;) συμφωνουμε, με αυτη την αφορμη, οτι κατι πρεπει να αλλαξει στην οδηγικη παιδεια των Ελληνων. Δυο μηνες μετα, αποδεικνυεται οτι ολη αυτη η κουβεντα που ανοιξε, ηταν ενα μεγαλο ψεμα. Γιατι;

Επειδη στην πραγματικοτητα, κανεις δεν συγκινειται. Οι αριθμοι, συνεχιζουν να αποδεικνυουν οτι, δυστυχως, αυτοι που χρησιμοποιουν την εκφραση \”καμια σωτηρια\”, εχουν δικιο. Ας δουμε το παραδειγμα, της εξοδου (για γιορτη, υποτιθεται) του Πασχα: Απο τις 22 Απριλιου 2016 μεχρι και τις 5 Μαϊου, 44 ανθρωποι σκοτωθηκαν στην Ελλαδα, σε τροχαια δυστυχηματα. Αλλοι 45 χαροπαλευουν και αλλοι 430, τραυματιστηκαν ελαφρα.

Αν κανεις μια συντομη μαθηματικη πραξη, θα διαπιστωσεις οτι γι\’ αυτες τις δυο εβδομαδες, τρεις ανθρωποι σκοτωνονται καθε μερα στους δρομους αυτης της ρημαγμενης χωρας. Σκεψου το: Τρεις ανθρωποι χανονται καθε μερα και δεν κουνιεται φυλλο! Αλλοι τοσοι, καθηλωνονται σε αναπηρικα καροτσακια, μενουν φυτα (ξερω, ειναι politically incorrect η φραση μου, αλλα ΠΡΕΠΕΙ να σε ταρακουνησω), περνουν το υπολοιπο της ζωης τους χωρις χερια, χωρις ποδια, σακατεμενοι. Αλλα δεν κουνιεται φυλλο!
Σε περιπτωση που αναρωτιεσαι τι ηλικια εχουν αυτοι που σκοτωνονται σε τροχαια…

Εδω, λοιπον, ειναι το μεγαλο ψεμα στο (κροκοδειλιο) κλαμα για ολους αυτους τους ανθρωπους που χανονται στην ασφαλτο. Πως ειναι δυνατον να ξεσηκωνομαστε (δικαιως) οταν ο καθε Τομσεν, ο καθε Σοϊμπλε, η καθε Μερκελ απειλει το μελλον μας, αλλα να μη μας νοιαζει οταν ξερουμε οτι την επομενη ωρα μπορει να μην υπαρχουμε; Τι να την κανεις τη συνταξη, ανθρωπε μου, αν βλεπεις τα ραδικια αναποδα;

Φετος, λεει, οι νεκροι της εξοδου, ηταν δραματικα περισσοτεροι απ\’ οτι περυσι: 44 σε 14 μερες, εναντι 35 σε 17 ημερες, το 2015. Οι αξιωματικοι της Τροχαιας, λενε οτι μεγαλο ρολο, παιζει η πεσμενη ψυχολογια των Ελληνων που εχουν πολλες εγνοιες στο κεφαλι τους. Μπουρδες! Το χω πει και θα το ξαναπω. Η αιτια που σκοτωνομαστε στους δρομους, ειναι απλη: Ειμαστε απαιδευτοι στα οδικα πραγματα, ξερολες, αγενεστατοι, αξεστοι, και οδηγουμε εχοντας χεσμενους, τους γυρω μας.  (Αυτο το τελευταιο, η αδιαφορια μας για τον διπλανο μας, ειναι και μια απο τις κυριες αιτιες της κρισης που περναμε, αλλα αυτο ειναι μια αλλη συζητηση).

Τι, παρεξηγηθηκες; Δεν ειμαστε ετσι οι Ελληνες; Για του λογου το αληθες, παραθετω τα τελευταια διαθεσιμα στοιχεια της Τροχαιας, που αφορουν το ετος 2015: Το 2015, η Τροχαια εκοψε 12.693 κλησεις σε οδηγους για μεθη. Προσεξε: Αυτοι ηταν οι \”ατυχοι\” που επεσαν επανω σε ενα μπλοκο για αλκοτεστ. Χωρις να λαβεις υποψη ποσοι γλιτωσαν την κληση, σκεψου μονο οτι κοντα 13.000 συμπολιτες μας, τα ηπιαν και βγηκαν στο δρομο με το τροχοφορο τους. Σκεψου οτι θα μπορουσαν να εχουν πεσει πανω σου!

Αλλοι 5.708, πιαστηκαν να παραβιαζουν τον ερυθρο σηματοδοτη. Σιγα τα λαχανα! Σε αυτη τη χωρα, σχεδον δεν υπαρχει δικυκλιστης (καλα, ειδικα οι ποδηλατες αναρωτιεμαι τι σκεφτονται) που να περνα με κοκκινο. Κι αμα του ζητησεις το λογο, ειναι ετοιμος για καυγα! Ποιο καυγα ρε κακομοιρη, που απο τυχη δεν γυρνας στο σπιτι σου με νεκροφορα;

Αλλοι 5.057 πιαστηκαν να οδηγουν στο αντιθετο ρευμα που ειναι μια αλλη πανμεγιστη βλακεια. Ποσο πιο υψηλο iq απο την αμοιβαδα πρεπει να εχεις για να καταλαβεις οτι ειτε \”βιαζεσαι\”, ειτε οποιοδηποτε λογο δεν πρεπει να μπαινεις αναποδα, επειδη υπαρχουν πιθανοτητες να \”αγκαλιαστεις\” με καποιον;

Χθες, \”σοκαρισμενοι\” συναδελφοι μου μετεδιδαν οτι σε μετωπικη συγκρουση στην επαρχιακη οδο Ηρακλειου-Αγιας Γαληνης και οι τρεις επιβαινοντες των δυο οχηματων εχασαν τη ζωη τους επειδη δε φοραγαν ζωνη ασφαλειας. Που ακριβως ειναι το \”σοκαριστικο\”; Περυσι, 13.432 συμπολιτες μας πιαστηκαν να οδηγουν χωρις ζωνη, 19.486 χωρις κρανος, ενω 210 μετεφεραν τα παιδια τους χωρις το ειδικο καθισματακι (εδω αλλοι ανεβαζουν το νηπιο στο μηχανακι και χωρις κρανος, το καθισματακι μας μαρανε). 
Τα στοιχεια απο τη Διευθυνση Τροχαιας. Να τα εχεις, να τα καμαρωνεις

Πραγματικα λοιπον, πιστευεις οτι αυτος ο λαος νοιαζεται για το αν θα σκοτωθει το παιδι του, ο γονιος του, ο συγγενης του, ο κολλητος του στο δρομο; Δεκαρα δε δινει!

\”Δεν ειναι ολοι ετσι\”, θα πεις. \”Υπαρχουν και σωστοι οδηγοι, υπαρχουν και ανθρωποι που ειτε καβαλανε ποδηλατο, ειτε νταλικα, ειτε ειναι πεζοι, σκεφτονται τον ΚΟΚ\”. Ναι, ετσι ειναι, αλλα ειναι μειοψηφια. Η σιωπηρη μειοψηφια. Οχι τοσο σιωπηρη, πια!

Και τι πρεπει να γινει; Να αποκτησουμε οδηγικη/οδικη παιδεια. Πως; Το ιδανικοτερο, θα ηταν να μπει ενα σχετικο μαθημα στα σχολεια, μιας και για τη γενια που ηδη ειναι στους δρομους, οποιος εχει μυαλο, θα καταλαβει τι πρεπει να κανει. Το ειχα προτεινει προσφατα και ειχα προσφερθει μαλιστα (αφιλοκερδως, φυσικα) να προσφερω τις υπηρεσιες μου, οπου χρειαστει. Αλλα φυσικα, το Υπουργειο Παιδειας ειναι απασχολημενο στο να βρει τροπο να μειωσει τους δασκαλους. Ποιος χεστηκε για τους δρομους; (Αλλα και στις κυβερνησεις ειναι τοσο ηλιθιοι που δε νοουν να καταλαβουν οτι αυξανοντας την ηλικια του στολου των οχηματων που υπερφορολογουν και μειωνοντας τα τροχαια θα εξοικονομησουν/κερδισουν δισεκατομμυρια ευρω).

Και τωρα, που ειπα (εγραψα) \”δρομους\”. Φυσικα, δεν ειναι μονο η ηλιθιοτητα μας, που μας σκοτωνει. Ειναι δεκαδες αλλοι παραγοντες. Ειναι, για παραδειγμα, οι γελοιοι καροδρομοι τους οποιους παραδιδουν κατασκευαστες και σκανδαλωδως παραλαμβανουν πολιτικοι, που θα επρεπε σημερα να βρισκονται στη φυλακη.

Δε χρειαζεται να πω πολλα για την ποιοτητα των δρομων, στη χωρα που μας κοστιζει 7,2 εκατομμυρια ευρω καθε χιλιομετρο νεου δρομου που κατασκευαζεται.  

Στη χωρα που μια πρωτη αυτοψια της Περιφερειας Στερεας Ελλαδας στην εθνικη οδο, απο το Σχηματαρι, ως τη Λαμια, βρηκε 40 σημεια τα οποια θα μπορουσαν να προκαλεσουν τροχαιο.

Στη χωρα που ακομα χορηγουνται αδειες οδηγησης σε ατομα ασχετα και επικινδυνα, αρκει να εχουν \”λαδωσει\”.

Στη χωρα που η ελπιδα, εχει σκοτωθει σε τροχαιο, προ πολλου…

Leave a Reply

Top
Vehicle added!
The vehicle is already in the wishlist!