Το Iron Knight της Volvo Trucks είναι το ταχύτερο φορτηγό του κόσμου


Εσπασε το ρεκορ ταχυτητας στις κατηγοριες των 500 και 1000 μετρων απο σταση. Το οχημα του ρεκορ ειναι ειδικη κατασκευη απο καθε αποψη, εκτος απο τον κινητηρα και το κιβωτιο ταχυτητων I-Shift διπλου συμπλεκτη, το οποιο ειναι παραγωγης.
Το Iron Knight της Volvo Trucks, με οδηγο τον Boije Ovebrink, ειναι πλεον ο κατοχος του επισημου ρεκορ ταχυτητας για τις αποστασεις των 500 και των 1000 μετρων. Κατα τη διαρκεια της εξελιξης και αναπτυξης του φορτηγου, η ομαδα των ειδικων της Volvo Trucks ανακαλυψε καινοτομους μεθοδους προκειμενου να συνδυασει την τεχνολογια με τη σχεδιαση.
«Αυτο δειχνει οτι το κιβωτιο ταχυτητων I-Shift διπλου συμπλεκτη εχει τεραστιες δυνατοτητες και δεν θα σε εγκαταλειψει σε ακραιες συνθηκες. Το γεγονος οτι το οχημα του παγκοσμιου ρεκορ χρησιμοποιει ακριβως το ιδιο κιβωτιο ταχυτητων με τα φορτηγα FH παραγωγης μας, ειναι κατι για το οποιο ειμαστε πολυ υπερηφανοι» λεει ο Claes Nilsson, Προεδρος και CEO της Volvo Trucks.


Με μεση ταχυτητα 169 χλμ/ωρα και χρονο 21,29 δευτερολεπτων, το Iron Knight κατερριψε το παγκοσμιο ρεκορ ταχυτητας στα 1000 μετρα απο σταση. Κατερριψε επισης το αντιστοιχο ρεκορ για την αποσταση των 500 μετρων, με ταχυτητα 131,29 χλμ/ωρα και σε 13,71 δευτερολεπτα. Το εγχειρημα εγινε σε κλειστη πιστα δοκιμων στη βορεια Σουηδια και εχει αναγνωριστει απο τη FIA, τη διεθνη ενωση αγωνων αυτοκινητου.
«Συνεργαστηκαν στενα ειδικοι απο διαφορα τμηματα της Volvo Trucks, με σκοπο την αναπτυξη ενος φορτηγου με απαραμιλλη αποδοση. Περα απο τη γραμμη μεταδοσης κινησης της Volvo Trucks, η οποια ειναι η καρδια και η ψυχη του Iron Knight, κατασκευασαμε το φορτηγο στο χερι, μεχρι την τελευταια βιδα. Το γεγονος οτι επιτυχαμε να καταρριψουμε οχι ενα αλλα δυο ρεκορ, ειναι περα για περα εκπληκτικο» λεει ο Olof Johansson, τεχνικος της Volvo Trucks.
Στο τιμονι του Iron Knight βρισκοταν ο Boije Ovebrink, ο οποιος διαθετει εμπειρια ανω των 30 ετων στους αγωνες αυτοκινητων και φορτηγων. Στο παρελθον, κατερριψε πεντε ρεκορ ταχυτητας και το 1994 πηρε τον τιτλο του Πρωταθλητη Αγωνων Φορτηγου Ευρωπης.
Το Iron Knight της Volvo Trucks μπορει να συνοψιστει με μια και μοναδικη λεξη: τελειοτητα. Ειναι ομορφο στην οψη και απελευθερωνει απαραμιλλη κινητηρια δυναμη οταν το σανιδωσεις. Προκειται για το τριτο φορτηγο κατοχο ρεκορ που εχω οδηγησει και δεν μπορω να σκεφτω καλυτερο συνεχιστη της παραδοσης των Wild Viking και Mean Green» λεει ο Boije Ovebrink.

Με αυτο τον τροπο εγιναν οι προσπαθειες για το ρεκορ ταχυτητας
Οι προσπαθειες εγιναν στο λεγομενο «Κεντρο Οδηγησης Skellefteå», ενα παλιο αεροδρομιο λιγο εξω απο το Skellefteå στη βορεια Σουηδια. Την εκδηλωση του ρεκορ ταχυτητας παρακολουθησε και ενεκρινε η FIA, η διεθνης Ομοσπονδια Αγωνων Αυτοκινητου. Το φορτηγο καλυψε την αποσταση και προς τις δυο κατευθυνσεις. Με βαση αυτα τα δυο περασματα υπολογιστηκε ο μεσος χρονος και η μεση ταχυτητα. Το ρεκορ που εχει καταγραψει η FIA ειναι η μεση ταχυτητα των δυο περασματων.
Τα παλαιοτερα φορτηγα της Volvo Trucks που εκαναν ρεκορ
– 2007: Το Wild Viking (1600 ιππων) κατερριψε το παγκοσμιο ρεκορ αποστασης 0-1000 m απο σταση με μεση ταχυτητα 158,8 χλμ/ωρα.
– 2010: Το ρεκορ για την ιδια αποσταση ειχε καταρριφθει απο το NH D16 (1800 ιππων) το οποιο πετυχε μεση ταχυτητα 166,7 χλμ/ωρα.
– 2011: Το υβριδικο φορτηγο Mean Green (με πετρελαιοκινητηρα 1800 ιππων και ηλεκτροκινητηρα 300 ιππων), εκανε νεα ρεκορ για τις αποστασεις 0-500 και 0-1000 μετρων απο σταση, με μεση ταχυτητα 115,3 χλμ/ωρα και 152,2 χλμ/ωρα αντιστοιχα.
– 2012: Το Mean Green εκανε την προσπαθεια του στην κατηγορια των 1000 μετρων ξεκινωντας με το οχημα σε κινηση, με μεση ταχυτητα 236,6 χλμ/ωρα.

Το Iron Knight, ενα φορτηγο φτιαγμενο να σπαει τα ρεκορ
– Με 2400 ιππους, 6000 Nm ροπη και βαρος 4,5 τονους, στο Iron Knight η αναλογια κιλο ανα ιππο ειναι 0,5 ιππους/κιλο.
– Ο κινητηρας ειναι ο σημαντικα βελτιωμενος D13, τοποθετημενος στο κεντρο, με υγροψυκτα intercooler και τεσσερις στροβιλοσυμπιεστες.
– Το κιβωτιο ταχυτητων I-Shift διπλου συμπλεκτη διατηρει απροσκοπτη την παροχη της ροπης κατα τις αλλαγες ταχυτητων. Περα απο τον ενισχυμενο συμπλεκτη (οι δισκοι και τα πλατο του ειναι απο θερμοσυσσωματωμενο υλικο), το Iron Knight χρησιμοποιει το ιδιο κιβωτιο ταχυτητων που τοποθετειται στα φορτηγα παραγωγης Volvo FH.
– Τα ηλεκτρονικα εχουν περιοριστει στα ελαχιστα δυνατα με σκοπο την ελαχιστοποιηση του βαρους του οχηματος.
– Το λογισμικο εχει επαναπρογραμματιστει ετσι ωστε να επιτρεπει τις υψηλες επιδοσεις.
– Η καμπινα ειναι απο φαϊμπεργκλας και η αεροδυναμικη της εχει βελτιστοποιηθει. Στα πλευρικα μασπιε υπαρχουν μεγαλες εισαγωγες αερα που παρεχουν αερα ψυξης στον κινητηρα.
– Κατα την προσπαθεια καταρριψης του ρεκορ, το Iron Knight ανεπτυξε μεγιστη ταχυτητα 276 χλμ/ωρα.

Δειτε το Iron Knight να καταρριπτει δυο παγκοσμια ρεκορ
.embed-container { position: relative; padding-bottom: 56.25%; height: 0; overflow: hidden; max-width: 100%; } .embed-container iframe, .embed-container object, .embed-container embed { position: absolute; top: 0; left: 0; width: 100%; height: 100%; }

[youtube https://www.youtube.com/watch?v=EIQsQ4FKUqs]

Leave a Reply

Top
Vehicle added!
The vehicle is already in the wishlist!