Το νέο Kia Ceed θα έχει και αυτόνομη οδήγηση!

Το εχουμε πει και το ξαναλεμε οτι η Kia Motors, οσο περνα ο καιρος, εξευρωπαϊζεται, σε ο,τι αφορα τα ζητηματα εξοπλισμου, σχεδιασμου και ποιοτητας, διατηρωντας ωστοσο τα στοιχεια που της εδωσαν πιστους πελατες και την εδραιωσαν στην ελιτ των κατασκευαστων μικρομεσαιων αυτοκινητων .

Αυτο λοιπον, αποδεικνυεται και τωρα, που οι Κορεατες αποκαλυπτουν το νεο Ceed ενοψει της παγκοσμιας πρεμιερας στην Διεθνη Εκθεση Αυτοκινητου της Γενευης. Η νεα, 3η γενια Ceed σχεδιαστηκε, εξελιχθηκε και θα κατασκευαζεται στην Ευρωπη ενισχυοντας την παρουσια της Kia στην αγορα της Γηραιας Ηπειρου και στο C-segment.

Η παραγωγη του Kia cee’d ξεκινησε στη Σλοβακια τον Δεκεμβριο του 2006 και απο τοτε περισσοτερα απο 1,28 εκατομμυρια αυτοκινητα εχουν βγει απο την γραμμη παραγωγης. Στο νεο του κεφαλαιο το cee’d μετονομαζεται σε Ceed με τη 2η γενια να εχει ξεπερασει τις 640.000 μοναδες απο το λανσαρισμα του το 2012. Η 3η γενια ερχεται να συνεχισει την εξαιρετικη πορεια του δημοφιλους μοντελου της Kia που σχεδιαστηκε και εξελιχθηκε στο σχεδιαστικο κεντρο της μαρκας στην Φρανκφουρτη και που θα παραγεται στο εργοστασιο στην Žilina της Σλοβακιας, μαζι με τα Kia Sportage και Kia Venga. Η εκδοση αμαξωματος hatchback (πενταθυρη) θα μπει στην παραγωγη τον Μαϊο με τις πωλησεις να ξεκινουν στα τελη του καλοκαιριου.

Ο  Michael Cole, Διευθυνων Συμβουλος της Kia Motors Europe, σχολιαζει: “Το Kia Ceed αποτελεσε τον κεντρικο αξονα της μαρκας στην Ευρωπη για περισσοτερο απο μια δεκαετια. Το νεο μας μοντελο βασιζεται σε αυτα τα γερα θεμελια προσφεροντας μια αναγνωρισιμη σχεδιαση και προηγμενες τεχνολογιες ανεσης, συνδεσιμοτητας και ασφαλειας. Οι νεοι κινητηρες και η αναρτηση δημιουργουν ενα απο τα πιο οδηγοκεντρικα και προηγμενα αυτοκινητα της κατηγοριας.”

Το 2017 το 22% των πωλησεων στην Ευρωπη αναλογουσε στο C-segment, που ειναι μια απο τις δυο κατηγοριες με τον μεγαλυτερο ογκο. Στο απερχομενο Ceed ανηκει το 16% απο τις  2 συνολικες πωλησεις της Kia στην Ευρωπη και μαζι με το Sportage αποτελουν τα δημοφιλεστερα μοντελα της μαρκας απο το 2012.

Ο Michael Cole λεει: “Το 2006 το μεριδιο της Kia  στην ευρωπαϊκη αγορα ηταν στο 1,5% και στις 225.000 πωλησεις. Το 2017 το μεριδιο αυτο διπλασιαστηκε φτανοντας στο 3.0% και τις 472.000 πωλησεις. Στοχος μας ειναι οι 500.000 πωλησεις το χρονο”. Το Ceed κατεχει μια περιοπτη θεση στην γκαμα της Kia και οι αγοραστες το επιλεγουν για την δυναμικη σχεδιαση και τα απολαυστικα οδηγικα χαρακτηριστικα του, οταν ταυτοχρονα
αναδεικνυεται ως ενα απο τα πιο αξιοπιστα, πρακτικα και αναγνωρισιμα μοντελα. Μελλοντικα η γκαμα του Ceed θα διευρυνθει με τις εκδοσεις GT και GT-Line.
Νεα ελκυστικη σχεδιαση για το Ceed

Το νεο Kia Ceed δημιουργηθηκε στο κεντρο σχεδιασμου της μαρκας, στην Φρανκφουρτη, υπο τις οδηγιες του Gregory Guillaume (Επικεφαλης στο τμημα Σχεδιασμου Ευρωπης) και του Peter Schreyer (Προεδρος και Διευθυντης Σχεδιασμου της Kia). Υιοθετωντας τη σπορ, συναισθηματικη σχεδιαση του Stinger το νεo Ceed εχει μια καινουργια εμφανιση γεματη αυτοπεποιηθηση, η οποια ειναι ταυτοχρονα επιβλητικη και πολυ αρμονικη στο συνολο της.

Χαμηλοτερο, φαρδυτερο και με πιο μεγαλο πισω προβολο, το νεο Ceed εξακολουθει να συναρπαζει με το ελκυστικο στιλ του αμαξωματος του. Οι λειες γραμμες εχουν αντικαταστησει τις γωνιες του απερχομενου μοντελου, ενω μπροστα δεσποζει η χαρακτηριστικη μασκα ‘tiger- nose’ που ειναι πλατυτερη με νεα γριλια και χαμηλοτερα τοποθετημενη την εισαγωγη αερα. Το νεο Ceed διαθετει στανταρ ‘ice cube’ σχεδιασης LED φωτα ημερας που προερχονται απο τις εκδοσεις GT και GT-Line. Απο το πλαϊ οι καθαρες γραμμες δινουν την εντυπωση ενος μακρυτερου καπο και μια πιο upper class προσεγγιση στην εμφανιση του αυτοκινητου. Η φαρδια πισω κολωνα (C-Pillar) αποτελει ενα αυθεντικο σχεδιαστικο γνωρισμα ολων των προσφατων μοντελων της Kia, ενω τα νεα πισω φωτιστικα σωματα LED προσφερουν μεγαλυτερη αναγνωσιμοτητα στον δρομο.
Αρχικα το νεο Ceed θα ειναι διαθεσιμο με πενταθυρο αμαξωμα και σε 12 διαφορετικα χρωματα. Ο υποψηφιος αγοραστης θα εχει να επιλεξει μεσα απο μια ευρεια γκαμα τροχων νεας σχεδιασης, απο χαλυβδινους 16’’ η αλουμινιου 16’’ η διχρωμους αλουμινιου 17’’. Το εσωτερικο του νεου Ceed ειναι πιο εργονομικο και ποιοτικο απο καθε αλλη φορα. Η διακεκριμενη λειτουργικοτητα και σχεδιαση απο τα πιο προσφατα Kia εχει μεταφερθει και στο νεο Ceed, με το ταμπλο να απελευθερωνει περισσοτερο χωρο για τους εμπρος επιβατες και παραλληλα να διασφαλιζει καλυτερο περιμετρικο ελεγχο. Πρακτικα υπαρχει η πανω περιοχη οπου δεσποζει η «ελευθερη» και ανεξαρτητη οθονη αφης του συστηματος πολυμεσων, οταν στην κατω ζωνη βρισκονται τα χειριστηρια και οι διακοπτες για το ηχοσυστημα και το συστημα κλιματισμου. Η κεντρικη κονσολα εχει μια ελαφρια κλιση προς τον οδηγο για πιο ευκολη και ασφαλη χρηση. Το εσωτερικο εχει επενδυσεις απο υψηλης ποιοτητας μαλακα υλικα και αναλογα με την εκδοση υπαρχουν λεπτομερειες μεταλλου η χρωμιου με τους υποψηφιους αγοραστες να εχουν επιλογη αναμεσα σε υφασματινες, συνθετικου δερματος η γνησιου δερματος επενδυσεις. Προαιρετικα και αναλογα με την εκδοση υπαρχει δερματινη επενδυση στο τιμονι και στον επιλογεα ταχυτητων.
 Βασισμενο στη νεα πλατφορμα ‘K2’, το νεο Ceed ειναι 20 χλστ. φαρδυτερο (συνολικο πλατος 1.800 χλστ.) και 23 χλστ. χαμηλοτερο (συνολικο υψος 1.447 χλστ.) απο το απερχομενο μοντελο. Το μεταξονιο παραμενει στα 2.650 χλστ., οταν ο μπροστινος προβολος ειναι πιο μικρος κατα 20 χλστ. (στα 880 χλστ.) και ο πισω πιο μεγαλος κατα 20 χλστ. (πλεον στα 780 χλστ.). Στο νεο Ceed η καινουργια πλατφορμα υποστηριζει και διασφαλιζει ενα πιο αποδοτικο συνολο. Το νεο μοντελο διαθετει ενα μεγαλυτερο χωρο αποσκευων που φτανει σε χωρητικοτητα τα 395 λιτρα – απο τις κορυφαιες στην κατηγορια – ενω οι πισω επιβατες απολαμβανουν περισσοτερο χωρο για τους ωμους τους. Οι μπροστα εχουν καθε λογο να νιωθουν πιο ανετα χαρη στον περισσοτερο αερα πανω απο τα κεφαλια τους, αφου και η θεση οδηγησης ειναι τοποθετημενη χαμηλοτερα.
Σχεδιασμενο για τους δρομους της Ευρωπης
Το νεο Ceed εχει σχεδιαστει ειδικα για τους δρομους της Ευρωπης και λαμβανοντας υποψη τους Ευρωπαιους αγοραστες. Τα οδηγικα χαρακτηριστικα του καινουργιου μοντελου εχουν ετσι εξελιχθει ωστε να το τοποθετουν ξεκαθαρα πανω απο τον προκατοχο του σε θεματα δυναμικης συμπεριφορας και συμμετοχης του οδηγου. Η νεα πληρως ανεξαρτητη αναρτηση, σε συνδυασμο με τις νεες επιλογες ελατηριων και αμορτισερ καθως και το πιο γρηγορο συστημα διευθυνσης εξασφαλιζουν πιο αμεσες και ακριβεις αντιδρασεις. Ετσι, το νεο Ceed ειναι ανετο παρεχοντας ταυτοχρονα στον οδηγο του τη σιγουρια του πολυ καλου ελεγχου του αμαξωματος στις στροφες και της σταθεροτητας στις μεγαλες ταχυτητες – συνδυασμος που τελειοποιηθηκε και μεσω των δοκιμων εξελιξης στους ευρωπαϊκους δρομους με τη μεγαλη ποικιλομορφια.
Το νεο Ceed θα εφοδιαζεται απο μια ευρεια γκαμα κινητηρων, οι οποιοι εχουν επιλεγει προκειμενου να καλυπτουν τις αναγκες διαφορετικου προφιλ αγοραστων. Τα συνολα βενζινης ειναι μια αναβαθμισμενη εκδοση του δημοφιλη κινητηρα 1.0 T-GDi (turbocharged gasoline direct injection) της Kia, ο οποιος αποδιδει 120 PS, καθως και ο νεος 1.4 T-GDi. Ο νεος κινητηρας 1.4 T-GDi της γενιας “Kappa” αντικαθιστα τον 1.6 GDI και αποδιδει 140 PS, δηλαδη 4% μεγαλυτερη  ισχυ σε σχεση με τον προκατοχο του παρα το μικροτερο κυβισμο του. Η υπερπληρωση του εξασφαλιζει υψηλη ροπη σε ενα πολυ μεγαλυτερο ευρος στροφων σε σχεση με το μεχρι προτινος συνολο των 1.6 lt, γεγονος που τον καθιστα πιο αποτελεσματικο σε πολυ περισσοτερες οδηγικες συνθηκες, σε συνδυασμο και με μειωση των εκπομπων ρυπων. Διαθεσιμoς θα ειναι και ενας 1.4 MPI (multi-point injection) με 100 PS.
Tο νεο Ceed θα κινειται και απο το νεο κινητηρα πετρελαιου “U3” της Kia που εχει σχεδιαστει και εξελιχθει ετσι ωστε να βρισκεται κατω απο τα πολυ αυστηρα ορια των πιο προσφατων προδιαγραφων εκπομπης ρυπων Euro 6d TEMP. Για το σκοπο αυτο ο νεος ‘U3’ 1.6-litre CRDi (common-rail direct injection) χρησιμοποιει την ενεργη τεχνολογια ελεγχου των ρυπων Selective Catalytic Reduction (SCR), προκειμενου να περιορισει σημαντικα την εκπομπη τους. Ετσι εκπεμπει πολυ λιγοτερο διοξειδιο του ανθρακα, σωματιδια και NOx σε σχεση με παλαιοτερους κινητηρες πετρελαιου της Kia.
Ο νεος diesel των 1.6 lt αποδιδει 280 Nm και θα ειναι διαθεσιμος με 115 PS η με 136 PS. Σε συνδυασμο με τον καινουργιο κινητηρα οι εκπομπες διοξειδιου του ανθρακα του νεου Ceed -με βαση το νεο κυκλο μετρησεων Worldwide Harmonised Light Vehicle Test Procedure (WLTP) και οταν αυτος μετατραπει στο Νεο Ευρωπαϊκο Κυκλο Οδηγησης (New European Driving Cycle- NEDC) – αναμενεται να ειναι μικροτερες των 110 gr/ km.
Με βαση τον τροπο μετρησης εκπομπων CO2 που ισχυε μεχρι το 2017 , οι εκπομπες CO2 του 1.6l diesel θα ηταν 77gr/km. 
Ολοι οι κινητηρες θα συνδυαζονται με μηχανικα κιβωτια 6 σχεσεων, ενω οι νεοι 1.4 T-GDi και 1.6 CRDi θα ειναι διαθεσιμοι και με το αυτοματο κιβωτιο διπλου συμπλεκτη 7 σχεσεων της Kia.
Τεχνολογικες καινοτομιες που εντυπωσιαζουν 
Οι τεχνολογικες καινοτομιες αποτελουν την «καρδια» του νεου Ceed, που οταν ξεκινησουν οι πωλησεις του θα ειναι το πιο high tech μοντελο της κατηγοριας του. Το εσωτερικο του διαθετει μια πληθωρα νεων τεχνολογιων που εξασφαλιζουν στους επιβατες ακομα πιο ευκολες και ανετες μετακινησεις. Το εξελιγμενο συστημα infotainment ειναι διαθεσιμο με «ελευθερες» προεξεχουσες οθονες 5,0 και 7,0 ιντσων, καθως και με οθονη 8 ιντσων οταν υπαρχει λειτουργια πλοηγησης. Επισης οι αγοραστες εχουν τη δυνατοτητα να επιλεξουν ενα δυνατο ηχοσυστημα JBL Premium με τεχνολογια Clari-Fi. Στανταρ ειναι η πληρης διασυνδεση smartphones μεσω Bluetooth, καθως και η αυτοματη ενεργοποιηση φωτων και η εισοδος χωρις κλειδι (keyless entry).
Ενα συστημα Επιλογης Προγραμματων Οδηγησης (Drive Mode Select system) θα επιτρεπει στους κατοχους του νεου Ceed να προσαρμοζουν την οδηγικη τους εμπειρια επιλεγοντας τις Normal η τις Sport ρυθμισεις. Οι οδηγοι μεσω του Drive Mode Select θα μπορουν να προσδιορισουν τη δυναμη που θα πρεπει να ασκουν στο συστημα διευθυνσης, ενω καθε προγραμμα διαφοροποιει τα χαρακτηριστικα αποδοσης του κινητηρα. Ετσι το προγραμμα Normal μεγιστοποιει τις δυνατοτητες επιτευξης μικροτερης καταναλωσης, οταν η πληροφορηση απο το συστημα διευθυνσης ειναι λιγοτερο εντονη. Το προγραμμα Sport καθιστα πιο αμεση την αποκριση στο γκαζι, εξασφαλιζει πιο γρηγορες επιταχυνσεις -τοσο απο σταση οσο και εν κινησει- ενω ρυθμιζει ετσι το συστημα διευθυνσης ωστε να εχει μεγαλυτερο «βαρος» και πιο αμεση αποκριση στις εντολες του οδηγου.
Το θερμαινομενο παρμπριζ (επιπλεον εξοπλισμος) -με τις σχεδον αορατες αντιστασεις του να ζεσταινουν προοδευτικα το κρυσταλλο- κανει τη ζωη με το Ceed πολυ πιο ευκολη τους κρυους μηνες του ετους. Η συγκεκριμενη τεχνολογια ειναι για πρωτη φορα διαθεσιμη σε ενα Kia και απομακρυνει τον παγο, την υγρασια αλλα και το θολωμα του παρμπριζ με το πατημα ενος κουμπιου. Διαθεσιμοι ειναι τοσο ενας ασυρματος φορτιστης για smartphone οσο και τα θερμαινομενα και αεριζομενα εμπρος και πισω καθισματα.
Εξωτερικα το νεο Ceed διαθετει στανταρ τα νεας σχεδιασης, τυπου ‘ice cube’, LED φωτα ημερας (DRLs), τα οποια μεχρι προτινος ηταν διαθεσιμα μονο για τα μοντελα GT και GT Line και ηταν ενσωματωμενα στον εμπρος προφυλακτηρα. Πλεον τα ‘ice cube’ DRLs θα ειναι ενσωματωμενα στους προβολεις ολων των εκδοσεων του Ceed, ενω ως προαιρετικος εξοπλισμος υπαρχουν και πληρως LED προβολεις.
Προαιρετικο ειναι και το πακετο ECO που περιλαμβανει δυναμικες γριλιες στη μασκα (Active Air Flap), οι οποιες ανοιγουν και κλεινουν αναλογα με τις απαιτησεις ψυξης του κινητηρα, βελτιωνοντας την αεροδυναμικη του νεου Ceed και εξασφαλιζοντας ακομα μεγαλυτερη οικονομια καυσιμου. Το πακετο Eco περιλαμβανει και ενα επιπεδο καλυμμα για το κατω μερος του Ceed σε συνδυασμο με χαμηλωμενη αναρτηση προκειμενου να υπαρχει καλυτερη ροη του αερα κατω απο το αυτοκινητο καθως και ελαστικα χαμηλης αντιστασης κυλισης της Michelin.
Επιπροσθετα στους 7 στανταρ αεροσακους του νεου Ceed οι προηγμενες τεχνολογιες υποβοηθησης του οδηγου αυξανουν ακομα περισσοτερο την ασφαλεια και την προστασια των επιβαινοντων, χρησιμοποιωντας ενεργητικα συστηματα ασφαλειας προκειμενου να ελαχιστοποιησουν την πιθανοτητα μιας συγκρουσης. Τα στανταρ συστηματα υποβοηθησης περιλαμβανουν Συστημα Υποβοηθησης Προβολεων (High Beam Assist), Συστημα Ελεγχου Κοπωσης Οδηγου (Driver Attention Warning), Συστημα Διατηρησης Λωριδας Κυκλοφοριας (Lane Keeping Assist) και Συστημα Προειδοποιησης Εμπροσθιας Συγκρουσης με Υποβοηθησης Αποφυγης (Forward Collision Warning with Forward Collision-Avoidance Assist).
Το νεο Ceed, θα ειναι το πρωτο Kia που πωλειται στην Ευρωπη και θα ειναι διαθεσιμο και με Συστημα Ακολουθησης Λωριδας Κυκλοφοριας (Lane Following Assist), μια τεχνολογια αυτονομης οδηγησης ‘Επιπεδου Δυο’. Το Lane Following Assist ελεγχει τα αυτοκινητα εμπρος απο το Ceed σε συνθηκες επιβαρυμενης κυκλοφοριας και εντοπιζει ικανους χωρους σε αλλες λωριδες προκειμενου να μετακινηθει με ασφαλεια σε αυτες κερδιζοντας χρονο σε καταστασεις συμφορησης. Παραλληλα εντοπιζει και αξιοποιει τις  διαγραμμισεις προκειμενου να διατηρει το Ceed στην λωριδα του στις εθνικες οδους και ελεγχει την επιταχυνση, την επιβραδυνση αλλα και το συστημα διευθυνσης λαμβανοντας υποψη τα αυτοκινητα που προπορευονται. Το συστημα χρησιμοποιει εξωτερικους αισθητηρες προκειμενου να διατηρει μια σταθερη αποσταση απο το αυτοκινητο ακριβως μπροστα του και ειναι ενεργο σε ταχυτητες απο 0 εως και 130 km/h.
Επιπλεον διαθεσιμες τεχνολογιες ειναι το Smart Cruise Control με Stop & Go, η Προειδοποιηση Τυφλου Σημειου (Blind Spot Collision Warning), η Προειδοποιηση Πισω Καθετης Κινησης (Rear Cross-Traffic Collision Warning), η Εξυπνη Αυτοματη Υποβοηθηση Σταθμευσης (Smart Parking Assist) καθως και η Αναγνωριση Πεζων με προειδοποιησεις στο τιμονι απο το συστημα Υποβοηθησης Αποφυγης Εμπροσθιας Συγκρουσης (Forward Collision-Avoidance Assist system).
Ο βασικος εξοπλισμος καθε νεου Ceed περιλαμβανει το Συστημα Ελεγχου Ευσταθειας -Vehicle Stability Management (VSM) – της Kia, που διασφαλιζει τη σταθεροτητα στο φρεναρισμα και στις στροφες ελεγχοντας το συστημα ESC (Electronic Stability Control) του αυτοκινητου μολις εντοπιστει απωλεια προσφυσης.
Πωλησεις το 2ο τριμηνο (Q2) με εγγυηση 7 ετων, 150.000 χιλιομετρων
Η παραγωγη του νεου Kia Ceed θα ξεκινησει το δευτερο τριμηνο (Q2) του 2018 στο εργοστασιο της Kia στη Žilina της Σλοβακιας. Διαθεσιμο σε ολη την Ευρωπη απο τα τελη του 2ου τριμηνου το Ceed θα καλυπτεται απο την υποσχεση ποιοτητας της Kia, μεσω της πρωτοποριακης για ολη την αυτοκινητοβιομηχανια εγγυηση των 7 ετων, 150.000 χιλιομετρων.

Leave a Reply

Top
Vehicle added!
The vehicle is already in the wishlist!