Το Νέο Volvo XC60 θα προβλέπει και θα αποφεύγει την σύγκρουση!

Το μικρο αδελφακι του Volvo XC90, το XC60 ετοιμαζεται να αποκαλυφθει στο σαλονι αυτοκινητου της Γενευης. Σχεδιαστικα θα φερει την γραμμη αλλα και τα εντυπωσιακα φωτα του XC90, ενω πισω θα μοιαζει περισσοτερο με το V90 Estate. Θα ριχτει στη μαχη μεσα στο 2017, για να κοντραρει την Jaguar F-Pace και την Mercedes GLC. Θα μας αφησει αφωνους με την κορυφαια τεχνολογια ασφαλειας που θα διαθετει κανοντας ακομα και ελιγμο για να αποφυγει μια ενδεχομενη συγκρουση!

Η Volvo παρουσιαζει για πρωτη φορα στο νεο Volvo XC60 τρια νεα καινοτομα συστηματα ασφαλειας. Για παραδειγμα, διαφορετικα επιπεδα υποβοηθησης στο τιμονι, απο ηπια διορθωση εως και ενεργη ανακατευθυνση, που στοχο εχουν να διατηρησουν το αυτοκινητο μακρια απο επικινδυνες οδικες καταστασεις τη στιγμη ακριβως που εξελισσονται. Με λιγα λογια: Το νεο XC60, δεν θα φρεναρει απλα αν \”βλεπει\” οτι ο οδηγος του παει να πεσει στο προπορευομενο αυτοκινητο, αλλα και θα επανερχεται μονο του στη λωριδα του, αν ο οδηγος το βγαλει στο αντιθετο, η –και το πιο εντυπωσιακο- θα κανει ελιγμο αποφυγης αν \”βλεπει\” εμποδιο μπροστα, οπως πεζο, ζωο, η αλλο αυτοκινητο!!!


Τα νεα συστηματα ασφαλειας εχουν σχεδιαστει ετσι ωστε να παρεχουν αυτοματη υποβοηθηση στο τιμονι, που εκτεινεται απο ηπιες διορθωτικες κινησεις εως και ενεργη ανακατευθυνση αν κριθει απαραιτητο, προκειμενου ο οδηγος να αποφυγει επικειμενες συγκρουσεις. Η Volvo εκτιμα οτι με αυτα τα νεα συστηματα το Νεο XC60 θα ειναι ενα απο τα ασφαλεστερα αυτοκινητα στον κοσμο.


«Εργαζομαστε για πολλα χρονια πανω στα συστηματα αποφυγης συγκρουσης και συνεπως μπορουμε να εκτιμησουμε το ποσο αποτελεσματικα ειναι. Ενδεικτικα, στη Σουηδια και μονο διαπιστωνουμε μια μειωση στις οπισθιες συγκρουσεις (προσκρουση σε προπορευομενο οχημα) κατα περιπου 45% χαρη στο συστημα προειδοποιησης συγκρουσης με αυτοματη πεδηση. Με το Νεο XC60 ειμαστε αποφασισμενοι να περασουμε σε ανωτερο επιπεδο. Χαρη στην προσθηκη των νεων συστηματων υποβοηθησης τιμονιου, ελαττωνουμε περαιτερω την πιθανοτητα να συμβει μια συγκρουση», λεει η Μαλιν Εκχολμ (Malin Ekholm), Διευθυντρια του Volvo Car Safety Centre.



Το Νεο XC60 θα εξοπλιζεται με αναβαθμισμενο City Safety, με υποβοηθηση τιμονιου που ενεργοποιειται οταν απο μονη της η αυτοματη πεδηση δεν αρκει για την αποφυγη μιας πιθανης συγκρουσης. Σε τετοιες συνθηκες, το αυτοκινητο θα παρεχει πιο ενεργη υποβοηθηση στο συστημα διευθυνσης, προκειμενου να βοηθησει τον οδηγο να αποφυγει ενα εμποδιο που βρισκεται μπροστα του. Το City Safety συντελει στην αποφυγη συγκρουσεων με οχηματα, πεζους και μεγαλα ζωα. Η υποβοηθηση του τιμονιου στο νεο συστημα λειτουργει για ταχυτητες μεταξυ 50 και 100 χλμ./ωρα.



Η Volvo λανσαρει επισης ενα συστημα που ονομαζεται Oncoming Lane Mitigation, που σε απλα ελληνικα θα αποδιδαμε ως Συστημα Αποφυγης Οδηγησης στο Αντιθετο Ρευμα. Το συστημα αυτο βοηθα τους οδηγους να αποφυγουν συγκρουσεις με οχηματα που ερχονται απο την αντιθετη κατευθυνση. Το συστημα προειδοποιει τον οδηγο οταν αυτος κινειται ακουσια εξω απο τη λωριδα του και στο αντιθετο ρευμα, παρεχοντας του αυτοματη υποβοηθηση στο τιμονι, ωστε να τον οδηγησει πισω στη σωστη λωριδα κυκλοφοριας και εξω απο την τροχια οποιουδηποτε αντιθετα ερχομενου οχηματος. Το συγκεκριμενο συστημα ειναι ενεργο για ταχυτητες αναμεσα στα 60 και τα 140 χλμ./ ωρα.





Οπως ανακοινωσε η Volvo, το προαιρετικο συστημα επιτηρησης τυφλων σημειων, BLIS, που προειδοποιει τους οδηγους για την παρουσια οχηματων σε τυφλο σημειο του καθρεφτη, επισης αναβαθμιζεται και συμπεριλαμβανει λειτουργια υποβοηθησης τιμονιου που βοηθα στην αποφυγη ενδεχομενων συγκρουσεων με οχηματα που κινουνται σ\’ ενα τυφλο σημειο. Το BLIS λειτουργει ανακατευθυνοντας το αυτοκινητο πισω στη λωριδα του, μακρια απο τον κινδυνο.


«Τα τρια νεα συστηματα συνιστουν ξεκαθαρα βηματα στη πορεια μας προς τα πληρως αυτονομα αυτοκινητα. Το Νεο XC60 επωφελειται απο ολη την τεχνολογια ασφαλειας που εχουμε λανσαρει στη Σειρα 90. Προκειται για μια επιλογη που εναρμονιζεται απολυτα με τη στρατηγικη μας προσεγγιση να αναπτυσσουμε συστηματα που αναβαθμιζουν την οδικη ασφαλεια σε πραγματικες οδικες συνθηκες. Το οραμα μας, εκφρασμενο και ως Vision 2020 (Οραμα 2020), ειναι μεχρι το 2020 να εχουμε ολη την απαιτουμενη τεχνολογια ωστε να μην υπαρχει απωλεια ζωης η σοβαρος τραυματισμος σε οποιοδηποτε ατυχημα εμπλεκεται ενα μοντελο Volvo», προσθεσε η Μαλιν Εκχολμ.

Το Νεο XC60 θα προσφερει μια σειρα high-end συστηματων ασφαλειας, οπως ηδη συμβαινει και με τη μεγαλυτερη Σειρα 90, συμπεριλαμβανομενων των συστηματων εντοπισμου μεγαλων ζωων, αποφυγης εκτροπης απο το δρομο, ενω θα διατιθεται και το συστημα ημιαυτονομης οδηγησης Pilot Assist.

Το Νεο Volvo XC60 θα αποκαλυφθει στο κοινο στο Σαλονι Αυτοκινητου της Γενευης, 9-19 Μαρτιου 2017.


Το συστημα αποφυγης συγκρουσης με αυτοματη πεδηση αποτελει τμημα του συστηματος City Safety. Η μειωση κατα 45% των οπισθιων συγκρουσεων στη Σουηδια αφορα σε αυτοκινητα που εξοπλιζονται με την τριτη, τελευταια γενια αυτης της τεχνολογιας.


Leave a Reply

Top
Vehicle added!
The vehicle is already in the wishlist!